Üzleti ajándék

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A kisvállalkozásoknál az üzleti ajándékozás előnyeit már 2010-ben kihasználhattuk. A személyi jövedelemadóban mentes az adó alól, viszont a társasági adó alapját meg kell emelni. 2011-re bevezetésre került egy változás, ami az üzleti ajándék értékét korlátozza.

Az szja-törvény 3§ 27. pontja szerint üzleti ajándék:


„a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott, a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).”

Ami tehát újdonság, hogy ha az ajándék egyedi értéke több mint 19.500 Ft (78 ezer forint 25%-a), akkor az már nem adómentes a magánszemély számára.

Részlet a Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2011 című könyvből:

"Az értékhatár túllépése esetén az ajándék teljes összege a megajándékozott összevonandó jövedelme lesz, eszerint fog adózni, és kell utána járulékot fizetni. Abszurd a helyzet, de azt várná a törvény, hogy a minimálbér 25%-át meghaladó összegű ajándékok mellé jövedelemigazolást is mellékeljünk. (No comment…)"

Megoldás lehet esetleg az „egyedi érték”. Belefér az értékhatárba, ha például két darab, egyenként 15 ezer forintos bort veszünk a partnernek.

Már nem üzleti ajándék, ha ez a két üveg bor ajándékkosárba kerül, mert ekkor az ajándékkosárnak lesz egyedi értéke.

Vigyázz!

Ha a minimálbér 25%-át meghaladó értékben üzleti ajándékot külföldi magánszemélynek adjuk, akkor az is egyéb jövedelem, és Magyarországon fogja személyi jövedelemadó terhelni.

(Kivéve, ha a kettős adóztatás egyezménye erről is rendelkezik, amit viszont nem minden esetben találunk meg.)


A bejegyzés címkéi

Szja, Társasági adó, cafeteria, munkaügy


Hozzászólások

Timi  -  

Sziasztok!

Terheli-e EHO azt az üzleti ajándéknak nem minősülő, ellenszolgáltatás nélküli juttatást, amelyet a kifizető munkavállalójának közeli hozzátartozója kapott.  Az SZJA-t nem tudta levonni, erről adott igazolást.

Köszi a segítséget  

csak a keresztnevét...  -  

 Zsuzsi, akkor szerinted mi a teendő, ha egy cég 19.500 Ft-nál nagyobb értékű üzleti ajándékot vesz egyik partnerének, de én semmit nem tudok a partnerről, max a nevét és hogy melyik cégnél dolgozik, mit kezdek vele ha megkapom könyvelésre a számlát? Hogy tudnék már járulékigazolást kiállítani? Őrület...

Marcsi  -  

Szia!

Sportegyesület tagjai kaphatnak-e adómentesen bármiféle jutattást?

Köszi előre is Marcsi

 

Anna  -  

Köszönöm az infót.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt!

sebi  -  

Sziasztok

Egyéni vállalkozó milyen adóvonzattal vagy adómentesen adhat üzleti ajándékot cégeknek? Pl: gyógyszertár látogató ev-t kötelez a megbízó cég, hogy a partnereknek különböző ajándékot adjon,( digitalis fényképezőgép). Az ev. jutalékában ennek összegét is megkapja, tehát bevételként elszámolja. Az átadott ajándék milyen adóterhet visel, ha visel? Költségként elszámolható?

köszi előre is

sebi

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az egyéni vállalkozó az átlagos állományi létszám 5000-szereséig adhat adómentesen üzleti ajándékot, felette szja és eho vonzata van, azaz összesen 51,17% adóterhet visel.

 

sebi  -  

Köszönöm a választ.

Szotyi  -  

 Kedves Zsuzsi!

Kérdezem, hogy asztalos vállalkozó, ha eszközeinek és telephelyének használatát egy bútor(szekrény) összeállításának idejéig , volt dolgozójának , mint a beltag barátjának ajándékként kezelheti-e  a szituációt, hogy nem számol fel semmit érte, hanem az adómentes részt kihasználja? kb. 10 ezer ft egyszeri  műhelyhasználat esetén? mi erről a véleményed? szotyi

Szotyi  -  

 Kedves Zsuzsi!

Kérdezem, hogy asztalos vállalkozó, ha eszközeinek és telephelyének használatát egy bútor(szekrény) összeállításának idejéig , volt dolgozójának , mint a beltag barátjának ajándékként kezelheti-e  a szituációt, hogy nem számol fel semmit érte, hanem az adómentes részt kihasználja? kb. 10 ezer ft egyszeri  műhelyhasználat esetén? mi erről a véleményed? szotyi

Marcsi  -  

Ha jól értelmezem, akkor  én mint kft, üzleti partneremnek( akinek értékesítünk termékeket) és azon belül a boltban dolgozóinak évente pl. 3 x 5.000.- Ft és 1 x 4.500.- Ft-os termékre szóló utalványt adthatok. ( akár  az üzlet partnerem 10 dolgozójának is)(10 x19.500)

Ez a megajándékozott magánszemélynek adó és járulék mentes. ( bevallania sem kell)

Nekem, mint társasági adóalanynak, meg ( Tao tv. 3. sz. mell. A/12 pontja szerint  adóalap növelő tétel lesz. ( 10%)

Más adó és járulék nem terhel engem mint juttatót?

 

Jól gondolom-e?