Üzemanyag-megtakarítás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Elsősorban azokat a kifizetési formákat keressük a törvényben, amelyekkel adómentesen adhatunk jövedelmet a magánszemélyeknek. Az üzemanyag-megtakarítás egy remek alkalom erre, mégis kevesen élnek a lehetőséggel.

Az üzemanyag-megtakarítás kiszámítási módja 2010-től nem változott, de a megtakarítás címén kifizethető összegnek felső korlátja van.

Üzemanyag-megtakarításról akkor beszélünk, ha a cég járművének használata során a ténylegesen felhasznált üzemanyag mennyisége kevesebb, mint a személyi jövedelemadó törvény által elismert "üzemanyag-mennyiség".

Ezek alapján:
  • ténylegesen felhasznált üzemanyag: a számlák alapján elszámolt összeg
  • elismert „üzemanyag-mennyiség”: futott km * APEH fogyasztási norma * APEH üzemanyagár.
 
Ezen a ponton megjegyzem, hogy az autóval kapcsolatosan szükséges valamilyen nyilvántartás ahhoz, hogy ezt ki tudjuk számolni. Az APEH pedig folyamatosan azt kommunikálja, hogy nem kell vezetni útnyilvántartást… Tényleg nem kell?
 
A 2010. évtől nem minősül bevetélnek az az összeg, amelyet a kifizető az alkalmazottja vagy a társas vállalkozó számára üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, de legfeljebb havi 100 ezer forint. Függetlenül attól, hogy az összeg milyen időszakra vonatkozó útnyilvántartás (menetlevél) adatai alapján került kifizetésre, ha egy hónapon belül ennél több jövedelmet szerez a magánszemély, adóköteles jövedelem keletkezik.
 
Már év elején felmerült a kérdés – és erre az APEH sem adott megfelelő választ – hogy be kell-e tenni a bevallásba ezeket a jövedelmeket, annak ellenére, hogy 100 ezer forintig teljes egészében adómentes.
 
Az Szja-tv. 25. §-ának (1) bekezdése alapján nem önálló tevékenységből származó bevétel - többek között - az üzemanyag-megtakarítás címén fizetett összeg. A nem önálló tevékenységből származó bevétel egésze jövedelem, a törvényben meghatározott eltérésekkel.
 
Viszont. Az Szja-tv. 27. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti az üzemanyag-megtakarítás címén fizetett összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.
 
Azaz a bevallás nem önálló tevékenység (munkabér, személyes közreműködői díj) sorába be kell írni a munkabér + üzemanyag-megtakarítás összegét, mint bevételt, és ezt csökkenthetjük az üzemanyag-megtakarítás (maximum 100 ezer forint) értékével. Tehát ha a kifizetett üzemanyag-megtakarítás nem haladja meg a százezer forintot, akkor ebbe a sorba feltüntetendő adat csak a munkabér vagy személyes közreműködői díj.


Hozzászólások

Tóth Sándor  -  

Üdvözletem.Kérdésem volna az üzemanyag megtakarítással kapcsolatban.Egy munkáltatót milyen szabályok kötnek a megtakarítás megállapításával és kifizetésével kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

eva.kissne  -  

Az szja tv. 27.§(1) A nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti:

b. .....a társas vállalkozás által a tevékenységében személyesen közreműködő tagja számára - tevékenysége szerint, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként teljesített kilométer-futásteljesítménye alapulvételével - üzemanyag-megtakarítás címén fizetett, annak mértékét meg nem haladó összeg, de legfeljebb havi 100 ezer forint.

Kérdésem: a "tevékenysége" szerint ez pontosan mit takar?

Pl: ha egy könyveléssel foglalkozó társas vállalkozás ügyvezetője (személyesen közreműködő tag) közlekedik a társaság személygépkocsijával (hivatalos út, útnyilvántartás vezetve) részére elszámolható üzemanyag-megtakarítás?

A válasz előre is köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Kösszönöm

 

Katalin

Katka  -  

Köszönöm az új információt!

Erzsébet  -  

Köszi az infot.  Olyan esetben amikor egy tehergépkocsit két-három munkavállaló is használ, - szinte naponta változik, sőt napon belül is más-más személy  - hogyan lehet személyekre l elszámolni a megtakarítást ? 

csak a keresztnevét...  -  

 köszi

Judit  -  

Hogyan kell lekönyvelni az üzemanyagmegtakarítást, illetve hová? Melyik főkönyvi számra?

Köszönettel:

Böröczky Zsuzsi  -  

55, személyi jellegű egyéb kifizetésekre kell könyvelni.

Éva  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Marcsi  -  

Nagyon köszönöm a figyelem felhívást, sokszor veszem hasznát.

További szép napot kívánok

Marcsi

Marcsi  -  

Nagyon köszönöm a figyelem felhívást, sokszor veszem hasznát.

További szép napot kívánok

Marcsi

Judith  -  

Nagyon szépen köszönöm, mindig sokat segítetek... További szép napot mindenkinek! :-)

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon szépen köszönöm

Tilda

Mari  -  

Kösz, hogy mindenre gondoltok, és ezzel sokat segítetek.

Eta  -  

Köszönöm a pontosítást. Útnyilvántartás vezetés helyett több szakértői válaszban azt a javaslatot olvastam, hogy hónap első és utolsó napi km/óra állás feltüntetéssel állapítható meg a futásteljesítmény. (ez van le dokumentálva)Kíváncsi vagyok, ez szerintetek mennyire elfogadható minden szinten(pl revízió is). Köszi, Eta