Üdülési csekkel jövőre is...

  |   írta: Böröczkyné Verbélyi Zsuzsanna   |  

Tudom, vége az üdülés szezonnak, mégis érdemes végiggondolni, hogy azokat a munkavállalókat is „jutalmazzuk” üdülési csekkel, akik az idén még nem kaptak.

Hogy miért?

Talán azért, mert jövőre megadóztatják, vagy talán azért mert még mindig az egyik leginkább „pénzértékű” juttatásról beszélünk, ami mindkét fél számára olcsóbb, mint a pénzbeli juttatás. Tudom, hogy sok könyvelőnek és ügyfeleiknek nem újdonság az üdülési csekk létezése – talán már ki is merítették az idei keretet - nekik az ezzel járó adminisztrációs feladatokra hívom fel a figyelmüket.


A munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által legfeljebb évi 400 ezer forint értékben adott juttatás, a törvényben felsorolt tételeket figyelembe véve. Ezen juttatások között az egyik az üdülési csekk, vagy az adómentes üdülési szolgáltatás.
(Ha a munkavállaló év közben létesíti vagy megszünteti a munkaviszonyát, akkor a 400 ezer forintot időarányosan csökkenteni kell, és az arányosított összeg feletti rész esik az adóköteles természetbeni juttatások közé.)

Az üdülési csekk adóvonzatai:

Munkáltatónál:
- adómentes határig, azaz 2008-ban évi 69.000 Ft-ig költségként elszámolható
- adómentes határ felett 54+29+3% adó terheli, és költségként elszámolható

Munkavállalónál:
- adómentes határig, azaz 2008-ban évi 69.000 Ft-ig nem számít jövedelemnek és nincs adókötelezettség sem
- adómentes határ felett: nincs adófizetési kötelezettség és az adóbevallásban sem kell feltünteti.


A korábbi évekkel ellentétben nem a tágan fogalmazott kifizető, hanem a munkáltató által adott, illetve a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja részére adott üdülési csekk adómentes, legfeljebb évente az adóév első napján érvényes havi minimálbér összegéig.

A munkavállalóval azonos megítélés alá esik
- a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója,
- az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozója, valamint
- a szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgató, továbbá
- a nyugdíjban részesülő magánszemély és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója, ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató

Az adómentes határ személyenként külön-külön értendő, tehát a hozzátartozók számával többszörözhető.
A magánszemély az adóévben több helyről is kaphat üdülési csekket adómentesen, ám az adómentes határ a juttatók számával nem többszörözhető.
Mindez azt jelenti, hogy a házastársnak is adhatunk újabb 69.000 Ft értékű üdülési csekket, de csak akkor, ha ő még a saját munkáltatójától nem kapott ilyen juttatást.

Ezért minden magánszemélynek, aki üdülési csekket kap nyilatkoznia kell a kifizető számára, melyben fel kell tüntetni a magánszemély:
- nevét
- adóazonosító jelét
- az adott évben a nyilatkozatot megelőzően ellenérték nélkül átvett, illetőleg engedménnyel vásárolt üdülési csekk értékét illetve megfizetett ellenértékét
- aláírását
Ha a magánszemély nem részesült az adott évben más kifizetőtől üdülési csekk juttatásban, akkor erről a tényről is kell nyilatkozatot tennie. Ezt a saját munkavállalóinkra is be kell tartani, hiszen elképzelhető, hogy ő is részesült már más forrásból üdülési csekkben.
A nyilatkozatot az adóelévülés végéig meg kell őrizni, és az esetleges adóellenőrzéskor át kell adni.

És hogy miért mondom olcsóbb juttatásnak, mint a pénzbeli juttatás? Erről beszéljenek a számok:

  Pénzbeli juttatás (szja 18%) Pénzbeli juttatás (szja 36%) Adóköteles Természetbeni juttatás
Munkáltatói teljes bérköltség 205 385 284 043 201 600
Szja 54% 0 0 54 000
TB 29% 44 615 61 702 44 600
Munkaadói járulék 3% 4 615 6 383 3 000
Szakképzési hj. 1,5% 2 308 3 191 0
Munkavállalói bruttó jövedelem 153 846 212 766 100 000
Szja  27 692 76 596 0
Nyugdíjbiztosítási járulék 9,5%

14 615

20 213 0
Egészségbiztosítási járulék 6%

9 231

12 766

0
Munkavállalói járulék 1,5% 2 308 3 191 0
Nettó juttatás 100 000 100 000 100 000

Nem tudjuk 2009-ben milyen adótörvények várnak ránk, csak sejthetjük, hogy az adómentes juttatások nem lesznek adómentesek. Valószínűleg még mindig olcsóbb lesz, mint a pénzbeli vagy egyéb adóköteles természetbeni juttatás (talán 11% ehot kell majd rá fizetni), de miért várjunk, ha az idén még nem kell. És még valami: Az üdülési csekk a kiállításától számított 1 évig érvényes. A decemberben adómentesen adott csekket nyugodtan elkölthetjük akár jövő nyáron is.


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria


Hozzászólások

Marica  -  

Sziasztok!

Engem az üdülési csekk beváltásával kapcsolatos könyvelési tételek érdekelnének. A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft által kibocsájtott számla tartalmazza az

elszámolásra átnyújtott üdülési csekk értékét: pl.: 160.000.- Ft.

Jutalék 6 %, mely áfás: nettó 9600.- áfa: 2400.-, br. jutalék 12.000.-Ft.

Az üdülési szolgálat által utalandó összeg: 148.000.- Ft, mely összeget utal az elfogadóhely részére. Fizetés módja: kompenzáció.

Legyetek szívesek a lekönyvelésében segíteni.

Köszönöm: Marica

csak a keresztnevét...  -  

o

Marikah  -  

2008. évi SZJA idevonatkozó paragrafusából törölték a vele közös háztartásban élő kitételt, lásd 1. sz melléklet 8.3. 2006., illetetve 2007. év elején még érvényben volt, azonban a 2008.év folyamán törölték ezen szűkítő elemet.

 

Laci  -  

Kedves Zsuzsi!

Úgy gondolom, hogy  cikk első ("A munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatásnak minősül ..." kezdetű) mondata az SZJA tv. 71.§ (1) -ből (talán kissé pontatlanul) kiragadott mondat. A törvényi jogszabályhely a 400 eFt fölötti rész adókötelességét ecseteli. De ha jól értem a fenti első mondatod ennek ellent mod, és ellent mond a cikk harmadik mondatának is. Ha tévedtem volna elnézést kérek.

Üdv. Laci

BZS  -  

Tisztelt Cím!

 

Örömmel olvastam az üdülési csekk témában a különböző lehetőségeket, a kérdésem a következő lenne:

A személyesen közreműködő tag családja (feleség, gyerekek) is kaphatnak üdülési csekket adómentesen, nemvsak a munkavállaló hozzátartozói?

Köszönettel . BZS

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A személyesen közreműködő tagra tekintettel azok hozzátartozói is kaphatnak.

Piroska  -  

Üdülési csekket minden munkavállalónak kell kapnia, vagy képezhető belső szabályzattal kivételek? Vezető beosztásó emberek stb?

csak a keresztnevét...  -  

Zsófia ismét! Kimaradt egy szó a bt. nyugdíjasának a lányának adható-e üdülési csekk, aki egyben a BT. kültagja?Köszi és elnézést!

csak a keresztnevét...  -  

Szeretém kérdezni, hogy a Betéti Társaság kültagjának, aki egyben a bt nyugdíjasa is adható-e üdülési csekk? Köszönettel ! Gál Zsófia

Ágnes  -  

Ha a munkáltató a munkavállaló közeli hozzátartozójának ad üdülési csekket és a közeli hozzátartozó nyilatkozata alapján (mástól is kapott év közben a mentes értékhatárig) az üdülési csekket terhelő terhek :

54% SZjA + 11 % EHO ? vagy ebben az esetben is meg kell fizetni a 29%+3 %-ot? 

Erika  -  

Köszi Zsuzsa!

Niki  -  

Kérdés: a csekély értékű ajándék esetében is nyilatkoztatni kell az üdülési csekkhez hasonlóan a magánszemélyt? Ennél is érvényes az, hogy csak akkor kaphat csekély értékű ajéndékot, ha más munkáltatótól még nem kapott? Köszönöm!

Ica  -  

Köszönöm ha nem is teljesen új minden esetre így végiggondolva hasznosabb. Köszönöm

csak a keresztnevét...  -  

Köszi Zsuzsika, aranyos vagy, hogy írtál róla... Nálam pont most aktuális...

                        Marcsi

csak a keresztnevét...  -  

szia Zsuzsa!

szeretnék kérni tőleg egy információt. Nemzetközi fuvarozó cégről lenne szó. Közösség területére végez fuvarozási tevékenységet. Áfa bevallásban melyik sorban szerepeltetnéd   a közösségi szolgáltatást áfa nélkül. 

Köszi Gizella

csak a keresztnevét...  -  

Köszi a figyelmfelhivást,  az  üdülési csekk mentessége valóban elkerülte volna a figyelmem, köszi gizella

Eszter  -  

Verának!

Jutalmazásra nem használható egy természetbeni juttatás sem, de diferenciálható ledolgozott időre, pl  betegség.Kollektív szerződésben van e rögzítve, munkáltató dönthet róla.

ILI  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a hasznos információkat, főleg a táblázatot. Ujra kezdem szeretni a szakmámat, mióta az oldaladat olvasom.Sok jó egészséget. ILI

 

 

Balázs  -  

Kedves Zsuzsa!

A mostani és a szeptember 10-i hasonló témában kiadott tájékozató ellentmond egymásnak a személyesen közreműködő tagok adómentességének kérdésében. A szeptember 10-i tájékoztatóban (utolsó bekezdés) az szerepel a tájékoztatóban, hogy az adómentes, itt meg az, hogy nem adómentes. Melyik a helyes tájékoztatás?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Balázs! Köszönöm az észrevételt, teljesen jogos. A törvény korábban általánosságban említette a kifizető fogalmát, melyet a 2006-os módosítás szűkített. A természetbeni juttatások széles körét érintette ez a változás, úgy jegyeztük meg, hogy már csak a munkáltató juttatásai ezek. Szerencsére az üdülési csekket tagoknak is adómentessé tette úgy, hogy az szja tv. 1. számú mellékletének 8.3 pontjában - a kifizető fogalma helyett - felsorolja, ki adhat adómentesen üdülési csekket:

- munkáltató a munkavállalójának, a munkavállalója közeli hozzátartozójának, az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának, valamint a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak, továbbá - ha a volt munkáltató vagy annak jogutódja a juttató - a nyugdíjban részesülő magánszemélynek és közeli hozzátartozójának

- a gazdasági társaság a személyesen közreműködő tagjának, a szövetkezet, a szakszervezet a tagjának, e juttatók a nyugdíjas tagjuknak, az említett magánszemélyek közeli hozzátartozójának, az elhunyt tag (nyugdíjas tag) közeli hozzátartozójának

- a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázat alapján a szociálisan rászorulónak

Még egyszer köszönöm az észrevételt, és hiányos fogalmazásért elnézést kérek.

Margit  -  

Kedves Zsuzsa!

Pont ezzel kapcsolatban szerettem volna én isészrevételt tenni, mikor felfedeztem a kiegészítést. Szerintem érdemes lenne ezt a kiegészítést is mindenkinek elküldeni, mert nagyon megtévesztő volt, hogy csak a munkáltató adómentesen adható üdülési csekkéről írtál, mintha a személyesen közreműködő  tagok nem kaphatnának adómentesen üdülési csekket. 

Köszönöm a  hasznos információkat.

zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a hasznos információkat!

  Nagyon sajnálom ,hogy  a Te általad tartott tájékoztatásokra, illetve 

tanfolyamokra nem tudok elmenni, mivel az utazási idő nagyon 

megnöveli a kieső időt a munkámból.

Üdvözöllek és jó egészséget kívánok neked! 

 

Angi  -  

Szerintem a gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjának és közeli hozzátartozójának is lehet adómentesen adni (Szja tv 1.mell.8,3 c). A 400 e-es határ vonatkozik rájuk?

Judit  -  

Köszönöm az összefoglalt érthető tájékoztatást

Ági  -  

SZIASZTOK!

Köszönöm az infót, nagyon hasznos. A jővő évi tervek mindenkit érdekelnek, hol lehet erről olvasni?

Panni  -  

Köszönöm a hasznos információt Pné.K.A.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást.Nagyon jó, hogy törődik velünk.További jó munkát kívánok.Üdv.Magdi

adrienn  -  

Sziasztok! Hol lehet a jövő évi tervekről olvasni??

Ildikó  -  

Köszönöm új információt kaptam.ZYPY

Zsuzsa  -  

Ennyire részletes információt ritkán kapunk. Imádom ezt az oldalt, remélem sokáig bővíthetjük a tudásunkat, ezáltal combosíthatjuk önbizalmunkat. Köszönjük!

Marika  -  

Nefelejtsünk el róla jövőre adatot szolgáltatni. ( 08K53 )

Anna  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Olvastam a jövő évi terveket és már azt is megírták, hogy a 11 % eho miatt majd ennyivel kevesebb értékben juttatnak a munkáltatók üdülési csekket a dolgozóknak.

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsika!

Nagyon hasznosnak találom a cikket.

Köszönöm

Vera  -  

Kérdésem: ha adot csekket a dolgozóimnak, mindenkinek köteles vagyok-e adni, illetve egyformán adni, vagy lehet ez differenciált (vagyis pl. jutalmazás eszköze) vagy nem?  

Zsuzsa  -  

Ezt már én is kérdeztem régebben, de még nem kaptam rá választ. Pedig ez fontos lehet. Köszönöm.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A cafeteria rendszeren belül differenciálhatok, de csak olyan ismérvek alapján, melyek objektíve teljesíthetők. Pl lehet differenciálni munkában eltöltött évek alapján, vállalati ranglétra alapján stb. Lehet fix összeget adni, de lehet a fizetés bizonyos százalékát is meghatározni. A juttatásokból pedig a magánszemély választ, tehát végül egy mindenkire vonatkozó kötelező szabályzaton belül könnyen elképzelhető, hogy valaki kap üdülési csekket, más meg nem.

Ildikó  -  

Annyival szeretném kiegészíteni a cafetéria vonatkozó gondolatmenetet, hogy tudomásom szerint bármilyen közös ismérv alapján kialakíthatom a jutalmazni kívánt csoportokat. pl: haj-szem szín...egy szélsőséges eset, a lényeg az, hogy csoportokról beszélünk, tehát 1 fő nem alkothat egy csoporot. Egy csoporban minimum 2 embernek lennie kell. Szerintem az is nagyon fontos - hiszen a tv-ben nem lehet megtalálni leírva -  hogy ha olyan elemeket is beépítek a cafetéria rendeszerembe, amelyek adókötelesek, akkor az adóval növelt értéket kell felhasznált összegnek tekinteni. Pl: a cég hideg étkezési utalványt ad a dolgozóinak 6.000 Ft-ig adómentesen. Abban a csoporban amelyiben én vagyok , a felhasználható keret 100.e Ft. A cafetéria rendszeren belül lehetőségem van "plusz" hideg étekzési utalványt választani és élek ezzel a lehetőséggel. Ha mind a 100.e Ft-ot erre kívánom elkölteni, akkor én nem 100.e-ft értékű étkezési utalványt kapok, hanem annak csak kb. a felét, mert adóköteles természetbeni juttatásnak minősül(54%+29%+3%). Azaz a 100.e Ft-ot 201,66%-ka kell visszaosztanom, ahhoz, hogy megkapjam azt az összeget, amiért én tényleges étkezési utalványt fogok kapni.