Tevékenységi kör bejelentése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2006. július 1-jével hatályba lépett új gazdasági társasági és cégjogi törvénnyel szükséges összhang megteremtése érdekében került sor az adózás rendjérõl szóló 2003. év XCII. törvény módosítására, amely megváltoztatta a tevékenységgel kapcsolatos bejelentési kötelezettséget.
A 07T202 jelû változásbejelentõ lap kizárólag papír alapon nyújtható be.


2006. július 1-jét megelõzõen a cégeknek a cégjegyzékben fel kellett tüntetniük a fõtevékenység mellett minden egyéb olyan tevékenységet, melyet a létesítõ okirat tartalmazott. Korábban a tevékenységi kör bõvítése illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül megtehetõ volt, így egyre több ténylegesen nem végzett tevékenység felvételére került sor, mely rontotta a cégjegyzék közhitelességét.

Amennyiben a cég olyan tevékenységet végzett, mely sem az alapító okiratában, sem a cégjegyzékben nem szerepelt, akkor a cég ellen törvényességi felügyeletei eljárás volt indítható, illetõleg az adóhatóság mulasztási bírságot szabott ki.

A 2006. július 1-jétõl hatályos szabályozás megváltoztatta a regisztráció tartalmát és a továbbiakban csak a fõtevékenység feltüntetése kötelezõ a létesítõ okiratban és a cégjegyzékben. Minden egyéb tevékenység (kivéve hatósági engedélyhez vagy képesítéshez kötött) szerepeltetése a vállalat választásán múlik, a tevékenység végzése tehát nem függ cégbírósági regisztrációtól.

A regisztrációs kötelezettség megváltozása miatt a cégbíróság a továbbiakban nem tud az elsõ bejelentést követõ változások tekintetében az ún. egyablakos rendszer keretében adatot szolgáltatni, ezért az Art. az adózó számára közvetlen bejelentési kötelezettsége ír elõ az adóhatóság felé minden olyan tevékenység vonatkozásában, melyet ugyan nem tartalmaz sem a létesítõ okirat, sem a cégjegyzék, de a vállalat ténylegesen végez.

Fontos tehát, hogy az adózó a létesítõ okiratban nem szereplõ, de ténylegesen végzett tevékenységek megkezdését, illetõleg a bejelentett vagy bejelenteni elmulasztott tevékenységek megszûnését követõ 15 napon belül – mulasztási bírság terhe mellett – a 07T202 jelû nyomtatványon bejelentést tegyen.

A változásbejelentõ lap a területileg illetékes adóhivatal számára kizárólag papír alapon nyújtható be, tehát az apeh honlapján közzétett nyomtatvány kitöltése esetén azt elõször ki kell nyomtatni és aláírás után személyesen, vagy postai úton kell továbbítani.


Hozzászólások

István  -  

Italboltot üzemeltetek,most egy másikat is szeretnék megnyitni folyamatosságal.Telephelyem bővítéséhez mik a tehendők?

István  -  

Italboltot üzemeltetek,most egy másikat is szeretnék megnyitni folyamatosságal.Telephelyem bővítéséhez mik a tehendők?

Ágota  -  

Köszönöm, hogy ez a téma is bekerült a tájékoztatások közé, mert a vállalkozók csak a könyvelőt keresik meg ezekkel a kérdésekkel és nehéz a sok változás mellett még ezt is figyelemmel kísérni.

Mara  -  

Tudomásom szerint nem az Apeh-nak kell küldeni hanem a Céginformációs szolgálatnak

anonim  -  

Ez az információ valóban nagyon hasznos, sok kiváló szakember sem tudja.Mama

anonim  -  

KÖSZÖNÖM, HOGY GONDOLT ARRA, HOGY EGY ILYEN FÓRUMON KERESZTÜL IS SEGITI A SZAKMÁBAN DOLGOZÓKAT. REMEK GONDOLAT. TOVÁBBRA IS ÉRDEKLŐDVE FIGYELEM A HÍREIT, CIKKEIT.