Te hova könyveled a baleseti adót?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2011. évi CIII. törvény alapján 2012-től baleseti adót kell fizetni.
Az adóról a biztosítóknak kell elszámolni, az adóhatóság felé, ezért ők szedik be a biztosítási díjjal együtt. A törvény szerint az adó alanya az a személy vagy szervezet, akit vagy amelyet a Kgfb. tv. szerinti biztosítási kötelezettség terhel.


Mindezek után, Te hova könyveled a baleseti adót?

Hova könyveled a baleseti adót?

  • 53. Egyéb szolgáltatások közé sorolandó, mivel a biztosítási díjba bele tartozó tétel.
    1260 szavazat
  • 86. Egyéb ráfordítás - mint egy külön adónem.
    845 szavazat
  • Szerintem mindkét megoldás helyes.
    148 szavazat
  • Nem tudom...
    84 szavazat
  • Összes szavazat: 2368





A bejegyzés címkéi

baleseti adó


Hozzászólások

Kata  -  


Van már győztes megoldás?
Az rendben, hogy itt találgatunk, de jó lenne tudni a tutit. Szerintem is ez a biztosításhoz tartozó költség, mivel az adót nem közvetlenül utaljuk a költségvetésnek, így nem szükséges megbontani biztosításra és adóra.
A biztosítók könyvelésében kell ezzel foglalkozni, mivel nekik kell elszámolniuk a költségvetés felé a beszedett adóval.

Manka  -  

Én is kérdezném, hogy most mi a helyes???

Skeva  -  

hi??

Vali  -  

Van egy ügyvéd ügyfelem, aki idáig bért vett fel, most tagi jövedelemként 108.000,- fogok számfejteni és itt állok tudatlanul, hogy a szochoból igénybe vehetek -e kedvezményt?
A szocho mindenhol munkabérről beszél.
Gyorsan kell dönteni. A Zsuzsi anyagát átnéztem és ott is minehol bérről beszél. Ugyanigy elbizonytalanít az egyéni vállalkozó is jövedelme is.

Bné  -  

A tagi jövedelem és az egyéni vállalkozói kivét után nem vehető igénybe kedvezmény.
Az NGM. tájékoztatója:
Mivel a kompenzáció az adójóváírás eltörlésének hatásait kívánja ellensúlyozni, amire egyéni és társas vállalkozók nem voltak jogosultak, egyéni és társas vállalkozók önmaguk után nem igényelhetik, csak az alkalmazottaik után, ha esetükben teljes körűen eleget tettek az elvárt béremelésnek. Ha az egyéni vagy társas vállalkozó a vállalkozással munkaviszonyban áll, a 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendeletnek megfelelő elvárt béremelés végrehajtása esetén utána is érvényesíthető adókedvezmény.



Üdvözlettel: NGM Bérkompenzációs Ügyfélszolgálat

Erika  -  

Sziasztok!
Én a baleseti adót a biztosítással együtt könyvelném le, mert a biztosító köteles a bevallást elkészíteni és mint adót megfizetni. Az üzemanyagból sem könyveljük külön a jövedéki adót.

bea  -  

Köszönöm Kecskés Csabának a részletes indoklást. meggyőzött, 86-osba könyvelem.

Szabó Mária  -  

A baleseti adó szerintem a kötelező felelősség biztosításhoz tartozik. Ezzel az összeggel nő a biztosítás összege. A biztosítással együtt, egy összegben könyvelném le az 53 számlacsoportba.

Zita  -  

Én a 86-osba tenném (mint Kecskés Csaba), mivel szerintem is úgy "viselkedik", mint az idegenforgalmi adó.

Détár Marianna  -  

Zsuzsi, megint van egy problémám, kérlek, hogy swegít!. Egy betéti társaság beltagjaként üzletvezető is vagyok, és aktívan dolgozom is benne. Emellett rokkant nyugdíjas (járadékos) vagyok és most januárban töltöttem a 61. évemet. Mivel korom miatt már öregségi nyugdíjas lehetnék, elveszve a jogszabályok között, az a problémám, hogy kell-s még egy évig, a 62. évemig fizetni a beltagokra vonatkozó adókat és járulékokat, és pontosan úgy, mint a más egyéb főállású beltag vállalkozónak? Furcsának tartom, hogy mivel 57 éves elmúltam, a nyugdíjammal kapcsolatban semmi teendő nincs, de mivel rokkantként dolgozom, ilyen magas adót és járulékot kelljen fizetni. Milyen kötelezettségek terhelnek, ha terhelnek egyáltalán?
Üdvözlettel: Détár Marianna

bea  -  

Kedves ügyfelem ugyanebben a cipőben jár, sajnos ő is tb köteles lett, majd a 62. éve betöltéae után lesz öregségi nyugdíjas. Hiába van a 61-ik évében, a rokkantsági nyugdíjat már 48 éves kora óta kapja és nincs 40 éves szolg. jogviszonya sem. A NYUFI-nál az ügyintézők nagyon kedvesek, de a törvény ilyen let segíteni nem tudnak.

Petróczkyné  -  

Szerintem egyéb ráfordításként kellene elszámolni, mert ez adó,nem biztosítási ktg

Erika  -  

Kövezzetek meg, de nem mindegy?
5-ös vagy 8-as. Mind a kettő csökkenti az eredményt és nem adóalap növelő.
Persze ha meglesz a pontos szakmai állásfoglalás akkor úgy fogjuk könyvelni.

Kecskés Csaba  -  

Teljesen egyértelmű, hogy 86.

Meg is mondom miért:

Mit is mond a számviteli tv?

78.§ (4) Az egyéb szolgáltatások értékeként az üzleti évben felmerült, az eszközök bekerülési értékében el nem számolt (figyelembe nem vehető) illetéket, jogszabályon alapuló hatósági igazgatási, szolgáltatási díjat, egyéb hatósági igazgatási, szolgáltatási eljárási díjat, bankköltséget (a kamat kivételével), biztosítási díjat, továbbá a saját előállítású termékeknek a saját kiskereskedelmi egységbe történő kiszállításakor, illetve (saját) üzemben történő felhasználásakor megfizetett adót, járulékot, termékdíjat a számlázott, a fizetett, a szerződésben meghatározott (számított), a bevallott összegben kell kimutatni.

Azaz: ha a biztosítási díj része, akkor 53, ha nem része, akkor 86.

Mit is mond a NETA (a baleseti adó a NETA tv. része)?

11/A. § (1) A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény (Kgfb. tv.) szerinti biztosítási kötelezettség UTÁN baleseti adót (a továbbiakban e fejezet alkalmazásában a baleseti adó: adó) kell fizetni.

11/B. § Az adó alanya az a személy vagy szervezet, akit vagy amelyet a Kgfb. tv. szerinti biztosítási kötelezettség terhel.

11/C. § (1) Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, ide értve a Kgfb. tv. szerint megállapított fedezetlenségi díjat is (a továbbiakban együtt: biztosítási díj).

11/E. § (3) A biztosítónak az általa megállapított adót az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahány részletben és amilyen arányban az adó alanyának a biztosítási díjfizetési kötelezettségének eleget kell tennie.

No, mi is következik ezekből:

11/A: a KGFB díj után és nem annak részeként kell megfizetni

11/B: az adó alanya nem a szolgáltató, hanem mi magunk vagyunk. Ezért nem célszerű a jövedéki adóhoz, energiaadóhoz, cégautóadóhoz hasonlítani ezt az adónemet, sokkal inkább az idegenforgalmi adóhoz kell, mert az is így viselkedik, ott is mi vagyunk az adó alanyai, csak nem mi vagyunk az adóbeszedésre kötelezettek.

11/C: az adó alapja a biztosítási díj, azaz ha az adó a biztosítási díj része lenne, akkor a baleseti adó után is meg kéne fizetni a baleseti adót. De ilyet a törvény nem ír.

11/E: díjrészlettel EGYÜTT kell beszedni, azaz nem a részeként!

Mindezekből adódóan egyértelmű, hogy csak a 86 lehet a megoldás, mint az IFA esetében is.

A biztosító köteles a baleseti adót feltüntetni külön a számláján.

A törvényben sosem a logika a mérvadó, hanem annak betűje, ezt el kell fogadnunk.

Üdvözlettel:

Kecskés Csaba

FYGureout  -  

Kedves Csaba!
(... és Kedves Zsuzsi!)

Ez annyira korrekt levezetés, hogy megjeleníteném a Könyvelőzóna.HU miniportálon, természetesen megfelelő (az Adónavigátorral eddig kialakított módon)hivatkozással, amennyiben ehhez hozzájárultok.

Köszönettel:

Könyvelőzóna - Könyvelőirodák Pécs

Pappné Judit  -  

Ha külön fog az adófolyószámlán szerepelni, akkor adóként, de ha csak a biztosítóval kell lerendezni és az továbbítja, akkor jó alábontani az 53-on (feltéve, hogy részletezi a biztosító!)

Terhesné Miletin Katalin  -  

A társaságokat terhelő, nem levonásos jellegű adókat az 5-ös számlaosztályba könyveljük. A biztosítók nem valószínű, hogy részletezni fogják majd a számlájukban ezt a tételt és akkor meggyűlik vele a bajunk, ha nem a biztosítási díjba könyveljük, ami szintén az 5-ös számlaosztályban található!

Merényi Éva  -  

A baleseti adó azt a Társaságot terheli, akinek a tulajdonában van a gépjármű. Az hogy a biztosító társaság szedi be s fizeti a NAV-nak, az éppen olyan eljárásügyi folyamat, mint mikor a bérbeadótól levonjuk az szja-t és befizetjük helyette, attól az még a bérbeadó adója.

Tilda  -  

Ugy gondolom, hogy természetes az, ha az egész összeget az 53 szlacsoportba könyveljük, én igy tettem

Julika  -  

53-ra könyveltem, de "óvatosságból" külön alábontásba KGFB baleseti adó.

Horváth Éva  -  

Mivel pl. a villanyszámlában szereplő elképesztő nevű többféle adó és hozzájárulás szerepel-mint az áramfogyasztás része, és ezeket is áramktg-ként számoljuk el, ezért a fenti adó is a biztosítás részköltsége.
Zsuzsi!!!!!!!Szerinted?

Anna  -  

Szerintem nálam egyéb szolgáltatás, mint a biztosítási díj. A biztósítónak kell a bevallást megtennie,a számviteli politikájában döntse el, hogy költség vagy ráfordítás, de szerintem nála ráfordítás.

Marika  -  

Szerintem 86.os főkvi számlára.

Borsika  -  

Teljesen egyetértek Zsuzsa indoklásával. 2012 azaz év amikor meg kell tanulnunk, az adó, az a tétel, amiért nem jár semmi (27%).

Orsi  -  

Véleményem szerint a biztosított az adó alanya, ezért függetlenül attól, hogy közvetve vagy közvetlenül fizetem-e meg az adóhatóságnak, adóként és nem egyéb szolgáltatásként könyvelem. A népegészségügyi termékdíj szerintem azért nem jó példa, mert ott nem a termék vevője az adó alanya, így az természetes, hogy nem adóként, hanem a beszerzési ár részeként könyveljük.

Józsi  -  

Lányok figyeljetek oda az elnevezésekre, és a jogszabályok szövegeire, nehogy keveredjenek.
- Környezetvédelmi termékdíjról szóló Tv. a 2011. évi LXXXV. törvény
- Népegészségügyi termékadóról szóló Tv. a 2011. évi CIII. törvény
- A NAV törvény 13.§ (9)bekezdés (e) pontja a következőt írja: A NAV végzi az energiaadóval, a környezetvédelmi termékdíjjal, a regisztrációs adóval kapcsolatos ADÓZTATÁSI és ellenőrzési feladatokat.
Úgy néz ki, itt szó sincs szolgáltatásról, csak adózásról.

Valcsi  -  

Teljes mértékben egyetértek Fáy Grétivel.

Valika  -  

Szerintem ráfordítás, és elkülönülten kell kezelni.

Z  -  

Úgy, mint egy szállodai számlánál az idegenforgalmi adót. Ott is a szállásadó beszedi az adót, és továbbítja a hatóság felé.

Mariann  -  

Kedves Z!

Ezzel nem értek egyet, mivel az idegenforgalmi adó elszámolása
a 4692-esz számlaszámon jön-megy, tehát sem 53-as, sem 86-os.

Mariann

Z  -  

Én vele értek egyet:
Kecskés Csaba - 2012 01 25 - 07:04

Z

Zsuzsa  -  

Szerintem 86-os, mivel az adóhatóság felé kell elszámolnia a biztosítónak ezzel az összeggel. Ő csak beszedi ezt az adót. Ugyanakkor - lehet, hogy semmi összefüggés nincs ezzel, de - a biztosítási díj megfizetésekor, az esetleges kárt a biztosító megtéríti, mely egyéb bevétel a költséggel szemben, míg a baleseti adó "fejében" úgymond nem kap semmit a fizetésére kötelezett. Az 5-ös számlák a költség nemek, az 53-as egyéb szolgáltatások. A baleseti adó nem szolgáltatás, nem szolgáltat érte nekem, befizetőnek az adóhivatal. Ez az én logikám, lehet, hogy téves, de én így gondolom.
Üdv. Zsuzsa

Torma Zsuzsanna  -  

Mint ahogy a villanyszámlát sem könyveljük tételesen, csak adóalaponként...:-)
Szerintem a biztosítási díj része

Marika  -  

Mivel a kettő együtt adja a biztosítási díjat, ezért szerintem 53.
Ha valaki ezért bírságol, hát tegye....
Életében sem dolgozott.... Talán, ha az egyéb költségbe tesszük , nem kutatjuk a megosztást, felesleges köröket sem teszünk, időnk és erőnk is több marad az érdemi, kemény munkára.
Marika

Fáy Gréti  -  

Kedves Marika!
Az alábbiak miatt számlázzák a biztosítók az adót:
Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj.
Amennyiben az eredetileg megállapított biztosítási díj változik, abban az esetben a baleseti adó is arányosan változik.
A MABISZ honlapján részletesen elolvashatod.
A baleseti adó egy új adónem, tehát nem a biztosítás része, a biztosítók csak kiszámítják, beszedik, bevallják, és teljes egészében átutalják az összeget.
Ha szabályosan akarsz eljárni, akkor, az egyéb ráfordítások között számold el.

Szabó Zsóka  -  

Inkább a ráfordítás mellett voksolok (egyéb adónem), mert tul.képpen adó és nem biztosítás, független attól, hogy a díjjal együtt kell megfizetni. Érdemes elkülönítve kezelni a biztosítási díjtól. Üdv. Zsóka

BARNA MIHÁLY  -  

nem számít, úgy is a 49-ben végzi 2012. év zárásakor
helyi adót / alapját/ egyik esetben sem érinti. nem értem
a probléma lényegét!

Kati  -  

Ezaz! Minek annyi számlaszám, hisz mind a 49-ben végzi:-))

Rita  -  

Jaj, kedves kollégák, miért? Ti nem értek rá a kevésbé sem bonyolult adórendszerünk mellett ide-oda könyvelgetni ezt-azt? Ez azért van, hogy ne unatkozzunk már annyit, hisz csak adminisztráció az egész, nem?!

Erika  -  

Az adminisztrációs terhet, meg már úgyis nagyon lecsökkentették. Nem igaz? Tulajdonképpen már lassan fölöslegesek is leszünk. Egy poháralátéten mindent be lehet már vallani. :-)

Bessenyeiné Évi  -  

A 2012. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás számlán két tétel szerepel. GFB és a baleseti adó. (Nyilván a 2011-es könyvelésben elhatároljuk, mivel a jövő évet (2012.)). terheli. Könyvelése: a biztosítási díjak közé a GFB-vel együtt. Az indok: A fizetendő GFB díj RÉSZÉT képezi a baleseti adó. Igy logikus számomra. Mert nézd csak meg, ha például üzemanyagot könyvelünk azt sem bontjuk szét jövedéki adóra, meg egyebekre…

P. ÉVA  -  

Adó alanya a tulajdonos, akkor 86.

Szabóné  -  

Tegnap előadást tartott Botka Erika. Ő most azt mindta,hogy nem kell külön választani a biztosítési díjat a baleseti adótól, együtt az egészet az 53-ba kell könyvelni! (eddig nem így mondta)

Kovacsne47  -  

Én a biztosítási díjjal könyvelem. Üzemanyagot se bontom a jövedéki adó miatt, árubeszerzést sem bontuk a népegészségűgyi termékdíj miatt stb.
Ildikó

Szilágyi Anita  -  

Volt már hasonló, amikor a gépkocsi bérleti díj számlában leszámlázták a cégautóadót (vagy mi volt a neve akkor), és akkor azt a bérleti díjhoz kellett könyvelni, ha jól emlékszem. A bevallást nem én adom le, hanem a biztosító, ezért nem tenném az adók közé.

Judit  -  

Egyetértek Anitával. Szerintem könyvelje adóként a bevallást készítő.