Tájékoztató az EVA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókat érintő törvénymódosításokkal kapcsolatos

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 2007. január 1-jén hatályba lépő 2.§ (8) bekezdése szerint nem szűnik meg annak az egyéni vállalkozónak az eva alanyisága, aki tevékenységét azért nem végzi folyamatosan, vagy bevételt azért nem ér el...

1. Az adóalanyiság szüneteltetése

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény 2007. január 1-jén hatályba lépő 2.§ (8) bekezdése szerint nem szűnik meg annak az egyéni vállalkozónak az eva alanyisága, aki tevékenységét azért nem végzi folyamatosan, vagy bevételt azért nem ér el,

- mert gyermekgondozási segélyben (továbbiakban: gyes) vagy

- gyermekgondozási díjban (továbbiakban: gyed) részesül.
Az új szabály nem határoz meg külön feltételt arra nézve, hogy az eva alanyiság megtartásának milyen időtartamú gyesben, gyedben való részesülés a feltétele. Ilyen szabály hiányában az eva hatálya alatt maradhat az egyéni vállalkozó, ha az adóéven belül bármilyen rövid időszakban – szélsőséges esetben akár csak egy napig – gyesben vagy gyedben részesült, függetlenül attól, hogy az ilyen ellátások folyósítására az adóév elején vagy végén, folyamatosan vagy megszakításokkal kerül sor.

Mivel az új szabály 2007. január 1-jén lép hatályba, azt már a 2007. adóévre, az eva szabályainak való megfelelés 2006. december 20-án történő vizsgálatakor alkalmazni kell. Ez azt jelenti, hogy az az egyéni vállalkozó, aki 2006-ban eva alany volt, de tevékenységét folyamatosan nem gyakorolta, bevételt nem ért el, és 2006-ban gyesben, gyedben részesült, 2007. évben is az eva hatálya alatt maradhat, amennyiben az adóalanyiság választására rendelt további feltételeknek megfelel.

2. EVA alanyiság megszüntetése

Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény 226. § (4)-(6) bekezdése lehetőséget biztosított az adózónak arra, hogy 2006. szeptember 15-ig bejelentse, hogy 2006. szeptember 30-ával eva alanyiságát megszűnteti. Az eva hatálya alól szeptember 15-éig történő kijelentkezés ugyanazokkal a jogkövetkezményekkel jár, illetve az adózó a kijelentkezést követő időszakra ugyanazon választási lehetőségekkel rendelkezik, mintha a kijelentkezésről szóló nyilatkozatot az Eva törvény általános szabályai alapján december 20-áig tette volna meg.

Ez többek között azt jelenti, ha az egyéni vállalkozó önkéntes döntése alapján 2006. október 1-jei hatállyal kerül ki az eva hatálya alól, akkor jogosult – az átalányadózás választására jogosító feltételek megléte esetén – 2006. október 1-jétől az átalányadózást választani. Az átalányadó választására jogosító bevételi értékhatár vizsgálatakor a korrekciós tételek nélkül számított evás bevételt kell figyelembe venni.

3. Minimum járulékalap alatti jövedelem bejelentése

Az egyéni vállalkozó a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény 29. § (1) bekezdése szerint a jövedelme után, de havonta legalább 125 000 forint, 2007. január 1-jétől legalább 131 000 forint minimum járulékalap után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Amennyiben a jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot és ezt bejelenti az adóhatósághoz, akkor mentesül a minimum-járulékalap utáni fizetési kötelezettség alól.

Az eva alany egyéni vállalkozónak – amennyiben mentesülni kíván a minimum-járulékalap utáni fizetési kötelezettség alól – a rendelkezésre álló bizonylatok alapján kell megbecsülnie jövedelmének nagyságát, és ez alapján adhatja be a bejelentését.

A jövedelem becslése során adózó az evás bevételét csökkentheti azon közterhek (például járulékok, hozzájárulás) összegével (az egyéni társadalombiztosítási járulék kivételével), amelyet egyébként, ha nem evás adóalany lenne, a vállalkozói jövedelem megállapítása során figyelembe lehetne venni, valamint azokkal a kiadásokkal, amelyeket bizonylattal tud igazolni.

4. Adóalap megállapítása adóalanyiság megszüntetése esetén

Amennyiben az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó az általa kibocsátott számla kiállítását követően, de az eva adóalanyisága megszűnését megelőzően a számlázott összeget, illetve annak egy részét nem kapja meg, és az eva adóalanyiság megszűnéséig a számla kiállításától számított 30 nap nem telt el, akkor az adózó e bevétel után már a személyi jövedelemadóról szóló törvény egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályai szerint köteles a közterheket teljesíteni.

Az előzőekben foglalt álláspont irányadó akkor is, ha az adózó adóalanyisága évközben vagy az adóév végén szűnik meg.

5. Költségelszámolás az adóalanyiság megszüntetése esetén

Abban az esetben, ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó adóalanyisága ideje alatt olyan terméket szerez be, vagy szolgáltatást vesz igénybe, amelynek ellenértékét csak az eva adóalanyiság megszűnése után fizeti meg, akkor a termék vásárlásával, a szolgáltatás igénybe vételével kapcsolatban felmerült kiadása a személyi jövedelemadó szabályai szerint – az egyéb feltételek teljesülése esetén – a vállalkozói tevékenységével kapcsolatban elszámolható költségnek minősül.

Amennyiben a termék beszerzésének, szolgáltatás igénybevételének az erről szóló számlán szereplő teljesítési időpontja (illetőleg közösségen belülről vagy harmadik országból történő beszerzések esetén az áfa levonási jog keletkezési időpontja) olyan időszakra esik, amikor az egyéni vállalkozó még az eva hatálya alá tartozott, a kérdéses termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után az egyéni vállalkozónak nem keletkezik áfa levonási joga – függetlenül attól, hogy áfa levonásra jogosult áfa adóalanyként folytatja tovább tevékenységét.

Ebből következik, hogy a fenti esetben az eva hatálya alól kilépő egyéni vállalkozó – mivel áfa levonási joga nem keletkezik – vállalkozói költségként a számla bruttó (áfával növelt) összegét számolhatja el.



Forrás: APEH


A bejegyzés címkéi

eva


Hozzászólások

próba  -  

próba

én  -  

pr

csak a keresztnevét...  -  

xcvxc

xcv

xcv

xcv

csak a keresztnevét...  -  

ez itt

zoli  -  

Látom Csabi, hogy dolgozol...

 

én  -  

kíványcsi vagyok

én  -  

meddig megy?

én2  -  

Kipróbálom, hogy meddig megy ez már így mindjárt

e  -  

ASDFfVXCCVv vyxv  hjz njhdgfn nvnb sdf adf bgfsbgsfgb  bgfs bg  bgf fgb

K.P.Bgy.  -  

Kedves Zsuzsika!A pénzkezelési szabályzattal kapcsolatosan én is szeretném tudni,hogy mik azok a lényeges változások a miről redelkezni kell,vagy már kellett is.Holtalálom esetleg megkaphatnám az e-mail cimemre. Egyébként az őtletét "a sorozattal"nagyra értékelem,sok gond,propbléma megoldását is elősegiti.

anonim  -  

2007-ben nem kell ezt jelenteni, mivel havonta adjuk a bevallást és ebből kiderül, hogy mennyi a dolgozó jövedelme.

Szűcs Mária  -  

Nem csupán az EVÁ-hoz kapcsolódóan,hanam általában 2007-ben milyen nyomtatványon lehet bejelenteni a járulékminimum alatti jövedelmet, 2007-es T1031-est nem találtam, a 2006-oson pedig dátum miatt hibásnak minősíti.Igy nem merem elküldeni. Új munkavállaló jövedelmét szerettem volna bejelenteni. Előre is köszönöm.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Mariann! Elnézésedet kell kérnem, de én is kipróbáltam és valóban valami programhiba van. A hibát a lehető legrövidebb időn belül kijavítjuk.

Mariann  -  

Kedves Zsuzsa! Tanácsot kértem az "üzenő táblán" keresztül, de nem tudom hogy eljutott e hozzád, mert az elküldés után azt irta ki hogy ez az e-mail cim már szerepel és próbálkozzak uj e-mail cimmel.Valamit rosszul csináltam? Köszönettel Mariann

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az Eva-ra vonatkozó 43-as számú bevallásban feltüntetett adatok a 0631-es nyomtatványon önellenőrizhetők. Ez alól kivétel az EVÁ-s egyéni vállalkozó 2006.01.01 előtt keletkezett saját járulékának helyesbítése, melyet a 0635-ös nyomtatványon lehet önellenőrizni.

Varga Sándorné  -  

Zsuzsi nagyon köszönöm az EVÁ-ból való kilépésre adott válaszodat. Most még mindig ebben a témában kereslek, milyen nyomtatványon lehet önellenőrizni az Eva bevallást ? Előre is köszönöm a válaszodat.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az előadás anyaga napokon belül letölthető az oldalról.

  -  

2007.01.09-i előadáson a pénzkezelési szabályzatban rendelkezni kell...afelsorolást nem tudtam végig irni Kérlek ird meg hol keressem

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Azok a bevételek, amelyek szeptember 30-ig nem lettek kiegyenlítve, és a számla kiállításától számított 30 nap még nem telt le, nem képezik az EVA alapját. Az szja-ba vagy társasági adóba történő visszatérés így azt is jelenti, hogy - alanyi mentesség kivételével - az áfa hatálya alá is visszatértünk. Az áfa tv 20§-a alapján a teljesítési időpont az ellenérték megfizetése, de legkésőbb a számla kiállításától számított 30 nap. Ezen számlák áfa tartalmának megfizetése tehát negyedéves kötelezettség esetén január 20-ig esedékes.

Varga Sándorné  -  

Megköszönöm az EVA-val kapcsolatos cikket.Még további kérdésem is lenne azzal kapcsolatosan, hogy okt.1 től az evából kilépő áfa alany a még ki nem fizetett számlájának az áfaját köteles-e I.2o-ig befizetni?