Tájékoztató az egyéni vállalkozók és az őstermelők biztosítotti bejelentési kötelezettségéről

  |   írta: Forrás: APEH   |  

A munkáltatón és a kifizetõn túl az egyéni vállalkozó és a biztosított õstermelõ saját maga vonatkozásában, mint önfoglalkoztató is, kötelezett a bejelentésre. Errõl adott ki az adóhivatal 03.27-én egy tájékoztatót.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (4) bekezdése szerint a biztosítotti bejelentésre a munkáltató és a kifizetõ kötelezett, ideértve a kiegészítõ tevékenységet folytatónak nem minõsülõ, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetérõl szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozót és a biztosított mezõgazdasági õstermelõt is.

A bejelentésre az állami adóhatóság a 07T1041-es jelû, „BEJELENTÕ és VÁLTOZÁSBEJELENTÕ LAP a munkáltató vagy kifizetõ által foglalkoztatott biztosítottak adatairól” elnevezésû adatlapot rendszeresítette, amely az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) tölthetõ le. Az adatlap elérési útvonala a honlapon a következõ: „Letöltések > Nyomtatványkitöltõ programok > Adatbejelentõk, adatmódosítók”. Az adatlap elektronikus úton, vagy postai úton is benyújtható a vállalkozó székhelye, illetve az õstermelõ lakóhelye szerint illetékes állami adóhatósághoz.

Felhívjuk a figyelmet, hogy amennyiben a biztosított õstermelõ a 07T1051-es jelû, „BEJELENTÕ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTÕ LAP a biztosított mezõgazdasági õstermelõ részére” elnevezésû nyomtatvány kitöltésének és benyújtásának elmulasztásával nem tett eleget a jogszabály által elõírt, 2007. január 31-éig teljesítendõ bejelentési kötelezettségének, úgy ezt a bejelentést is a 07T1041-es jelû adatlapon kell pótolnia.
(Értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy aki ennek eleget tett, annak újból a 07T1041-est nem kell benyújtania. B-né)

Az õstermelõi igazolványt 2007. január 1-jén, vagy ezt követõen igénylõ mezõgazdasági õstermelõnek a 07T1041-es jelû adatlapon az adóhatósághoz teljesítendõ bejelentési kötelezettségen túl a mezõgazdasági igazgatási szervnél is nyilatkoznia kell a Tbj. 5. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott körülmények fennállásáról. Ugyanez érvényes a 2007. január 1-jén, vagy ezt követõen regisztrációját kérõ mezõgazdasági termelõ magánszemély, és a családi gazdaság nyilvántartásba vétele iránti kérelem elõterjesztõjének bejelentési és nyilatkozattételi kötelezettségére is.


A bejegyzés címkéi

járulék


Hozzászólások

Enikő  -  

Szép napot!
Szeretnék tanácsot kérni.
Keresztapám őstermelőként dolgozik, november végén nyugdíjba ment, eddig a negyedéves 1358-as nyomtatványt én küldtem be a NAV-hoz.
Most viszont nem tudom hogyan kell csinálnom, beküldtem már a változásbejelentőt, hogy november 28-ával nyugdíjasként lesz őstermelő.
Viszont nem tudom hogy a 1358-as nyomtatványt hogyan kell kitöltenem, írjam be hogy 2013.nov.28-ig végzi a tevékenységét és időarányosan számoljam ki a járulékait. A fennmaradó időszakra pedig készítsek egy másikat nyugdíjas jogviszonnyal, ahol csak az egészségbíztosítást számolom?

gyula  -  

Ha az őstermelő heti 40 órás munkaviszony mellett végzi tevékenységét, akkor nem kell a 07T1041 űrlapot kitöltve leadni ? Köszönöm !!

ERZSÉBET  -  

SAJÁT JOGON NYUGDÍJAS, 36 ÓRÁS MVISZONNYAL REND. ÉS KISTERMELŐ. KELL-E REGISZTRÁLTATNI ÉS NÉVENKÉNT BEVALLÁST ADNI ÜDV.

Márti  -  

Köszi, jó hogy figyelmeztettél.

Csaba  -  

teszt

Zsuzsanna  -  

07T1041 nyomtatványon jelentem, ha valaki igazolatlanul hiányzik, na de mégis hoz utólag táppénzes papírt. Helyesbítek, az A oszlopba kitöltöm a jogviszony adatait, 9, 10, 11 oszlop, MIT KELL IRNOM A B OSZLOPBA? "Amennyiben az A oszlopban szereplő adat mellett a B oszlopban nem szerepel bejelentés az A oszlopban szereplő bejelentést visszamenőlegesen töröljük."

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ebben az esetben a mezőgazdasági őstermelő munkáltatónak minősül és havonta, elektronikusan a 0708-as bevalláson jelentenie kell az alkalmi munkavállalókat.

Nagy E.  -  

nagyon köszönöm, mindíg jól jön a frissítés!Kérdésem is lenne, ha tudnál segíteni:36órás munk.visz.melletti őstermelő nem kért adószámot, nincs állandó alkalmazottja.Mit kell tennie az alkalmi könyves foglalkoztatással kapcsolatban? Kitölti a könyvet,ragassza a bélyeget, vezeti a havi nyilvántartást és jelenlétit, de kell e valahová havonta jelentenie?És mikor kell jelentenie?(nem áfás, önmaga miatt nem kell elektronikusan vallania. Előre is köszönö9m és várom válaszod, mert a szaklapokból nem tudom kihámozni, mit kell tenni?

Béláné  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm,köszönjük,-azt hiszem mások nevében is mondhatom,- hogy ilyen önzetlenül segítesz nekünk, és próbálsz a káoszból kiutat mutatni.A megbízási jogviszonyos ügyvezetőkkel kapcsolatban lenne kérdésem. Nincs 36 ó. jogviszonyuk, csak a megbízási jogviszonnyal ellátott ügyvezetés. Ebben az esetben a járulék fizetéseken túl a vállalkozói járulékot nem kell levonni a megbízási díjból? Kérlek segíts!Köszönöm !

anonim  -  

Kedves Zsuzsi!Köszönöm szépen a sok segítséget.Nekem az még mindig nem világos, hogy az az egyéni vállalkozó akinek van főállása, márciusban váltotta ki a vállalkozói igazolványát, egy ideig biztos nem vesz ki jövedelmet az mit jelentsen be a 07T1041-esen?? Nekem azt a felvilágosítást adták az apehban, hogy nem kell ezt beadnom.Kérlek segíts tisztán látnom!

Frittmann Imréné  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönjük a figyelemfelhívásod! A káosz továbbra is marad, hisz még most sem tudom, hogy a 2007 előtt kiváltott EV. is jelenteni kell, az őstermelőt azt tudtam.

anonim  -  

Köszönöm az értékes tájékoztatásokat,mert annyira összetett a bevallás rendje, hogy néha már teljesen belelehet kavarodni, így nekem se teljesen világos, hogy minden egyéni vállalkozónak a nyugdíjasokon kivül be kell jelentkezni a 07T1041-en. Köszönöm

anonim  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm a tájékoztatást ! Jól értelmezem, hogy akinek nem éri el az őstermelésből származó jövedelme a 600 eFt-ot és nyugdíjas nem kell semmit tennie ?

Ibolya55  -  

Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást. Azlt hiszem olvastam, de nem figyeltem rá, mert pillanatnyilag nincs olyan ember körülöttem akire vonatkozna, de jó tudni. Viszont abban a pillanatban amikor az APEH átvette az OEP-től az első lépcsőt jó lett volna, ha mindenkinek újra kellett volna jelenteni. (Észrevehető, hogy a sok hivatal között talán az APEH nyilvántartása a legpontosabb.) Ezen a ponton lehetett volna rendbetenni a dolgokat, mert hiába van ősidők óta az OEP a pontos munkáltatói jelentések ellenére nagy káosz van a nyilvántatásában, az EMMA sem volt minden esetben elfogadható.

anonim  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az információ, félig tudtam. Andrea

erzsébet  -  

A már évekkel ezelőtt bejelentett,járulékbevallást küldő és összegszerűen,határidőre fizető "régi" 2007.01.01.előtt bejelentkezett és műkodő egyéni vállalkozónak,akinek nincs alkalmazottja is ki kell tölteni ezt a lapot?Nekem zavaros az ügy.Egyértelmű,hogy a 2007.01.01.után mg.termelő és EV. be kell ,hogy jelentkezzen,ha eddig nem tette,de a többiek? SOS!!! köszönöm!

anonim  -  

Zsuzsi! Sajnos az őstermelők bejelentsével kapcsolatosan még mindég nincs egyértelmű válasz bizonyos helyzetekben.Pl van egy 50 %-os rokkant nyugdijas aki ez után 23 e/Ft kap, mellete őstermelő. Be kell e jelentkeznie! Az Apeh tájékoztatókan az hangzik el, hogy igen, mivel az 50 % -os rokkant nem biztosított. A TB-nél pedig azt mondják, hogy nem mert mivel az 50 %-után van jövedelme így biztositott. Ha bejelentkezik elvesziti a rokkant nyugdij után kapott összget.Szerinted itt mi a teendő?

Dér Ferencné  -  

Köszönöm az infót.Félig tudtam, de még mindig sok minden nem világos e témában.Az APEH is későn döbbent rá erre és kibővítette sunyi módon a nyomtatványt.A kérdésem még az, hogy a 7 millió Ft alatti bevétellel rendelkező őstermelőknek is be kell-e nyújtani a 07T1041-es lapot? Ha időd engedi, akkor légyszíves tájékoztassál. Köszönettel: Dér Ferecné

anonim  -  

Kedves Zsuzsi, köszönöm a rendszeres tájékoztatást, nagyon jól jön, ugyanis ez az a terület, ahol az "ismétlés a tudás atyja" és a tömör összefoglalókkal nagymértékben segíti munkámat. Kellemes húsvétot és további sikeres tevékenykedést kívánok. Fendt Mari

K.JUDIT  -  

A már működő egyénivállalkozonak is kötelező bejelenteni sajátmagát?üdv.Judit.