Szja és illetékmentes a végtörlesztés

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Talán van, akinek eszébe sem jutott szja-t és illetéket fizetni a végtörlesztés kapcsán keletkezett elengedett követelésről. Az „otthonvédelmi” törvény azonban nem felejtette el ezt a mentességet szabályozni.

trleszts.jpgAz illetékekről szóló törvény új illetékmentességeket tartalmaz.
A rendelkezések 2011. szeptember 29-én és 2011. október 3-án léptek hatályba.

A módosítások a követelések elengedésével, megszűnésével kapcsolatban három ajándékozási illetékmentességet, továbbá egy lakásvásárláshoz kapcsolódó visszterhes vagyonátruházási illetékmentességet állapított meg.

Ebből a végtörlesztéssel kapcsolatban az illetéktörvény 17. § (1) bekezdésének s) pontja rendelkezik.

Eszerint mentes az ajándékozási illeték alól a lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés, ha az a törvényben rögzített árfolyamon végtörlesztő magánszeméllyel szemben végérvényesen megszűnik.

Az „illetékkötelezettséggel” vagy inkább az illetékmentesség bejelentésével kapcsolatban eltérő tájékoztatásokat ad ki az adóhatóság.
Az illetéktörvény viszont szerintem egyértelműen szabályoz. A törvény. 17. § (1) bekezdésének r)-t) pontja szerinti ajándékozási illetékmentes vagyonszerzést ennek megfelelően nem kell külön bejelenteni az állami adóhatósághoz.


A bejegyzés címkéi

szja, ingatlan, illeték


Hozzászólások

kérdező  -  

Előre is nagyon köszönöm ha tudnak válaszukkal segíteni az alábbi kérdéskörben:

A végtörlesztéshez adott munkáltatói támogatás a munkáltató könyvelésébe milyen dokumentummal kerül be?

A banki kivonaton szereplő (mivel a végtörlesztés már megtörtént, így a dolgozó számlájára irányuló) átutalás mellé milyen papírokat kell még lefűzni a könyvelésbe?

A bérlapra írjuk rá, mint cafeteriát?

Vagy a munkavállalóval kell szerződést kötni és ez egy könyvelhető dokumentum? Minek kell szerepelnie a szerződésben?

Az éves beszámolóban Egyéb személyi jellegű ráfordítás sorban fog szerepelni ez az összeg, vagy ez nem személyi jellegű, tehát az Egyéb ráfordítás sorban fog szerepelni?

napraforgo72  -  

Tisztelt Böröczkyné!

Végtörlesztéssel kapcsolatosan az alábbi 1. számú mellékletben található 2.7 bekezdésben leírtakkal kapcsolatosan kérném az állásfoglalását.

1.számú melléklet az 1995.évi CXVII.törvényhez
2.7. a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben, feltéve hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás).

Ezen értelmezés alapján (vagy melyik paragrafus az irányadó) kaphatok-e a Munkáltatómtól vissza nem térítendő kölcsönt adómentesen? Abban az esetben, ha a végtörlesztéshez kívánom felhasználni a a munkáltatói kölcsön összegét? A kölcsönt 2008. július 15-én vettem fel 53.120,85 Chf, akkori forint értéke 7.600.000 forint volt.

Köszönettel, várom válaszát:
napraforgo72

Terézia  -  

Akkor valamit nem értek, ugyanis ugyanez a törvény, bekezdés következő pontja: t) a pénzügyi intézmény által elengedett, lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerződésből származó követelés feltéve, hogy
ta) a magánszemély kötelezett (adós) és a vele közös háztartásban élő hozzátartozójának egy főre eső jövedelme - a kötelezett nyilatkozata alapján, a nyilatkozattétel hónapját megelőző három hónap átlagában - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének kétszeresét

Nos, mi mentes és mi nem és mikor.

A deviza alapu követelés megszűnik, ha kifizetem. A kölcsönszerződésből milyen pénzügyi intézmény által elengedett követelésre kell gondolni? Amit nem számolhatnak fel törvény szerint? Pl. bankköltség, vagy valami más egyéb?

Valéria  -  

Kedves Zsuzsi!
Nagyon sajnálom, hogy a Verzál előadását nem tudom megfizetni,de nagyon aktuális témát fogsz előadni.
Ha a kreditpontok megszerzésénél is igy fog működni a dolog,akkor feladom a szakmát, mivel ennyi pénzt nem lehet továbbképzésre költeni.
Nagyon jól esett, amikor a Hessyn honlapján pontrol pontra le volt írva, hogyan jutok be a jelszó megváltoztatás helyére.
És még határidőn belül. Ezek sokkal aktuálisabb dolgok mint, a már májusban befizett pénzetmért eljön egy Makogó Mókus és elmeséli a vágyálmait. Ezt jó lenne építő kritikának venni a Részedről. Azonkívül mostanában nagyon sok kérdést tettem fel a Hivatalnak a bejelntésekkel kapcsolatban, ahol magamra maradtam. pl ha főállású egyéni vállalkozó nyugdíjba megy,de a vállalkozási tevékenységét tovább folytatja, hol kell jelenteni. Milyen nyomtatványon?
Nagyon nehezen jöttem rá, hogy ha az egyéni vállalkozó szüneteltei a tevékenységét, akkor hol kell jelenteni. A Hivatal teljesen mellébeszél, fogalmuk sincs róla. Ilyenkor jön az, hogy flegmán megalázzák az embert. Na ebben az állapotban,igen nehéz a vállalkozás építés. Ha folyton, azt keresem, hogy melyik nyomtatványon mit változtattak, akkor a munkára már nagyon kevés idő marad. Napközben eljárok összeszedem a bizonylatokat és éjszaka dolgozom. Ezt a külön szolgáltatás sosem fogják megfizetni, sőt cinikusan megjegyzik, hogy "éjjel írtam az e-mailt".

Györgyi  -  

Kedves Vali!

Teljesen egyetértek Veled.Sajnos rengeteg gyakorlati kérdés merül fel különféle ügyintézések során.Én is azt tapasztalom, hogy egyedül vagyunk hagyva, mert sokszor nem kapunk választ, vagy ahány ember annyi válasz.Ilyen bírságolási gyakorlat mellett elég nehézkes a jó és pontos munkavégzés.Én általában hasonló " sorstárssal" szoktam megbeszélni a felmerülő problémákat.

Az előadások nagyon drágák, és sajnos sokszor szinte semmit nem ér.Különösen az bosszant ha tv által kedvelt adószakértő az áfa előadásán úgy tárgyalja a FAD-ot és a háromszögügyletet----ugorjunk egyett és csak vagyontalan bt foglalkozzon ezzel-----.Hát ilyenkor elgondolkodom miért is fizettem.

Erzsike  -  

Szja és illetékmentes a végtörlesztés.

Az SZJA -t is fejtsd ki légy szíves, mint az illetéket?
Köszönöm.