Széchenyi Pihenő Kártya

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2011-es év újdonsága a SZÉP-kártya, melyről korábban még nem sokat lehetett tudni. Alkalmazásához a kormányrendelet késve jelent meg, de most már a célegyenesben úgy tűnik július elejétől kézbe vehetők az első kártyák. A témával kapcsolatban Szatmáry Kristóf államtitkát is nyilatkozott, ami azonban pontosításra szorul.

A kormány 2011. március 30-ai ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet.
Ezt az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják. A kormány 2011. március 30-ai ülésén fogadta el a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló rendeletet.

Ezt az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak. A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják.

Az évi 300.000 forintos keretösszeg a kedvezményes adózás felső határa. A munkáltató ezen felül is utalhat a kártyára, de ezt az összeget a személyi jövedelemadón felül egészségügyi hozzájárulás is terheli.

Más fórumok szerint a felettes részt az egyéb jövedelmekkel azonos járulékok terhelik. A hatályos szja törvény 70§ (4) bekezdése szerint „egyes meghatározott juttatásnak minősül az a juttatás, amely megfelel e törvény külön rendelkezése [71. §] szerint meghatározott béren kívüli juttatás feltételeinek, de az ott meghatározott értékhatárt meghaladja.”

Minden munkavállaló egy társkártyát kaphat térítésmentesen.


Az államtitkár elmondta, hogy a SZÉP-kártya céljaiban ugyan hasonló az üdülési csekkhez, de a struktúrája átláthatóbb, olcsóbb. A munkáltatóknak a kártya igénylése nem kerül pénzbe, a munkavállalók, ha el is vesztik a kártyát, a pénzüket nem. Emellett 16 százalékos személyi jövedelemadóval adózik, a jutalék pedig a korábbi 6 százalék plusz áfa helyett rögzítetten 1,5 százalék.

Az szja törvény szerint a béren kívüli juttatásokra az adó valóban 16%, de azt a juttatás 119%-a után kell megfizetni, így a Széchenyi Pihenő Kártyára eső adó, melyet a munkáltatóknak kell megfizetni 19,04%.

A Kisvállalati adómegtakarítás ABC-jében még több cafeteria elemről, és a természerbeni juttatások helyes használatáról olvashatsz! Klikk ide>>


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria


Hozzászólások

Judit  -  

Kérdezeni szeretném, ha valaki 2011. márciusában kapott üdülési csekket,

akkor a széchenyi kártyát már nem kaphatja meg, vagy korlátozva?

Judit  -  

Kérdezeni szeretném, ha valaki 2011. márciusában kapott üdülési csekket,

akkor a széchenyi kártyát már nem kaphatja meg, vagy korlátozva?

csak a keresztnevĂŠt...  -  

One or two to rmeeembr, that is.

Gabriella  -  

Szia Zsuzsi,

Lenne egy kérdésem, az ellenőrzött tőkepiaci jövedelem,konkréten OTP részvény nyeresége szerinted 14 % eho köteles, és ha nem mivel támasszam alá?

Mert ez talán nem árfolyamnyereség, és akkor nem eho-s ugye?

Köszönettel

Gönczi Gabriella

 

 

Julianna  -  

Kedves Zsuzsi! köszönöm az infót nagyon hasznos és mindig nagyon örülök,hogy  nyomon követed a szabályokat és fel is hivod rá a figyelmemet ,szeretném ha adná választ arra,hogy a munkavállaló kaphat  csak ilyen kártyát,vagy a Bt belteg és társasvállalkozás tagjai is igénybevehetik.

köszönöm, julianna

,

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A béren kívüli juttatásoknál a személyesen közreműködő tagok is lehetnek kedvezményezettek.

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Választott tisztségviselő részére milyen caffetéria elem adható, megbízási jogviszonyban van.

 

Györgyi

 

Zsuzsa  -  

Köszönöm  a gyors kiegészítést és tájékoztatást!

Ilona  -  

Köszönöm a tájékoztatást, nagyon hasznos.

rózsa  -  

Köszönöm a tájékoztatást!