START kártyával járulékkedvezmény?

  |   írta: Szerző   |  

A 2009. július 1-től hatályba lépett járulékcsökkentés végtelen számú gyakorlati problémát okozott. A törvényalkotók „jó szándéka” kisebb-nagyobb káoszt eredményezett a bérszámfejtők körében. De hogyan alakul a járulék a START kártyával foglalkoztatott munkavállalók utáni járulék?

A pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők foglalkoztatása esetében a START, START PLUSZ, START EXTRA kártyák utáni járulékmértékek is csökkentek 2009. július 1-től.

1. A START- járulékok a minimálbér 1,5 vagy 2-szerese összegig 5%-kal csökkentek a fizetendő járulékok. Így ami eddig 25% volt, az most 20%, illetve ami 15% volt, az 10% lett.

2. A kedvezményes jövedelem feletti részre a munkáltatót megilleti a kedvezményes járulék. Tehát további 143 ezer forintig a tb-járulék 26%, 1% a munkaadói járulék.

3. Ha a jövedelem még ennél is magasabb, akkor a felette levő részre a járulék mértéke az eddig is alkalmazott 29+3 %.

4. Nem július 1-i módosítás, de talán a féléves szakképzési hozzájárulás bevallása előtt hasznos információ lehet, hogy a START- járulék alapját képező jövedelem nem képez szakképzési hozzájárulás alapját, míg a felette levő rész igen. (Hiszen ez tb-járulék alapot is képez.)

Például:


Ha egy felsőfokú végzettséggel és START- kártyával rendelkező pályakezdő havi munkabére 300 000 forint, akkor a munkáltatónak az alábbi járulékokat kell megfizetnie:

1. 143.000 Ft után a START- járulékot kell megfizetni (10 vagy 20%) példánkban legyen 10%

2. további 143.000 Ft után kedvezményes tb-járulékot és munkaadói kell fizetni, illetve szakképzési hozzájárulást is

3. a maradék 14.000 Ft után már nem kedvezményes a járulék és van szakképzési hozzájárulás is.

Számszerűsítve:

 143.000 * 0,1  =  14.300  START- járulék
 143.000 * 0,26  =  37.180  Kedvezményes Tb-járulék
 * 0,01  =  1.430  Kedvezményes munkaadói járulék
 14.000 * 0,29  =  4,060  Tb-járulék
 * 0,03  =   420  Munkaadói járulék
 157.000 * 0,015  =  2,355  Szakképzési hozzájárulás

Összesen: 59.745 Ft


A bejegyzés címkéi

járulék


Hozzászólások

Kis János  -  

Jó Napot kívánok!
Először foglalkoztatok start kártyás alkalmazottat, és azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi járulékot kell fizetnem egy minimálbérrel bejelentett 6 órás munkaviszonyban dolgozó alkalmazott után?
Válaszát előre is köszönöm!

kata  -  

Mivel nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni, mert a példától eltérve csak a Pftv. szerinti összeg a fizetés, akkor kell-e levonni járulékokat, mert ez nem számít társadalombiztosítási járulék alapnak?

első, gondolatmenet szerint le kell vonni, a járulékokat, csak elbizonytalanodtam: ha igen akkor ellent mond annak, hogy szakképzésit miért nem, ha nem akkor viszont nincs biztosítás, nincs szolgálati idő, tb ellátás stb..

Ha valaki érti , vagy biztosan tudja válaszoljon rá!

pema  -  

Szeretném ha segitenétek mert nekem STart Extra kártyával rendelkező alkalmazottam van és én mivel EVÁs vagyok én bevallottam és befizettem tavaly és idén is befizettem.Kértem az APEH-től állásfoglalást de nem kaptam  még meg.Akkor javithatom a 2008évi bevallásomat és áttehetem az idén befizetett összegeket más járulékra.Kérlek válaszoljatok hogy mire számithatok szerintetek.Üdv.pema

rózsa  -  

Köszönöm a korrekt tájékoztatást

szép napot rózsa

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információkat. Ffejesné

Margit  -  

Köszönöm, mindíg hasznosak az információk.

Szép napot. Margit

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm az infót nagyon hasznos volt.    Éva

Csilla  -  

Köszönöm, az ilyen példákat szeretem.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm, ez jó volt.

 

Üdv: Lakovich Mária

Kati  -  

A nyugdíj melletti munkavégzést  is alyrmódosították. Az öregségi nyudíjkorhatár kifejezést tették be a 62 év helyett a korlátozáshoz. Erről is  jó lenne ilyen kis számítás.

Ga bi  -  

Nem a fenti témával kapcsolatos, de nagyon közérdekűnek tartom a Start Extra kártyával kapcoslatban a magánnyugdíjpénztárak veszteséges működését. Tudna-e abban segíteni, hogy hol kapunk pontos információt a fizetési és működési kötelezettségükről. Nevetséges válaszok a biztosítótól (pl. "bizonyos" rész örökölhető). A kalkulátorok szerint vicces járulékok jönnek ki. 1954-ben születtem, akikre azt állították, hogy egyenlő esély az állami nyugdíj-fizetéssel a korosztálynak. Nyilván az örökölhetőség volt számomra is a csali. Éves értesítőjük alapjána 2008-ban befizetett járulékom kétszeresét bukták. Lehet, hogy a nyugdíjazásom idején (65év?) egy fillér nem lesz a számlámon? Ráadásul megetettek a 10%-os járulékfizetéssel.Ugye minnél többet fizetek, annál nagyobb a %-os veszteség. Jól van ez így? Ha Önök ezügyben nem is kompetensek, kit javasolnak a probléma felvetésének továbbítására?

Köszönöm

Kati  -  

Gabika! Minden szavad igaz! Pestiesen szólva, ezt jól megszívtuk. Csak abban reménykedhetünk megnyilik a lehetőség visszalépni a tb-és rendszerbe.

Andi  -  

Gizellának üzenem nekünk ugyan ezt mondta egy  munkajogász előadó a továbbképzésen amit a Zsuzsi leírt !

Andi  -  

Köszönjük az ismételten hasznos infókat, mindig a legjobb időben érkeznek , amikor valami után kotrunk!! 

Törökbálinti könyvelők

Gizella  -  

Kedves Zsuzsi!

A törvény módosításból én nem ezt olvasom ki amit leírtál.

Elképzelhető hogy valamit nem jól értelmezek? Kérlek nézd meg mégegyszer hogy biztosan az általad leírtak szerint kell júliustól a start kártyások után fizetni?

Köszönöm

Judit  -  

Köszönöm az öszefoglalást

József  -  

A PM téves tájékoztatást, jogértelmezést adott ki. A Start kártyás magánszemélyre a törvénymódosítás úgy fogalmaz, hogy a társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett (és nem mellett!) jár a csökkentett Start járulék. Ugyanígy téved a PM, amikor azt kommunikálja, hogy nem kell arányosítani a 143 ezer forintot a biztosításban töltött idővel. A törvényszövegében a "minimálbér összegének megfelelő" járulékalapot említ és nem megegyezőt. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a PM-APEH jogértelmezése senkit sem mentesít a helyes jogértelmezés alól: a 143 ezer forintot arányosítani kell a biztosításban töltött napokkal (megbízási szerződés, kilépő dolgozó), a Start kártyásnál nem lehet még egyszer figyelmebe venni a kedvezményes alapot. Csak a középfokú végzettségű Start kártyásnak jár még egy "fél" minimálbérre a csökkentett TB járulék. 

Angyal József okleveles adószakértő

Mária  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a hasznos információkat, csak egy a probléma, hogy felsőfokú pályakezdőnket már bejelentettük start kártya nélkül. Ha kiváltaná, igénybe vehetnénk még a kedvezményt?

Kérhetném szíves válaszát kérdésemre?

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Sajnos ő már nem minősül pályakezdőnek, így ő már START kártyán nem tud kiváltani.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!Köszönöm szépen az újabb figyelem felhívást. Nagyon jókor jött megint. Kész káosz ez az egész. Meddig fogják még bonyolítani a munkánkat? Már lassan a család is kiszorul az életünkből és csak a munkára koncentrálunk. Soha nem volt még ennyire problémás a mi munkánk. Mi várható még? Már kezdek elkeseredni és gondolkozni azon, hogy feladom az egészet.

 

Mária  -  

Kedves Zsuzsanna!

Bár már elmúlott éjjel egy óra, de még ekkor is örömmel olvasom az üzenetet. Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Üdvözlettel Mária.