Saját dolgozó képzése egy példán keresztül

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Tudta, hogy a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható képzési költségek szabályai megváltoztak? Nézzünk egy konkrét példát...


Példa:


Egy cég 2009 évi tb-járulék alapján számított szakképzési hozzájárulása 677.000 Ft. Ennek első félévében 30, második félévében 40%-át az APEH-ba kell fizetni. Ez összesen 240.000 Ft. Azaz 437 ezer forint költhető el fejlesztési támogatásra és/vagy saját dolgozó képzésére.

A cég egy TISZK-en keresztül 150 ezer forinttal támogat egy iskolát. (Ez nem több, mint a teljes kötelezettség 30%-a.) Továbbá ez a cég angol nyelvtanfolyamra fizeti be munkavállalóit. A képző intézmény akkreditált, a megfelelő szerződések megvannak.

A tanfolyam 120 órás, és részt vesz rajta 4 munkavállaló. A tanfolyam 2009. szeptemberétől 2010. áprilisáig tart.

Így leszámláz a képző intézmény 2009. szeptemberében 366.000 forintot, mert a képzés óradíja 762,5 Ft. (120 óra * 4 fő * 762,5 Ft/ó/fő = 366.000 Ft)

Az oktatásról szóló számla befogadása

A számla befogadásakor lekönyveljük igénybe vett szolgáltatásként, és szállítói tartozásként.

T: 524 – K 454 366.000 Ft

Számla kiegyenlítése

A számla kiegyenlítése bankon keresztül történik.

T 454 – K 384 366.000 Ft

Költség elhatárolása

A számviteli törvény előírásai alapján a több évet érintő gazdasági eseményeket az időbeli elhatárolás segítségével a tényleges felmerülés évére át kell vezetni.

A teljes képzés 366 ezer forint, melyből az órák alapján fele 2009-re, másik fele pedig 2010-re vonatkozik. Ezért a költségből el kell határolni 183 ezer forintot.
T 39 – K 524 183.000 Ft

Saját dolgozó képzésének könyvelése

Ehhez először el kell dönteni, mekkora része számolható el a szakképzési hozzájárulás terhére. Nézzük a korlátokat:

a minimális képzési idő 20 óra. Ez ennél több, tehát a képzés elszámolható a szakképzés terhére.
az óradíja fejenként nem lehet több, mint a minimálbér 6%-a, azaz 4290 Ft. Ez ennél kevesebb, tehát a 762,5 Ft-os óradíjat el lehet számolni.
Általános képzés esetén a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható maximum a költség 60%-a. Ez már korlátozás, tehát a szakképzés terhére 109.800 Ft-ot számolhatunk el. (183.000 * 60% = 109.800 Ft)
Saját dolgozó képzésére a teljes szakképzési hozzájárulás maximum 60%-át (kisvállalkozásról van szó) fordíthatja erre. Azaz 677.000 * 60 % = 406.200 Ft. Az elszámolandó rész ennél kisebb, tehát nincs akadálya a 109.800 Ft-os rész érvényesítésének.


Ezt a részt a szakképzési hozzájárulásra kell átkönyvelni. Erre a szakirodalom több megoldást ismer. Véleményem szerint minden megoldás adózásilag azonos végeredményt ad, tehát bármelyiket használhatjuk.



a.) variáció:

A szolgáltatás elszámolható költségét készletre vesszük.
T 2 – K 582 109.800 Ft

A készletre vett szolgáltatást elszámoljuk a szakképzés terhére
T 564 – K 2 109.800 FT
b.) variáció:

Aki nem használja a 2-es számlaosztályt év közben könyvelhet direktbe:
T 564 – K 582 109.800 Ft
c.) variáció:

Vannak aki, az 582-es számla használatát kétségbe vonják. Ők az eredetileg elszámolt költséget csökkentenék.
T 564 – K 524 109.800 Ft

TISZK-nek történő befizetés

A fejlesztési támogatást akkor könyveljük, amikor annak pénzügyi teljesítése is megtörténik.
T 564 – K 38 150.000 Ft

Szakképzési hozzájárulás állam felé teljesítendő része

A fennmaradó részt, azaz a fejlesztési támogatás és a saját dolgozó képzése miatt el nem számolt részt az APEH felé kell teljesíteni. Ezt év végével elő kell írni költségként és kötelezettségként.
T 564 – K 46 417.200 Ft

Ezer forintra kerekítve kell bevallani, így keletkezik egy kerekítési különbözet.
T 46 – K 96 200 Ft


Szakképzési hozzájárulás befizetése (legkésőbb 2010.02.25-ig)

Az APEH kötelezettség pénzügyi teljesítése már nem kell, hogy a tárgyévben megtörténjen, annak határideje tárgyévet követő február 25.

T 46 – K 38 417.000 Ft


Könyvvizsgálói tapasztalataim szerint több kolléga nem tud róla, vagy nem tulajdonít különösebb jelentőséget a szakképzési hozzájárulás elszámolásával kapcsolatos változásoknak.

Ha fenti példa újdonsággal szolgált Önnek és úgy érzi, vannak még homályos pontok a szakképzési hozzájárulással kapcsolatban, akkor ezt hasznosnak fogja találni:


Amit a szakképzési hozzájárulásról tudni kell

klikk ide
 



A bejegyzés címkéi

szakképzési hozzájárulás


Hozzászólások

Cecília  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a képzés októbertől júniusig tart, de az első félév tandíja novemberben leszámlázásra és kiegyenlítésre került, akkor is el kell határolni a 2010-re eső 1,5 hónap ktg-ét. Illetve, hogy a szakképzési hj. terhére 2009-ben csak a három hónapra jutó ktg. számolható el vagy az a számla teljes összege?

A választ előre is köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! megint eljött a szakképzési hozzájárulás ideje.  Mi a könyvelést ugy végezzük, hogy a 46os számlán az az összeg maradjon ami mutatja a költségvetéssel szembeni tartozásunkat. A szakképzési hozzájárulás 56on a teljes kötelezettség marad, és év közben a bejövő képzési számlákkal csökkentjük a 46os kötelezettség számlát. A könyvvizsgálóink, még nem találtak kifogást. Légyszíves írdd meg , hogy az 56-os költségszámlán valóban mi szerepel az összes 2009 évbeni kötelezettég, vagy én rosszul értelmezem amit írtál? Köszönettel.Rita

Zsuzsa  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy a  betéti társaság tagja, aki személyesen körzeműködik (nem alkalmazott) havi 160 e forint  díjazásban részesül,ezután fizeti a járulékokat. A Bt felhasználhatja a szakképzési hozzájárulást mint "saját dolgozó képzése" azon belül is nyelv tanulásra. Egyébkén szakképzettség szerint programozó, aki rendelkezik felsőfokú végzettséggel

 

 

 

Magdi  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy a szakképzési hozzájárulás alapjába beszámít-e a Start kártyás dolgozó részére kifizetett bér. u

Magdi  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy a szakképzési hozzájárulás alapjába bele tartozik-e a Start kártyás dolgozó részére kifizetett munkabér.cec

Magdi  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy a szakképzési hozzájárulás alapjába beszámit-e a Start kártyás alkalmazottnak kifizetett bérköltség.

Erika  -  

A szakképzési hozzájárulás 60 %-a számolható el saját dolgozó képzésére és fejlesztési támogatás nyújtására a TISZ részére. Van-e a 60 %-on belüli %-os korlát a felhasználási arányt illetően?

Gábor  -  

15/2009 SZMM rendelet:

8. § (1) Az elszámolható költségek körét az 5. számú melléklet tartalmazza. A szakképzési hozzájárulási kötelezettség terhére elszámolható költségek maximális támogatási intenzitása

a) általános képzés estén az elszámolható költségek 60%-a;

b) speciális képzés esetén az elszámolható költségek 25%-a.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott maximális támogatási intenzitás az elszámolható költségek 80%-ának megfelelő maximális támogatási intenzitásig növelhető a következők szerint:

a) 10 százalékponttal a fogyatékossággal élő vagy hátrányos helyzetű munkavállalóknak nyújtott képzés,

b) 10 százalékponttal középvállalkozás, és 20 százalékponttal mikro- vagy kisvállalkozás esetén.

Ha mi egy középvállalkozás vagyunk akkor ez alapján 60+10 = 70 %-át számolhatom el a költségeknek általános képzés esetén?? Illetve a fenti példában csak a 60% szerepel- ezt figyelembe lehetett volna-e venni??

Egyébként Zsuzsi nagyon köszönöm az infókat- épp időben jött!! 

 

Gizi  -  

Ne  feledkezzünk  meg  a   Munkaügyi  Központ felé  történő  adatszolgáltatási  kötelezettségről.

Következő  év  február  15  .

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

2010-ben a határidő már február 25.

ANNA  -  

Köszönöm a tájékoztatást.Kellemes ünnepeket, nagyon boldog új évet kivánok.

csak a keresztnevét...  -  

Érdeklődnék, hogy a kiadványban foglalkoznak-e az eltérő üzleti évesekkel? Ill., ha az üzleti év 2008 szepember előtt kezdődött, akkor is a TB kötelezettséget kell alapnak venni?

A több évre átnyúló képzésnél a PM honlapján található képletet milyen esetben kell alkalmazni?

Köszönöm!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást.

marcsi  -  

Köszönöm a példát, nagyon hasznos,  szeretném megkérdezni tanulószerzőséses tanuló díjazása után kell-e fizetni szakképzési hozzájárulást. Abban biztos vagyok, hogy 2008 dec.31-ig nem kellett ,most elbizonytalanodtam, mert a 2008 decemberi Apeh tájékoztató szerint nem kell 2009.01.01-től fizetni, később valamikor ez év májusi tájékoztató hasonló témában már nem említi. Örülnék, ha valaki tudna segíteni.

Köszönöm

Marcsi

Magdi  -  

Decemberre 20-ig el kell utalni az iskolának adott tágatást,vagy lehet

december30-ig.?

Böröczky Zsuzsi  -  

December 30-ig kell utalni. Az a lényeg, hogy az idén legyen pénzügyileg teljesítve.

csak a keresztnevét...  -  

I

csak a keresztnevét...  -  

a dolgozó részére ez adó mentes juttatás? nekem sem kell utána adóznom?

Böröczky Zsuzsi  -  

Igen, adómentes

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm. Nagyon értékes.

Z  -  

Lehet, h én tudom rosszul, de a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolás nem azt jelenti, h az éves szakképzési hozzájárulási kötelezettségből ekkora összeget nem kell befizetni az APEH részére? Ennek megfelelően ennek könyvelése során nem az 564-es számla egyenlegét kell növelni, hanem a 463-ban vezetett szakképzési hozzájárulás kötelezettség számla K egyenlegét kell csökkenteni?

pl. a c) verzióban T564-K524 helyett T4638-K524

Böröczky Zsuzsi  -  

Könyvelési megoldás számtalan féle lehet. A végeredmény a fontos. Viszont azt is nézni kell, hogy a szakképzési hozzájárulást a bérjárulékok között kell elszámolni. Függetlenül attól, hogy ezt milyen feltételek mellett, ki felé teljesítem.

Bea63  -  

Az e-jegyzet tartalmazza a mentesekre vonatkozó szabályokat is? (OEP által finanszírozott háziorvosok) Megosztható-e a munkaidő alapján,...

Böröczky Zsuzsi  -  

Erről egy korábbi hírlevelünk is szólt.

Iren!  -  

Zsuzsi!

lehet, hogy az előbb nem érhetően írtam le a dolgot, 2009. július 24-től a támogatási intenzitást is figyelembe kell venni. Ha jól tudom.

Vagyis a képző intézmény számlája, plusz a kieső időre járó személyi jellegű kifizetés, esetleg utiköltség, szállás, stb,  és ezek összegének a 60%-a számolható el, jól tudom?

És ha ráadásul üzleti évesek vagyunk, az üzleti évünk 2008-ban kezdődött, akkor a július 24-ike után kezdődött képzésekre alkalmazni kell a támogatási intenzitás szerinti elszámolást?

Köszönöm PI

 

Márta  -  

Lehet,. hogy valamit nem értek rendesen, de én nem a 183.000.- Ft-nak a 60 %-t venném, mert azt elhatárolom a következő évre, hanem a tárgyévben figyelembe vehető összeg 60 %-t.

 

Böröczky Zsuzsi  -  

A példában pont az 50%-át határoltuk el, és az 50%-a maradt költségen. Ezért az összegegyezőség.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Éppen ma akartam utánanézni a dolognak, mert egyik cégemet érinti a dolog. Megint sokat segítettél!

Köszönöm!

Zsuzsi

Andi  -  

Biztosan az én tudásom hiányos, de hol található az az előírás, hogy "általános képzés esetén a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható maximum a költség 60 %-a" (a fenti példában a 4. pontnál a harmadik feltétel)?

Iren!  -  

A kieső időre járó munkabér+járulék könyvelése is lehet:

T: 564   K: 582

És akkor a képző intézmény számlájának, és a kieső időre eső szem.jellegű kifizetésnek veszem a 60%-át:

Köszönöm PI