Rendeltetésszerű joggyakorlás a szocho kedvezményben (NAV közlemény)

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az adóhatóság 2012.02.27-én egy közleményt adott ki a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítéséről.

Az alábbiakat olvashatjuk az adóhatóság oldalán:


"A munkáltatók a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítése során e jogot rendeltetésszerűen kötelesek gyakorolni. Nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak a
munkaszerződés(ek) olyan irányú módosítása, amelynek célja az elvárt béremelésről szóló jogszabályi rendelkezések megkerülése.
Amennyiben a munkaviszonyt (különösen a munkabért vagy a munkáltató személyét érintő) meghatározó tényezők változtatásának célja kizárólag a szociális hozzájárulási adókedvezmény érvényesítése, azonban ehhez nem kapcsolódik az elvárt béremelésre vonatkozó, jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése, akkor az nem minősül rendeltetés szerinti joggyakorlásnak, azaz a szociális hozzájárulási adókedvezmény igénybevétele ilyen esetben nem jogszerű.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a szociális hozzájárulási adókedvezmények vizsgálata során fokozottan figyelemmel kíséri a rendeltetés szerinti joggyakorlás teljesülését."

A NAV ügyfélszolgálata az elvárt béremeléssel és a szociális hozzájárulási adókedvezménnyel kapcsolatos kérdésekre nem válaszol, hanem az NGM Bérkompenzációs ügyfélszolgálatára irányít.

Ha oda is megírod a kérdésed, arról tájékoztatnak, hogy a nagyszámú érdeklődő miatt akár több napot is várni kell a válaszra. Egyúttal kérik megértésedet, mert abban az esetben, ha a kérdésedre a válasz megtalálható az Útmutatóban vagy a GYIK-ban, nem is fognak válaszolni. Tanulmányozd tehát az Útmutatót és a GYIK-ot, itt >>

Szerinted mire gondolt az adóhatóság a fent idézett közleményében?

Például, a heti 40 órás munkavégzésből, közös megegyezéssel részmunkaidős munkavégzésre módosított munkaszerződésekre...? Vajon minden részmunkaidős foglalkoztatás ellentétes lesz a rendeltetésszerű joggyakorlással?

Írd meg a véleményed a hozzászólásokba!


A bejegyzés címkéi

foglalkoztatás, munkaügy


Hozzászólások

Kovács Mária  -  

A Szoc.ho kedvezményt, hogy kell kiszámítani, ha egy dolgozó
munkabérben és betegszabadságon is volt. Mert, ha a betegszabadság összegét adom bele a Szoc.ho alapba, akkor több kedvezményt igényelek, vagy azt is arányosítani kell, mint a be-ki lépőknél.

Zsuzsa  -  

Szia Zsuzsi!
Véleményed és a segítségedet kérem. Ha a háromhavi időkeretben dolgozó egyik hónapban kevesebb órát dolgozik, ezért kevesebbet is keres, akkor is igénybe vehető az adókedvezmény?
Három hónap átlagában megvan az előírt munkaidő (másik hónapban többet dolgozik).
Válaszod előre is köszönöm.

Szilvia  -  

Nem vagyok jogász, de úgy tudom, ha egy jogszabály kétféle módon is értelmezhető, akkor az adózó számára kedvezőbb értelmezést kell gyakorolni. A szocho törvény esetében a törvényalkotónak kellett volna alkalmaznia a rendeltetésszerű joggyakorlás intézményét és akkor nem lenne most káosz. A munkaszerződések megkötésének napjával kapcsolatban pedig:
Tudomásom szerint ma Magyarországon szerződéskötési szabadság van. A munkaviszony kezdetének napja a szerződő felek megállapodása, csak rájuk tartozik, azt felülbírálni senkinek sincs joga. Ha nem vonják vissza és a bejelentés is határidőben megtörténik, akkor a munkaszerződés jogszerűen életbe lép.
Újabb agyrémként hallottam, hogy a betegszabadság idejére kifizetett bér után nem lehet szocho kedvezményt igénybe venni. Értelmezésem szerint a törvény az SZJA alapot képező és biztosítási jogviszonyt eredményező jövedelmek után - néhány kivétellel - engedi a kedvezmény igénybe vételét. A kivételek között a betegszabadság nem szerepel. Ha a munkavállaló betegszabadságon vagy betegállományban van, attól még a jogviszony egész hónapban fennáll akkor is, ha nem kell minden munkanapra teljesösszegű bért fizetnem, nemde? Idézek a jogszabályból:
(2) Az (1) bekezdés szerinti kifizető az adókedvezményt az adóév egészében, de csak az olyan hónapra fizetendő adó megállapításánál, veheti igénybe, amelyre vonatkozóan az (1) bekezdés szerinti feltétel (a legalább a kormányrendelet szerint 2012-re elvárt mértékű béremelés) valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállalóját az adott hónapra megillető munkabér tekintetében teljesül.
Ha 2012.01.01-től minden munkavállalómra teljesítettem az elvárt béremelést, akkor a betegségből adódó törthavi díjazás után igénybe vehető kedvezménynek nincs akadálya.
Tisztelt képviselő urak, tetszettek volna rendeltetésszerűen alkalmazható törvényeket alkotni!

passerzsi  -  

Életem legnagyobb hibája, hogy könyvelő lettem.

Terhesné Miletin Katalin  -  

Az előttem hozzászólókkal egyetértek. Van benne egy kis pszichológiai ráijesztés, no meg megpróbálják kiszűrni a törvény kijátszását!
Ha a kapkodás miatt nem lesznek pontosan meghatározva a törvény szövegek, akkor majd vitatkozhatunk a NAV-val! A jövőben karöltve kell járnunk az ügyvédekkel, ha meg akarjuk védeni igazunkat! Már azt hallottam, hogy a bizonytalan adójogi helyzet bejelentését is módosítják! A baj csak az, hogy a bírósági szakaszig nem érdemes elmenni, mert ellenünk ítélkeznek!

Zsuzsa  -  

14. Mi történik akkor, ha a munkavállaló átkerül más munkakörbe s emiatt nem nő, esetleg még csökken is a jövedelme?

Jelenleg a bércsökkenés két esetét kezeli a 299/2011.(XII. 22.) Korm. rendelet: a munkaidő változását (így a részmunkaidős foglalkoztatást) és az egészségi okból más munkakörbe helyezést. A munkakör módosulása miatti bérváltozást jelenleg nem ismeri el a jogszabály.

Ezt a GYIK-ból másoltam ki.Az én értelmezésem szerint elismerik a munkabér csökkenését részmunkaidő miatt. Ha megemelik az elvárt munkabérre, és azt csökkentik részmunkaidőre, akkor szerintem elfogadható. Véleményetek?

Erzsi  -  

így van ahogy mondod

MÁRTA  -  

Lehet, hogy azért hoznak ilyen saláta gyorsan elfogadott, átgondolatlan törvényeket, amik a gyakorlatban nem állják meg a helyüket, hogy büntetéseket lehessen kiszabni.
Már lassan nem lesz kinek könyvelni, 2/3-a megszünt a vállalkozóimnak.

Marika  -  

Kedves Zsuzsi!
Véleményem szerint pontosan a részmunkaidős munkavégzésre gondolnak! Sajnos közelharcot kell folytatni az ügyfelekkel, hogy ne így próbálják a nettó bért megőrizni. Azt mondják, hogy inkább nem veszik igénybe a szoc. hozzájárulási kedvezményt. Akár így, akár úgy, szerintem nehéz lesz elkerülni az ellenőrzést!
Szerintem az a részmunkaidős foglalkoztatás lesz elfogadható, amikor gyes után újra munkába áll az anya, és az addig teljes munkaidőssel együtt, részmunkaidőben látják el a munkakört, vagy esetleg betegségre hivatkozva kéri a dolgozó a részmunkaidős foglalkoztatást!

Ildikó  -  

Hát én akárhogy nézem is a törvényt nem találom ezt a fogalmat... Talán ezt is végig kellett volna gondolni, mielőtt kihirdetik a törvényt...És kinek kell bizonyítani, hogy csak azért, vagy nem csak azért?

Milklós  -  

Szokásos fenyegetőzés...szerintem alulbecsülték az igénybe vett kedvezményeket. És most futnak a pénz után, mert a februári befizetések nem hozzák a várt szintet. (És mindemellett csak nálam az egyéni vállalkozóim közül 5-en mentek át szünetelésbe, 3-an visszaadták végleg és 5 Bt kért magára végelszámolást...)

Hrjadel Sándorné  -  

Ha a korábbi munkaszerződésben rögzítve volt a béren kívüli juttatások tétele (tételei) és most azok kikerülnek a módosított munkaszerződésből, de a nettó juttatás nem változik, akkor szerintem ez nem a rendeltetés szerű jogalkotás. ( a juttatások terhére történő béremelés)

Szintén nem jogszabályszerű, ha az elvárt béremelést úgy valósítják meg, hogy figyelembe veszik a családi adókedvezményt.

A bércsökkentést két esete megengedett szerintem: 1.)az egészségügyi okokból más munkakörbe történő áthelyezés esete, illetve a munkáltató működésével összefüggő munkaidő változás ( főleg szezonális jelleggel működő vállalkozások esetében).

István  -  

Sejtem, hogy elírás, de nagyon jó : valójában a jogalkotás
nem rendeltetésszerű...

Anikó  -  

Szerintem arra gondoltak, hogy túl sok kedvezményt vesznek igénybe a vállalkozások, s ez nem járja. Jól megijesztjük őket, hátha nem merik igénybe venni. Én ugyanakkor úgy vélem, hogy amíg a jogszabály előírásainak megfelelek, addig nem tudnak belekötni.

Ági  -  

Szerintem ez pszichológiai ráhatás.