Osztalékelőleg az evás kft-nél

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Közeledik az év vége, ami azt is jelenti, hogy az evás kft-k pénztárában egyre magasabb a pénzösszeg. Pedig rájuk is vonatkozik a számviteli törvény szabályozása, azaz a készpénzállományuk nem lehet többi havi átlagban, mint 500 ezer forint. Megoldás az osztalékelőleg lehet.

Az eva hatálya alá tartozó kft-k a számviteli törvény szabályai szerint vezetik a nyilvántartásukat, azaz kettős könyvvitelt vezetnek.

Ezen keresztül mutatják ki a készpénzállományukat is. A magas készpénzállomány miatt egy esetleges adóellenőrzés alkalmával 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot kaphat a cég, ami minden további ellenőrzés alkalmával duplázódik.
 
Megoldás az osztalékelőleg lehet, de csak azoknál a vállalkozásoknál, akiknek erre sem a GT sem a Számviteli Törvény nem tartalmaz korlátozást.
  • Az osztalékelőlegről taggyűlésen kell dönteni. Nem dönthet a taggyűlés osztalékelőlegről, ha azt a társasági szerződésben nem szabályozták. A GT 133. §- a szerint : „Két, egymást követő számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadása közötti időszakban - ha a társasági szerződés azt megengedi - a taggyűlés osztalékelőleg fizetéséről akkor határozhat…
  • Az osztalékelőleget a tagoknak a törzsbetéteik arányában kell felosztani, kivéve, ha a társasági szerződés ettől eltérően rendelkezik. (Vigyázzunk tehát arra, hogy ezt ne csak az egyik tagnak fizessük ki, mert azt könnyen adóköteles jövedelemnek minősítheti az adóhivatal!)
  • El kell készíteni a számviteli törvény szerinti közbenső mérleget. Ennek tartalmaznia kell az osztalék fizetéséhez szükséges fedezetet. Azaz a vállalkozás helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökkenhet a törzstőke összege alá.  A közbenső mérleget nem kell közzétenni.
  • a tagoknak vállalni kell az osztalékelőleg visszafizetését, amennyiben utóbb a számviteli törvény szerinti beszámoló az osztalékfizetésre nem lenne jogszabályi lehetőség.
  • A GT 131 § (3) bekezdése alapján az ügyvezetőnek írásban nyilatkoznia kell a taggyűlésnek arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeinek érvényesülését. Az ügyvezető köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz elektronikus úton benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel (csak némi ügyvédi költséggel, mert általában az elektronikus benyújtásra ők vannak felkészülve)


A bejegyzés címkéi

osztalék, eva


Hozzászólások

marika  -  

Köszönöm az informáciot de azt szeretném kérdezni,hogy evás ügyvédi iroda ahol 2 tag van 2011 juiusig és az elsö félévben vettek fel osztalék elöleget de juliusba kilép az egyik tag akkor évvégén mi a teendő a kilépett tag felvett osztalék elölegével? Átkönyvelhetem e az elölegről simán az osztalékra? Természetesen a közbeeső mérlegeket elkészitettem és fedezetett nyujtottak a felvett osztalék elölegre.Ügyvédi Irodát kettös könyvvitelben könyveljük nem tartozik a GT hatálya alá.Válaszod köszönöm.

Erzsébet  -  

A fenti témában megerősítést kaptam a korábbiakban  ismert tényekre.Kérdésem az lenne, hogy az ilyen osztalék kifizetés után a tagoknak kell-e szja-t, illetve ehot fizetni. Én úgy tudtam, hogy nem és az EVA tv. 18. § (4) bekezdéséből is ezt olvasom ki, de egy mai APEH-es előadáson azt mondták, hogy az EVÁS Kft-nél a tagknak magánszemélyként meg kell fizetniük a felvett "osztalék" után az szja-t, illetve az ehot. Kérdésem, hogy akkor kinek van igaza?

Köszönöm a választ!

Andrea  -  

Az lenne a kérdésem, hogy az evás cégből kifizetett osztalékelőleget, mint a magánszemély jövedelmét hol kell bevallani? Se 08-as, se 53-as bevallásban nem találtam olyan sort, ahová be lehetne állítani. Mindenhol csak a 25, ill. 10%-os szja-val terhelt osztalék szerepeltethető.

Gabi  -  

Kettős könyvvitelt vezető (a Számviteli Törvény hatálya alá tartozó) EVA-s betéti társaságokra is vonatkozik a GT 133 §-a?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi,

csak egy megjegyzésem lenne, egyetértek azzal, hogy ne csak egyik tagnak fizessük ki az osztalékot, bár ez sehol nem jelenik meg, (pl.0908 bevalláson egyébként).

Kérdésem ezzel kapcsolatban, szerinted az osztalékelőleget minden év végén ki kell futtatni? Mert ugye általában többet lehet felvenni ténylegesen, mint amennyit az eredmény megenged, pl. écs miatt és a később fizetendő adók miatt, maradhat-e az osztalék előlegen, mint követelés?

Köszönettel és üdvözlettel

Gönczi Gabriella 

Kati  -  

A legtöbb EVA-s kft-mnél  muszáj osztalékelőleget fizetni, mert az a  napi megélhetéshez havi rendszerességgel  kell nekik. Természetesen a bankszámláról kivett összeget a pénztárban nem hagyhatom, így én minden hó végén ki is fizetem az osztalék előleget a pénztárből.  

Nagyon köszönöm a jó tanácsot, nagyon hasznos megerősítésnek is és figyelem felhívásnak is. 

A Cégbírósághoz bejelentéssel így nagyon sok az adminisztráció .

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Nincs EVÁ-s társaságom, de bizony nagyon jó érzés, hogy előre tudod a gondjainkat és felhivod rá a figyelmünket

Köszönettel Tilda

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást.

csak a keresztnevét...  -  

Zsóka vagyok. A házi pénztár egyenlegének csökkentésére választhatja a banki befizetés lehetőségét, vagy nem?

Ágnes  -  

Ha a társasági szerződés nem tiltja az osztelékelőleg fizetését, akkor nem egyértelmű, hogy engedi az előleg kifizetést?

Köszönöm a segítséget előre is.

 

Krisztina  -  

És mi történik ha alá van írva a nyilatkozat de nincs elküldve a cégbíróságnak?Bírság? Egyéb retorzió?És tényleg ki lett fizetve és nincs cégveszélyeztetés .

 

Iluska  -  

Pont ezt kerestem. Az egyik Kft-nél ezt csináltik, és jó, hogy megerősítést kaptam .

Köszönöm Nektek.

További szép napot kívánok

Fábián ignác  -  

biu

Böbe  -  

Kettős könyvelést folytató EVA-s   Bt 2008 évben a könyvelést követően veszteséges lett.A veszteség a korábban még EVA-s időszak elött képződött eredménytartalákát csökkenti e.A 2008-ban a bevétel után befizetett 25%-os adót követöen fennmaradt részt kifizetheti e mint osztalék,évközben ugyanis semmilyen felvét nem volt. A számlák értékét mindig átutalással rendezik igy a pénztárat nem terhelik ezek az összegek.Hol találok pontos leirást arra vonatkozólag, hogy hogyan kell a szabályoknak megfeleően eljárni a kettős könyvelést választó Bt  ill.Kft-ék esetében. 

 

 

  

Anna  -  

Ez fontos információ. Kérdésem azonban, van-e adóterhe az így kivett osztalékelőlegnek.

Nincs ilyen cégem, de érdekelne. Az eva-s az EVA megfizetésével kiváltja-e az osztalékterhet is?

A választ előre is köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Ebben az esetben, ha lehetséges az osztalékfizetés, hogyan viselkedik 14%  EHo?

Kati  -  

EHO itt az EVA-nál nincs

Jutka  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a sok uj információt.

Jó lenne arról is hallani, hogyan müködik  EVA-s  bevételi nyilvántartást vezető BT-k esetében.Mi a legális módja a pénzkivétnek, bün-e a saját számlára utalás?

Köszönettel,

Jó munkát és jó egészséget kivánunk:

Jutka

Magdi  -  

Ez engem is érdekelne. Zsizsit megkérném, hogy válaszoljon erre a kérdésre is. Köszönettel. Magdi

Magdi  -  

Elnézést, Zsuzsit akartam írni.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsan!

Köszönöm az információt, legalább megerősítettél abban, hogy jól gondoltuk és most is egy-két olyan dologra is felhívtad a figyelmet amire nem gondoltunk.

Ili

NV  -  

Kedves Zsuzsa

Kölcsönszerződéssel nem lehet a magas készpénzállományt csökkenteni?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt. Ha nem osztalékelőleget fizetünk ki hanem rendesen a mérleg elkészítését követően akkor is be kell jelenteni?

Angi  -  

Kedves Zsuzsa!

A bejelentéssel kapcsolatban én az alábbi állásfoglalást kaptam:

Az osztalék előleg kifizetésekor ilyen kötelezettséget a Gt. nem ír elő, viszont az osztalék kifizetésnek feltétele az, hogy a tulajdonosok vállalják annak visszafizetését, ha az éves beszámoló elfogadásakor az osztalék előleg osztalékként való kifizetésének nincs meg a fedezete. Tehát ebben az esetben teljesen más helyzet áll elő, a tulajdonosok nyilatkozata a garancia arra, hogy a hitelezők nem kerülhetnek hátrányba az által, hogy a társaság osztalék előleget fizet.

 

Krisztina  -  

Kedves Angi, meg lehet tudni ki adta ki a fenti állásfoglalást? Ez engem is nagyon érdekelne. Köszönjük

Ágnes  -  

Csatlakozom az előző kérőhöz.

Megtudhatnánk az állásfoglalás kiadóját?

Köszönet

 

 

Angi  -  

Az MKVK Konzultációs Szolgálatától kaptam kb. 2 hete. Az érdekesebb kérdéseket felteszik az MKVK honlapjára. Talán ez is felkerül.

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Hiki  -  

EVA-s betéti társaságnál is előirás-e, hogy a Társasági szerződés tartalmazza az osztalékelőleg felvétel lehetőségét?

Andrea  -  

Köszönet az infóért, már kezdtük összeszedegetni a kollégákkal ezen feltételeket, de így csoportba gyűjtve tökéletes. Az ügyvezetői nyilatkozatot viszont kihagytuk.