Osztalék-kifizetés 2008-ban

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az osztalék adókötelezettségéről általában valamilyen átmeneti szabály jut eszünkbe. Volt, hogy az szja mértéke változott, később az eho került bevezetésre, majd az is megváltozott. Az elmúlt négy év gyakorlatilag úgy telt, hogy az osztalék kifizetéséhez az előző évi szabályt kellett alkalmazni, nem kis bonyodalmat okozva a bevallások elkészítésénél. 2008-ban azonban más a helyzet…

Hosszú évek óta ez az első év, hogy az osztalékot terhelő adó mértéke az előző évhez képest nem változott, így gyakorlatilag mindegy, hogy a tárgyévi vagy a tárgyévet megelőző évi szabályt alkalmazzuk: a kettő között nincs különbség.
A saját tőke 30%-ának megfelelő értékben az osztalékot 25% szja terheli, felette 35%. Ezen kívül a magánszemélynek 14% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.
 
Az egészségügyi hozzájárulási kötelezettséget egy ún. feltöltési határig kell a magánszemélynek teljesítenie. Végeredményben ennek összegében sem történt változás, a hozzájárulást a magánszemélynek maximum 450 ezer Ft értékben kell megfizetni. Ez az alábbi járulékokkal csökkenthető:
  • Tbj19§ (1): foglalkoztató által fizetett egészségbiztosítási járulék (5%)
  • Tbj 36-37§: kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozók által fizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (fix)
  • Tbj 39§(2): nem biztosítottak által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (fix)
  • Ekho9§(2): kifizetőt terhelő egészségbiztosítási járulék (3,3%)
 
A 2008-as évre vonatkozóan ezen a ponton van a változás. A 2007 novemberében elfogadott egyes adótörvények módosításáról szóló 2007 évi CXXVI. Tv 483 §-a alapján a 2007. december 31-ét követően kifizetett osztalékokra a kifizetés időpontjában hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni. Mindez azt jelenti, hogy a 2008-ban történő osztalék-kifizetéseknél – függetlenül attól, hogy az melyik évi osztalékot tartalmazza – a magánszemélynek akkor nem kell a jövedelem után eho-t fizetnie, ha a 2008-ban keletkező jövedelme után a kifizetők egészségbiztosítási járulék címén várhatóan megfizetik a 450 ezer Ft-ot.
 
Ez jelenleg 5%, tehát az eho mentességhez legalább 9 millió Ft-os járulékköteles jövedelemmel kell a magánszemélynek rendelkeznie. Az eho levonásának eltekintésétől természetesen a magánszemélynek írásban kell rendelkeznie a kifizető felé.
 
Míg a 2007-es kifizetéseknél a 2006-os jövedelem utáni ebj-t vettük alapul, addig a 2008-as kifizetéseknél már a 2008-as járulék az irányadó. Az átmeneti rendelkezés megszűnésével azt gondolom egyszerűbb lesz a könyvelők feladata, hiszen nem kell egy évben két különböző szabályt alkalmazni. (Sokszor fordult elő, hogy egy magánszemély egy évben árfolyamnyereség és osztalékjövedelmet is szerzett, melyeket 2007-ben eltérően kellett megítélni.) 2008-tól azonos a 14%-os eho szabály valamennyi érintett jövedelemre.
Az osztalék kifizetésének éve
Eho mértéke osztalék
esetén
Feltöltési határ értéke
Feltöltési határ tartalma
2006
nincs
2007
4%
400000
2006 évi jövedelem után a kifizető által fizetett 11% ebj.
2008
14%
450000
2008 évi jövedelem után a kifizető által fizetett 5% ebj.
Nem boldogok azonban az osztalékban részesülő magánszemélyek, hiszen azonos bruttó jövedelmet feltételezve 2007-ben még 8%, míg 2008-ban már csak 5% a kifizető által fizetendő egészségbiztosítási járulék mértéke. Így az új szabály nagyobb terhet ró a magánszemélyek által fizetendő részre.
 
Amennyiben a magánszemély várható egészségügyi hozzájárulási kötelezettsége kevesebb, mint az osztalék 14%-a, akkor a különbözet a bevalláskor visszaigényelhető. A nyilatkozatban nincs a magánszemélynek olyan lehetősége, hogy csak az  általa meghatározott összegben kéri az eho levonását.
 
Ha a magánszemély évi 8 millió Ft-os várható jövedelemmel kalkulál, akkor a kifizetők által fizetendő ebj 400 ezer Ft. Neki tehát mindösszesen 50 ezer Ft eho kötelezettsége keletkezne az osztalék után, de ha az osztalék nagysága meghaladja a 360 ezer Ft-ot (360 ezer * 14% =50 ezer), akkor is a teljes kifizetett osztalék után le kell vonni a 14%-ot. A túlvont járulékot a magánszemély a bevallásában visszaigényelheti.
 
A túlvonásra megoldás lehet, ha az osztalékot két részletben (két eltérő időpontban) fizetik ki. Először 360 ezer Ft-ot, melyben a magánszemélytől levonjuk az eho-t. Másodszor pedig a maradékot, mely kifizetéshez a magánszemély nyilatkozatában eho mentességet kér.


A bejegyzés címkéi

osztalék


Hozzászólások

Bérczy Lenke  -  

2008-ban kifizetett osztalékelőlegnél mi a helyzet? Kell-e Eho-t, illetve 35% SZJA-t fizetni, vagy csak 25% százalékkal adózik?

 

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv.

Arnie  -  

Köszönöm az információt.

Azt kérdezném meg, hogy a magánszemély miként nyilatkozzon, hogy elérte a feltöltési határt? Van-e rá formanyomtatvány, vagy magunknak kell "gyártani?"

Gyula  -  

Az osztalék fizetése utáni hónapokban a foglakoztatói 5%.-ot kell e fizetnem, ha 450.000.-Ft EHO.-t vontam le?

Bea  -  

Köszönöm az információt.

Lenne egy kérdésem, hogy milyen tv, ... szabályozza, hogy az osztalék kifizetés eho megállapításásnál figyelembe lehet venni a várható éves jövedelmet. Nem csak a kifizetésig levont egbizt.járulékot ismeri el. 

Illetve, hogy a teljes osztalék összegből levonásra kerül a 14% eho, és nem csak a ráeső rész, amiben figyelembe lehet venni a megelőző kifizetések levonása.(pl. van egy fix bér+ máshonnan kapott osztalék, így csak töredéke  lenne az eho  levonás mégegy más cégtől kapott osztalékra.)

Tavalyi évi szabályozásból kiindulva, ahol az apeh egyértelműen közzétette az állásfoglalását, miszerint a előző évi osztalék kifizetésnél az előző évben ténylegesen lebvont egb.járulékot lehet figyelembe venni.

Szeretnék erre egy kis megerősítést kapni.

Köszönöm szépen M.Bea

 

Erzsi  -  

Köszönöm a tájékoztatásokat és figyelmeztetéseket, igen hasznosnak tartom, hogy összefoglalva kapok információt egyes témákról. Üdvözlet és további jó munkát kívánok! 

Kati  -  

Kedves Zsuzsa!

Az osztalék kifizetéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem a társaságunk tulajdonosaival kapcsolatban.

Ha a tulajdonosok nem érik el az éves 9 millió Ft-os jövedelmet de ingatlan bérbeadást is számláznak 1 millió Ft felett és az éves 450.000,-Ft-os elérési határig vonjuk a 14%-os EHO-t, ha felveszik az osztalékot  - még az 1 félévben nem tervezték - de 2008.június 30-ig elérik a feltöltési határt, akkor már gondolom nem kell vonni az osztalék kifizetésekor EHO-t, jól gondolom?

Üdvözlettel:

Kati

 

K.Brigitta  -  

Sajnos nem találtam arra vonatkozóan információt, hogy ha a társaságnak nem magánszemély, hanem gazdasági társaság, vagy társaságok a tagjai, akkor milyen mértékű adó terheli az osztalék kifizetést? Remélem sikerül találnom tájékoztatást, vagy kapnom valamilyen segítséget.

 

Köszönettel.

K.Brigitta  -  

Sajnos nem találtam sehol arra vonatkozóan leírást, hogy abban az esetben, ha a gazdasági társaságnak nem magánszemély a tagja, hanem más gazdasági társaság vagy társaságok, akkor abban az esetben milyen adók terhelik az osztalékot. Remélem hamarosan találok, vagy kapok valamilyen információt.

Tisztelettel:

 

Rozál  -  

A TAO tv szerint kell eljárni. Az osztalékot át kell utalni a tulajdonos társaság részére (adólevonás ez esetben nincs). Az a társaság aki kapja elszámolja a pénzügyi bevételei között mint kapott osztalékot, a Tánya alapját pedig csökkentheti vele. Fentiek következtében a tulajdonos társaság eredményében megjelenik mint adózott eredmény (növekmény) és ott meg lehet szavazni osztalékként a saját tulajdonosainak (persze ha nincs egyéb osztalékfizetési korlát) 

Üdv Rozál

Rozál  -  

Még valami az előzőekhez:

A leírtak csak akkor igazak, ha belföldi tulajdonosról van szó. Külföldi esetén meg kell nézni a kettős egyzményeket is!

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm !Hasznos volt.Csilla

EVA  -  

Meg tudja valaki mondani hogy mi újság az EVA-sok osztalékával? Mert anno mikor még megalakult az EVA akkor még az osztalék nem EHO-zott. Most pedig semmi nincs róla, hogy mentes, vagy hogy fizetni kell utána...

Tudna valaki segíteni?

Rozál  -  

Mivel az EVÁ-soknak az osztalékadót nem kell fizetniük, és az EHO tv. csak a 25 és 35%-os osztalékot rendeli EHO alá, így nem kell fizetniük.

csak a keresztnevét...  -  

Arról se feledkezzünk meg, hogy az osztalék kfizetést a Cégbíróságra is be kelle jelenteni!

Ági  -  

Kedves Zsuzsa!

Az ingatlan bérbeadás után fizetendő 14%-os EHO-t (450 e Ft-ig) már nem lehet a felső határba beszámitani?

Kööszönettel:  Pere Ágnes

 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

De természetesen igen. Minden 14% alá eső jövedelem után maximum 450 ezer forint járulékot kell fizetni. Tehát ha valaki után a kifizető által megfizetett ebj és ingatlanbérbeadás miatti eho együtt meghaladja a 450 ezer ft-ot, akkor már nincs további kötelezettsége.

Csilla  -  

Köszönöm a megerősítést!

Judit  -  

Köszönöm, nagyon hasznos információt kaptam. További szép napot!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információt!

Juhászné Rózsagazi

HAJDU ISTVÁNNÉ  -  

Köszönöm a tájékoztatást  nagyon nagy segitség volt.

Hajdu Zsóka

Ági  -  

Köszönöm szépen az összefoglalást.

Ili  -  

Köszönöm az információt.Van benne új is és megerősíti a korábbi ismereteimet. Éppen a mai napon foglalkoztam ezzel a munkával.

Kérem, hogy továbbra is ilyen érthető formában erősítsen bennünket a sok kusza rendelet közötti útvesztő hibáinak elkerülésében. 

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az új információt. Mindig nagyon jókor jön a segítsége. Üdv.Magdi

Eszter  -  

Köszönöm, Kedves Zsuzsi, éppen nagyon aktuális a téma, így nem kell vele külön foglalkoznom... Szter

Kati  -  

Köszönöm az információt. Pont most akartam ezzel a témával foglalkozni, a legjobbkor jött az összefoglaló.

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsika!

 Köszönöm a sok segítséget!

Marika

Lia  -  

Köszönet érte! Néha "csak" az kell, hogy valaki összefoglalja és leírja a fontos dolgokat, ezáltal is emlékeztessen rá és rendszerezze vele kusza, munkába alámerült gondolatainkat:)

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm, új információt kaptam.

Ildikó  -  

Köszönöm új információt kaptam.

Mária  -  

Köszönöm a folyamatos tájékoztatást, a napi munkában nagy segítséget jelent.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Ismételten egy nagyon hasznos tájékoztatást kaptunk Tőled, köszönjük.

Üdv. Kőrösi Zsuzsa

Magdi  -  

Köszönet az infoért

jutka  -  

Kedves Zsuzsa!

Ha 2008.évben fizetik ki az előző évek osztalékát, akkor az eredeti évek saját tőkéje a mérvadó az SzJA számításánál. vagy a 2008. évi.

Üdvözlettel:Jutka

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a teljes kifejtést!

ica  -  

Köszönöm,mindig nagyon sokat segites nekünk. Szia ica

Vera  -  

Köszönetel az összefoglalásért.

Zsuzsa  -  

Köszönöm

Judit  -  

Köszönöm az értékes összefoglalást !

Ági  -  

Ezt a gondosságot ! Ennél jobbkor nem is jöhetett volna ! Profi összeállítás. Köszönöm !

Pila  -  

Juhhé! Ez aztán döfi !!! Jól áttekinthető profi munka! Hasznossága kétségtelen! Üdv: