Munkahelyvédelmi akcióterv – első felvonás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2013-tól számos munkavállaló után fizethetünk kedvezményes szociális hozzájárulási adót. Lesznek olyan esetek is, ahol teljes adómentességet élvez a kifizető oldaláról a foglalkoztatás.
A kedvezményezett esetek közül az egyik azonban már 2012-ben hatályba lép: a FEOR 9-es munkavállalóink utáni kedvezmény.


munkasok.jpgAzon munkavállalók után, akik a 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény szerint a FEOR lista 9. főcsoportjába tartoznak, adókedvezményt vehetünk igénybe. A kedvezmény csak akkor jár, ha egyetlen napra sincs az adott hónapban más munkaköre.

Ezt a törvény „szakképzettséget nem igénylő munkakör”-öknek nevezi.

A kedvezmény a bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5%-a. Azaz, ha valakinek kisebb a munkabére egy hónapban, mint 100 ezer forint, akkor a 27% szocho helyett 12,5%-ot kell fizetni. (És természetesen 1,5% szakképzési hozzájárulás is.)
Ha magasabb, akkor 100 ezer forintig jár a kedvezmény, felette pedig 27%-os a fizetendő adó.

Fontos szabály, hogy ha a munkaviszony részmunkaidős, akkor az adókedvezmény legfeljebb a 100 ezer forintnak a részmunkaidő és a teljes munkaidő arányában csökkentett része után illeti meg a munkáltatót.
Például egy heti 20 órás munkaviszony esetén maximum 50 ezer forint munkabérig vehető igénybe az adókedvezmény. Felette a normál, 27%-os adót kell fizetni.

Egy korábbi apeh tájékoztató szerint a kedvezmény nem jár pl. a betegszabadság idejére fizetett díjazásra, mert az nem minősül munkabérnek.

Fontos! Frissítsd a bérprogramodat!


Mert a kedvezmény a 2012. október 15-én megjelenő 136-os Magyar Közlöny szerint 2012. december 1-jén lép hatályba.

* * *

vonal2.jpg


"Felkészülés a 2013-as adóévre" - CD csomag

webre_1000_5.jpg

Szerezd meg MOST! Kilkk ide >> 

vonal2.jpg



A bejegyzés címkéi

munkahelyvédelmi akcióterv


Hozzászólások

Hajni  -  

Kedves Zsuzsi,
jól értelmezem a törvényt, hogy az veheti igénybe a kedvezményt aki a szakképzési hozzájárulásnak is alanya?
Egy közhasznú alapítvány alkalmazottja esetében nem lehet a munkahelyvédelmi támogatásokat igénybe venni, mivel nem fizetnek szakképzési hozzájárulást.
Köszi

Zsuzsi  -  

Azt szeretném kérdezni, hogy az elvárt béremeléshez kapcsolódó szoc.adó kedvezmény megmarad 2013-ban?

Judit  -  

Akkor most Dec.-1. vagy Január 1.?

Tünde  -  

Kedves Zsuzsi!

A szocho kedvezmények érvényesíthetők lesznek nyugdíjas munkavállalókra (pl.55 év felettiek kedvezménye, FEOR kedvezmény)?

Köszönöm.

Ildi  -  

Köszönöm az információt.

KATI  -  

Kedves Zsuzsi
Kérdésem a képzettséget nem igénylő munkakörrel kapcsolatos.
Amennyiben a munkakör ténylegesen nem igényel képzettséget, és valójában nem is szakképzett munkavállalók, hanem betanított munkások dolgoznak,de a T1041-en az adott munkaterület FEOR számán történt a bejelentés, alkalmazható-e a járulékkedvezmény? Vagy esetleg megoldás-e a FEOR szám módosítása?

Köszönettel: Kati

Böröczkyné Zsuzsi  -  

a járulékkedvezmény akkor alkalmazható, ha a dolgozóhoz bejelentett FEOR 9-cel kezdődik. Alaposan nézd meg, hogy a betanított munkásokat is be tudod-e ide jelenteni, mert ha igen, akkor módosítsd a 1041-est és utána érvényesítsd a kedvezményt

Kondás G  -  

Mai napon tartott előadáson a NAV-os előadó külön kihangsúlyozta, hogy ez a kedvezmény csak 2013. jan.1-től lép hatályba. Szerintük, már mint a NAV szerint, csak a módosító törvény hatályba lépésére vonatkozik a 2012. 12.01. dátum.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Érdekes megközelítés, mert akkor miért emelte ki a törvény ennek a kedvezménynek a hatályba lépését a többi közül. Minden más kedvezmény 2013.01.01-jén lép hatályba... a törvény szerint. És akkor ha ez a 12.12.01 helyett 13.01.01, akkor a többi 13.01.01 helyett 13.02.01??
És azért megjegyzem, hogy nem tudom az MTI honnan szerzi az információkat, de ő is ezt írta:

A munkahelyvédelmi akciótervről szóló törvény több lépcsőben lép hatályba. Decembertől a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény - közölte az MTI.

KGyuri  -  

Kedves Zsuzsi!
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI tv. 461. § -a „A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény” csak 2013. január 1-től lép hatályba. Lásd még a 477. § (9) bekezdést!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Erre a kérdésre már korábban is reagáltam, hogy véleményem szerint ezt a 2011-ben elfogadott törvényt a nyári módosítás megváltoztatta, és az 2012.12.01-től helyezi hatályba.

Marozsiné Viczián Helga  -  

Kedves Zsuzsi!
A kötelező üzemorvosi vizsgálat díja szerinted egyéb szolgáltatás költsége vagy személyi jellegű költség?
Köszönöm

laci  -  

Már megint a betegszabadság. Ha jól sejtem ez ugyanaz a probléma, ami a 2012 évi szocho kedvezménynél volt és a mai napig nem oldották meg. Tudniillik, hogy teljes hónapnál(az NGM szerint) nem számít bele a betegszabadság díja a kedvezményalapba, törthónapnál viszont igen. Ekkor is a betegszabadság díjának nem munkabér voltát a számviteli törvényre való homályos hivatkozás volt az indok. Szögezzük le: a számviteli törvény nem mondja ki egyértelműen, hogy a betegszabadság díja nem munkabér, csak az derül ki belőle, hogy nem számolható el bér jellegű ráfordításként.

Pálosiné Simon Jolán  -  

Bocs 2013.01.01-től elírtam a dátumot.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Azt hiszem itt is arról van szó, hogy a törvényalkotók sem tudják, mit mikortól akarnak. A 2011. évi CLVI. törvény 477.§ (9)pontja szerint, amit tavaly év végén fogadtak el, azt olvashatjuk, hogy a szakképzettséget nem igénylő munkakörök kedvezménye - a többitől eltérően - nem lép hatályba 2012.01.01-jén, csak 2013-tól.
Aztán jött a munkahelyvédelmi akcióterv, amit a 2012. évi 146-os törvényben fogadtak el, és a 136-os Magyar Közlönyben jelent meg. Itt ez a szakasz, azaz az Eat. 461.§-a 2012.12.01-jén lép hatályba. A november végén megjelent törvény 33. része ezt a törvényt módosította, de én itt nem találok rá, hogy a 461.§-ban változás lenne? Te tudod azt, hogy az év végi törvény melyik része hatálytalanította a 461.§ nyári rendelkezését?

Pálosiné Simon Jolán  -  

A NAV tájékoztatása szerint ez nem lép életbe Dec. 01-től mert a 159-es Magyar közlöny ezt hatálytalanította, és csak 2012.01.01-től lép életbe. A Complexben is ez van
Ld.: 2011. évi CLVI. törvény 477.§ (9)
Úgy érzem ez félreinformálás volt.

ANDI  -  

Az lenne a kérdésem, hogy ez a munkahelyvédelmi akcióterv szerinti kedvezmény automatikus, vagy kérni kell valahol? Esetleg érinti a deniminist? Nem ismerem ezt a témát.

KGyuri  -  

A tv. 2 §-a "A szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezményről" az csak 2013. január 1-én lép hatályba.
A 3.§, ami magáról a kedvezményről szól az pedig 2012. december 1-től.
Vagy elírás történt (?), vagy arra gondolt a törvény alkotó, hogy a kedvezmény 2012. december 1-től él, amelyet első alkalommal a decemberi bérek számfejtésénél, (január első napjaiban) kell figyelembe venni.
A 25, illetve 55 évesek kedvezményét pedig csak a január havi bérek számfejtésénél (február hónap elején) lehet figyelembe venni. A hatályba lépesek közötti összhang nincs meg, miért épp itt lenne meg?
Jól gondolom?
Üdv

széchényi emília ilona  -  

A kormány mostmár mindent megtesz azért, hogy mindenkinek könnyebb legyen.de sajnos az a helyzet, hogy nagyon mélyen vagyunk, ( ezt a kádár rendszerben ugy mondták, hogy most gyürüzütt be- jelen esetben az előző kormány tevékenysége-) és igy sem lehet látni a kiutat, mert a fizetőképesség nagyon megromlott,légyszives adni arra vonatkozóan tanácsot, hog a megnövekedett adótanácsadói és könyvelői munkát milyen mérékben lehet emelni(%)?

Kgyuri  -  

Semmilyen. Nekem épp tegnap küldtek vissza egy levelet azzal, hogy nekik is nehéz a helyzetük és nem fogadták el, hogy 3 év után pár ezer forinttal szerettem volna megemelni a könyvelési díjat. Egyébként leginkább az után érdeklődnek, hogy a médiából hallották, hogy jelentősen csökkent a vállalkozások adminisztrációja és szeretnék, ha a könyvelési díj is csökkenne. Időnként nehéz megőrízni a nyugalmamat!

hviki  -  

:)) ... mindent megtesz!