Munkába járás chip-kártyás bérlettel

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az szja törvény előírásai alapján adómentes a munkába járással kapcsolatos költségtérítés. Sőt, 2006-tól már nemcsak a kormányrendeletben meghatározott mérték, hanem akár a jegy, bérlet teljes értéke is lehet adómentes. A technika fejlődése azonban nem kerüli el ezt a területet sem, és megjelentek a chip-kártyás bérletek, melyek mint egy feltöltő kártyaként szolgálnak. Vajon ezek milyen mértékben adómentesek?

A nem önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a munkáltató a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet szerint juttat a munkavállalónak. 2006. január 1-jétől az Szja tv. 25. § (2) bekezdés ba) pontjának értelmében magasabb is lehet az adómentes rész, hiszen a korábbi 80 illetve 86%-os térítés helyett már a bérlet, a jegy ára 100%-ban kifizethető a magánszemélynek adómentesen.

Ide értendő az az eset is, amikor a juttatás a munkáltató nevére szóló számla ellenében történő térítés formájában valósul meg.

Újdonság, hogy a munkába járást biztosító hagyományos papír alapú bérletet, jegyet a közlekedési szolgáltató egy chip-kártyás rendszerrel váltja fel.

Ekkor a közlekedési szolgáltatónak az adott munkavállalóval úgy kell megkötnie a szerződést, hogy rögzítsék abban az összes olyan adatot (a munkavállaló neve, az útvonal, ahol a kártya használható), amely a költségtérítéshez szükséges. Amennyiben a munkavállaló jogosult a munkába járással kapcsolatos költségeinek a megtérítésére, akkor a szerződés megőrzése mellett a chip-kártya feltöltésekor a munkáltató nevére kiállított számlák alapján a magánszemély részére a „bérlet” árának (a feltöltési értéknek) a megtérítése címén kifizetett összeget a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni.


A bejegyzés címkéi

szja


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm a hasznos infót

Kata  -  

köszönöm.

Edina  -  

Köszönöm a hasznos információt.

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm

ildiko  -  

köszönöm!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönjük az új információt.

Anna  -  

Köszönöm szépen az új információt.

Márta  -  

Köszönöm szépen az információt.

Ili  -  

Köszönöm az információt.

Iván  -  

Köszönöm szépen a hasznos információt a chip kártyára kiterjedve!

Mariann  -  

Köszönöm az infót!

Angéla  -  

Köszönöm az infót.

Edit  -  

Ismét: köszönöm!!!!

csak a keresztnevét...  -  

Marika

mari  -  

köszönöm az infot, fogok érdeklődni ennek gyakorlati megvalósíthatóságáról. Egyben szeretnék más témában segítséget kérni, ha tud valaki, s.o.s. válaszolni, nagyon hálás lennék. Téma: 33 nap USA-ban munkavégzés, kiküldő: mo.-i munkáltató. Napi 50 EUR-nak megfelelő napidíj. Ennek az adózása ill. esetleges TB jár., stb. vonzata érdekelne. Nagyon köszönöm előre is

G.Ági  -  

Köszi az új infót

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt

margo  -  

köszönöm .

Judit  -  

Köszönöm az információt, mint eddig mindíg, - nagyon sokat segítesz. Köszönjük!!!

Piri  -  

Köszönöm új információt kaptam

Mariann2kulu  -  

Köszönöm, megint új infot kaptam.