Mire váltható be a melegétel utalvány?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Nemrég a hétvégi bevásárlásnál az egyik „madaras teszkóban” (Auchan) a pénztárnál előttem fizető hölgy élelmiszereket, tisztítószereket és műszaki cikkeket pakolt a futószalagra, majd melegétel utalvánnyal és készpénzzel fizetett. A pénztáros a tavaly év végéig a hidegétkezési jegyeknél megszokott természetességgel fogadta el és kezelte a melegétel utalványokat is. Megváltozott volna a törvény, erről lemaradtam…?!

2010. január 27-én az APEH közzétett egy tájékoztatót a meleg étkezési utalványok elfogadásának feltételeiről. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy a meleg étkezési utalványokat nem lehet beváltani azokra a dolgokra, amelyekre a hideg étel utalványnál korábban megszoktuk.
Sok munkáltató az eddigi hideg étkezési jegy helyett meleg étkezési utalványt ad a dolgozóinak.
 
Ma már nem elérhető az a bizonyos januári APEH állásfoglalás. Levették a weboldalról.
Mit jelent ez? Pontosan nem tudom. Hiszen nem adtak ki ezzel ellentétes állásfoglalást. És a törvény nem változott azóta.
 

Mit mond a törvény?


Így továbbra is azt gondolnánk, hogy a tavalyihoz hasonlóan a melegétel utalványt az alábbi szolgáltatásokra lehet felhasználni:
 
  • étkezőhelyi vendéglátás keretében, amikor „az ital és helyszínen készített étel helyben-fogyasztásra történő értékesítése, gyakran a szórakoztatás valamilyen formájával együtt” történik,
  • munkahelyi étkeztetés keretében amikor „az étel és ital meghatározott személyek (pl. munkavállalók, tanulók) által igénybe vehetően, általában mérsékelt áron történő közvetlen értékesítése történik”,
  • közétkeztetés keretében, amikor „a más helyen történő fogyasztásra központi konyhán készített étel értékesítése” történik (pl. munkahelyi melegítő konyhára történő kiszállítás, étlapról választott csomagolt étel-adagok kiszállítása).

Mi változott?


A „melegétel utalványokat” újabban elfogadják a bevásárlóközpontok is, így meg lehet rajta venni azokat az alapanyagokat, melyekből otthon főzhetjük meg az ebédet… és sok minden mást is. Nem mintha ez engem zavarna, csak a törvény nem erről szól.
 
Nézzük meg, hogy a munkáltatónak - és a könyvelőnek - van-e felelőssége akkor, ha szintén így értelmezi a törvényt?
 

Kié a felelősség?


Egy munkáltató akkor tartja be a törvényt, ha a juttatás:
  • természetben nyújtott melegétel,
  • vagy csak meleg étkezésre beváltható utalvány.
 
Csak ezekben az esetekben fizethető a kedvezményes 25%-os adó.
 

Mi van az utalványra írva?


Ha az utalványon a kibocsátó feltünteti, hogy kizárólag étkezőhelyi vendéglátást, közétkeztetést vagy munkahelyi étkeztetést biztosító szolgáltatónál váltható be, vagy egyszerűen csak annyi, hogy „melegétel utalvány”, akkor szerintem a munkáltatónak nem kell aggódni, mert a kedvezményes, 25%-os adózású természetbeni juttatásnak megfelelő utalványt adott a dolgozónak.
 
Hogy ezt a dolgozó és elfogadóhely közötti ügyletben mire váltják be, az legyen az elfogadóhely és a munkavállaló gondja és felelőssége.
 
Ha biztosra akarsz menni, az utalvány átadásakor tájékoztasd a dolgozót arról, hogy törvény szerint mire váltható be az utalvány és nyilatkoztasd őt a tájékoztatásod megtörténtéről!


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

Étkezési utalványt elfogadó helyeken az utalvány könyvelése hogyan történik.Főleg abban az esetben, ahol a pénztárgépbe nem ütik külön az  elfogadott utalványok értékét.

 

Tamás  -  

Nemtudom mi a fenéért kell ebbe belekötni.... Örülni kell, hogy van ilyen, és be kell fogni a pofát! :) 

Gábor  -  

Ne kavarjunk és büntessünk.

Minek belekötni mindenbe? Nagyon jó dolog, hogy nem csak meleg ételt lehet venni belőle, hanem mást is!!

Miért rontanád el?

Néhány buta szabály miatt?

Éva  -  

Mi a helyzet akkor, ha az van az utalványra írva, hogy ebédcsekk és kizá-

rólag étkezőhelyi vendéglátást, munkahelyi  étkeztetést, közétkeztetést

biztosító szolgaltatónál használható fel, de ezeket is beváltják az üzletek.

 

Rita  -  

Sziasztok, hogy oldjam a feszültséget pár hónapja a Cora pénztáránál a pénztáros látta nálam az étkezési utalványt és mondta, hogy a múlt héten megállapodtak az Adóhivatallal, hogy mirelit árura - egyenlőre- elfogadhatják a melegétkezési utalványt de folyamatos tárgyalásban vannak..... azóta a Sodexho hírlevele is beszámolt a Tesco, Auchan...stb nagy üzletek általi elfogadásról.... véleményem szerint a nagyok elkezdtek lobbizni, mert biztos hatalmas kiesésük volt a hideg utalványok miatt. Biztos, hogy vannak okos jogászaik akik hatalmas húzd meg-ereszd meg tárgyalásokba kezdtek az Adóhivatal jogászaival, hisz az ebédjegy nagy üzlet mindenkinek a munkavállalótól az elfogadón át az ebédjegy árusító cégekig. És a véleményem, hogy a hidegétkezési jegy magas adóvonzatával mindenki csak vesztett...

De szerintem Zsuzsi részéről nagyszerű, hogy egy témát minden szempontból próbál megvilágítani és csak a mi érdekeinket próbájla védeni.... igaz ez a kérdés a fentiek miatt darázsfészek, de mindenki ismer olyan példákat ha az Adóhivatal akar ott is talál hibát ahol tulajdonképpen nincs!!!! :) és ez is lehet akár ilyen, mert mi egyszerű vállalkozó-könyvelők mit tudjuk, hogy a multik milyen megállapodást kötöttek a hivatalokkal.....

Köszönöm a türelmeteket és a segítséget Zsuzsi.....

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon igazatok van. Ne a könyvelö dolga legyen minden, még az étkezési jegy elfogadása is. Ügyeseka boltosok. a CBA k is elfogadják. Persze érdekük, majd Ök is tovább adják.- A nagy bevásárló központok a sajá jegyet is adnak, természetesen nem jutalékért mint a sodexo. Úgy gondolom a béreket kellene rendezni, nem pedig visszatérni  a régi jegyrendszeres idóbe, amiket még a nagyszülók meséltek. Szerintem a mai idöben megalázó, de legalabb valami járulék kedvezményt jelent a munkaltatóknak. Szerintem is sokan ezzel váltották ki a béremelést. 

 

Levente  -  

Nekem is a véleményem az, hogy e téren kár a könyvelő (aki egyéb személyi jellegű ráfordítást könyvel) vagy a munkáltató (aki megfelelő utalványt juttat) vagy akár a dolgozó (aki a legtöbbet próbál a napi szükségleteivel kapcsolatos kiadásaból az utalvánnyal fedezni)  felelősségét mélyebben firtatni.

Előre bocsátom, hogy a saját magam meglátásait és tapasztalataimat írom le, tudva, hogy természetesen ezzel is lehet vitatkozni...:)

Már csak azért is, mert a teljes összképhez a vásárlás utáni elszámolási folyamatot sem árt ismerni az elfogadó és az utalványkibocsátó között.

A pénztárgépek többsége legfeljebb az utalványt mint általános fizetési módot ismeri (jobb esetben), így a pénztárgépes nyugtákról legfeljebb az látszik, hogy valaki (nyugtén nincs vevőadat!) vásárlását utalvánnyal (is) fizette.

Ezt követően az elfogadók időszakonként -általában hetente- begyűjtik az üzletekből az beváltott és érvénytelenített utalványokat (függetlenül pl. a pénztárgépes kontrollszalagoktólk- annak érdekében, hogy elszámoljanak az utalványkibocsátóval (Sodexo, Accor stb.) . Az elszámoláskor ezek a cégek olyan nyomtatványt bocsátanak a rendelkezésükre, aminél az utalványok csak címletezve (tehát NEM felhasználási cél vagy utalványsorszám szerint) csoportosítva jelenítendők meg.

Ha ez az elszámoló nyomtatvány így kitöltésre és ehhez csatolásra kerülnek EREDETIBEN címletezve csoportosított utalványok (tehát együtt iskolakezdési, a még tavalyi ajándék és az étkezési utalványok), akkor az "utalványos" cégek szó nélkül és időben (!) fizetnek (természetesen az őket megillető jutalék levonása után).

Mi marad tehát ez elfogadónál legalább 5+1 éves megőrzésre: kontrollszalagok vagy nyugtamásodpédányok (vevőadatok nélkül) és az elszámolási nyomtatvány egy érkeztetett másodpéldánya. Mit tud tenni az adóellenőr utólag legfeljebb: megnéz egy napot a T_conál vagy az A_annál (akik ugye azért rafkósak és melegkonyhával is rendelkeznek rendre az áruházon belül), összeadja az utalványos fizetések összegét és összeveti a jogszabálynak megfelelő termékcsoportok napi forgalmával. Biztos mindenki el tudja képzelni, hogy egy ilyen kaliberű áruházban napi szinten valószínűleg ezek utavánnyal fizetett forgalmi biztos kevesebb volt a napi utalványok összértékével. És innen egy végelláthatatlan adóügyi vita alakul ki, amit nagy valószínűséggel bíróságon már az elfogadó nyer meg.

Véleményem szerint egy ilyen utalvánnyal való "visszaélés" csak akkor érhető tetten, ha úgy mint Zsuzsanna éppen tanúja az ellenőr egy ilyen vásárlásnak. És ha igen, mondhatja-e az elfogadó, hogy elnézést, ez az adott pénztáros egyszeri tévedése (ami egyébként tapasztalatból mondva szintén nem elképzelhetetlen).

Úgyhogy ezt utólérni, felgongyölíteni és bizonyítani nem egyszerű. Mondhatjuk úgy is, hogy inkább saccolni lehet csak...

Ehhez még csak annyit: vajon kapnak-e illetve kaphatnak-e cafeteria rendszerben juttatásként az adóhatósági dolgozók étkezési utalványt? Ha igen, vajon lesznek-e saját maguk ellenségei?

Vagy gondolatként: nem lehetett volna ezt az egész étkezési utalványosdit inkább úgy adókedvezményesíteni vagy -mentesíteni, hogy mondjuk a munkáltató hozzácsak egyszerűen -maximalizálva a jelenlegi összegekkel- X Ft -biztosítással nem járó- étkezési költségtérítést a dolgozója béréhez, ami után 25% adót fizet és lerendezve az egész, és nem "gazdagodnak" az utalványos cégek (Ugyanigy lehetne egyébként a helyközi bérlettel is eljárni.)

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a fejtegetésem...:)

csak a keresztnevét...  -  

Szerintem az a probléma, hogy a bér utáni járulékterhek, adóterhek magasak, a kisemberek bére meg viszonylag alacsony. Ha egyszer eljutunk odáig, hogy a bérünkből nyugodtan meg lehessen élni, akkor nem lesz gond az étkezési utalvány és más béren kívüli juttatási forma felhasználása. Egyébként a Coop is elég korrekten határozza meg a felhasználás körét: amit meg lehet enni, vagy amit az étel készítésekor használni lehet, az mehet az utalvány terhére.

Éva  -  

Egyetértek, engem is zavart volna a fenti jelenet..

Marika  -  

Ez nem lehet sem a munkáltató sem a dolgozó felelőssége, aki elfogadja és beváltja, legyen annak a felelőssége. Én semmilyen plusz feladatot ezzel kapcsolatban nem vállalnék és nem is vállalok.

clairess  -  

Mélységesen egyetértek veled. Nem gondolom, hogy ezzel még nekünk kellene foglalkoznunk. Lehet, hogy jön az uborkaszezon....?

Icu  -  

Zsuzsi nem csak az Auchen-ben fogadják el a melegétel utalványt hanem a TESCO , Kaiser stb,de feltétel az hogy valamilyen pékárut vagy fagyasztott árut kell vásárolni elég egy egy db és akár 10.000,-Ft -os utalvánnnyal is fizethezted a többi mososzert  stb. Ezt nem tudom ki találta ki de a dolgozóknak kimondottan kedvező.

 

Üdv.

csak a keresztnevét...  -  

Örüljünk neki, hogy elfogadják... Nem mindenki teheti meg, hogy csakis kizárólag melegétkezésre fordítsa az összeget, méregdrágán vegye meg az ebédjét, vagy McDonalds-ban a gyereket vagy magát tömje hamburgerrel....Végre a kis keresetüeknek is segítenek....

Vica  -  

Szerintem a Tesco áruházak azért tudják ezt megoldani, mert helyben van melegétkezésre lehetőség.   (grill csirke, pizza, egyéb meleg ételek. ) Van aki készpénzzel fizet érte, így be tudja cserélni az utalványokat, ha valaki esetleg nem kizárólag meleg ételt vásárol rajta.  A Tesco részéről nagyon jó üzleti fogás egészen addig ami  "2 bevásárló kosaras, esetleg diáklánynak öltözött" apeh revizor le nem buktatja. Van olyan élelmiszeboltos aki azért kért engedélyt melegétkeztetésre  - pizza melegítés, hamburger készítés ), hogy megtartsa az utalvánnyal vásárlók körét. 

A jogszabály nem változott, csak az eladók igazodtak hozzá.

csak a keresztnevét...  -  

 KÖSZI )

Zsolt  -  

Nem értem a problémát. Most az a baj, hogy a nagy multik szívességet tesznek az egyszerű embernek, akit a munkáltatók olyan bérköltség-csökkentési lépésekkel próbálnak jobb helyzetbe hozni, amivel sajnos nem tudnak szabályszerűen jobb helyzetbe kerülni?

Rozi  -  

Szerintem az üzeletekben is tudják hogy mit lehet venni rajta és az Apeh is tudja hogy igazából mit vesznek  az emberek a melegétel utalványon és mit engednek meg az üzletek fizetni az utalvánnyal. Az egyik  "legjobb" dötés volt a sok közül, hogy megszabják az embereknek hogy mit vegyenek ezen az úgymond kedvezményen. Az egyi kezükkel adnak a másikkal visszavesznek. Azt hiszem mindenki tudja hogy mire van szüksége, ne más szabja meg hogy mit vehet és mit nem. Sokkal nagyobb "csalásokkal" nem foglalkozik az Apeh, akkor ezzel már szerintem kínos és szégyen lenne ha foglalkozna!!

 

csak a keresztnevét...  -  

Mi a legtöbb bevásárlóközpontban meleg étkezésivel vásárolunk. Annyit szoktak kérni, hogy legalább egy zsömlét, vagy pékárut vegyünk a pl. tisztítószerek mellé vagy amit veszünk.

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok!

Véleményem szerint, ebben az országban több olyan dolog is van, amit rendbe kellene tenni. Amíg nagyjaink, nagyban lopnak, csalnak, hazudnak, addig a munkás emberek (akik nagyon kevesen vannak), hagy éljenek (megéljenek) úgy ahogy tudnak! És ha ehhez az kell, hogy a melegétkezési utalványt arra használják, hogy alap élelmiszereket és háztartási cikkeket vesznek, hát hajrá! Bár ez lenne a legnagyobb bűn ebben az országban!

  -  

/S
Tökéletesen igazad van! Miért csinálunk , vagy akarunk mi könyvelők abból is ügyet, amihez semmi közünk. Örüljünk, hogy elfogadlák az utalványt egyre több helyen hideg élelmiszerért. Ez a vendéglátó lobbi akarata volt, a keresekedők forgalmának jelentős részét tesz iki az utalványos forgalom. Az APEH is másutt kereskedjen, többet találhat.

Mi agond, ha nem zsömlénként fizet valaki, hanem a hati nagybesásárlását egy tételben elintézi és a többi napn pénzzel fizet az élelmiszerért? Nem igaz, hogy egy hónapban nem költ el élelmiszerre anyyit, amennyi az étkezési jegye? Vendéglőben néhány nap alattbelfogyna. Kinek az érdeke ez?

csak a keresztnevét...  -  

KÖSZÖNÖM!

Judit  -  

Szerintem az a logika, hogy ott fogadhatják el a melegételutalványt, ahol közvetlenül fogyasztható ételeket is árulnak, pl. salátákat, csomagolt készételeket stb. Gondolom, a pénztáros csak ezekre fogadhatná el az utalványt, dehát Magyarországon vagyunk, és mintha az APEH is ilyen magyarosan összekacsintós avagy szemérmesen félrenézős lenne ezügyben. Biztosan vannak kivételek is a boltok illetve a pénztárosok között, de valóban nehéz betarta(t)ni olyan szabályt, aminek az ember nem látja értelmét, illetve irritálónak találja, nem...? Gondolok itt arra, hogy a hideg utalványt gyakorlatilag ellehetetlenítették, pedig sokaknak nagy segítség volt a kosztpénzhez.