Mikor kell az adót megfizetni az iskolakezdési támogatás után?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az iskolakezdési támogatás is egy béren kívüli juttatás, így adóját ugyanolyan szabályok szerint kell megfizetni, mint például az Erzsébet utalvány után. Szerinted, melyik időszakra kell az adót bevallani?

szines_ceruzak.jpgAz szja törvény 69.§ (5) bekezdése szerint az adót a kifizetőnek a juttatás hónapjának kötelezettségeként kell az adót megfizetni.
Mindez azt jelenti, hogy ha pl. az augusztusra vonatkozó Erzsébet utalványt a dolgozó szeptember 5-én veszi át, akkor ennek a juttatásnak az adóját a szeptemberi bevallásban kell szerepeltetni, és október 12-ig kell megfizetni.

Ha a bérszámfejtéssel együtt, az augusztusi bevallásban valljuk be, akkor bár összességében adóhiányunk nem keletkezik, a szeptemberi bevallásra mégis megállapíthatják az adóhiányt, és annak jogkövetkezményeit (adóbírság, késedelmi pótlék..)
Ha minden hónapban adunk Erzsébet utalványt, akkor a láncban mindig lesz bevallandó juttatás, és csak a január és a december hónapok lesznek hibásak.

És mi a helyzet az iskolakezdési támogatással?

Jellemzően ez olyan juttatás, melyet a dolgozó egyszer kap. Az összege pedig attól függ, hány közoktatásban részt vevő gyermeke van.

Tegyük fel, hogy júliusban megvásároltuk az utalványokat, és a júliusi fizetésével együtt, augusztus 6-án át is adtuk neki.
Ebben az esetben, ha ezt a júliusi bérszámfejtésben és a júliusi bevallásban szerepeltetjük, akkor helytelenül járunk el.
A juttatás hónapja augusztus, ezért az augusztusi 08-as bevallásban kell bevallani szeptember 12-ig. Ha nem így teszünk, akkor az augusztusi hónapra megállapítható az adóhiány és a bírság.

Ha a juttatást mindenképpen a júliusi bevallásba szeretnénk betenni, akkor az átvételi elismervény szerint legkésőbb július 31-ig a dolgozónak adjuk át az utalványokat.

tedd_szabadda_400px.jpg



A bejegyzés címkéi

cafeteria


Hozzászólások

Borsika  -  

Nagyon érdekesnek találom ezt a kérdést, hiszen eddig semmi bajunk nem volt ezzel évekig. Most, mi magunk sokkoljuk magunkat a HIVATAL megállapításaival. Szörnyűnek találom. (25 éves könyvelői tapasztalattal) Eddig mindig a kifizetés hónapja volt a kötelezettség alapja, ami természetes gyakorlat. Mi történik velünk?

kati  -  

Köszönöm!

Hugi  -  

Szia Zsuzsi!
Bocs az értetlenkedésért, de ha előbb bevallom és meg is fizetem hogyan lehet késedelmi pótlék? Előre teljesítettem a fizetést csak nem jó hónapban vallottam be. Egyébként az általad leírtakat követjük, a hó elején leszámolók esetében fordulhat elő, hogy betesszük a bevallásba és nem visszük tovább a következő hónapra (pl most júliust számfejtjük van 8. hó 6-án megszünő munkaviszonyunk és ezt a kifizetést betesszük a júliusi bevallásba.)

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Pont erre a hibára szerettem volna felhívni a figyelmet. Abban az adott hónapban, amikor helyes lenne a bevallása, nincs helyén a kötelezettség, és így van adóhiány és késedelmi pótlék is. Az adóhatóságot általában nem érdekli, hogy másik hónapban benne van. Ha ott nem kellene, akkor önellenőrizhetek. De ettől a tárgyhónapban hiányozni fog.