Miért jó a START Bónusz kártya?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A START programok lehetősége az adótörvényekben már nem új. Célja a „kezdők” és „újrakezdők” munkaerőpiacra történő elhelyezkedésének segítése. 2012-ben a korábbi 3 féle start-kártyából kettő kiváltása megszűnt, de jött helyette egy újabb lehetőség. Ráadásul a kedvezmények halmozódhatnak.

start-kartya-22.jpg

Ki jogosult a kártya kiváltására?

A START Bónusz-kártya kiváltására – 2012. december 31-ig – az jogosult, aki:
  • a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermeknevelési támogatás (gyet), valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven (365 napon) belül kíván foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesíteni, vagy
  • a gyermek egyéves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban nem áll (tehát „passzív jogon” van gyesen), illetve
  • legalább 3 hónapja folyamatosan nyilvántartott álláskereső.

Milyen kedvezmény vehető igénybe?

A START Bónusz-kártyával foglalkoztatott munkavállalók utáni kedvezmény(ek) a szociális hozzájárulási adóból vehetők igénybe. A 27%-os adó csökkenthető:
  • 27%-os START-kedvezménnyel, és
  • a munkabérek nettó megőrzését célzó adókedvezménnyel. (Abban az esetben, ha valamennyi munkavállalónál végrehajtottuk a kormányrendelet szerinti béremelést.)

Abban az esetben, ha a munkavállaló után fizetendő 27%-os szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmény együttesen több lenne, mint maga az adó, akkor a többletet a költségvetésből visszaigényelhetjük.

Ilyen előfordulhat például akkor, ha a vállalkozásban egyetlen START Bónusz-kártyás alkalmazott van. A 27%-os kedvezmény mellé a bérkompenzáció kedvezménye is igénybe vehető, így a szociális hozzájárulási adó összege negatív lesz.

Számoljunk!

Ha pl. egyetlen munkavállalónk van, aki START Bónusz-kártyás, és 108 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezik, akkor:

- a munkáltató terhe:

  • bruttó bér: 108 000 Ft
  • Szociális hozzájárulási adó: 29 160 Ft
  • START kedvezmény (27%): -29 160 FT
  • Bérkompenzáció miatti kedvezmény: -11 505 Ft
  • Szakképzési hozzájárulás: 1 620 Ft


- a munkavállaló terhe:

  • levont szja: 17 280 Ft
  • nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék: 19 980 Ft

Ha az adótartozások rendezésekor a szociális hozzájárulási adóból járó kedvezményt átvezetjük másik adónemen levő tartozásunkra, így a munkavállaló nettó fizetésén kívül mindösszesen 27 375 Ft-ba került a foglalkoztatása.


A bejegyzés címkéi

START Bónusz kártya


Hozzászólások

Erdős Sándorné  -  

Tisztelt Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna!
Az Ön cikkét olvasva, éltem a lehetséges negatív szociális hozzájárulási adó bevallásával. Egyéb bizonytalanságok miatt, állásfoglalást kértem a könyvvizsgáló kamarától ( melynek tagja vagyok) és ellentétes álláspontot képviseltek. Most végképp nem tudom, mi a helyes eljárás ezért kérem a segítségét.
Kérdésem így szólt a kamara felé: Induló kft alkalmazottat kíván foglalkoztatni, napi 20 órában, bruttó 54.000.-ft/hó díjazással. A dolgozó Start Bónusz kártyával rendelkezik. Start Bónusz kedvezmény 27%, ami nulla forint kötelezettséget jelent és a bérkompenzáció is megilleti a dolgozót. 54.000 x 21,5%=11610.-Ft. Ilyenkor a költségvetésből, mint támogatás visszakérhető a bérkompenzáció összege? Kell-e arányosítani a 20 órás foglalkoztatás miatt a járó bérkompenzáció összegét?
Válasz: A Start Bónusz kártyával rendelkező munkavállaló után a foglalkoztatás első évében 27 % adókedvezmény illeti meg a munkáltatót a szociális hozzájárulási adóból. Mivel így már nincs Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség, a 21,5% további kedvezmény nem vehető figyelembe.
Most akkor melyik is igaz???????????
Tisztelettel: Erdős Sándorné ( Jávor-Erdős bt, az irányadó magazin előfizetője )

Szabóné Judit  -  

2012.12.31-ig lehet igényelni.Már csak 2 napja maradt..az ünnepi nyitvatartások miatt. Jövőre megszűnik.

MILEJI LÁSZLÓ  -  

Szeretném kérdezni, hogy 2013-ban is lehet-e Start.h bónusz kártyát igényelni három hónap munkanélküli után?

heni  -  

jár e szociális járadék ha pályakezdőként elhelyezkedtem!

Bettyna  -  

Érdeklődni szeretnék hogy a strat bonusz kártyával kiválthatom a vállalkozói igazolványt??

Matyó László  -  

Érdeklődni szeretnék hogy, a start bonusz kártya kedvezményei, igénybe vehetőek-e rész munkaidős foglalkoztatás esetén is?

Albertné Kati  -  

Szia!
Abban kérem a segítséged, hogy aktuálisan külföldön(Szlovákia) munkanélkülivé vált és ott nyilvántartott magyara állampolgár jogosult a Start kártya igénylésére?

Bartháné Szilágyi Zsuzsanna  -  

START Bónusz kártya

Bartháné Szilágyi Zsuzsanna  -  

START Bónusz kártya

Oláh Erika  -  

Starkártyás munkáltató adómentessége

Fné Szilvi  -  

Én azt kérdezném, ha lejárt a GYES, visszajöttem dolgozni, de még a ki nem vett szabadságomat töltöm, és a szabi lejártával megszűnik a munkaviszonyom, az új munkáltatóm (mert már megvan) igénybe veheti rám a kedvezményt? Ill. kiválthatom-e így a Start Bónusz kártyát? Az új munkáltatómnál 40%-os tulajdonos vagyok, de díjazásban nem részesülök, ez kizáró ok a kártya igénylésre? Köszönöm

Kné Anita  -  

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy csak GYES mellett lehet kihasználni a START kártyát, vagy ha visszamondom a GYES-t és 8 órában fogok dolgozni akkor is megcsináltathatom a kártyát? Köszi a válaszod!

Tóth Enikő  -  

Szia!
Az érdekelne, hogy a három hónap regisztrált munkanélküliség napra pontosan három hónap,vagy 90 nap?

Györgyi  -  

Szia, a kérdésem a következő: a START Bónusz 27% szoc.hj a tényleges bér után vehető igénybe, vagy csak a bérminimum vagy minimálbér után ?

Éva  -  

Szia!Nekem tavaly szeptember 26.-án járt le a gyesem, aztán a munkahelyemen letöltöttem a felgyülemlett szabadságomat.2011. december eleje óta vagyok regisztrált munkanélküli.2012.június elejéig voltam álláskereső támogatáson, majd anyaságira mentem (ekkor sem szüntettem meg a munkanélküli regisztráltságom), mivel 3 kiskorú gyerkőcöm van.Kérdésem: -mivel az anyasági mellet lehet heti 30 órában dolgozni, lenne egy részmunkaidős munkalehetőségem szeptembertől-, akkor erre a melóra megigényelhetném a Start Bonusz Kártyát?

barbara  -  

hogyan lehet igénybe venni???

Ignátkó Jánosné  -  

Mi az a bérkompenzációs kedvezmény?
Havonta kell átvezetést leadni?

Rita  -  

Kedves Zsuzsi!

Jelenleg gyed-en vagyok, és alkalmazottja a családi vállalkozásnak, de ha lejár a gyed, akkor munkahelyet szeretnék keresni. Ha megszüntetjük a munkaviszonyomat a családi vállalkozásban, akkor jogosult leszek a start bónusz kártyára? Úgy értem feltétele, hogy már ne legyen papíron munkaviszonyom?

Köszönöm válaszát!

Hajni  -  

Kedves Zsuzsi!

Szeretném megkérdezni, hogy a start bónusz kártya kedvezmény igénybe vehető akkor is, ha a vállalkozás tagja megy vissza dolgozni gyes után? És a személyes közreműködésért már vesz fel bért.
Köszönöm

Hugi  -  

A STARt-kártya mellett én a REHAB rártyával kapcsolatban kérnék segítséget. A törvény szövege szerint a kedvezmény akkor vehető igénybe ha a kártya a birtokunkban van (nem úgy mint a START kártyák esetében ahol a kiállított igazolás már elegendő). Igénybe merjük-e venni a kedvezményt a REHAB-os igazolás alapján amit az APEH állított ki, vagy várjunk a kártya elkészültére? Több helyen is érdeklődtem nincs igazán válasz. Nem is tudják mit ír pontosan a törvény. Azt igérik lesz kártya de tudomásuk szerint még el sem kezdték legyártani. Áprilisi dátumú az első ilyen igazolás amit kaptunk. Segítsetek beállíthatom a kedvezményt? Köszönettel Hugi

Gibike  -  

Köszönöm a választ. Sajnálatos módon a munkaügyi központban az ellátás megszűnését követően a nyilvántartásban való regisztrációt is megszüntették, -- mondván "a rendelkezésemre álló íratok alapján XY munkaviszonyt létesített" (megjegyzem nem volt semmilyen írat a kezében, a munkavállalónak is csak előzetes ígérete volt, hogy mehet Ausztriába dolgozni, 3 nappal később utazott ki a papírmunkát elvégezni, és a munkát megkezdeni). Így már nem regisztrált, sajnos. Ennek ismeretében kérhetjük a nyilvántartásba vételt ismét, hogy a téli hónapokra jogosult legyen a Start-bónusz kártyára?

Attila  -  

Szia!

A jogosultsági feltételeknél irod: foglalkoztatásra irányuló jogviszony.
Kifejtenéd nekem mit kell érteni ezalatt?!

Köszönöm!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

ha "visszatér" a dolgozó, akkor van viszonyítási alap a béremeléshez. Ha végrehajtották a béremelést, akkor jár a kedvezmény.

Lakatár Mária  -  

de ez ugye azokra nem vonatkozik, akik az eredeti munkahelyükre mennek vissza dolgozni?

Timi  -  

Bocs, de engem megzavart egy kicsit az "egyetlen" szó. Gondolom lehet több Start Bónusz kártyás is a létszámban?Mindenkinél igénybe vehető mindkét kedvezmény, feltéve, ha az összes foglalkoztatottnál végrehajtották a béremelést?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az"egyetlen" szó előtt ott van az, hogy "PL.". Szóval ezt egy példának szántam, természetesen lehet több start bónuszos alkalmazottad.

Gibike  -  

MI a helyzet abban az esetben ha a munkanélküli ellátás megszűnik (2011.december óta nyilvántartották), és a magánszemély egyenlőre Ausztriában építőiparban helyezkedik el dolgozni? Magyarországon továbbra sem lesz foglalkoztatott, csak a téli időszakban amikor Ausztriában nincs munka. Kiválthatja most a Start-bónusz kártyát?

anikó  -  

Ha már nem nyilvántartott és ráadásul külföldön dolgozik, akkor természetesen nem jogosult a START bónusz kártya igénylésére.
Ha még nyilvántartott (nem hivatalosan dolgozik kint), akkor majd csak akkor érdemes kiváltania a kártyát, ha hazajön, itthon helyezkedik el. Ugyanis a kártya kiváltásától igényelhető a kedvezmény és ha most váltja ki, akkor télig jó néhány hónapra jogosító kedvezményét elveszítheti (nem tudja kihasználni).