Megszűnt a költségátalány melletti cégautóadó

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év eleji módosításokkal kapcsolatosan leginkább a cégautóadók megváltozott szabályai nehezítették meg a vállalkozók – és a könyvelők – életét. Egyes esetekben aránytalan terhet rótt a vállalkozókra. Az átalányt elszámoló vállalkozóknak azonban jó hírem van...

Az szja törvény 11. számú mellékletének III/11 pontja alapján, az egyéni vállalkozó az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométer utat számolhat el átalányban a személygépkocsi használata címén.

A gépjárműadóról szóló 1991 évi LXXXII. törvény 17/C §-ának (6)-os pontja alapján 2009. július 31-ig azoknak is cégautóadót kellett fizetni, akik ezzel az útnyilvántartás nélküli elszámolással éltek.

Idézet a törvényből:

„(6) Ha a személygépkocsi után magánszemély számol el költséget a költség elszámolásának napja az a nap, amely napon a költségről szóló bizonylatot kiállították vagy amely napot az útnyilvántartásba a gépjármű használatával összefüggésben bejegyeztek, értékcsökkenési leírás elszámolása esetén - ha az átalányban történik - a személygépkocsi használatba-vételének napja, egyébként az értékcsökkenési leírás megkezdésétől a teljes leírásig terjedő időszak minden hónapjának első napja. Az Szja tv. 11. számú melléklete III. pontjának 11. pontja szerinti átalányköltség elszámolása esetén a költség elszámolásának napja a hónap első napja.”

A nyáron több adótörvény-módosítás történt, a legkülönbözőbb hatályba-lépési dátumokkal. Ezek között található az a jogalkotói felvetés, hogy miután az átalányköltség viszonylag rövid üzleti utat fedez, nem indokolt, hogy csak ezen költség elszámolása cégautóadó kötelezettséget vonjon maga után.
A módosítás tehát arra irányult, hogy ezen vállalkozói kör személygépkocsija után ne kelljen cégautóadót fizetni.
Idézet a módosított törvényből:

„(6) Ha a személygépkocsi után magánszemély számol el költséget, a költség elszámolásának napja az a nap, amely napon a költségről szóló bizonylatot kiállították vagy amely napot az útnyilvántartásba a gépjármű használatával összefüggésben bejegyeztek, értékcsökkenési leírás elszámolása esetén - ha az átalányban történik - a személygépkocsi használatbavételének napja, egyébként az értékcsökkenési leírás megkezdésétől a teljes leírásig terjedő időszak minden hónapjának első napja.”

Azaz:

A módosított törvényben mindösszesen annyi történt, hogy az utalás az 500 km-es átalányköltségre, kikerült a törvényből.
Önmagában olvasva a módosító törvényt, nem is egyértelmű, hogy az átalány elszámolásánál kell-e cégautóadót fizetni.
Ami erre enged következtetni, az egyrészt a törvény egyértelmű változása, másrészt a módosító törvény indoklása, azaz a jogalkotói szándék.
Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy ezt az elszámolási módszert is csak a teljes adóévre - illetőleg az adóéven belül az egyéni vállalkozói tevékenység teljes időtartamára - lehet alkalmazni.

Aki tehát az idén elkezdett útnyilvántartást vezetni, és 500 km feletti útra számol el költséget, annak augusztustól továbbra is útnyilvántartást kell vezetnie, akár az 500 km alatti autóhasználatról is.


A bejegyzés címkéi

cégautóadó


Hozzászólások

Lizi  -  

 Kedves Zsuzsi !

Kérdésem a következő lenne: 2009-re egyéni vállalkozó aug.1től elszámolhat-e havi 500 km átalányt cégautó adó megfizetése nélkül?

A már eddig adott válaszok számomra nem egyértelmüek.

Köszönöm a választ.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kérem szíves segítségét!

A cégautó adót 2010-től tovább lehet e terhelni a munkavállaló felé? Ha igen, azt ki kell számlázni költségként, vagy megállapodás alapján levonható a havi jövedelméből

Köszünettel

SR

csak a keresztnevét...  -  

Új információt kaptam, amelyet köszönök:Gémes Péterné

Kisegér  -  

Kérdésem a következő!

Mennyit összeget számolhat el egy lakótömb közös képviselője útnyilvántartás alapján? (tiszteletdíjas) Milyen szabályok vonatkoznak rá? Van-e neki 500km kedvezmény? Kell-e neki cégautó adót fizetni?

Előre is köszönöm a válaszokat

 

Anna  -  

Az 500 km/hó kizárólag az egyéni vállalkozóra, illetve az őstermelőre vonatkozik.

Más nem alkalmazhatja.

Gabriella  -  

Az tehát nem járható út, hogy 2009. év első felében nem számol el az egyéni vállalkozó költséget a szgk-val kapcsolatban, majd júliustól, amikor cégautó mentesen megteheti, akkor havonta 500 km/hó átalányt számol el a törvény által megengedett mértékkel? (gk.norma x APEH üzemag.ár + 9 Ft/km)

A teljes adóévre vonatkozó azonos elszámolást úgy kell érteni, hogy "kötelező"  minden hónapban 500km-t átalányban elszámolni, vagy úgy, hogy ha már módszerként az 500 km átalányt (és nem tételes ktgelszámolást választott) választotta, akkor mindig ugyanazt a módszert kell alkalmaznia?

 

csak a keresztnevét...  -  

Melyik törvény?

zsokica  -  

Azt szeretném megkérdezni, hogy BT-re vonatkozik-e az 500 km  átalány módositás?? ( el lehet-e számolni vagy sem ) vagy csak az egyéni vállalkozókra.?

köszönöm zsokica

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi ! /és mindenki aki tud tanácsot adni!/  Én elszámoltam havi 500km-t, bevallottam 09.30-ig  és be is fizettem. A 3-ik negyedévet önreviziózzam? Végül is maradt minden a 2008-as szabályok szerint? Eltekintve a jogalkotó melléfogásától.Címem: mari.balazs@freemail.hu

Ágnes  -  

Kedves Zsuza!

Azt szeretném megkérdezni, hogy az 500 km-es költségátalányt 2009.01.01-től lehet alkalmazni, vagy csak a módosítás hatálybalépését követően, mert ez nem egyértelmű nekem.

Felvilágosító válaszodat előre is köszönöm.

 

 

csak a keresztnevét...  -  

kedves Zsuzsi!

Aki még az idén nem számolt el 500 km-es átalányt, az cégautó mentesen megteheti egész évre visszamenőleg, vagy csak julius 1-től?   

Előre is köszönöm!

Éva

 

Gabi  -  

Kedves Éva!

Szerintem vagy egész évre lehet elszámolni az 500 km-t és akkor július 31-ig meg kellett fizetni a cégautóadót, vagy egyáltalán nem lehet az 500 km-t elszámolni, még augusztus 1-től sem (és nem július 1-től, mint írtad).

erzsi  -  

Az apeh nyiltnapon is megkérdeztem, hogy egyéni váll. elszámolhatja-e az 500km ktg általányt cégautó adó nélkül aug.1-től és azt a választ kaptam, hogy kérjem meg az állásfoglalást  irásban. Csak az a kérdés, hogy a választ megkapjuk-e időben. Egy kolléganőm az kötelező mérlegképesen azt a választ kapta szintén apehos előadótól, hogy el lehet számolni cégatóadó mentesen. Mi az igazság? Ti tudjátok már? Előre is köszönöm ha tudtok segiteni.

Ani  -  

Kedves Zsuzsi !

Felhívtam a bűvös Apeh tájékoztató vonalat mert ez ügyben megerősítést és értelmezést szerettem volna kapni, de a hölgy a vonal túlsó végén hosszan keresgélés után is azt állítja, hogy a 500 Km-es átalányra is vonatkozik a cégautó adó, és így továbbra sem merek költséget elszámolni még 2009. aug.1-től sem.Ha bárki védhető konrét állásfoglalást tud nyújtani azt megköszönném, mert három kis ügyfelemet is érinti a kérdés. 

 

icuka  -  

Kérdésem ? Egyéni vállakozó házi orvosnak kell .e fizetni a cégautóadót , ahoz , hogy útnyilvántartás vezétése mellett elszámolhassa az üzemanyag költséget ? A személygépkocsi értékcsökkenését hogy számolhassa el ?

Judit  -  

Köszönöm az információt, kicsit tisztult a kép.

Októbet első két napjában voltam mérlegképes könyvelők továbbkézésén, ott is téma volt, de nem volt  biztos válasz.

egyéni vállalkozóként ( főállás mellett) egész évben nem számoltam el amiatt az 500 m átalányt, mert csak kevéssel lett volna több mint a cégautóadó.

Kérdésem, hogy ezek után az év hátralévő részében elszámolhatom -e az 500 km átalányt.?

Judit

Marika  -  

Teherautó után nem kell cégautóadót fizetni. érdésem az, hogy használhatja.e magászemélyként a teherautót aköltég elszámolást elvégezheti-e? Kimondottan magánszemély tulajdonában lévő teherautóról van szó

Magdi  -  

Nagyon fontos információt kaptam, a gond csak az, ha jól értelmezem, hogy nem tudok vele élni.

Gabi  -  

Akkor valószinű, hogy azt sem lehet megcsinálni, hogy július 31-ig nem számol el a vállalkozó költséget, még az 500 km-t sem, mivel akkor kellett volna fizetnie a cégautóadót, de akkor augusztustól sem számolhatja el az 500 km-t cégautóadó mentesen? Tehát vagy a teljes évre számol el havi 500 km autóhasználatot, vagy egyáltalán nem számolja el? Jól értelmezem?

Nóra  -  

Köszönöm a tájékoztatást. Ez nagyon fontos volt!!!!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos új információt. Sok kis egyéni vállalkozónak fonos ez a módosítás.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az új infót, ez elkerülte a figyelmemet.

Szép napot! Üdv. Ili

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa

Bizony új információt kaptam, és nagyon szépen köszönöm. Ugyanis a lányomnak  és ezáltal nekem is problémát okozott, hogy  munkaviszony melletti egyéni vállalkozásában még az 500 km-es átalány költséget sem számolhatja el a gépkocsira.

Még egyszer köszönöm

Tilda

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infot. Jó hír az egyéni vállalkozóknak. Bár hamarabb is módosíthatták volna a törvényt. Ezt a cégautóadós törvényt egyébként sem olyan könnyű megemészteni. Már hogy kinek kell, vagy kinek nem kötelező fizetni. Nekem még mindíg vannak dilemmáim cégautó-adóilag.

Évi

zsuzsanna  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az új információt. Sokat segit eligazodni ezekben a kusza törvényekben. H. Zsuzsanna

Gabci  -  

Ne haragudjatok, hétfő reggel van, és nem értem kristálytisztán. Aki még az idén nem számolt el 500 km-es átalányt, az cégautó mentesen megteheti egész évre visszamenőleg, vagy csak julius 1-től? Aki érti és tudja mondja meg. Sajnos egyre kevésbé magyarul iródnak a törvények ugy érzem, egyre nehezebb megfejteni, hogy mit kell a leirtakon érteni.

Segitségeteket köszönöm.

Márti  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a tájékoztatást, nekem nem tűnt fel ez a változás.

Üdvözlettel:

Márti

Erzsi  -  

 Köszönöm, új volt számomra az információ.

Miklós  -  

Meddig lehet még ezt a jogi katyvaszt fokozni??? Ember nincs, aki minden szabályt be tudjon tartani.... Főleg, ha az ügyfél sem hajlandó, sem képes együttműködni?

Marika  -  

Köszönöm a tájékoztatást ez valóban jó hír az egyéni vállalkozóknak

Üdvözlettel Hegyiné

Erzsi  -  

 

 

 

Kedves Zsuzsi!

Nagyon köszönöm a tájékoztatást.üdvözlettel Barátné

Andi  -  

Köszönöm az új információt.

Mária2  -  

Kedves Zsuszi!

Köszönöm az infot, de nekem a törvényből való két idézetből nem jött le a változás ténye. Lehet, hogy azért, mert hajnal van, de többszöri elolvasás és szóelemzés után is egyformának tűnik a két szövegrész. (6.). A következtetés szubjektívnek tünik, több információra lenne szükségem, hogy meggyőzzőn az egyébként jogos ígény, hísz ilyen estben többe kerül e cégautó adó, mint az 500 km költsége. A kérdésem az, hogy mi van akkor, ha nem számol el útiköltséget, csak a cégautó adót fizette be a magánszemély, pont az előbbi felvetésem miatt. Akkor a továbbiakban elszámolhatja az 500 km-t adó nélkül? Szerintem az Szja tv. az egyéni vállalkozókról szól, a gépjárműadó tv. magánszemélyekről, amibe minden vállalkozási formába tartozó magánszemély beletartozik.  Köszönöm, de szeretnék bővebb információt. Üdvözlettel Mária.

Piroska  -  

Arra szeretnék választ kapni,hogy sport egyesületnek kell-e cégautó adót fizetnie ha a szülők autójával történik a gyerekek utaztatása,amire útnyilvántartás alapján ktg.-et számolnak el,mivel az pályázati elszámoláshoz kell.KÖSZÖNÖM

Erzsi  -  

Szerintem kell, mert az 500 km és  a kiküldetés a fő kivétel.

Nekem is van sportegyesületem és pont a cégautó miatt írunk a sportolók utazásaira kiküldetésit, persze "más" utakat.

Piroska  -  

Köszönöm a válaszodat,hogy megerősitettél.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm abszolut új információt kaptam,de akkor ez éven az 500 km csak augusztustól számolhatom el cégautó fizetése nélkül?

Lenne még egy kérdésem ha feltehetem  egy fogorvos betéti társasági formában müködik az egészségbiztosítási szerv által finanszirozott neki kell-e cégautóadót fizetni azt tudom hogy a háziorvosi házi gyermekorvosi tevékenység ellátása érdekében üzemeltetett szgkocsi után nem de az előző esetben nem tudom biztosan. Köszönöm előre is Piri

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az új információt   Ilona

 

Eta  -  

Akkor júliustól vagy augusztus hónaptól lehet elszámolni az 500km-ktsget;  KÖSZÖNÖM, nem vettem volna észre ezt az újabb csavart!

csak a keresztnevét...  -  

Szép jó napot kívánok!

Nekem,mivel teljesen analfabéta vagyok e területen az lenne a konkrét kérdésem,ha lehetne:

Közalkalmazotti vezető saját gépjármű használatra kapott 500 km/hó engedélyt a fenntartótól. Kifizethetem e neki akkor, ha nem mellékeli az útnyilvántartását -, minden hónapban az engedély alapjánaz 500 km-t? A másik mi a teendőm,ha időközben felemeli 1000 km-re?

Nagyon szépen köszönöm a választ.Elnézését ,de tényleg nagyon laikus vagyok ehhez.S nagyon sürgös lenne a válasz. Köszönöm szépen Rigó Judit.

anna  -  

Ez a bizonyos 500,-km/hó bizonylat nélkül elszámolható költségátalány kizárólag az egyéni vállalkozókra, illetve a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozik. Másra nem alkalmazható.

anna  -  

Ha a közalkalmazotti vezető 500 km/hó-ra (vagy 1000 km/hó ra ) kapott engedélyt, attól függ, hogy hogyan használja fel a keretét. Ha üzleti utakat tesz meg vele, akkor szigorú sorszámos kiküldetési rendelvénnyel fedezheti le az üzleti útjait és nincs cégautó adó fizetési kötelezettsége sem a közalkalmazotti vezetőnek, sem a kifizetőnek. Ha szigorú számadás alá tartozó kiküldetési rendelvényt nem óhajt kitölteni, akkor elsődlegesen a személygépkocsi tulajdonosa KÖTELES cégautó adót fizetni (a ténylegesen cégautó adót fizető alany nyilatkozat alapján változhat) amelynek tétele vagy 7000,-, vagy 15000,-Ft havonta. Amenyiben a közalkalmazotti vezető munkába járásra használja a járművét, akkor a  (km x norma x üa. ára) + (km x 9,-Ft/km)= összeget kapja meg költségtératésként és ez sem vonz magával cégautó adó fizetési kötelezettséget.

A kérdésedre tehát az a segítő válasz, hogy a közalkalmazotti vezető a kapott keretén belül maradva, SZIGORÚ SZÁMADÁSÚ Kiküldetési rendelvényt használva tudja megkapni a megállapodásszerinti költségtérítését SzJA és cégautó adó mentesen.

  -  

Köszönöm szépen a gyors választ r.Judit

Vica  -  

Ha a vezető a 9 Ft/km-en felül megkapja az üzemanyag árát is, ez az szja-ban nem lesz jövedelem, mert a bevétellel szemben elszámolja a költséget.A cégautó szempontjából  így megvalósul a költségelszámolás: a cégautó adót pedig  meg kell fizetnie.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen, új információt kaptam.

Tünde  -  

Az a felvetésem, hogy ha a szgk. magánszemély tulajdonosa esetében adókötelezettség a költségelszámolást követő hónap 1. napján keletkezik, a tv-módosítás hatályba lépésének időpontja augusztus 1-e, akkor már július hónapra is elszámolható az 500 km-es általány?

rózsa  -  

Köszönöm a korrekt tájékoztatást!

Bár ez a módosítás , de van ennek értelme, vagy újra a saját  érdekek kívánták a változást?

Irén  -  

Mi történik akkor, ha eddig számolt el gk. használatot, most viszont aug.1-től elszámolná az 500 km-t havonta. Megteheti-e?

Éva  -  

az alább látható választ ("csak a keresztnevét" hozzászólására) ide szántam :-) Elnézést!

csak a keresztnevét...  -  

KÖSZÖNÖM! Nem vettem volna észre.

Éva  -  

Az év elején hozott döntés a teljes évre vonatkozik. Ha az említett gk.használat útnyilvántartás alapján került elszámolásra, ezentúl is csak útnyivántartással számolhat el költséget ..még akkor is, ha az eddig elszámolt - 500km-nél több - km-t most visszacsökkenti 500-ra csak azért, hogy ne kelljen adót fizetnie. 2010.január 1-től aztán visszaállhat a régi, jól bevált, 500km útnyilvántartás nélküli elszámolási módra.

 

Éva  -  

Az iménti hozzászólásomat az eggyel feljebb lévő (Irén által feltett) kérdésre állt szándékomban elküldeni. Elnézést.

szotyi  -  

Akkor aki eddig megfizetta a cégautó adót, az önellenőriz és mehet az 500 januártól visszamenőleg?

Éva  -  

A cégautóadó eleve február 1-től terhelte az érintetteket. A tv. módosítás azonban 08.01-től él, tehát ha nem akar cégautó adót fizetni az EV, akkor visszamenőleg ne számoljon el sem útnyilvántartással, se anélkül, még 500km-t se!!!

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm

Mariann  -  

a fenti cikkehez kapcsolódva, ha jól értem aki eddig a cégautóadó miatt nem számolt el semmilyen szgk költséget, 2009. aug.1-től az 500 km/hó átalányt elszámolhatja?

ERIKA  -  

Igen, jól érted, de csak magánszemély egyéni vállalkozó) esetében.

Babi  -  

Köszi.Új információt kaptunk. A sok változás követése miatt szerintem nem biztos, hogy erre is oda tudtunk volna figyelni.

Zsóka  -  

Köszönöm, nagyon hasznos az új infó!

Julika  -  

Kedves Zsuzsi !

Nagyon köszönjük a tájékoztatást.Ez tényleg nagyon igazságtalan dolog volt, hogy a legkisebb vállalkozásnak is csak cégautó adó mellett lehetett

elszámolni az 5oo km-t.Kérdésem ezzel kapcsolatosan az, hogy ha ezévben nem számolt el a vállalkozó  gk költséget és nem is fizetett cégautóadót, akkor is csak majd jövőre lehet ezt az uj rendelkezést alkalmazni ?

Köszönöm: Julika

Juli  -  

Kérdésem az lenne, hogy az adószámos magánszemélyre vonatkozik e a törvény módosítás?

 

Judit  -  

Miért ne tehetnéd meg ??

Választanod csak azt kell a teljes évre, hogy átalányt számolsz-e el, vagy tételesen útnyilvántartás alapján,  de az hogy számolsz-e el adott hónapban szgk. után költséget, az a vállalkozó szabad döntése szerintem.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Ha január-július között nem számoltam el átalányköltséget ( épp a cégauró kötelezettség miatt), akkor már augusztustól nem tehetem,mert nem a teljes évre alkalmaznám?

Frivalszky Katalin

Erzsi  -  

Végre egy ésszerű döntés a jogalkotók részéről. Mekkora kitolás volt ez az egyéni vállalkozók számára.