Máris módosítják a KIVÁ-t?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Előzetes felmérésünk szerint a kisvállalati adó nem igazán népszerű a könyvelők körében. Pedig valószínűleg őket kell meggyőzni, mert a vállalkozók az ő tanácsukra fognak dönteni. Vajon a módosításokkal vonzóbbá válik ez az új adózási lehetőség?

hajanal_fogva.png

A december 5-i kormányülésen arról született döntés, hogy "szakmai észrevételek hatására" módosítja a kormány a kisvállalkozási adó (kiva) szabályait - közölte Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár csütörtök délután.

A várható módosítások lehetővé teszik, hogy:


  • a munkahelyvédelmi akcióterv által a munka világába visszatérők számára biztosított szociális hozzájárulásból járó kedvezmények a kiva esetében is elérhetők legyenek
  • megszünteti a kormány a társasági adóról való áttérés esetén felmerülő akadályokat, és
  • lehetővé teszi, hogy a régebbi beruházásokat veszteségelhatárolásként le lehessen írni.

A kivára való áttérés bejelentésének határideje VÁRHATÓLAG december 20-ról január 15-re módosul, éppen a fenti változások miatt.

Vigyázz!


Az államtitkári nyilatkozat tartalmát még a törvényben nem találod, így tovább figyeljük az eseményeket!
vonal2.jpg

webre-600.jpg

Több infó, megrendelés itt >>

vonal2.jpg




A bejegyzés címkéi

kiva


Hozzászólások

Molnár Tünde  -  

Kedves Zsuzsi,

Az utolsó mondattal kapcsolatban lenne kérdésem;
"Az államtitkári nyilatkozat tartalmát még a törvényben nem találod, így tovább figyeljük az eseményeket!"
Lehet tudni, hogy akkor biztosan módosították a határidőt január 15-re? Sehol nem találok erre vonatkozó hivatalos dolgot.

Üdv, és köszi

Tünde

Kati  -  

Javaslom Zolinak, hogy próbáljanak betenni egy válasz szerkesztése funkciót, mert valóban sokszor van, hogy forró fejjel kiöntjük a sérelmeinket itt egymásnak egy-egy blog kapcsán, hiszen mi kollégák átérezzük a helyzetünk kilátástalánságát, egyre romló körülményeit. Egyáltalán nem csoda ha az ember állandóan feszült és ideges, éjszakákon keresztül nem alszik, ilyenkor hajlamos az "első szembejövőn" levezetni ezt a felgyülemlett sok rosszat.
S ilyenkor, mikor utóbb esetleg megbánjuk a hozzászólásunkat, jó lenne, ha beleszerkeszthetnénk a már leírtakba.

manna  -  

Kedves Anna és könyvelő társaim!
Ne essünk egymásnak és ne általánosítsunk,mert Anna szerintem a kivétel, egyáltalán nem jellemző, hogy a vállalkozók érdeklődnének ilyen szinten a dolgok iránt. A könyvelőtől pedig joggal várnák el a korrekt információt és nem hiszik el, hogy JÓSNŐI képzésre lenne lassan szükségünk, mert már a felsőbb elméleti matematika is kevés bárminek a kiszámolásához. Hogyan javasoljak valamit, amire elmegy a mail, már nem igaz, amit beleírtam és erről nem mi, könyvelők tehetünk. A szakma becsülete a béka se..e alatt van, köszönhetően többek között a média áldásos tevékenységének is. Sikk nem fizetni a könyvelőnek és sikk felesleges pénznyelő koloncnak tartani, ugyanakkor meg azért mondja meg a tutit és soha semmiben ne hibázzon. Én lennék a legboldogabb, ha olyan törvényeink lennének, hogy minden vállalkozónak kötelező lenne MINIMÁLIS gazdasági ismeretek megszerzése ahhoz, hogy vállalkozást indítson és léteznének olyan adótörvények, hogy csak a legnagyobbaknak kelljen szakembert alkalmazniuk. És igen, ismerjük már el, hogy ez egy szakma, amit meg kell fizetni. Gondolom, a szobafestőt, vízszerelőt zokszó nélkül kifizeti az ember, ha nem ért hozzá, hogy maga megcsinálja. És valóban mindenki előtt ott a lehetőség! Tessenek kitanulni a szakmát és akkor meg lehet spórolni a könyvelőt, mindig mindent tökéletesen lehet csinálni.

Ági  -  

Kedves Kollégák és Anna, mint vállalkozó!

Sajnálom, hogy ez a blog odajutott, ahol a többi névtelenül írogató jár!
Szerintem Zsuzsi nem ezt érdemli.
Menjetek inkább személyes találkozáson ölre, tök gáz az alábbi folyamatos párbeszéd, egymás szapulása.
Kedves Anna!
Ne barátot válassz könyvelődnek, hanem szakképzett embert, amennyiben Te is elvégezted a képzést, akkor viszont értened kell a könyvelési "szakszöveget" is.

Kati  -  

A Kiva változással kapcsolatosan, azokkal értek egyet, akiknek az első reakciójuk az volt: miből akarnak ugyan kedvezményt adni, amikor a Kiva épp a szochot váltja ki? Ez számomra felfoghatatlan. Tudják ezek egyáltalán, hogy milyen törvényt hoztak, és min akarnak módosítani?

Réka  -  

Kedves Anna!

Szerintem senki sem sértegette Önt.

Próbáljuk meg egymást tisztelni! Ha elégedetlen a könyvelőjével inkább váltson! Mert nem vagyunk egyformák!

Nekem van biztosításom, rengeteg pénzt áldozok szakirodalomra annak érdekében, hogy ügyfeleim részére minőségi szolgáltatást tudjak nyújtani. Természetesen ennek ára van.

Sajnos az olcsó, kókler könyvelők miatt általánosítanak! Pedig nem kellene. Akik 10.000,- Ft/hó áron könyvel számla mennyiségtől függetlenül attól nem kell sokat várni.

Engem és lelkiismeretes szakmabeli társaimat is bosszantják a kóklerek, mert ilyenkor jön az újrakönyvelés, önellenőrzések tömkelege mert valaki valamikor valamit olcsón megcsinált.

Ügyfeleimet igyekszem ötletekkel is támogatni és tényleg próbálom a lehető legjobb megoldásokat kínálni nekik.

Sajnos az a legrosszabb, amikor a médiában elhintik, hogy csak 50.000,- Ft-ot kell fizetni. Természetesen a mögöttes információkat "elfelejtik" közölni és akkor "támad" az ügyfél, hogy "nekem miért nem lehet ilyen?". Pl. amikor az egyik ügyfelemet felvilágosítottam a KATA hátrányairól akkor esett le neki a tantusz, hogy milyen igaz is a régi mondás "nem minden arany ami fénylik".

Ön most dühös a könyvelőjére, a világra, de nem így és ilyen módon kellene levezetnie.

Inkább kérjen be ajánlatokat más könyvelőktől, találkozzon velük és ezután próbálja meg az Ön számára megfelelőt kiválasztani.

Nekünk sem annyiból áll az életünk, hogy begyűjtjük a könyvelési díjat. Azért a pénzért jómagam keményen megdolgozom minden hónapban.

Egy üzleti kapcsolat akkor működik jól, ha mindkét fél elégedett. A könyvelő könyveljen, a vállalkozó pedig vigye az üzletét.

A jogszabályok saláta gyárában pedig nagyon nehéz kiigazodni. Sokszor mi is tanácstalanok vagyunk, mert a jogszabályok sokszor nem teljes körűek így nem lehet 100%-os tanácsod adni. A helyzet egyre kaotikusabb a törvények terén. Jó példa erre, hogy decemberben még nem tudjuk mennyi a jövő évi minimálbér...

Sok sikert!

csak egy könyvelő  -  

Kedves Anna!

Nem értem az Ön kirohanását a könyvelők ellen. Nem olvastam lenéző kommenteket, azt viszont sokkal több helyen olvastam már, és olvasom is, hogy a kedves ügyfelek gyalázzák a könyvelőket.

Pedig nagyon sok ügyfél hónapokig, esetleg éven túl sem fizet! Ha olvassa ezeket a blogokat, cikkeket, akkor talán találkozott sok ilyen esettel Ön is.

Ettől függetlenül mégsem mondjuk, hogy az ügyfelek nem fizetnek. Ugyanis nem általánosítunk, mint ahogyan Ön teszi velünk.

Lehet rossz tapasztalata, - mint ahogyan bármilyen más szakmában, itt is vannak kontárok, kóklerek - de ne általánosítson. És kérem, Ön se gúnyolódjon: "...a baráti könyvelő nem szólt..."

Ezen kívül történnek félreértések is, ami miatt Ön tévesen ítéli meg a könyvelőket. Remek példát szolgáltatott itt saját maga a hitel adóalap csökkentő tételkénti figyelembe vételével. Mert Ön nincs tisztában vele, hogyan is kell ezt figyelembe venni, de azért nekirohant a könyvelőknek, ugye?

Szóval amilyen tiszteletet, toleranciát Ön elvár, kérem ugyanolyat tanúsítson Ön is mások irányába.

Üdvözlettel
egy könyvelő

Anna  -  

Ön tisztában van vele? Kíváncsi vagyok rá?

Anna  -  

Nem én voltam aki itt elkezdett gúnyolódni! Esetleg engem lehet értetlen, nem tud semmit, nem ért semmit embernek skatulyázni, felszólítani hogy menjek könyvelőiskolába, de én nem mondhatom, hogy elég a fölényeskedésből. Igen felém, felénk vállalkozások felé is kellene tolerancia. Szerintem én erről írtam. Viszont a sértést csak az én soraimban keresik pedig a sajátjaik tele vannak vele.

Anna  -  

"Mert Ön nincs tisztában vele, hogyan is kell ezt figyelembe venni, "

Erről beszélek, rögtön feltételez valami rosszat, hogy én minden bizonnyal hülye vagyok semmivel nem vagyok tisztába, nos tisztelettel kérem, magyarázza el nekem. ( Természetesen nem állítom, hogy én bezzeg mindent értek(Kérem, ne halljon semmi gúnyt bele, amit írok!) Ön tudja? Jó néhány kalkulátort átnéztem végigszámoltam, végigolvastam a szakcikkeket, jövő héten felhívom az APEHET is, de ha itt megmondják a tutit, akkor nem strapálom magam. ( ezt se vegye gúnynak, csak úgy tűnik nekem, biztosan jól érti Ön ezt) Mi a véleménye a RSM DTM kalkulátoráról? Nem szemtelenségből, vagy sértésből kérdezem! Még annyit, hogy amit idézett, lehet, hogy félreérthető, igen a könyvelő baráti, nem gúnyos éllel az, de elfelejtett szólni ( jó, biztosan túlvállalta magát, megértem..) Igaz elnézést kért érte.

Rózsa  -  

Kedves Anna! Ön egy csodálatos teremtés. Tanulmányozza azt, amit minden vállalkozónak tennie kellene. Próbálja megismerni azt a pénzügyi közeget, amiben vagyonát, idegrendszerét, sok esetben az életét is kockára teheti. Bosszankodik, mivel nem kap megfelelő odafigyelést a könyvelőjétől? Bizonyára a könyvelő túlvállalta magát, hogy ne emeljen díjat, annak ellenére, hogy minden amivel a tudását gyarapítja 30-40 %-kal emelkedett.
Miért nem vált könyvelőt, ha nincs megelégedve? Tudja, a könyvelők olyanok mint az orvosok, diagnosztizálják azokat a dolgokat, amiről még a törvényalkotónak sincs elképzelése.Azt hiszem a pesszimizmusa nem is nekünk, könyvelőknek szól, hanem a gazdasági körülményeknek, hogy minden bizonytalan, kiszámíthatatlan, értelmetlenül rettenetesen bürokratizált, és a legjobb szándékunk ellenére is sokszor "drágán" tévedhetünk. Kívánok minden jót!

Anna  -  

Kedves Rózsa, mindannyian ezt tesszük, túlvállaljuk magunkat, persze ez megárt a munka minőségének, s az idegrendszerünknek is valóban. Remélem mindenkiben letisztul majd ez az egész ügy egyszer.( MÉG IDŐBEN) Én is minden jót kívánok.

Anna  -  

Kedves Kati, Elvégeztem már. Ne legyen magára annyira büszke, a könyvelőt kis betűvel kell írni. Bírom amikor hülyének nézik az ügyfelet, ez amolyan könyvelőbetegség, ugye?

Kati  -  

Miért néztem ezzel hülyének, azt mondja már meg? Leírtam hogy mi kell ahhoz, hogy átérezze a mi (mint KÖNYVELŐ) helyzetünket, és ne csak az egyik oldalt nézze. Egyébként a legtöbb ügyfélemmel nagyon jól együtt tud velem műköndi, szeretem őket, meg lehet velük beszélni a dolgokat. Megértik az én álláspontomat is. Míg Ön nem. Nem is szeretnék ilyen ügyfelet.

Anna  -  

Nem tudom miért ment el duplán a hozzászólás, nem akartam kétszer elküldeni. Jó nem mérgelődök tovább, bevallom, még mielőtt teljesen idiótának néznek, ( néztek) végeztem könyvelőiskolát, nem vagyok teljesen homály talán, bár egy másik szakmában dolgozom, s nem fogom bírni mindkettő szakma változásait nyomon követni. S nagyon fáj a sok lenéző megnyilvánulás, mert szükségük lenne egymásra, vállalkozásnak és könyvelőnek.
Sajnos a több évtizede nekünk könyvelő cég, (s eddig elégedett voltam velük, s valóban baráti a viszonyunk is) elég rendesen keverte a kivát a katával, ezért aztán jól felhúztam magam rajta, de most lesz idejük január 15-ig rendesen átnézni remélem. Nem is értettem mit akar a katával egy több tízmillió éves bevételű cég esetén.....

Kati  -  

Kedves Anna,
javaslom, iratkozzon be egy mérlegképes könyvelő tanfolyamra, végezze el, csinálja meg a kötelező szakmai gyakorlatot, végeztesse el a regisztrációt, könyveljen évekig más vállalkozásoknak - ne csak a sajátjának - és akkor majd szóról szóra megérti, miről is beszél egy KÖNYVELŐ.
Köszönöm.

Anna  -  

Erről a lenéző modorról beszélek, ha kétkedsz hogy olvassák vállalkozások, akkor én ki vagyok? Vállalkozás vagyok. Nem vettem részt a törvény létrehozásában, de a kérdést is gúnynak veszem. Hálás vagyok a blognak, mert azóta nekem a vállalkozónak, sok mindent amiről a baráti könyvelő nem szólt, sikerült elintéznem. Tudván mennyire magasról tesznek rám és az érdekeimre( Nem biztos, hogy az én feladatom lett volna, de azóta mindennek utánajárok ), s ezt az blogolvasást még kétségbe is vonják, az hajmeresztő. Mi is tudunk olvasni, mi vállalkozók! Elhiszik?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Kedves Anna!
Örülünk, hogy olvasod a blogot. Lehet, hogy az élet nem a legjobb könyvelőket sodorta hozzád, de ezt az oldalt is alapvetően egy könyvelő vezeti, hiszen nekem is van könyvelő irodám.
Kérek minden hozzászólót, hogy ne általánosítsunk se a könyvelőkkel, se a vállalkozókkal kapcsolatban.
Mint minden szakmában, itt is vannak kontárok, akik nem megfelelő munkát végeznek. Szerintem az adónavigátort olvasó könyvelők zöme szakértő, vagy szakértővé akar válni. Mi az adónavigátornál azt valljuk, hogy a könyvelők és a vállalkozók célja közös: a sikeres és jövedelmező vállalkozások működtetése.

M.Ildi  -  

Kedves MINDENKI!

Blogunk is alátámasztja:
Az ellehetetlenülés felé tart a vállalkozók és könyvelők élete, mert a nap 24 óráját a ránk (mindenkire) vonatkozó, állandóan változó jogrendszer megismerésével és alkalmazhatósági módjának kitalálásával kell töltenünk. Mire kialakulhatna egy gyakorlati módszer, addigra új szabályok lépnek életbe, megbénítva az érdemi (pénz termelő) munkát.
Ezért, kedves Anna Vállalkozó, az Adónavigátor minden előfordulási formájában segíti az eredményes együttműködést a szakmabeliek körében, és lehetővé teszi, hogy felelősségteljes - minőségi szolgáltatást nyújthassunk partnereink - ügyfeleink számára.
Kérném Önt, és Mindenkit, hogy becsüljük meg és használjuk fel Zsuzsi munkáját, mert szűkségünk van rá, hogy legyen időnk ügyfeleinkkel (szeretetben) együttműködni, ügyfeleinknek érdemi munkával szolgálni.
Ne pazarold idődet - "Adónavigátorozz" időben!

Szép napot! Érdemi együttműködést!

Rózsa  -  

Kedves Anna! Ne bosszankodj! Szerencsére a vállalkozók és könyvelők között nagyon szoros, sok esetben baráti a kapcsolat , amit a kölcsönös érdek vezérel. Amennyiben jó a vállalkozás,ezáltal nekem, mint könyvelőnek is lesz munkám.
Ugyan mi gátolná meg a könyvelőt, hogy ne a legjobb megoldást javasolja ügyfelének?
Talán fogalmad sincs mennyien "hitelből" könyvelnek,azzal talán valamikor megkapják a pénzüket ügyfelüktől. A könyvelői hírnév, a becsületes munka, mások problémájának toleranciája sok esetben minden anyagi kérdést felül múl.
Legyél őszinte, talán Te is részt vettél a törvény megszületésében? Akár igen, akár nem, tudomásul kell venni, hogy a könyvelői szakma az egy komoly tényező, nem lehet figyelmen kívül hagyni!Tanulság a jövőre!Amennyiben tényleg olvassák a vállalkozók,- amit kétkedve hiszek-,akkor bízom benne megerősítik a több mint három évtizedes tapasztalatomat, elhiszik, hogy a könyvelő csak a legjobbat akarja számukra.

Anna  -  

Egyébként higyjék el, a mi munkánkat, amiből a vállalkozás él, nem végzi el helyettünk senki, s nekünk is vannak értetlenkedő, butaságokat kérdező ügyfeleink, és sokkal-sokkal többet kell dolgoznunk akár a kevesebb pénzért is. Önök a fix könyvelési díjakkal elég jó helyzetben vannak, míg nekünk minden hónapban meg kell küzdeni akár a kevesebb bevételért is. Vagyis mi is sokkal többet dolgozunk sokszor kevesebbért, de még így is megkapjuk a lenéző pökhendi beszólásokat, mert ugyan Önök sem értik a mi szakterületünk szakszavait, de esetleg mi sem az Önök szakmájának a szakkifejezéseit,ezért mi most rosszak vagyunk? A KIVA esetén miért nem taglalta senki, hogy a felvett hitel, ami sok vállalkozás életében jelen van, adóalap csökkentő tényező? ( bizonyos fokig) Vagy nem is tudták?

ic70  -  

Kedves Anna! Én nem szapulnám a könyvelőket... nem vagyunk egyformák s az a fix könyvelési díj, sajnos egyáltalán nem fix. A legtöbbje több hónapos késéssel fut be, persze megértőnek kell lennünk, s azok is vagyunk, de így nem igen lehet hónapról hónapra megélni. Sajnos nem a becsületes havi fizető s határidőt betartó az ügyfelek többsége. Az állandó jogszabályváltozásokkal, pedig egyre nagyobb kockázatot vállalunk, amit nekünk vállalni, mert az ügyfél joggal várja el, csak ez már rég nincs arányban a könyvelési díjjal, melyet szerintem többségünk évek óta nem emel, mert nem bírja el az ügyfél.
Az a hitel pedig én úgy gondolom, hogy úgy adóalap csökkentő, hogy ha felveszi a vállalkozó a pénztárt növeli s így az adóalapot is növelné ha nem tennék be adóalap csökkentőbe. Tehát 0. De ha nem jól gondolom - mert nem igazán rágtam át magam még rajta - kérlek javítsatok ki. Köszönöm.

Anna  -  

Elképedve olvasom a KIVA hozzászólásokat, az ezelőtti posztét még inkább hitetlenkedve olvastam. A vállalkozások is olvassák ám ezeket a posztokat, s megdöbbentő, hogy egyes úgynevezett könyvelők rettenetes hozzáállása, lenéző magatartása ügyfelei felé. HAHÓ belőlünk élnek!!!!! Megdöbbentő volt az a hihetetlen hisztizés hogy mennyire elborzasztónak tartották, hogy a kedvezményeket nem lehet érvényesíteni a KIVA esetében. Most mintha meghallgatták volna Önöket, módosítani fogják ezt, ( nem tudjuk milyen módon...) de, most meg ezért folyik a károgás...
Egyébként egyik vállalkozásnak sem ajánlom, hogy a könyvelőjére hallgasson, mindenki nézzen maga utána, hiszen szegény könyvelőnek annyira drága az ideje, hogy nem akar ő evvel foglalkozni, csak többet akar kérni a könyvelésért, lehetőleg feketén!!!! ( EZ nem vicc, volt ilyen ajánlatom, nem is egy!!! ) Szerintem addig örüljenek amíg van kinek dolgozniuk, amíg vannak ügyfeleik, s nem pártolnak el oda, ahol azt nézik, NEKI, az ügyfélnek mi lenne jó.....

Baranyai Imréné  -  

Ez igen!
Ha a KIVA kiváltja a szoc.hozzájárulási adót, az akkor ugyebár nulla. Na már most, a nullából kapunk újabb kedvezményt, akkor az már 00...
No comment... A módosítás inkább már presztizs a jogalkotó részéről, hiszen eddig a környezetemben senki nem gondolkodik tervezhetetlensége miatt a KIVA-ban.Micsoda negatív reklám lenne, hogy még sem sikerült a munkahelyek számát növelni ezzel a "csodatalálmánnyal."

EFA  -  

na ez már tényleg vicc.............. ://
köszi a tájékoztatást!

Tóth Edit  -  

Biztos nekem nehéz a felfogásom, de még nem esett le a tantusz, hogyha a KIVA kiváltja a szociális hozzájárulási adót, azaz nem kell fizetnem, akkor hogyan veszek igénybe belőle kedvezményt? Visszatérítik vagy a KIVÁ-ból vonhatom le?

anikó  -  

Idézhetjük Hofi Gézát:
megyünk és már jövünk is szembe...:):):)

Andi  -  

Az igazán kis vállalkozásokon sajnos egyik új törvény sem segít,hisz eddig is veszteséggel dolgoztak. Kivétjük még a minimálbért sem érte el. Igazán engem az érdekelne,hogyan tudjunk az ügyfeleknek bármilyen kalkulációt elkészíteni, ha nincs a birtokunkban a 2013-as minimálbér ?

Zsuzsa  -  

na erre tessék tervezni...

Éva  -  

Talán a szakmát előbb kellett volna megkérdezni.
Nem kéne ennyit módosítani és mi is felkészültebbek lennék 01.01-re

Dia  -  

Szia Zsuzsi!
Köszönjük a gyors infot, reggel óta törjük a fejünket így még jobb-e, de lehet alszunk rá egyet akkor karácsonykor! Szép napot!