Marad az Alkalmi Munkavállalói könyv 2010. március 31.-ig

  |   írta: Forrás: SZMM, 2009. december 15.   |  

Az Országgyűlés elfogadta az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt, amely – egyes hírekkel ellentétben – 2010. április 1-jétől lép hatályba, 2010. március 31-ig tehát még élnek az AM-könyvek.

2010. április 1-jétől az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek megszűnnek, helyette egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást a munkáltatónak az APEH felé, a munkavégzés megkezdését megelőzően. A munkaszerződést a törvény mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama az 5 napot eléri, egyébként elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív vezetése.

Ha a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, a munkáltató a törvény mellékletében szereplő jelenléti ívet köteles vezetni, amelyet a munkavállaló a munkavégzés megkezdésekor és befejezésekor aláír, annak egy példányát a munkavégzés befejezésekor a munkavállalónak át kell adni, a második példányt a tárgyévet követő 5. év végéig meg kell őrizni. A magánszemély háztartásában végzett munka esetén jelenléti ívet nem kell kitölteni.


A fenti szabályok szerinti egyszerűsített foglalkoztatást az alábbi esetekben lehet alkalmazni:

 

  • ha a munka alkalmi jellegű, vagyis
    • legfeljebb 5 egymást követő naptári napig,
    • egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napig, és
    • egy naptári éven belül legfeljebb 90 naptári napig tart azonos felek között. (Annak nincs akadálya, hogy a munkavállaló több különböző munkáltatónál egész évben alkalmi munkát végezzen ezen időkorlátok között).
  • ha a munka idényjellegű, kizárólag a következő ágazatokban: mezőgazdaság (növénytermesztés, erdőgazdálkodás, állattenyésztés, halászat) és idegenforgalom. A mezőgazdasági idénymunka – kivéve a növénytermesztési idénymunkát – nem haladhatja meg a 31 napot. A növénytermesztési és idegenforgalmi idénymunka esetén a munkaszerződés az idény hosszára (pl. síszezon, balatoni nyári szezon) köthető.
  • ha a munkát természetes személy háztartásában végzik, függetlenül attól, hogy a munkaszerződést határozott vagy határozatlan időre kötik. Ide tartozik tehát pl. a takarítók alkalomszerű munkája, a házvezetőnő határozatlan idejű munkaviszonya, a babysitter alkalmazása, nem tartozik ide viszont, ha pl. a magánszemély munkáltató háza felújítására alkalmaz munkavállalókat.
  • a kiemelkedően közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony (határozott vagy határozatlan idejű).

2010. április 1-jétől megszűnik az a rendszer is, amely az alkalmi munkavállaláshoz automatikusan az általános köztehernél alacsonyabb kedvezményes közterhet kapcsolt. A munkabér összege pedig csak a felek megállapodásától függ. Bizonyos kivételekkel az általános adó- és társadalombiztosítási szabályok szerinti adók és járulékok kapcsolódnak az egyszerűsített munkaszerződéssel történő foglalkoztatáshoz. A kedvezményes közteher egységesen 30 %, amelyet a nettó (a munkavállalónak ténylegesen kifizetett) munkabért alapnak tekintve kell meghatározni. Ebbe a kedvezményes körbe tartozik a természetes személy munkáltató háztartásában végzett munka, (de csak abban az esetben, ha a munkaszerződést legfeljebb 31 napra kötötték, és a tárgyhónapban ledolgozott napok száma a 10 munkanapot nem haladja meg), valamint az idénymunka.

A bejelentési kötelezettséget interneten kell teljesíteni az illetékes elsőfokú állami adóhatóság felé. A háztartási és a növénytermesztési idénymunkát telefonon is be lehet jelenteni a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központhoz. 2010. július 1-jétől a bejelentés SMS-ben is teljesíthető.


A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

epez

Erszébet  -  

Igaz régebbi a cikk, de április 01-től mér élesben működik. Tud-e valaki ennél bővebb információt a bejelntési és adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. Köszönöm.

Eri  -  

A cikk tényleg régi, de a probléma friss. Felhívtam az Apeh-t, még nem tudták min kell bejelenteni, de valószínű a T1041-n. Bevallani majd a 1008 kell, mint eddig. Én most szembesültem azzal, hogy nem ez  lesz olyan egyszerű, mert a "sima" alkalmi munkavállalás, tehát ami nem idény és háztarási, pl. építőipar, az nem 30%-kos közterhes, hanem adó és Tb járulékos. Tehát, ha felvesz egy építőiparos egy napra embereket, akkor először is bejelent interneten, nyilatkoztat adójóváírásról, magánnyugdíjpénztárról, jelenléti ívet vezet, bérszámfejt, és kifizet. Ezt a könyvelők nem igazán tudják felvállalni. Ki hogy fogja ezt megoldani?

Gabor  -  

iA dolozóimat hogyan jelentem be 04.01-07.01 között a munkaterületen hol áramforrás sincs nemhogy internet kapcsolat. S naponta 6-8 személyt kell be- és kijelentenem..Én magam is kiesek a munkából arról nem is beszélve hogy plusz költégeim lesznek..

S ki finanszírozza meg a hordozható internetet nekem..

jános  -  

Ha törődne valaki azzal,hogy az ötven év feletti,munkaképes,dolgozni akaró ember se haljon éhen,akkor engedni kellene,hogy aki munkát talál ,saját magát beírva,megfelelő értékü bélyeget beragasztva vállalhasson munkát. Ha megvalósúlhatna ,nagyon sok ember nyugodtabban élhetne az orzságban.Ha kompetens személy is olvasná,és meg érti,tegyenaz  ügy érdekében.                                           

  köszönettel János

 

Ildikó  -  

Az érdekelne még, hogy

- ha nem tudjuk előre, mikor megyünk dolgozni, mert sok esetben időjárás függvénye, mely óráról órára változik, akkor mi a teendő. Tavaly is sokszor volt olyan, hogy a megbeszéltek szerint pénteken mentem volna dolgozni, de 9-kor esett az eső. Így nem kellett mennem. A kiskönyvnél értelemszerűen be sem ragasztottak ilyenkor, de ha előre be kell majd jelenteni, s csak reggel vagy délben dől el, hogy menni kell-e dolgozni, akkor mi a teendő?

- Ugyanúgy érvényes, hogy egyhuzamban 5 napot, egy hónapban legfeljebb 15 napot lehet dolgozni?

- S a havi 15 nap összesen értendő, vagy egyéni vállalkozónként?

Erős Dorina  -  

Ha nincs meg a kiskönyvem akkor valami büntetést vagy valamit kapok ha nem adom le időbe?:S

Éva  -  

Kérdésem az lenne, hogy az idegenforgalomban az idénymunka alatt pontosan mit lehet érteni? Kérdésem abból indul ki, hogy egy olyan étteremnek könyvelünk, amely csak rendezvényekre nyit ki (nincs napi nyitvatartása), így van, hogy egy hónapban (pl. februárban) 2 rendezvény van, melyre szakácsokat, konyhalányokat és pincéreket alkalmaz, van olyan hónap (pl. július) amikor kb 8 rendezvénye van. Amennyiben a rendezvény lakodalom, akkor akár 3 napos is lehet a folyamatos foglakoztatás (előkészület napja, lakodalom napja mely áthúzodik a következő napra is). A fenti esetek idényjellegű-e vagy sem?

János  -  

Igen.

Ildikó  -  

 

Köszönöm az új infromációt.

Olga  -  

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag Uj Esztendőt kivánok és jó egészséget mindenkinek

Marika  -  

Nagyon köszönöm a sok hasznos információt.Kívánok nagyon szép és kellemes karácsonyi ünnepeket,  sikerekben  és  egészségben gazdag boldog új évet.

 

Tibor  -  

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újjévet Kívánok mindenkinek

csak a keresztnevét...  -  

Drága Zsuzsi!

Nagyon köszönöm többi kollégáim nevében az egész éves kiemelkedő munkádat, segítségedet. Köszönöm,hogy "vezetted kezünket" a törvények erdejében. Hálás vagyok mindezért!!Nagyon boldog karácsonyt kívánok neked és családodnak! Sikerekben gazdag boldog új évet!!

 

Szilvia Szegedről

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az egész évben nyujtott információkat.

Kivánok békés boldog ünnepeket és boldog új évet

 Zsuzsa

Ditty  -  

Köszönöm a hasznos infókat.

Nagyon kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok

 

Gabi  -  

Köszönöm az infot és a folyamatos és nagyon hasznos tanácsokat is!

Kívánok nagyon kellemes és békés ünnepeket és erőt, egészséget a további munkához!

Katalin  -  

 Kedves Zsuzsi!   Internetes bejelentéshez, mikor jelenik meg a nyomtatvány és hol.Mikor lesz letölthető.

laszlo  -  

A vendéglátás az idegenforgalomhoz tartozik e?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az összfoglalót, de tegnak egy másik portálon a kedvezményes adó mértékét 40%-ban határozták  meg (a tervezetben is ennyi van). Melyik az igaz?

Köszönöm

Czegle Tibor  -  

30%

Anna  -  

Köszönöm az információt. Nagyon sok hasznos segítséget kaptam a munkámhoz. Mégegyszer boldogabb, problémamentesebb új évet  kívánok!

 

KATI  -  

Kedves Zsuzsi ! Köszönöm az infót. Ezek szerint kereskedelembe,vagy

vendéglátásba egyáltalán nem lehet alkalmazni a kiskönyvest? No ez

még kiforrja magát gondolom én.

Addig is Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog uj évet kivánok .

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az infot és az egész évben küldött tájékoztatókat.

Áldott,békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

Nanita

 

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információt, és kivánok áldott, békés karácsonyi

ünnepeket!

Rozi

 

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm az infót!

kasmar  -  

 Kedves  Zsuzsi köszönöm a tájékoztatást ,  kivánok kellemes ünnepeket és jó pihenést,

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb tájékoztatást. Kellemes ünnepeket, boldog új évet kívánok az egész családnak. Magdi

 

Ili  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az új infót. Kellemes ünnepeket kívánok!

Julika  -  

Köszönöm az infót. A kérdés  csak az, hogy ha pl. az egyéni vállalkozó vegyesboltot  uzemeltet, és néha alkalmi munkavállaó helyettesiti, akkor mi a teendő. Továbbá azt sem értem, hogy mi ebben az egyszerűsités ?

Julika  -  

Köszönöm az infót. A kérdés  csak az, hogy ha pl. az egyéni vállalkozó vegyesboltot  uzemeltet, és néha alkalmi munkavállaó helyettesiti, akkor mi a teendő. Továbbá azt sem értem, hogy mi ebben az egyszerűsités ?

Julika  -  

Köszönöm az infót. A kérdés  csak az, hogy ha pl. az egyéni vállalkozó vegyesboltot  uzemeltet, és néha alkalmi munkavállaó helyettesiti, akkor mi a teendő. Továbbá azt sem értem, hogy mi ebben az egyszerűsités ?

Julika  -  

Köszönöm az infót. A kérdés  csak az, hogy ha pl. az egyéni vállalkozó vegyesboltot  uzemeltet, és néha alkalmi munkavállaó helyettesiti, akkor mi a teendő. Továbbá azt sem értem, hogy mi ebben az egyszerűsités ?

Márti  -  

Zsuzsa!

Köszönöm az infót.

A felsorolt munkaterületek csak ápr.01-től vonatkoznak. Addig már munkaterületen továbbra is alkalmazhatjuk az alk.munkavállalást?

Köszönöm: Márti

Ági  -  

Köszönöm az infót, mit találnak még ki?

Kellemes Ünnepeket Kívánok!