Marad a munkáltatói adóelszámolás…

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2006. december 18- án elfogadott, 2006 december 22-én kihirdetett törvénymódosítás értelmében az adózók mégis igénybe vehetik a munkáltatói adómegállapítást.

A parlament által elfogadott módosítás szerint az Szja tv. 12/A . §-ának megfelelően az adózók adókötelezettségüket munkáltatói adómegállapítás útján ismét teljesíthetik.
A módosított adózás rendjéről szóló törvény 27(§) határozza meg a munkáltatói adómegállapítás igénybevételével kapcsolatos feladatokat.

Az az adózó, aki nem kíván önadózó lenni, az adóévet követő február 15-ig a munkáltatóhoz megtett nyilatkozatával munkáltatói adómegállapítást kérhet.

A korábbi évektől eltérően a munkáltató ennek ellenére sem kötelezett az adóelszámolás elkészítésére.

I. A munkáltató a megállapítás elkészítését vállalja

1. A magánszemély március 20-ig a bevallás elkészítéséhez szükséges iratokat, bizonylatokat a munkáltató részére átadja
2. Az átadott igazolások figyelembevételével a munkáltató május 20-ig megállapítja a magánszemély adóját és erről igazolást ad
3. A munkáltató az adómegállapítást az adóévet követő június 10-ig elektronikus úton továbbítja az adóhatósághoz

II. A munkáltató a magánszemély adójának megállapítását nem vállalja

1. Köteles közreműködni az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges nyilatkozat továbbításában
2. Az adóévet követő március 12-ig a nyilatkozatot elektronikus bizonylattá alakítja, és az adóhivatalhoz elektronikus úton továbbítja
3. Amennyiben a nyilatkozat a munkáltató érdekkörében felmerülő okból hibás, hiányos vagy késedelmes, a munkáltató bírsággal sújtható

A törvény átmeneti rendelkezései szerint már a 2006-os évre vonatkozóan is igénybe vehető a munkáltatói adómegállapítás.


Hozzászólások

Ági  -  

Szia!

 

Kérdésem csak annyi lenne, hogy különadót illetve társasági adót fel kell-e tölteni 2008.dec.20-ra a 2008 évben jogelőd nélkül alakult kft-nek.Ha tudsz ,, kérlek a hivatkozó törvényi paragrafus számát is írd már meg.

Nagyon köszönöm!

 

Üdv: Ági

farkas Józsefné  -  

Kedves Zsuzsi! Állásfoglalásodat szeretném kérni az alábbi témában.

Ivóvízbekötővezetékek és mérőhelyek térétésmentes eszközátvételének illetékfizetési kötelezetségével kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni.Illetéktörvény 3.3 Ajándékozási illetékmentesség, kedvezmény 5. pontja. Hogyan értelmezzük.a lakosság ellátását szolgáló közüzemi létesítmény és az ehhez tartozó földrészlet kezelői jogának az üzemeltető által történő ingyenes megszerzése után kell e illetéket fizetni 2008 január 1től. Köszönettel Farkasné

Teca  -  

MKB Nyugdínpénztárnál egyéni számlán jóváírt adomány

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A munkáltatói adóelszámolásra még nincs nyomtatvány, valószínűleg ez a korábbi évekhez hasonlóan a 06M29-es lesz. Az elkészítési határidő május 20, a benyújtási határidő június 10. A nyomtatványt az APEH-nak a határidőt legalább 30 napon belül kell megjelentetnie.

anonim  -  

Szeretném kérdezni,hogy ha a munkáltató csinálja meg az adót,akkor melyik nyomtatványon kell benyújtani az APEH hoz és mi a határídő?Tisztelettel:P.Gy.

anonim  -  

Hiányos a cikk, mivel nem tárgyalja mikor NEM kérhető adóhatósági megállapítás!!!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Véleményem szerint a változást (kieg tevékenységű helyett főfoglalkozású, vagy másodállású) a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül az APEH-nek be kell jelenteni. Az ezzel járó adókat és járulékokat természetesen be kell vallani és be kell fizetni. Ha a tavalyi évre éves bevalló volt, akkor már azt le lehet adni helyesen, ha már elment a bevallás, akkor önellenőrzéssel visszamenőlegesen korrigálni kell.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az ekho-soknak nem a 06M30-ason kell a jövedelmét igazolni, hanem erre az APEH közzétett egy ajánlást az adó- és ellenőrzési értesítőben. Ezen a nyomtatványon, vagy más nyomtatványon ilyen adattartalommal kell a jövedelmet igazolni.

boszi@easymail.hu  -  

Köszönöm atájékoztatást nekem segített, mert most kerültem olyan helyre ahol teljesen egyedül vagyok a nyakamba szakadt minden feladat. kérlek ha tudsz segíts nekem a következőben ki kell töltenem egy ekho-snak a06M30-asát és nem tudom, hogy a 2.mellékletet hogyan csináljam meg.

Judit  -  

Férjem kiegészítő tevékenységként végezte a vállakozását, mert 67 %-os rokkant volt.2006.áprilisában 50%-ra csökkentették június 1-től már nem nyugdíjas, mi ezt megfellebbeztük, eljutottunk a III.fokig is, de csak az újból megállapított 50% maradt.Erről a bírósági határozatot 2007.januárjában kaptuk meg. Ez azt jelenti, hogy ő már 2006.júniusától nem kiegészítő tevékenységes vállalkozó. Mit tudunk tenni, hova kell ezt bejelenteni utólagosan? Tudjuk ezáltal, járulékfizetési kötelezettségünk jócskán keletkezett, rendezni is szeretnénk. Mi a helyes eljárás, hol kell jelentenünk a változást?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A 06530-as nyilatkozat pontos elnevezése szerint az adóhatósági adómegállapításhoz használható nyilatkozat. Én is osztom azonban azt a véleményt, hogy a munkáltatóhoz tett nyilatkozat a munkáltatói adómegállapításhoz ugyanezekkel az adatokkal megtehető. Ekkor azonban FONTOS azt tisztázni, hogy a magánszemély munkáltatói elszámolást kér. Félreérthető lehet ugyanis, hogy az elnevezés szerint adóhatósági megállapításról szól a nyilatkozat.

Mariann  -  

Tegnap jártam egy apeh osztályvezetők (Veszprém megye) által tartott előadás sorozaton. Ott emlitették a 06530-as nyilatkozatott, de úgy hogy a munkáltatóhoz is azt kell benyújtani. És majd a munkáltató dönt arról, hogy tovább köldi vagy ő készíti el. Természetesen közvetlenül az Apehnek is benyújtható. Vagy én értettem félre valamit?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A nyugdíjas egyéni vállalkozóknak 2007-ben éves bevallásban kell rendezniük saját járulékukat. Amennyiben alkalmazottuk nincs, év közben a 0708-as bevallást nem kell leadnia. A 8,5% nyugdíjjárulék - úgy tudom - áprilistól kerül bevezetésre, megfizetése is valószínűleg ennek a körnek évente lesz esedékes.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A nyilatkozatokat február 15-ig kell a magánszemélyeknek megtenni, mind a munkáltatói, mind az adóhatósági megállapításhoz. Ez utóbbihoz a nyilatkozat száma a 06530-as, ami 13-án megjelent az interneten. A munkáltatóihoz a korábbi években ajánlás szokott megjelenni, ami most valószínűleg azért késik, mert későn fogadták el a törvény. A 06M30-assal kapcsolatban változás a korábbi évhez képes, hogy mindenkinek ki kell adni, hiszen január 31-én még nem tudjuk, hogy ki milyen bevalló lesz.

anonim  -  

A kiegészítő tevékenységü/nyugdijas/ vállalkozónak 2oo7.évben kell-e valamilyen bevallást készíteni, ha nincs alkalmazott és nem Áfás. Továbbra is az évvégi adóbevallás marad? Az ujként belépő nyugd.jár.8,5%-ot milyen csekken kell megfizetni és mi alapján fizetem? Kösönöm

anonim  -  

Egyetértek az "ismétlés a tudás atyja" írójával. Éva

anonim  -  

Én is keresem a nyilatkozatot. Az M 30-ast mindenkinek ki kell adni, függetlenűl milyen bevalló lesz? űdv mindenkinek

Zsuzsu  -  

A munkavállalói nyilatkozatot még én sem találtam,de igazad lehet,hogy még korai a keresés. Nagyon jó,hogy van egy ilyen lehetőség,mellyel a Zsuzsa segít nekünk a sok változás útvesztőiben. Köszönjük!

anonim  -  

Annyiban szeretnék segítséget kérni, hogy Ön tud-e abban segíteni, hogy mikor és hol jelent meg a nyilatkozat forma. Sajnos a mai napig nem tudtam sehonnan letölteni a munkavállalók nyilatkozatát arról, hogy milyen bevallást adnak 2006. évre. Vagy még túl korai lenne a nyilatkozat kitöltéséhez?

mohosany  -  

már 10.-e van . nem tudom mit kell csinálni ebben a hónapban. sajnos az elejét sem látom. Na!!! kihegyezem a ceruzám...?

anonim  -  

Szerintem jó átolvasni olyan információkat is amit már ismerünk.(a megszokások miatt ronthatunk elég sokat) Tisztelettel GG