Ki tud befogadni és kiállítani e-számlát?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az utóbbi hónapokban, az elektronikus számlázással kapcsolatban rengeteg kérdést kapok. Hiába próbáltuk elhárítani ügyfeleink e-számlázással kapcsolatos igényeit, úgy látszik utolért minket a probléma.
Jó hír, hogy van egyszerű és szerethető megoldás…


A kezdeti nehézségeket legyűrve, előnyt is kovácsolhatunk a rendszerből, annál is inkább, mert nincs más választásunk.

Az e-számlázás már nem csak kopogtat az ajtón, hanem betette az egyik lábát


Egyre több cég választja a számlakibocsátás ezen módját. Te kaptál már e-számlát valamilyen partneredtől?

2012-től egy törvényi változás szerint az adózók nem kötelezhetők az e-számla befogadására. Ha úgy döntesz, hogy nem szeretnéd, vagy nem tudod ennek a tárolását megoldani, vagy egyéb ok miatt nem kívánod befogadni, a számlakibocsátónak azt le kell sztornózni, és egy hagyományos, papír alapú számlát kell kibocsátania.

Ez mind a befogadónak, mind a kibocsátónak sok kellemetlenséggel jár, így sokszor inkább nem teszünk semmit, hanem kinyomtatjuk, lefűzzük, bár tudjuk, ez így nem hiteles számla. Várjuk a sorsunkat, hátha megoldódik magától.

Az e-számlázás rendszere évek óta működik, de eddig keveset foglalkoztunk vele. Ezért is gondoltuk, hogy a Könyvelők Országos Találkozóján tiszta vizet öntünk a pohárba.

Az előadó Malaczkó Péter lesz, aki már évek óta csiszolja az elektronikus számlázó rendszereket, hogy azok könnyen használható, egyszerűen könyvelhető, felhasználóbarát megoldások legyenek.

Ízelítő az előadás témáiból:


.

Gyere és hallgasd meg Malaczkó Péter előadását a Könyvelők Országos Találkozóján, szeptember 26-án a Lurdy Házban!


Nézd meg, mivel készülünk még Neked, hogy több és  jobb ügyfeleid legyenek!
Klikk IDE >>

szakerto.jpg  


A bejegyzés címkéi

számlázás


Hozzászólások

Gábor  -  

Tudjátok mi nekem ezzel a legnagyobb problémám? Az, hogy vannak olyan szakmák, ahol a számlát egyszerűen képtelenség valamilyen EREDETI melléklet nélkül elfogadni. Egy szállítmányozó nem fog fuvaros partnerétől elfogadni fuvarszámlát EREDETI CMR nélkül! És tőle se fogja elfogadni a számlát mondjuk az ipari cég megbízója EREDETI CMR nélkül. Akkor most mi van? Számla megy elektronikusan, a melléklet meg postán? Pedig be jó lenne, ha ezen át tudnánk lépni! Lengyelországból és Olaszországból egy hónap alatt érnek ide a fuvarszámlák (persze nem a posta tehet róla, hanem az alvállalkozó, ott ilyen a mentalitás). És megbízóm feleljen meg a 15 napon belüli számlázás követelményének? Ezzel az problémával minden ÁFA ellenőrzéskor szembesülök. Pedig ez az e- számlázás megoldhatná a gordiuszi csomót. De így nem fogja....sajnos....

V Csaba  -  

Kedves Balázs, ezt most hogy kell értelmeznem? Olyan számlázó rendszerről beszél, amely a kintlévőségeket is tudja kezelni? Ezt csak mi vehetjük igénybe vagy a vállalkozások is?

V Balázs  -  

Napokon belül piacon egy olyan rendszer, mely egyszerre könyvelői programokkal kommunikáló online:
.papíralapú számlázó
.távszámlázó
.e-számlázó
és egyben egy kintlévőségkezelő rendszer...
Megfelelve minden EU-s és Magyar direktíváknak, törvényeknek.
Ráadásul a távszámlához, mely szerver oldalról digitálisan hitelesített, melléklet is csatolható.
Postaköltség: nulla Ft
Tértivevény: megoldott
Teljesítés igazolás, elszámolás csatolása: megoldott.
Egyetértek, hogy a távszámla előtt ez a következő lépés.

Ruszin Zsolt  -  

Szerintem a "félelektronikus" számlázás sokkal nagyobbat fog szólni. Ekkor ugyanis a PDF-ben rendelkezésre álló számlát nem írjuk alá, csak elküldjük az ügyfélnek. Az EUB ítélet szerint semmi akadálya, hogy egy ilyen számla alapján valaki áfát vonjon le. Számviteli bizonylat szabályainak is eleget tesz.

Ez fog nagyot szólni. Az MKOE részéről már készülünk ennek a ténynek a hangos kimondására.

Böbe  -  

Meg szeretném kérdezni, hogy mikor kezdődik az előadás, s hogy mennyibe kerül a részvétel?