Készpénzforgalom visszaszorítása – első felvonás

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Már mindenki az új „csekkadóként” elhíresült tranzakciós adóról beszél. Ha azt gondoljuk, hogy akkor a jövőben majd mindent készpénzben teljesítünk, akkor csalódnunk kell. A júniusban megjelent 74-es Magyar Közlöny 2013. január 1-jétől módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt is.

Az art 38§-a kiegészül egy (3a) ponttal. Eszerint:

„egy Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.”

És mi történik, ha meghaladjuk az 5 millió forintot? A 172.§-ban hosszasan sorolt mulasztási bírságok köre tovább bővült a (20f) ponttal.

„A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó a 38. § (3a) bekezdésében foglalt előírás megsértése esetén a készpénzszolgáltatásnak az 5 millió forintot meghaladó része után 20% mértékű mulasztási bírságot fizet.”

Azok, akiknél az értékesítés jellemzően készpénzes, mert a vevő nem utal előre, a szállító pedig nem adja oda az árut átutalással, gondban lehetnek. Vajon őket át lehet szoktatni az átutalásra?


A bejegyzés címkéi

tranzakciós adó, adózás rendje, készpénzforgalom


Hozzászólások

Dina Éva  -  

Sziasztok! Véleményeteket kérem:
Vállalatunk húst értékesít. Heti két-három alkalommal, egyedi, eseti megrendelések szerint vesz tőlünk a vevő.
Ezek egy szerződésnek minősülnek? Szerződésenként, havonta kell vizsgálnom az 1,5 mó értékhatárt.
Közösségi értékesítés keretében vesz tőlünk a román vevő árut. Számlanyitásra kötelezett, de nem belföldi. Készpénzzel fizet.Kell vizsgálnom az értékhatárt?
Köszönöm, ha véleményezitek!
Éva

Mészáros Józsefné  -  

Kedves Zsuzsi!

Felmerült egy probléma a készpénzes számlakifizetéssel kapcsolatban.
Hogyan kell érteni ezt a jelentési kötelezettséget a 2. M Ft feletti összeget egy-egy kifizetésre, vagy hónapon belül összeszámítva kell érteni?
Ha két nap ugyanannak a szállítónak 1,5-1,5 M Ft került kp.ba kifizetésre, az ugye 3 M tehát jelenteni kell, pedig esetenként alatta maradt az ominózus 2 M Ft-nak??
Köszönöm a segítséget.

Márti  -  

Sziasztok!

Nekem az a fő kérdés ezzel kapcsolatban, hogy mit kell 1 szerződésbe tartozónak értékelni? 1 megrendelésen szereplő tételeket, 1 számlán szereplőt, 1 féle árut??

Mi alapján tudják ezt ellenőrizni szerintetek?

Margit  -  

Ez idáig rendben is van, de mi van a pénzmosás és terorizmus elleni ... törvénnyel. Ahol az évi 3.600.000 Ft a plafon. Vagy lemaradtam valamiről és már nincs hatályba? Véleményem szerint ez a két törvény ellentmond egymásnak.
Valaki mondja már meg, hogy mi az igaz.

Szőke Noémi  -  

Legújabban 1,5 MFt-ról olvastam - ez már módosítás?

Kissné Bea  -  

Igen, hiszen készpénzben, egy szerződés alapján, egy hónapon belül történt a kifizetés.
Sőt ha több számla került kibocsátásra, hónapon belül összeadódik a kp teljesítés. Szerét ejti a revizor hogy egy szerződésnek minősíthesse.

Ezzel megint nem fogtak nyulat szerintem. 5m*12--60 millió évente/ vevő!!! Mire jó ez?

Györgyi  -  

Kedves Zsuzsi!
Mi van azokkal a cégekkel akik átutalási számlát bocsátanak ki, de azt kp-ban egyenlítik ki, akár 5 részletben. Azok is bírságolhatóak?
Köszönöm

Leó  -  

A készpénzforgalom korlátozása hogyan függ össze a házipénztár korlát Miniszterelnök úr által bejelentett tervezett megszűnésével?A politika és a gazdaságirányítás végleg elszakad egymástól?Ettől csak a szakma szenved !
A lányok futtatása, drogok,dohánykereskedelme főleg ha Euróban van ?Vagy a valutapénztárra is áll a korlát ?Már a feketegazdaság is szenved !
Az ilyen jogalkotás a vállalkozói kört tovább szürkíti.
Hajrá Magyarország!Hajrá Magyarok !

könyvelő  -  

Ez csak a bevételekre vonatkozik? Költségeket fizethetünk korlátlanul? Pl őstermelő, külföldi cég felé?

Anita  -  

Nem a rászoktatás a gond, hanem az hogy senki nem mer, nem akar hitelezni a körbetartozások miatt. Mindenki azt szereti, hogy fizetnek kp-ban és teljesül az ügylet. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

anikó  -  

Kedves Zsuzsa!
Nálunk már egy hete (a gyors banki utalásnak köszönhetően)
jól működő szokás, hogy reggel a megrendelés alapján elutalják az áru értékét a vevők , és utána mennek az áruért, és akkor már kapják is a kezükbe a számlát, ami már "teljesült". (teljesítés napja, szla.dátuma, és a fiz.határidő ugyanaz a nap, vagyis a banki utalás napja)
Ez csak egy tipp....
Üdv: Anikó

Zsuzsi  -  

mi a hatályba lépés dátuma???

Böröczkyné Zsuzsi  -  

2013. január 1.