Kérdések és válaszok az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban

  |   írta:   |  

Az új szabályozással kapcsolatban tengernyi kérdés merül fel sokunkban. Reméljük, hogy a közeljövőben párosul majd hozzá tengernyi válasz is. Az alábbi kérdés-válasz a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról való:

Kérdés:

Másodállású vállalkozóként nem foglalkoztatok főállású munkavállalót, de rendezvénybiztosítással foglalkozom, amely van, hogy minden hétvégén van (2-3 fő, 4-5 óra), illetve kézilabda-meccseket szervezek (NB1), amely egy szezonban 15-17 mérkőzésből áll és átlagosan 13-14 főt kell alkalmazni 4 órára. Ezeket el tudtam végezni a régi kiskönyves szabállyal, most az új szabályozással meg tudom-e oldani? Úgy olvastam, az éves keret – amely nekem napi 1 fő – aránytalanul is felhasználható a tárgy év napjain. Pontosan ez mit jelent?

Válasz:

Igen, az új szabályozással is megoldhatja alkalmi munkával. A rendezvénybiztosítási tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozó lehet munkáltató, és a leírt néhány órás munkák elvégzése továbbra is beletartozik az alkalmi munka kategóriájába.

Az a munkáltató, amely a Munka Törvénykönyve szerint nem foglalkoztat huzamosabban munkavállalót, egy nap egy alkalmi munkást vehet fel. Ez a szám egyenlőtlenül is beosztható a tárgyév napjaira. Ön tehát egy 31 napos hónapban 31-szer alkalmazhat egy-egy napra alkalmi munkavállalót (akár ugyanazt a személyt többször, akár különböző személyeket). Ezt megteheti úgy, hogy mindennap egy embert alkalmaz, vagy akár úgy is, hogy egy nap alkalmaz 31 embert, de ekkor a többi 30 napon nem foglalkoztathat egyszerűsített munkavállalót.

További kérdéseket és válaszokat olvashatsz a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján!


A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

Pappné Koncz Viktória  -  

Kérdésem lenne, hogy egyszerűsített foglalkoztatásban mezőgazdasági idénymunka keretében dolgozhat-e egy ember napi 10 órában /úgy, hogy az nem túlórának számít/, valamint heti 6 napot is dolgozhat pl. hétfőtől-szombatig egyfolytában.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Pappné

NATI  -  

ÉN MOST GYES MELLETT DOLGOZOM EGYSZERÜSITETT SZERZŐDÉSSEL.2 ÉVIG KAPTAM GYEDET MOST GYEST.SZERETNÉK MEGINT BABÁT. DE SZERETNÉM TUDNI HOGY MIRE LENNÉK JOGOSULT GYEDRE VAGY CSAK GYESRE.VÁLASZOKTA RLÖRE IS KÖSZÖNÖM.

niki  -  

Ékérdezni szeretnék. Ha én gyes melett dolgozok ( egyszerüsitett szerzödéssel) 15 napot max egy hónapban. de 2 évig kaptam gyest. És szeretnék második babát is akkor most én mire vagyok jogosult? Augusztusba jár le a gyes.

ERZSI   -  

 

   Hogyan könyvelem az  egyszerüsitett fogl. közteher költséget

Mártuska  -  

Szia Zsuzsika.

Az Apeh az egyszerüsitett foglalkoztatás telefonos bediktálás során közölte velem, hogy a kertészeti munka nem mezőgazdasági munka annak ellenére, hogy a tevékenységük mezőgazdasági tevékenység alá van besorolva. A törvényben nem találtam külön magyarázatot arra, hogy mi tartozik a mezőgazdasági munka fogalma alá. Szeretném a véleményedet kérni.

Köszi

 

Ani  -  

Kedves Zsuzsi!

Mezőgazdasági idénymunkára vettünk fel 30. év alatti munkahellyel és magánnyugdíjpénztári tagsággal nem rendelkező fiatalokat.

Arra szeretnék választkapni, hogy kötelező-e beléptetni valamelyik pénztárba?

Munkabér előleget kaphatnak-e?

Köszönöm előre is a válaszodat.

Ani

 

 

Márta  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a rendszeres információt.

Márta

Márti  -  

Kedves Zsuzsa!

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó mosodát üzemeltet, - nincs alkalmazottja -  a nyári szezonra itt a Balatonnál foglalkoztathat alkalmi munkást?  Ha igen, akkor átlag  egy fő/ hónap?

Válaszát nagyon köszönöm!

Anikó  -  

Kedves Zsuzsi !

Arra szeretnék választ kapni, mit jelent az, hogy nem a tevékenységével összefüggésben alkalmazhat egyszerüsített foglalkozással dolgozót a foglalkoztató? Hogyha nekem van egy  kft-m és szeretnék segítséget a számlázási idöszakra,vagy egyéb adminisztrációs feladatra, akkor ez a tevékenységemmel összefügg-e vagy sem ?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, természetesen összefügg a tevékenységgel, így mehet az egyszerűsített foglalkoztatás.

  -  

köszönöm válaszod

Anikó

Tóthné Szóllás Piroska  -  

Zsuzsa! Az általad megadott elérhetőségen  csak kérdéseket találtam. Hol vannak a válaszok? Tehát jól értem: ha valakinek nincs főállású alkalmazottja, akkor egy hónapban 31 fő alkalmi munkavállalót foglalkoztathat? A törvény szerint az ef.foglalkoztatás esetén  ef. munkára "egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma nem haladhatja meg, ha nincs főállású alkalmazottja az egy főt. Most már végképp nem értem az egészet. Tóthné Piri

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A NGM oldala sajnos tényleg elég körülményes, de azért ott vannak a válaszok is.

Szóval, ha valakinek nincs alkalmazottja, akkor nála az egyszerűsített foglalkoztatás keretében 1 főnek lehet alkalmi munkát adni. De ennek az 1 főnek havi átlagban kell kijönnie, tehát ha elsején 30 embere van, és utána egy se, akkor is megvan az átlag 1 fő. Vagy ha minden nap van 1 embere, akkor is.

csak a keresztnevét...  -  

UJ információt kaptam az egyszerüsitett foglalkoztatással kapcsolatosan. Köszönöm.ETA