Kedvezményes helyi utazási bérlet

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A béren kívüli juttatások között a munkáltató kedvezményes adózással adhat helyi utazási bérletet a dolgozóknak. A juttatás feltétele azonban a munkáltató nevére szóló számla, míg egy kedvezményes bérletről csak a kedvezmény jogosultjának adnak számlát. Hogy lehet ezt az ellentmondást feloldani?

A rossz hír az, hogy sehogy. A kérdés az, hogy kedvezményes bérlethez ragaszkodjunk, vagy a munkáltató nevére szóló számlához.

Ha a munkáltató célja a költségeinek csökkentése, akkor megoldás lehet, hogy a magánszemély saját nevére megveszi az olcsóbb bérletet, és a munkáltató azt mint egyes meghatározott juttatás fizeti ki neki. Igaz, arra az adó drágább, de a bérlet sokkal olcsóbb.

Számoljunk:

Egy teljes árú budapesti bérlet 9800 Ft, a 35,7% adóval együtt a munkáltatónak 13 300 Ft-jába kerül.
Egy nyugdíjasbérlet ugyanitt 3700 Ft, ami az 51,17% adóval együtt a munkáltatónak 5590 Ft-jába kerül.
Gondolom, hogy arányaiban hasonló eredményt kapunk egy vidéki példa esetében is.

Mkapaszkodo.jpgár csak az a kérdés, hogyan kell ezt bizonylatolni. A 2003/48- as adózási kérdésben találunk erre iránymutatást. Ugyanezt kell alkalmazni akkor is, ha a munkavállaló otthoni internet-előfizetését emeljük be a cafeteriaelemek közé.

Egy belső szabályzatban meg kell határozni a dolgozó nevére szóló számla munkáltató által történő megfizetésének, azaz a költségelszámolás bizonylatolásának módját.
A számviteli törvény 14. § (4) bekezdése alapján ugyanis a számviteli politika keretében írásban rögzíteni kell – többek között – a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat, módszereket, az alkalmazott gyakorlatot, így ezen ügylet során követendő eljárást is.

Tehát, ha a kedvezményes bérlet elszámolása mellett döntünk, akkor a lényeg, hogy kell egy „másik” – például kiadási pénztárbizonylat –, a munkáltató által kiállított bizonylat az elszámolhatósághoz

 

vonal2.jpg

 

Még több adómegtakarítási lehetőség itt>>

 

banner.jpg


vonal2.jpg



A bejegyzés címkéi

cafeteria


Hozzászólások

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm a válaszod, illetve a segítsaéged a kérdés tisztázásában.
Gabi

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!
Nagyon vártam a válaszod a 05.01.-én feltett nyugdíjas dolgozóval kapcsolatosan feltett kérdésemre.Sajnos még a mai napig nem érkezett válasz, pedig nagyon várom, hiszen mindjárt itt a 12.-e, a bevallás ideje.
Köszönöm és elnézést a zargatásért.
Gabi

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi! A következőt szeretném Tőled kérdezni.
Egy Bt nyugdíjas beltagja (saját jogon) a társaágban nem vesz fel jövedelmet. Ellenben egy másik társaságban munkaviszonyban dolgozik, nem heti 36 órában, csak heti 20 órában. Kell-e neki a saját társaságában a havi 6.660 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?(jelenleg nem fizeti.) Várom válaszod, nagyon fontos lenne.
Köszönöm,Gabi

Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Erre a válasz engem is érdekelne. Ugyanebben a kérdésben nem tudok dönteni.
Köszönöm, Gyöngyi

Böröczky Zsuzsi  -  

igen, bt beltagként társas vállalkozó és miután eü.szolg járulékot máshol nem fizet, itt kötelező.

Nagy Csaba  -  

Sziasztok!
Annyival kiegészíteném a cikket, hogy több típusú kedvezményes bérlet is létezhet egy-egy szolgáltatónál. Amire elsőre gondolunk (nyugdíjas, tanuló, stb.), azt szokás szociálpolitikai kedvezménynek hívni. Ezeket a kedvezményeket nem a szolgáltató, hanem az állam adja. Ezekről a kedvezményes jegyekről, bérletekről csak az utas, mint magánszemély nevére állítható ki számla a vonatkozó jogszabályok miatt.
Ezek mellett vannak az ún. üzletpolitikai kedvezmények. Ilyen lehet valamilyen kedvezményes időszakban történő utazás, kedvezménykártya megléte, esetleg valamilyen egyéb bérlet megléte esetén járó kedvezmény (pl. több városban is vannak kedvezményes bérletek, amelyeket azok vehetnek igénybe, akik rendelkeznek azonos időszakra szóló vasúti vagy távolsági buszbérlettel). Ekkor a kedvezményt a szolgáltató adja, nem az állam. Ezekről a kedvezményes jegyekről, bérletekről állíthat ki számlát a személyszállítási szolgáltató cég nevére is, hiszen a kedvezményezettek között lehetnek akár cégek is. Természetesen ezt az adott szolgáltató Üzletszabályzata vagy a kedvezményeket leíró egyéb szabályzata, közleménye korlátozhatja.
Üdv: Nagy Csaba

Turcsányi Éva  -  

Zsuzsi!

A teljes árú bérlet 10.500 Ft 213-ban!!

Böröczky Zsuzsi  -  

Ebből is látszik, hogy nem vagyok budapesti. Tavaly még 9800 volt, és úgy rémlett, hogy nem emelik az árát. Úgy látszik mégis.
Azért remélem a lényeg lejött a cikkből. :-)

Gabi  -  

A társaság 2012.decemberében egy fő részére kedvezményes éves BKV bérletet(helyi utazási bérlet)vásárolt 2013.évre vonatkozóan. A bérletet a társaság nevére(a központban)kérés alapján) kiállították(???). A bérlet nyilatkozat alapján a magánszemély részére átadásra került, még 2012 decemberében bbéren kívüli juttatásként. A társaság az adót a 2012.évi szabályok szerinr megfizette.

Böröczky Zsuzsi  -  

Ez is érdekes, és egyben szerencsés helyzet. Elvileg kedvezményes jegyet csak a kedvezmény jogosultjának adhatnak, így a számla is neki szól.
Szerintem örüljetek, hogy nektek adtak cégre szóló számlát.

Nagy Csaba  -  

Ahogyan írtam az előbb, nem mindegy, hogy milyen kedvezményről van szó. Üzletpolitikai kedvezménynél lehetséges számlát kiállítani cég nevére is.