Ismét eljött a cégautóadók bevallása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Már nem újdonság, de 2011-ben először kell bevallani a cégautóadókkal kapcsolatos kötelezettségeket. Nézzük röviden, mire érdemes figyelni.

Adóbevallási kötelezettség keletkezik minden vállalkozás tulajdonában álló személygépkocsi után, illetve fizetni kell azoknak a magánszemély tulajdonosoknak is, akiknél az autóval kapcsolatosan költségelszámolás történik (Kivéve, ha a munkábajárás címén vagy kiküldetési rendelvénnyel történik.)

Ennek megfelelően, ha az egyéni vállalkozók a személygépkocsi használatával kapcsolatban költséget szeretnének elszámolni, adót kell fizetniük. Ez alól kivétel, ha az útnyilvántartás nélküli havi 500 km-es átalányt alkalmazzák.

Az adó mértékét a hengerűrtartalom alapján kell meghatározni.

Az adó mértéke, havonta:

  • 1600 cm3 hengerűrtartalmat vagy 1200 cm3 kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén 7000 Ft,
  • egyéb személygépkocsi esetén 15 000 Ft. 

A negyedévre fizetendő cégautó-adóból levonható az önkormányzati adóhatóság által kivetéses módszerrel megállapított gépjárműadó (súlyadó), amennyiben az adott időszakban a személygépkocsi után a cégautó-adó és gépjárműadó-fizetési kötelezettség egyaránt fennállt.

A levonásnak vannak feltételei:

  • a cégautóadónak és a gépjárműadónak ugyanarra a személygépkocsira kell vonatkoznia
  • a cégautóadót és a gépjárműadót ugyanannak az adóalanynak kell viselnie. Ha a tulajdonos és az üzembentartó elválik egymástól, akkor nem csökkenthető a kötelezettség
  • az időszakoknak is egyezni kell, csak azon hónapok vonható le, melyekre mindkét kötelezettség fennáll. Egy évközi eladás kapcsán a cégautóadót a továbbiakban nem kell fizetni, de a gépjárműadót igen.
  • a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget kell tenni. A késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautó-adóból nem vonható le.

A cégautóadót havi bontásban negyedévente kell bevallani és negyedévente kell megfizetni.
Akinek tehát az autója a cég tulajdonában van, a 01-es bevallást negyedévente akkor is le kell adni, ha egyébként a bevallásra évente lenne kötelezett. És ez vonatkozik az eva alanyokra is.

A társaságok adókötelezettségeik teljesítéséhez az adót általában ezer forintra kerekítve fizetik meg, de ez alól a cégautóadó kivétel. Ezt az adót mindenkinek – magánszemélyeknek és nem magánszemélyeknek – forintban kell bevallani és megfizetni.

Lehet, hogy úgy érzed, ezt már olvastad valahol, szinte szó szerint. Igazad is lehet, de csak akkor, ha megvan Neked a "Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2011" című könyv. Ha még nem találkoztál a könyvvel, nézd meg a tartalomjegyzéket, és olvasd el az egyik fejezetet itt>>


A bejegyzés címkéi

cégautóadó, adózás rendje


Hozzászólások

csak a keresztnevét...  -  

ovad

Éva  -  

2010 július 1-től már nem lehet levonni a gépjárműadót. Vagy rosszul tudom?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A tavalyi évben a nagy teljesítményű autók esetében szűnt meg a vagyonadó, amit addig le lehetett vonni, utána viszont nem. A gépjárműadó, amit az önkrományzatnak kell fizetni évente kétszer, az határidőben történő teljesítés esetén levonható a cégautóadóból.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm! Erika

 

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsi!

Köszönet az információkért. A könyv nagyon hasznos, és egyébként is mindig remek vagy.

Gyögryi

csak a keresztnevét...  -  

Zsuzsi!

Köszönöm a figyelemfelhívásodat!

Szép napot!   Marika

Ági  -  

Zsuzsi.köszönöm a figyelmeztetést, bizony ha nem küldöd elfelejtettem volna.

Margit  -  

Köszönöm Zsuzsi! Ez pont jókor jött!!!!  Szuper a könyv!

 

Erzsi  -  

Köszönet a hasznos in formációért. Mindig időben érkezik!! És köszönet a Kisvállalti adómegtakarítás ABC-je c. könyvedért. SZUPER!! Csupa nagybetűvel!

Bné

Ildikó  -  

 Köszönöm az információt.

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm a figyelemfelhívást. A kisvállalati adómegtakarítás abc-je könyvedért külön köszönet.

Eta  -  

Köszönöm az időben érkező és hasznos ismeret frissítést. Megint kaptam egy olyan infót amit eddig nem vettem annyira észre(tulajdonos/üzembentartó elválása, helyiadó kötelezett) Köszönöm Zsuzsi.

Ili  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszi, hogy felelevenítetted a cégautóadóval kapcsolatos tudnivalókat. Pont jókor jött. Szép napot: Ili