Ajándékok az szja törvényben – 3. rész

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Mind a csekély értékű ajándék, mind pedig az üzleti ajándék sajátossága az, hogy konkrét magánszemélyeknek, partnereknek adjuk. Amikor kisebb értékű reklám célú szóróajándékokat osztogatunk, akkor nem készítünk feljegyzést arról, kinek adtuk azokat.

repi.jpgAz szja törvény 70§ (2) d pontja szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető reklám célú vagy egyéb ajándék, amelynek egyedi értéke a minimálbér 1 százalékát nem haladja meg, és amelynek elfogadása esetén a magánszemély azonosító adatai a juttató számára nem ismertek.

Az, hogy ez egyes meghatározott juttatásnak minősül azt jelenti, hogy az adó és az eho összesen 51,17 %-os terhet ró a kifizetőre. Annyit kell fizetni, mint a csekély értékű ajándék után, és a magánszemélynek itt sincs kötelezettsége.

Tisztázandó még az is, hogy csak akkor beszélhetünk ilyen juttatásról, ha a magánszemély a kifizető számára nem azonosítható. Ha van az a módszer, amivel megnevezhetjük a juttatásban részesülő személyt akkor a kifizető rosszhiszemű vagy jogszerűtlen eljárását feltételezi a törvény, és ebben az esetbe a kiszabható mulasztási bírság az adóalap 50 százaléka.

Ennek a juttatásnak a további feltétele, hogy csak a 780 Ft-nál kisebb értékű ajándékok tartozhatnak ide.
Egy 780 Ft-nál nagyobb összegű ajándéknál mindenképpen meg kell mondani, hogy kinek és milyen feltételekkel adtuk az ajándékot, és ennek megfelelően kell az adókötelezettséget megállapítani.

Megtaláltuk tehát a reklámtollak, öngyújtók, nyakpántok stb adózási szabályait is.


A bejegyzés címkéi

szja


Hozzászólások

Kriszta  -  

Idén adott partnereknek üzleti ajándék címen egy-egy üveg ital is akkor annak 1,19-szoros értéke után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót kell fizetni.

Judit  -  

Kedves Zsuzsi,
az ajándékozással kapcsolatban lenne kérdésem. Egy nem számlaképes tolmács segítségét vettük igénybe leendő üzleti partnereinkkel való megbeszélés során 2 napra. Szeretnénk neki kb. 10 ezer Ft értékben ajándékutalványt adni (sodexho, vagy cora utalvány pl.) Milyen módon van erre lehetőség, belefér-e az üzleti ajándék fogalmába és milyen adóvonzata van? Esetleg mi mással tudnánk kifizetni, ami számunkra is kedvezőbb?
válaszodat köszönöm,
Judit