Határidő: február 20. vagy február 25.

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Már az ügyfelek is teljesen összekeveredtek, hogy milyen kötelezettségnek meddig kell eleget tenni. Foglaljuk össze, hogy a következő néhány napon belül, milyen bevallásokat kell elkészíteni. Ha már készen vagy, akkor legyen ez egy ellenőrző csekklista.

iroda_no_3.jpg

ÁFA


A havi bevallású cégek január havi bevallását február 20-ig kell elkészíteni. Közösségi ügylet esetén nem felejtsd el az összesítő nyilatkozatot sem.
A bevallás a már megszokott 1365-ös, de most A és M lapjai is vannak. Az M lapra kell részletezni a kétmillió áfatartalom feletti számlákat. Ha nincs ilyen számla, akkor az M lapot nem kell kitölteni, de nekik is a 1365A lapot kell használni.

A tavalyi évről még az éves bevallások vannak hátra, aminek a határideje február 25. Ha az elszámolandó adó a 250 ezer forintot meghaladja, akkor a cégnek már január 20-ig bevallást kellett adnia.

EGYÉB ADÓK


A cégek többségénél a 20-áig leadandó 01-es bevallás nem tartalmaz adatot, de a korábbi évek áfateljesítménye alapján könnyen lehet, hogy havi gyakoriságként kell leadni. A legcélszerűbb erre a bevallásra egy NY-es nyilatkozatot tenni, és akkor a későbbiekben nem lesz teendő. (Kivéve, ha mégis keletkezik valamilyen kötelezettség, pl. rehabilitációs járulék)
A cégautóadó most nem kérdés, azt majd negyedévente kell bevallani

KIVA


Ez a legelső előleg-bevallás. Annak kell havonta az előleget bevallania és megfizetnie, akinek a tavalyi árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.
Az előleg megállapítására két módszer létezik (teljes adóalap vagy egyszerűsített módszer), de fontos tudnod, hogy bármelyiket is használod, attól az év hátralevő részében már nem térhetsz el.

SZJA


Nagy feladat még az egyéni vállalkozók és áfás magánszemélyek szja-bevallása. Ennek határideje február 25. Ebben van még az egészségügyi hozzájárulás, és egyéb jövedelemhez kapcsolódó adók bevallása is.

EVA


Az egyszerűsített vállalkozói adóról annak kell február 25-ig bevallást adni a 1243-as bevalláson, aki bevételi nyilvántartást vezet. Ide tartoznak az egyéni vállalkozók és a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó bt-k és kkt-k. Aki tavaly eva alany volt, de idén kilépett, és a társasági adó hatálya alá került, annak március 1-jéig a 1343TAO előleg-bevallást is be kell adni.

SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS


Február 25-ig kell beadni a szakképzési hozzájárulás elszámolását 2012-re. Miután decemberi 1212-es bevallás nem volt, ez gyakorlatilag a decemberi kötelezettséget és az éves kerekítésből adódó összeget tartalamzza.


Kifelejtettem volna valamit? Írd meg a hozzászólásokba!


A bejegyzés címkéi

áfa, egyéb adók, kiva, szja, eva


Hozzászólások

anikó  -  

Van egy ügyfelem, aki szünetelteti a tevékenységét, de korábban alanya volt az energiaadónak.
Mivel nem találok kijelentkezési nyomtatványt azóta is folyamatosan küldöm a bevallásait...
Nincs véletlenül valakinek információja a kijelentkezés módjáról, illetve nyomtatványszámáról?

Hajni  -  

Kedves Zsuzsa!
Szerintem nagyon jó ez a csekklista,de nekem is lenne egy kérdésem:
Ha dec.31-el kiléptem az EVA-ból,(kft), akkor a 1243-at március 1-ig kell beküldeni??????
Köszönettel várom válaszod
Hajni

Lilla  -  

Kedves Zsuzsa!

Cégünk havi bevalló, és ezért a 01 helyett január hónapra küldtem be egy NY-et (2013.01.01-2013.01.31). A rehabilitációs járulékról 2012.ben negyedéves előleg bevallások voltak (kivéve az utolsó negyedév), és febr.25-én kellett a 01-esen bevallani a különbözetet (2012.01.01-2012.12.31.). Tehát az NY és 01 is ment, mert úgy gondoltam, hogy másik időszakra vonatkozik. Jó ez így?

Szerinted 2013.áprilisban is küldjek be NY-t is a március hónapról, és 01-t is a negyedévről rehab. és cégautó miatt, vagy nem kell az NY-t? előző évben a negyedévek utolsó hónapjairól nem küldtem be NY-t. Lehet, hogy kellett volna? Ez többeknek is probléma volt, és nem kaptam rá megnyugtató választ.

További szép napot kívánok!

Glaser Anita  -  

Szia Zsuzsi!

Ezt írja a 1201 kitöltési útmutatója:

A '01-es bevallást csak annak az adózónak kell benyújtania, aki/amely a bevalláson szereplő bármely adónemnek (rehabilitációs hozzájárulás, cégautóadó…) alanya, és az adott bevallási időszakban keletkezett kötelezettsége.

A fentebb említettekre tekintettel kérjük az adózókat, hogy amennyiben az adózónak nem keletkezett egyik adónem tekintetében sem adófizetési kötelezettsége az adott időszakban (hónap, negyedév, év), akkor ebben az esetben nem kell benyújtania (pl.: havonta) az NY jelzésű nyilatkozatot sem.
(Csak akkor nem értem mire az NY.......)

Kelemen Anikó  -  

Véletlenül nem az a probléma, hogy nem jelölted be az 1-6-igkódoknál a 4-et és a száámításnál nem tettél x-et?
üdv Anikó

Barabás Istvánné  -  

Nagyon köszönöm az összefoglalót, igazán jól összefogott, mindenre kiterjedően .
Sajnos én nem tudom elkészíteni az egyik egyéni vállalkozó bevallását mert nem engedi beírni a jövedelem-(nyereség)-minimumot, pedig az a szerinti adózást kell választania mert a vállalkozói adóalap annál kevesebb.
Nem tudom, hogy mi kerülte el a figyelmemet?

Ha tudnál segíteni előre is köszönöm.

Üdvözlettel.Barabásné Irma

Szorger Éva  -  

Szia!
A 13-01-es lapon az F rovatban jelöld az 5-ös kódot. Így a 13-04-es lap 454.sorába már tudsz majd X-et tenni, és a jöv.nyer.min. alapján adóztatni az EV-t.
Üdv!
Éva

Gündert Ibolya  -  

Valami nincs rendben a 1253-al, nekem sem engedi beírni a 4-es kódot, nekem a korrigált összeg szerint kellene adózni,de a jöv.nyer.m. d, és d lapjára is ír, mintha megszűnt volna a vállalkozás, pedig csak átment alkalmazottba okt-től. Ma beszéltem az Apehnál egy hölggyel, aki kimondottan ezzel a bevallással foglalkozik, de Ő sem tudott segíteni.

Kati  -  

Kedves Zsuzsi!
Sok szeretettel köszöntelek névnapod alkalmából, és kívánok
Neked e szép napon családoddal együtt eltölthető boldog órákat. Kati

Ismét bebizonyosodott, nagyon jó, hogy vagy nekünk.Köszönjük.

Kata  -  

köszönöm :)

Barbara  -  

Társasházak szja bevallása 1241-es: szintén február 25 - hs jól tudom (?)

konyvelozona.HU  -  

A társasház a saját nevében megszerezett jövedelme után az adóévet követő év május 20-áig köteles adóbevallást benyújtani az illetékes NAV igazgatósághoz.

konyvelozona.HU  -  

Bocsánat, lemaradt az előbb a folytatás: abban az esetben, ha a társasház az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett 2013. február 25 a benyújtás határideje.

Marika  -  

Kedves Zsuzsika!
Névnapod alkalmából kissé megkésve szeretettel köszöntelek!!
Sok boldog névnapot kívánok!
Mindemellett köszönöm a figyelmeztetést,mert RÁD mindig számíthatunk!
További jó erőt-szép napot kívánok!

Üdv. Marika

Paár Hajnalka  -  

Igen, mert ő a tavalyi eváról ad számadást a NAV-nak 02.25-ig.

nrgy  -  

Ugye jól gondolom, aki NY(ilatkozott) a 1212-ről előző évben, tehát nincs ilyen kötelezettsége, annak nem kell most az elszámolás miatt benyújtani?

Horváth Lajos  -  

Kedves Zsuzsi!
Evás egyéni vállalkozó ez évtől Katás lett. Neki is Febr. 25. a határidő a 1243-as bevallással?
Üdv. Lajos

Böröczky Zsuzsi  -  

igen

Olga  -  

Sziasztok!

Köszi a csekklistát! Igazán hasznos szerintem is. :) Viszont most akkor jó lenne tisztázni végre a 01-es bevallás kérdését, mert már teljesen összezavarodtam... Mi legyen a 1201-essel és a 1301-essel ha se tavaly, se idén nincs olyan adónemünk ami miatt vallanunk kellene rajta?

T.András  -  

A NAV 1212 bevallási nyomtatványa nem tökéletes. Az OEP támogatásra szerződött orvosok év közben a teljes alapra vallanak és fizetnek. A decemberi bevallásban a hozzájárulás alapját meg kell osztani az OEP-től kapott támogatás és az összes árbevétel arányában - 05. sor.
Ennek következtében a 01-es sor negatív összeget tartalmaz - ezt a kitöltési útmutató is jelzi. A bevallás beküldése után a NAV M143-as hibát jelez és javításra szólít fel. Az ügyet személyesen vagy ÜCC-n keresztül kell elintézni - kapcsolat felvétel után az ügyintéző tovább engedi a bevallást.

T. András  -  

Igen, de nem a december havi kötelezettséget kell bevallani a 01-es sorban, hanem az éves kötelezettség és a már bevallott 1-11. hó különbségét.

konyvelozona.HU  -  

Igen, így a tökéletes megfogalmazás. :)

Köszönjük szépen!

Bene Mária  -  

Szerintem az orvosoknak már 2012.-ben is havonta a tényleges szakképzési hozzájárulás kötelezettséget kellett vallani (szoc.hj. adó alapját az OEP támogatás és az egyéb bevételek arányában kellett megosztani), és az éves kötelezettség különbözetét a 1212-es bevallás 01. sorában kell bevallani.

András  -  

Tisztelt Bene Mária !
Kérem ne vezesse félre az olvasókat - olvassa el figyelmesebben a vonatkozó jogszabályt. Az OEP támogatásra szerződött vállalkozások év közben milyen matematikai módszerrel tudják meghatározni a támogatáson felüli árbevételük arányát ? Ezt csak és kizárólagosan az éves tény adatok birtokában lehet meghatározni - mellékesen a törvény is ezt rendeli !!

konyvelozona.HU  -  

"Azon nonprofit szervezet, amely a 2012. adóévben vállalkozási tevékenységből (az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár kiegészítő vállalkozási tevékenységből) származó bevételt nem ért el, vagy e tevékenységéhez kapcsolódóan költséget, ráfordítást nem számolt el, a társasági adó bevallására szolgáló 1229-es nyomtatvány benyújtása helyett – bevallást helyettesítő nyomtatványon – NYILATKOZATOT tehet, amellyel teljesíti a bevallási kötelezettségét. A társasági adóbevallást helyettesítő NYILATKOZAT megtételére

2013. FEBRUÁR 25-ÉIG

benyújtandó 1201-es bevallás főlapjának (E) blokkjában, „X” JELÖLÉSÉVEL van lehetőség." [NAV]

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm az összefoglalást. A szakképzési hozzájárulás tekintetében ténylegesen az 5-ös sor az éves szakképzési hozzájárulás alapja, a 01-es sor pedig a bevallott előlegek és az éves kötelezettség különbözete.

Fejesné öller Irén  -  

Zsuzsi ! Szerintem tévedsz a szakképzési hozzájárulás /1212-es / bevallásal kapcsolatban. A 02.25-ig esedékes bevallást az alábbiak szerint kell beadni:
időszak: 2012. 01.01-12. 31. Alapja: Az éves szakképzési hozzájárulás alapja. Összege: Az éves szakképzési hozzájárulás összege. Nekem az APEH már hibajelentést küldött, mivel én is a különbözetet vallottam be.Ujra be kellett adnom a bevallást.

5Üdvözlettel Fejesné Öller Irén

ERIKA  -  

FEJESNÉ ÖLLER IRÉNNEL ÉRTEK EGYET. AZ ÉVES SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS ÖSSZEGÉT KELL BEÍRNI ÉS NEM CSAK A KÜLÖNBÖZETET ÉS A KEREKÍTÉST.

Böröczky Zsuzsi  -  

az éves bevallás időszaka valóban 0101-1231. Bevallása szerintem úgy történik, hogy az 1. sorba, amit a folyószámlára fel fognak dolgozni, oda csak az éves kötelezettség mínusz a 11 hó alatt bevallott előleget kell írni. A részletező részbe pedig az időszakra tekintettel a teljes évet ki kell részletezni.
Erről egyébként már volt korábban hírlevél, itt:
http://www.adonavigator.hu/blog/szakkepzesi-hozzajarulas-elszamolasa.html

Móni  -  

Erika véleményével nagyban egyetértek! Sajnos nap mint nap találkozom én is hasonló problémákkal a könyvelő kollégák között. De hisz tudjuk, mindenki könyvelhet akinek van mérlegképese, nem? A szakmai tapasztalat megszerzése kell ahhoz, hogy ez ne jelentsen problémát. Jó munkát minden könyvelőnek ebben a rázós időszakban!

ERIKA  -  

KEDVES MÓNI!

KÖSZÖNÖM, HOGY REAGÁLTÁL LEVELEMRE.

ERIKA  -  

SZÁJBARÁGÓSAN LEÍRTA ZSUZSI, HOGY FEBRUÁR 25-E A BEADÁSI HATÁRIDŐ. MIÉRT KELL RÁKÉRDEZNI MÉG EGYSZER? MI A NEM EGYÉRTELMŰ? MILYEN KÖNYVELŐ AZ ILYEN, AKINEK EZ FELADJA A LECKÉT?

Anikó  -  

Kedves Zsuzsa !

Szerintem, akinek tavaly nem volt kötelezettsége és nem adott be 1201-s bevallást, annak 02.25-ig nem NY-s, hanem 1201-s bevallást 2012.01.01-2012.12.31-i időszakra be kéne adnia. (EVÁ-soknak is). De az Ügyvédi Irodáknak mindenképpen ( L. NAV honlap ).

Üdv,Anikó

kszandra  -  

Rehabilitációs hozzájárulás éves bevallás is február 25.

Csuhai Imréné  -  

Kedves Zsuzsi!

Én úgy olvastam, hogy 01-est csak akkor kell benyujtani, ha az azon szereplő adók valamelyikének alanya vagyok. Helyesen járok el, ha csak annak a cégnek küldök 01-est, amely alanya pl. a rehabnak?
Üdv.: Margó

Anna  -  

Szia Zsuzsi,

köszi az infókat.
Erre az évre a 01-es havi bevallás határideje a mai nap, azonban szeretném megkérdezni, hogy az éves szakképzési hozzájárulás (2012 évre), rehab.járulék bevallásának határideje nem február 25? Éves áfások határideje 2012-re szintén február 25-én határidős;
üdvözlettel:
Anna

Feketéné Cser Andrea  -  

Kedves Zsuzsi,
megerősítésként jó volt ismét átgondolni a teendőket! Köszönjük, hogy Vagy(tok)!
Szép Napot Mindenkinek!
Feketéné Cser Andrea

Lukács Éva  -  

Sziasztok, csak pontosítani szeretnék:
"A '01-es bevallást csak annak az adózónak kell benyújtania, aki/amely a bevalláson szereplő bármely adónemnek alanya, és az adott bevallási időszakban keletkezett kötelezettsége."
Így az én olvasatomba nem kell az NY-es nyilatkozat. Remélem, nem tévedek.
Jó vallást!
Éva

Molnárné Kati  -  

A 1201-e magyarázatában kiemeli,hogy még Ny nyomtatványt se adjon le,aki nem alanya a bevalláson feltűntetett adóknak.Csak akkor kell leadni,ha alanya,még akkor is,ha 0 szerepel rajat

Domján Bernadett  -  

Szia Éva!

Nem tévedsz nem kell NY-es nyilatkozat és bevallást sem beadni akinek az adott adónemekre vonatkozóan nem volt bevallási kötelezettsége. Ez mind benne van a 01-es kitöltés útmutatójában és a NAV-val is letelefonáltam. Tehát nem kell vele foglalkozni. Egy bevallással kevesebb :-)))))).

Detti

ic70  -  

Én azzal kavarodok, hogy nekem rehabom van, de havi áfás vagyok. Viszont én úgy értelmezem, ha csak negyedévente esedékes a rehab bevallása, akkor havonta nem kell beadnom a többiről a nullást. Ugye jól gondolom? Megerősít valaki? Amúgy tavaly így csináltam és azóta kaptunk nullás igazolást is, a NAV nem kereste. Előre is köszi!

B.Erzsi  -  

Elnézést, de kell egy kis kiigazítást tennem KIVA előleg ügyben. Az egyszerűsített módszerről a tételes levezetésre bármelyik időszakban át lehet térni, a tételes levezetésről vissza már nem lehet év végéig. 23§ (5).

Tóth Ibolya  -  

Köszönöm Zsuzsi!
Valóban, ahogy írtad megerősítésnek mindenképpen nagyon hasznos a lista, ebben a felforgatott szabályok kiigazodásában.
Üdv: Ibolya

Zoli  -  

A szakképzésit (1212) nem 25-ig kell leadni éves elszámolásként?

kotizsu  -  

Szakképzési hozzájárulás
Aki még nem tette meg, február 25-ig kell benyújtani a szakképzési hozzájárulásról 1212-es éves bevallást, amin kötelezettségként csak a december havi kötelezettséget kell feltüntetni.

Böröczky Zsuzsi  -  

Ez teljesen jogos. A cikket kiegészítettem ezzel, hogy aki most olvassa, és a hozzászólásokat nem olvassa végig, annak is tudatosuljon

Erika  -  

Az éves ÁFA is február 25.!!!!

Zoli  -  

Ez benne van a cikkben. :)