Ha kilépsz az evából...

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az eva az egyik legnagyobb kérdése a decemberi hónapnak. Ha már eldöntötted, hogy kilépsz, akkor néhány tanács, mivel tudsz adót spórolni.

Ha pénzforgalmi szemléletben vezeteted a nyilvántartást, akkor a főszabály szerint a bevétel a megszerzés napján, de legkésőbb a számla kibocsátását követő 30. napon keletkezik.
Ha megszűnik az adóalanyiságod, akkor az eva alapjának megállapításakor az összes bevételbe bele kell számolni azokat a számlákat, amiket a megszűnés napjáig még nem kaptál meg akkor is, ha az egyébként a 30 napos szabály miatt nem minősülne bevételnek.

Abban az esetben, ha nem lépsz ki az evából és pénzforgalmi szemléletben vezeted a nyilvántartásodat, akkor törekedj arra, hogy a bevételt december 31-ig szerezd meg. Egy december 1 után kiállított, de csak januárban kifizetett számla után már ugyanis 37% evát kell fizetni.

Ha kilépsz az evából, és munkaviszony melletti egyéni vállalkozó vagy, akkor nem érdemes (és nem is kell) az idén kifizetni a járulékokat, hiszen az januárban már a költségelszámolás szabályai szerint elszámolható.
A negyedik negyedéves eva alap 4%-a után fizetendő járulék határideje január 12. Ebből a kifizetőt terhelő 27%-os járulék a pénzforgalmi szemlélet miatt költségként érvényesíthető.

Az eva-törvény hatálya alól a számviteli törvény hatálya alá visszakerült jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak, valamint korlátlan mögöttes felelősséggel működő egyéni cégnek - tételes leltározással alátámasztott - leltár alapján nyitó mérleget kell készítenie.
A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni!

Ha kilépsz az evából, és a saját autóddal kapcsolatosan költséget szeretnél elszámolni, akkor ne felejtsd el a cégautóadó kötelezettséget sem. Ha társaságban működsz, akkor járható út a kiküldetési rendelvény, de az egyéni vállalkozók nem ússzák meg a havi cégautóadó megemelkedett mértékét.


A bejegyzés címkéi

eva,


Hozzászólások

Borda János  -  

Kedves adószakértő!

Egy eva egyéni vállalkozó 2011 november 31 teljesitesu, decemberi szamla keltu és fizetési határidejű szamla utan mekkora az Éva mértéke ha a bevétel 2012-ben kerül a bankszámlán jovairasra?

Köszönettel
Borda János

Edit  -  

Zsuzsi!
KFT valószínűleg kilép az EVA-ból. EVA előtt 2006-ban bérbeadás céljára ingatlant vett,a bérbeadást adókötelessé tette, az ÁFÁ-t visszaigényelte, azóta is bérbeadja.
Ha kilép az EVA-ból új ÁFA alanynak minősül, a számlázott bérleti díj az ÁFA tvr 86§(1)i szerint mentes az adó alól.
Nem szeretné a bérbeadást ÁFA kötelessé tenni mert a bérlő nem akar ÁFÁ-t fizetni. "Feléled"-e az EVA előtti 10 éves korrekciós kötelezettség, netán 20-ra változik a visszaigényelt ÁFÁ-ra vonatkozóan, vagy következmények nélkül számlázhatja a bérleti díjat ÁFA nélkül?
Előre is köszönöm, ha válaszolsz.
Üdvözlettel: Edit

Teca  -  

Kedves Zsuzsi!
Előző leveleimben már leírtam, hogy előrehozott nyugdíjas vagyok,Evás volt a kft-m 2011-ben. 2012-ben viszatérek a tása
alá, kötelező-e járulékot fizetni utánam,tagja vagyok a kft-nek természetesen. Kérlek segíts már helyre tenni magamat.
Köszönöm, Teca

Zsuzsi  -  

Segítséget szeretbnék tőletek kérni, átalányadózó lehet egy volt EVÁ-s üzletviteli tanácsadó?

Bkzs  -  

Szeretnék segítséget kérni EVA ügyben! Kiegészítő tevékenységű vállalkozó vagyok, azt hiszem, talán jobban járok, ha kilépek az EVÁ-ból! Költségeim viszont nincsenek, szerettem volna kiküldetési rendelvényt elszámolni, de ezek szerint az cégautóadó kötelezettséggel jár. És az 500 km/hó? Azt elszámolhatom úgy, hogy nem kell cégautóadót fizetnem?

A választ várom, és előre is köszönöm!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az 500 km elszámolása esetén nincs cégautóadó. Ha több költségre van szükség, akkor útnyilvántartás és cégautóadó lép be az egyéni vállalkozóknál

P. Zsuzsa  -  

Zsuzsa szeretném a segítségedet kérni ,kérdésem a kettős könyvvitelt vezető evás vissza tér költségelszámolásba. A 12 havi könyvelés amit januárban számláz ki 2011 évi eva alapba figyelembe kell venni, és az evát 2011- ben meg kell fizetni utána.
Mit kell tenni 2012- ben ezekkel a bevételekkel és az áfa hogy működik ? közben egy áfa kulcs változás is lesz 25-27% re .
Segítségedet köszönöm!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Számviteli törvény hatálya alatt a bevétel 2011-es, tehát a 30% evát kell megfizetni a decemberi bevétel után. akkor is, ha a számla januárban kerül kiállításra. A bevétel a mérlegben követelés, tehát amikor a tao hatálya alatt megkapod, akkor már nem lesz bevétel.
Az áfa szabálya az áfa törvénytől függ. A folyamatos szolgáltatásnál az időszakot is nézni kell, tehát lehet, hogy 2012-ben számlázol, de ha az időszak 2011, akkor az áfa kulcs még 25%.
Ha meg tudod tenni, a decemberi díjakat számlázd is ki decemberben. Sok kérdés és probléma megoldódik.

Csilla  -  

Sziasztok
Evás betéti társaság könyveléssel fogalalkozik.2012.01.01-től kilép az evából. A december havi számlák könyveléséről /szerződés szerint/ 01 hóban kerülnek kiállitásra a számlák, melyek lehetnek átutalásosak és készpénzesek is. Ha a novemberi könyvelésről 2011.decemberben kerül kiállitásra a számla, de pénzügyileg csak 2012-ben kerül rendezésre. Melyik időszakban kell a fenti tételeket
figyelembe venni. Ha 2012 januárban állitom ki a számlát az előző időszaki könyvelésről, akkor már az uj eva nélküli adószámot használok. Köszönettel

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Minden attól függ, hogy a bt milyen nyilvántartást vezet.

Csilla  -  

Zsuzsi

Válaszolnál a 2011.12.07-én feltett kérdésemre,/ Csilla 2011 12 07 -.08.02./ bevételi nyilvántartást vezető betéti társaságról van szó.

Köszönettel

Levente  -  

Sziasztok!
Kettős könyvviteles EVA-s bt kilép az EVA-ból. Az utolsó számlát decemberben állítja ki, decemberi teljesítéssel, februári fizetési határidővel.
Ez az összeg mindenképpen a 30%-al adózik? A 2012 februárban befolyt összeget a 2011-es szabályok szerint veheti ki 2011-es osztalékjövedelemként?
Köszönettel:
Levente

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Számviteli törvény hatálya alatt a decemberi számla decemberi bevétel, és 30%-kal evázik.
A mérlegben már követelés, amikor befolyik nem érinti a bevételt.
A tárgyévi bevételből osztalékként jóváhagyod, akkor ki is veheted.

Németh Istvánné  -  

Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást

Teca  -  

Sziasztok!
Ki tudna nekem segíteni. Evás könyvelő kft vagyok, előrehozott öregségi nyugdijba mentem,2 évet kifizettem, jövő év 09.15-ig.
Eddig nem volt bérköltségem,nyugdijas vagyok, de mi leszek jövőre? 1953-as vagyok.
Nem találok erre egyértelmű választ. dec.20-ig pedig
döntenem kell.

Diák Éva   -  

Szia Teca!
Mit fizettél ki jöv.év 09.15-ig?
Úgy tudom, hogy aki nem érte el jövőre a rendes öregségi nyugdíjkorhatárt, annak választani kell a nyugdíj, vagy a vállalkozása között. Ha meg marad a vállalkozása, a nyugdíjat vissza kell fizetnie, ha önként nem mond le róla. / Kötelező mérlegképes továbbképzésen mondták./
Mit tudsz erről?
Az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem ért vállalkozó a minimálbér másfélszerese után fizeti meg a járulékot, függetlenül attól, hogy vesz-e ki jövedelmet.
Tehát lesz járulék költséged.
Örömmel venném, ha Zsuzsi megerősítene, hogy jól értelmeztem-e az fent leírtakat.

szinkron  -  

Kedves Zsuzsa
Könyviteli szolgáltatást végző KFt . vagyunk. Több Evá-s egyéni vállalkozónak kőnyvelük, vannak kiegészitő tevékenységüek valamint EVA-s társas vállalkozók. Gondba vagyunk hogy mit javasoljunk , hogy kilépjenek-e vagy maradjanak továbbra is eva körben. Több kalkulációt csináltunk, és úgy látjuk, hogy az a vállalkozó akinek kicsi (1-2-3 millió ft)a bevétele költségeket kevésbé tud elszámolni az általány adó és az alanyi mentesség a legkedvezőbb, de nagyon bizonytalanok vagyuk ezért kérjük a segítségedet.
Szerinted jól gondoljuk, hogy az általány adózás kevezőbb. ?

Könyvelő könyvvizsgáló biztonsági ör választhatja az általány adózást?

Teca  -  

Az a cég ahol alkalmazva voltam a nyugdijamat fizette ki
59 éves koromig, mert 59 évesen el lehetett menni nyugdijba/most is 12.31-ig aki betöltötte az 59 évet, és 38
év munkaviszonya van elmehet nyugdijba/ . A ránk vonatkozó nyugdijkorhatár 63 év.
2012-től minden megváltozik.
Azt nem tudom, hogy Tb. szempontjából nyugdijas maradok-e.
A nyugdijat nem veszik el. A társaságban ami az enyém, és
könyvekek, nem mindegy, hogy kell-e járulékot fizetnem, vagy
más módon /osztalék/ veszem fel a jövedelmet.
Ez lett volna a kérdésem.

kotizsu  -  

Kedves Zsuzsi!
A NYILVÁNTARTOTT ADÓTARTOZÁS esetén adónemenként kell vizsgálni tartozást, vagy a nav folyószámla végösszegét kell figyelembe venni. Sehol nem találtam erre vonatkozóan írást.
Köszönöm.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

az adótartozást nettó módon kell vizsgálni.

BZS  -  




Az adófolyószámla netto adotartozását kell figyelembe venni "nullás" igazolás kérésekor, függetlenül az adónemek egyenlegétől.

Renata  -  

Kedves Zsuzsa!
Szeretném a véleményedet kérni, könyvelőiroda vagyunk, és eva-s bevételi nyilvántartást vezető bt.A következő évtől áttérünk a tao alá , nem éri meg az evában maradnunk. A dec havi könyvelési díjakat januárban állítom ki és januárban is fizetik ki. Több fórumon érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy be kell tennem a nettó összeget a 2011 évi eva alapba és a 2012 évi tao alapba is. Ezt én nem egészen tartom elfogadhatónak.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Hogy mindkettő szerint adózni kellene, az elképzelhetetlen. Szerintem az eva szerint nem figyelembe veendő az a számla, amit ki sem állítotál.
Szerintem ez a bevétel már januári lesz.
Természetesen fontos, hogy a januári számlázás szerződésen alapul. Mert ha szerződés, és a korábbi gyakorlat szerint decemberben kellene számlázni, akkor nem tudod "áttolni".

Zima Mihályné (Zsuzsa)  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem az Evával kapcsolatban szeretnék kérdezni, az már számomra világos.
Lenne egy olyan jellegű kérdésem, hogy egy 100 %-os Önkormányzati Kft-nek a Tulajdonos minden évben biztosít működési támogatást.
Ezzel kapcsolatosan hallotam egy előadáson a Társasági adó növelő tételek kapcsán:
elhangzott hogy ilyen esetekben nem lehet negatív eredménnyel zárni a mérleget.
Kerestem a társasági adóban és erre vonatkozóan nem tudtam tisztán megérteni, hogy ilyen esetekben vonatkozik-e és mi vonatkozik a KFT-énkre?
Köszönöttel: Zsuzsa

Júlia  -  

Kedves Zsuzsi!

Ha egyéni vállalkozó kilép az evából, és csak az 500 km átalány elszámolását választja, akkor nem kell cégautóadót fizetnie!? Nem jól gondolom?

Előre is köszönöm a segítségedet!

Üdv,

Júlia

Éva  -  

Tudomásom szerint 500 km gépkocsi átalány elszámolásakor nem kell cégautóadót fizetni az egyéni vállalkozónak. Igaz ez 2012-ben is

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, jól tudjátok. Az 500 km elszámolásához nem kell cégautóadót fizetni, de ehhez útnyilvántartás sem kell. Ha viszont ennél több költségre van szükséged, akkor útnyilvántartást kell vezetni, és cégautóadót fizetni.

Ani  -  

Kedves Zsuzsi! Kérdésem,ha az egyéni vállalkozó kilép az EVÁ-ból, mit kell tennie az EVA bevallásban minden évben feltüntetett áttéréskori készlettel?
Egyébként vállalkozói tevékenységét dec.31-vel meg is szünteti. Köszönöm a segítséget. Üdv. Ani

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A vállalkozás megszüntetése azt hiszem elég egyértelművé teszi a választ: a készletet le kell adózni.

Ági  -  

Sziasztok!
Ha tudtok segítsetek illetve erősítsétek meg hogy jól tudom e az alábbiakat:
EVA-ból kilép de marad egyéni vállalkozó - akkor
- áfánál alanyi adómentességet választhat - 5 millió Ft-ig
- kérhet közösségi adószámot / Szlovákiába számlázna / de nem kell az összesítőt küldeni,
- mivel egyéni vállalkozó marad, pénztárkönyves, nincs könyvvizsgáló. / nincs tárgyi eszköze, csak banki nyitó tétel lesz /
- ha novemberi ill.decemberi számlái nem érkeznek be a bankba, januári bevétel lesz, de már rendes adózással, vagy csak a pl.december 2-a után kiállított utalásos számlák mennek át a következő évre?
Előre is köszönöm a segítséget.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

- 5 millióig választhat alanyi mentességet. Az idén be kell jelenteni!
- kérhet közösségi adószámot, de szerintem összesítő nyilatkozatot is kell küldeni. Ez viszont beleszámít az 5 millióba.
- az egyéni vállalkozó nem kerül a számviteli törvény hatálya alá, tehát természetesen nem kell könyvvizsgáló
- az eva megszűnéskor valamennyi számla után evát kell fizetni, még azután is, amit nem kapsz meg. Tehát nem megy át a következő évi adózásba.

Edit  -  

Zsuzsi és bárki aki tudja a választ!

Egy hete próbálom kideríteni, hogy ha az EVÁ-s KFT nem tudja dec.20-ig befizetni a 4.negyedévi EVA-t (mert a vevő nem fizett), akkor kötelező-e kijelentkeznie az EVA hatálya alól.
Három megye NAV ügyfélszolgálata 3 különböző választ adott erre.(igen, nem, és egy méltányossági kérelem a "bennmaradásra")

Levente  -  

Edit, a 4. negyedévi előleg még nem előírt kötelezettség, így emiatt nem lesz nyilvántartott tartozása december 20-án. A gond a bevallásnál lehet, ha a feltöltés nem volt megfelelő...

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Akkor zárják ki az evából, ha december 20-án NYILVÁNTARTOTT adótartozása van. Az előleget pedig nem kell bevallani, így nem lesz nyilvántartott adótartozása. A feltöltés miatt viszont biztosan meg fogják büntetni, még ha 1 napot késik, akkor is.

Kata  -  

KÖSZÖNÖM :))

Zsuzsa  -  

Remélem jól gondolom,hogy a fenti esetek a pénzforgalmi szemléletben könyvelt EVA-sokra vonatkoznak,tehát a kettős könyvviteles EVA-soknak nem kell könyvvizsgálat.
Erősítsetek meg légyszíves.
Köszönöm: Zsuzsa

Levente  -  

Zsuzsa, csak a bevételi nyilvántartásból visszatérőknél kötelező a könyvvizsgálat.

Székely Magda  -  

Kérdéseim lennének:
1./A bevételi nyilvántartást vezető BT esetében 7. § (3) Igénybe vett szolgáltatás esetén a bevétel megszerzési időpontja az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának az ÁFA tv. rendelkezései szerinti telj. időponttal adófizetési kötelezettsége keletkezik. Ebben az esetben a bevétel nem biztos, hogy ténylegesen megtörténik, még ebben az évben.

2./ Ha kft lép ki az EVA-ból, akkor is kell könyvvizsgáló??
Hol van a törvényben ez a könyvvizsgálói előírás??
Sz.M.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

1. Vigyázz, mert itt az evás nem a szolgáltatás NYÚJTÓJA, hanem az IGÉNYBE VEVŐJE.
2. A könyvvizsgálati kötelezettséget a számviteli törvényben találod, ahol egyébként a nyitó mérleg elkészítését is előírja a törvény. 2/A.§ (4)

Györgyi  -  

Szia Zsuzsi!

Lehet, hogy valamit félreértettem a múlt heti előadáson. Ha pénzforgalmi szemléletű evás december 1-jén állít ki átutalásos számlát és nem kapja meg még az idén, akkor a 30 napos szabály ellenére is 37%-kal fog evázni?

Erika  -  

A számla kelte dec.1. és az azt követő 30 nap a dec.31. tehát 30% lesz az eva mértéke.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A pontosan december 1-én kiállított számla, még belefér, de a december 1 után kiállított számlák esetében, ha az nincs kifizetve, és a vállalkozás pénzforgalmi szemléletű, akkor a bevétel megállapításának napja átcsúszik 2012-re.