Fogadjunk, hogy van olyan ügyfeled, akit érint az élelmiszerlánc új adója!

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Most, hogy közeledik a június 30-i meghosszabbított határidő is, gondoljuk át újra, kiknek is kell az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat megfizetni. Számos olyan vállalkozással találkoztam, akik teljesen biztos volt abban, hogy ő nem érintett a kérdésben, de aztán megdöbbent…

popcorn.jpgA jogszabály alapján a felügyeleti díjat az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv részére az alábbiakban felsorolt természetes személy vagy gazdálkodó szervezetnek kell fizetnie:
  • 1. az élelmiszer-termelési, tenyésztési, kísérleti célból tartott állatokat forgalomba hoz,
  • 2. élelmiszer-, takarmány-termelési célból termesztett növényt, vetőmagot, növényi terméket illetve az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szaporító és ültetési anyagot forgalomba hoz,
  • 3. nyilvántartott vagy engedélyezett élelmiszer-vállalkozás,
  • 4. nyilvántartott vagy engedélyezett takarmány-vállalkozás,
  • 5. állatgyógyászati készítményt, állatgyógyászati terméket állít elő vagy, forgalomba hoz,
  • 6. engedélyköteles terméket, illetve a 2003/2003/EK rendelet szerinti EK-műtrágyát állít elő, vagy forgalomba hoz,
  • 7. állati eredetű melléktermék kezelését, felhasználását, további feldolgozását, szállítását végzi, vagy az ezekből származó terméket forgalomba hoz,
  • 8. élőállat szállítást végző vállalkozást, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és fertőtlenítését végző helyet, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítőt (karantént), állatrakodót, gyűjtőállomást, kereskedői telepet, etető-itató állomást, pihentető állomást, állatvásárt üzemeltet,
  • 9. szaporítóanyag előállítást és tárolást végez,
  • 10. nyilvántartott vagy engedélyezett laboratóriumot üzemeltet,
  • 11. állategészségügyi szolgáltató létesítményt üzemeltet, az állatok jelölésére szolgáló eszközt forgalomba hoz.
A 3. pont értelmezéshez nézzük, hogy mi is az az élelmiszeripari vállalkozás: „nyereségérdekelt vagy nonprofit, köz- vagy magánvállalkozás, amely az élelmiszerek termelésével, feldolgozásával és forgalmazásával összefüggő tevékenységet folytat.”

Meglepetésére tehát adóalannyá válik például:
- az autómosó, ha olyan autót is mosnak, akik élő állatot is szállítanak,
- a fuvarozó, ha állati eredetű terméket is szállít,
- a mozi, aki egyben büfét is üzemeltet,
- az irodaszer kereskedés, akinek a termékei között pl. az ásványvíz vagy a kávé is szerepel.

Aki csak teheti, elkerüli…


Volt idő, amikor az Adónavigátor Konferenciákon svédasztalos ebédre láttuk vendégül a résztvevőket, de amikor megemelték a reprezentáció adóját, megszüntettük a vendéglátást.

Nem akartuk a részvételi díj számláján külön feltüntetni az ebédet, amivel plusz adót fizetnének a résztvevők. Inkább „jóárasítottuk” a konferenciákat, így a szünetekben mindenki azt eszik-iszik, amit megkíván a Lurdy Ház büféiben, éttermeiben.

Hasonló a helyzet ezzel az új adóval is. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj összege ugyan nem nagy, de a hozzá kötődő adminisztráció, és a bírságolás lehetősége arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy ha tehetik, kerüljék el.

Keressük a legérdekesebb, legbizarabb élelmiszerlánc adóalanyokat!


Ha ügyfeleid, ismerőseid között vannak olyan vállalkozások, amelyek az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatba kerültek, kérlek írd meg a hozzászólásokba, milyen tevékenységet folytatnak – persze cégnév nélkül!

Néhány gondolatébresztő:
- konferenciaszervezés kávészünettel
- mozi és popcorn
- kamionmosó, amely élőállat szállító vontatmányt is tisztít
- benzinkút shoppal

benzinkut.jpgmozi_popcorn.jpg










Szóval, van ilyen ügyfeled?



A bejegyzés címkéi

élelmiszerlánc-felügyeleti díj


Hozzászólások

Edit  -  

Kedves Zsuzsika!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat K Ö L T S É G H E L Y I L E G hova kell könyvelni, mert a számviteli levelek 268. számában(2012.július 5.) 5505. kérdésszám alatti válasz csak a költségnemről rendelkezik, hogy az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elszámolni. Jól szeretnénk könyvelni, mivel eredményre ható a díj. Mielőbbi választ szeretnék: Köszönettel: Edit

Nóri  -  

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy most, hogy közeleg az első részlet befizetésének határideje, van-e olyan, akinek még mindig nem jött meg a pénzügyi bizonylat és az azonosító (ami kell az utaláshoz), vagy csak én csináltam valami rosszul?!

Pali  -  

Kedves Sorstársak!
Ügyfelem hentesárút szállít a nagykertől a boltokba hűtőkocsival.
NÉBIH szerint nem tagja a láncnak, mert az oldalas nem megy fel magától a platóra, nem tollú és nem trágya! Nem melléktermék, tehát a húst szállító fuvaros nem tagja a láncnak. Már csak ez az egy ügyfelem nincs kész. Most bevalló-vagy nem??

Varga Gabriella  -  

Kedves Zsuzsi!
A bevallás tekintetében a 06.hó 30-a végső dátum, vagy mivel ez szombati napra esik, elküldhető még 07.02-án hétfőn is? Vagy a NÉBIH nem az Art szerint veszi figyelembe a beküldési határidőt?
Erre vonatkozóam még nem tett fel senki kérdést.
Köszönettel: Gabi

Ágnes  -  

2011.évi CLXVI. törvény 69.fejezete "Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008.évi XLVI. törvény módosítá-
sa" alatt a törvény 47/B.§.(8) bekezdése:

"...Nem kell bevallani, illetve megfizetni a felügyeleti
díjat, ha annak mértéke nem éri el az ezer forintot."

Véleményem szerint a törvényt sem végrehajtási utasítás-
sal, sem egyéb közleményekkel nem lehet felülírni, tehát ha nem végzi a tevékenységet (nincs belőle bevétele) akkor bevallani sem kell.

Valéria  -  

a törvény nem tartalmazza, hogy nem kell bevallani az ezer forintot csak azt ,hogy nem kell megfizetni

Morzsiga  -  

EVÁ-s egyéni vállalkozó esetén mi a felügyeleti díj alapja? Az evás árbevétel TEAOR szerint meghatározott részét veszem figyelembe, vagy az eva alapból (30%=2011) indulok ki és azt osztom fel a TEAOR alapján?

Lak Andi  -  

Pici szépségszalon üditőt értékesít, éves szinten kb. 10. e Ft bevétele van belőle és mivel végsőfogyasztó a vendégköre 20 e Ft átalányt kell fizetnie? Ezt nem gondolták komolyan ugye akik ezt kitalálták????

Szné Zsóka  -  

Fuvarozással foglalkozó Kft, nyári idényben gyümölcsöt is szállit a feldolgozóipar részére, nem végfelhasználónak.
Alanya lesz az élelmiszerláncnak,?? kell-e bevallást késziteni ???
Mi a véleményetek??
Köszönettel Zsóka

Tóthéva  -  

Szerintetek az egyesületként működő vadásztársaság fizet-e ÉF dijat ? Azért érdekes a kérdés, mert szerintem nem termelési, tenyésztési, de nem is kisérleti célból tart állatokat ( egyáltalán nem is tart, csak elejti a zsákmányt ) , viszont forgalomba hozza

Decsi Zsuzsa  -  

Hátha valaki hasznát veszi:
Írásban válaszoltak: kifőzde (konyha) hidegtálat készít megrendelésre, ha "számlát állít" ki róla, nem végfelhasználónak értékesítő, nem "fizethet" átalányt, de valószínű, így jobban is jár:)

Szép Heni  -  

Ez azért jópofa, mert a jogszabály egy úniós rendelet 3. cikkének 18-as bekezdésére hivatkozik, hogy mit kell érteni a végső fogyasztón. A bekezdés szerint minden értékesítés végső fogyasztó felé történő értékesítésnek számíti, ha a vevőd nem élelmiszeripari vállalkozás tevékenysége során használja fel a terméket. E szerint, ha egy cég számlával rendel hidegtálat és a vevő nem felel meg az előbbi kritériumnak, akkor számla ide, számla oda, az bizony végső felhasználó felé történő értékesítésnek számít. Szerintem még a rendelet megalkotói sem tudják, hogy mit szabadítottak ránk.

Decsi Zsuzsa  -  

Szia! Ha ezt egyszer leírták, nem büntethetnek, max ha nem fogadják el, fizeti utólag az átalányt a vállalkozó. De addig, amíg a törvényt ellenőrzők sem tudják értelmezni a rendeletet, mit várnak tőlünk?

Decsi Zsuzsa  -  

Telefonon megkérdeztem, hogy jól értelmezem-e, a cica-kutya-teknős-hal eledelt árusító kisker alanya-e felügyeleti díj fizetésnek?
Válasz: iiigen
Kérdés: miért?
Válasz: biztosan azért, mert valahol a kutya-macska ételkülönlegesség:):):) Elég morbid, nem?

Kriszta  -  

Ha egy nonprofit családi napközi szülinapi bulikat is szervez és a díjban persze van torta, étel, ital, akkor neki is fizetni kell?
Az ottani ebédeltetésért is? Az ebédet rendelik, a reggelit, uzsonnát helyben készítik.

Edit  -  

Egyéni cég sporthorgászathoz beetető anyagot (csalit) gyárt és forgalmaz, ez a tevékenység bár nem hobby eledel, és nem is takarmány mégis oda van besorolva. A gyártást alvállalkozók végzik egyéni vállalkozóként a cég üzemében (szerintem Ők is fizetnek takarmány előállítás a TEAOR kódjuk).
Forgalmazás több saját kisker boltban és nagykereskedelmi hálózatban is folyik. Ennek árbevétele után fizeti a cég a díjat.
Azok a nagykereskedők akik vagy tovább forgalmazzák, vagy saját boltjukban értékesítik az etetőanyagot szintén fizetnek. Hát ez tényleg lánc a javából.
Mégis úgy gondolom a HALAK járnak a legrosszabbul!

Ildikó  -  

Kissé "melegem" lett a felsorolást elolvasva, ezért inkább gyorsan megkérdezem egyéni vállalkozó zöldség-gyümölcsöt árul a piacon. Nem termeli, hanem veszi az árut. Ö is alanya?

Császnekné Finta Erzsébet  -  

Az egyéni vállalkozónak a jövedelmét kell bevallani (váll.kivét, átalány, váll.jöv.) Kérdés a 27 %-kal növelten?
A Felügyeletnél nem tudtak erre válaszolni. Ugyanis ez az SZJA szempont nem? Hogy állítottátok be

Decsi Zsuzsa  -  

Szia! Nem kell 27 %-kal növelni, mivel az csak az szja alapja, a jövedelme a váll.kivét+ ha a bevétel-ktg különbözete pozitív szám volt (min.jöv.alap NEM!!!)

Márti  -  

Külföldről hozunk be ásványvizet, és adjuk tovább mozgóboltos értékesítési formában, de csak boltoknak történik az értékesítés, magánember nálunk nem vásárolhat.Ugye jól gondolom, hogy mi is az élelmiszerlánc-felügyeleti díja alá tartozunk?

Kati  -  

Patikák esetében még kérdéses, hogy az átalánydíj vonatkozik-e rájuk vagy sem, mert az átalánydíj azokra vonatkozik, akik mikrovállalkozásnak minősülnek és végső felhasználónak ÉLELMISZERT értékesítenek. Az állatgyógyászati termékek nem minősülnek élelmiszernek. Ezzel kapcsolatban eddig a nebih-től csak kitérő válaszokat kaptunk. Tehát még mindig nincs megoldás.

Klári  -  

Van olyan cég, ahol védőitalként ásványvizet kapnak a dolgozók.
Ez a cég is adóalannyá válik?

Terhesné Miletin Katalin  -  

teafilterezést (csomagolást) végeznek

Anda  -  

Jól értem, hogy ha az EV illetve társaság tevékenységi körében fel van sorolva olyan tevékenység, amit a közzétett Excel tábla tartalmaz, attól függetlenül kötelezett bevallás benyújtására, ha
- egyáltalán nem volt árbevétele
- az adott TEÁOR számhoz kapcsolódóan nem volt árbevétele??

Mivel mikrovállalkozásról van szó, ezért 20.000 Ft-ot kell bevallani éves kötelezettségként???
Vagy nem kötelező az átalányt választani?

Toldy Lajos  -  

Azoknak az adóalanyok, melyek élelmiszer felügyeleti díj fizetési kötelezettséggel biró vállalkozásoknak értékesítenek, és az adott termék mindkét félnél díjköteles lenne, megállapodhatna egymással, hogy melyikük fizeti az adott termékre vonatkozó dijat. Ehhez egy szerződés szükséges, melyben megállapodnak abban, hogy a 2011-ben kettőjük között forgalmazott érték után melyikük fizeti meg az élelmiszer felügyeleti díjat.

Soós József  -  

A belföldi és külföldi nem menetrendszerű személyszállítással foglalkozó autóbuszos cégek, melyek, a buszon hűtőből üdítőt, sört, egyebeket árulnak, ha zene is szól hozzá, akkor jogdíjat is kell fizetni a zene után(Artisjus), pedig nem is ebből eredő üzleti haszon reményében teszik.
A sportlétesítmények, és az összes olyan hely, melyen a meleg enyhítésére, rosszullét elkerülésére ásványvizet adnak az embereknek. Szerintem brutális, és embertelen.
Üdv. Józsi

Soós József  -  

A belföldi és külföldi nem menetrendszerű személyszállítással foglalkozó autóbuszos cégek, melyek, a buszon hűtőből üdítőt, sört, egyebeket árulnak, ha zene is szól hozzá, akkor jogdíjat is kell fizetni a zene után(Artisjus), pedig nem is ebből eredő üzleti haszon reményében teszik.
A sportlétesítmények, és az összes olyan hely, melyen a meleg enyhítésére, rosszullét elkerülésére ásványvizet adnak az embereknek. Szerintem brutális, és embertelen.
Üdv. Józsi

dr Ván Lajos  -  

Az Adónavigátor csomagot amit kaptam szeretném elmenteni, mert kinyomtatni nem engeded.

Pekárik Györgyné  -  

Gyógynövény termesztés,frissen vágva,szárítva és ugyan így frissen vágva és szárítás után értékesítve. Kötelezett e élelmiszerlánc adót fizetni?
Sertés, és marha tenyésztésével foglalkozó és élve értékesítő Őstermelő köteles e élelmiszeradót fizetni? ,és ha igen ezt hol kell bevallania ? Határidő a 2012.06.30?

Anikó  -  

Igen mi is pont így csináltuk. Ha a TEÁOR benne van a tevékenységei között akkor küldtünk bevallást és természetesen, nullásat ha a teherszállításból származó bevételei között nincs felügyeletidíj kötelezett.

abigél  -  

Engem a 7 pont ejtett gondolkodóba. A birkaszőr kikészítve a hortobágyi vásáron, van az elefánttrágya,amit az állatkertben vödrös kiszerelésben árulnak ide tartozik vajon?

István  -  

Italszolgáltatás miatt kötelezett.

István  -  

Üdv! Továbbá: jól látom, hogy ha a tevékenységek között szerepel olyan teáor, ami által kötelezetté válik a mikrovállalkozás, így nem bevétel arányában fizet, hanem a tételes 20000-ret, míg ha nem lenne mikro, akkor az ilyen jellegű nulla bevétel után nem keletkezne fizetési kötelezettsége, csak bevallási?

Decsi Zsuzsa  -  

Azt, hogy átalányt, vagy tételes után fizet, az dönti el, hogy továbbértékesítő, vagy végfelhasználónak értékesít. A végfelhasználónak értékesítő mikró vállalkozás csak az átalányt fizetheti.

sarkoziani  -  

Tessék mondani az italkimérés élelmiszerkategóriába tartozik?

Mónika  -  

Sajnos én is így jártam. Eddig meg voltam róla győződve, hogy nekünk nem kell fizetni! Most már nem vagyok benne ennyire biztos.
Ha tudja valaki, hogy hol találom a bevallást és mi a neve meg a száma akkor azt megköszönném, mert hirtelen nem találtam sehol.Igaz eddig nem is nagyon foglalkoztam vele!
Köszönöm előre is a segítséget!!!!!!

Nyafi  -  

Mónikának:
A Nebih honlapot nyisd meg és középen megtalálod a bevallás lépéseit- a TÁEOR tábla is benne, hogy ki fizet. a GYIK között is utolsó témaként sok kérdésre választ kapsz. Szánj rá egy nyugalmas napot, mert nem egyszerű a dolog!
Ha eljutsz a bevallásig, onnan már gyerekjáték!
Üdv: Nyafi

kati  -  

közbenső kereskedő benzinkutaknak értékesít tovább szárazsüteményt, aszalt gyümölcsöt. Rá vonatkozik?

Ilona47  -  

Igen, de nem végfelhsználó, így lehet, hogy Ő jól jár.

kati  -  

Mezőgazdasági őstermeléssel foglalkozó magánszemély mézet termel, amit viszonteladónak értékesít "nagyban". Rá vonatkozik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj?

anikó  -  

én úgy tudom, hogy az őstermelés 8 mill Ft-ig mentes... Szóval attól függ a mézelős ügyfeled eléri-e... vagy túllépte már.

Nyárfás Istvánné  -  

A gyógyszertárakra vonatkozóan a Magyar Gyógysz.Kamara
megjelentetett egy "állásfoglalás"-t,felsorolva az általad is
említetteket, majd kaptunk egy piros felkiáltójeles módosítást, hogy csak az állatgyógyászati termékek forgalma után kell vallani és fizetni.
A patikák, mivel általában mikrovállalkozások és végső fel-
használóknak értékesítenek, a 2o E Ft-os általányt kötelesek
ugyis megfizetni. Vagy lemaradtam valamiről?
Üdv.Nyafi

Katalin  -  

Kedves sorstárt, én kértem írásos állásfoglalást, melyben kifejtik, hogy a gyógyszertárak, nem csak az állategészségügyi gyógyszerekér, hanem az összes táplálkozáskiegészítő és gyógytea után is fizetni kell. Felvettem a kapcsolatot a programozókkal, szinte az összes patikas program már tudja, a listázásból lehívható a tény forgalom az élelmiszerláncban adóztatandó árbevétel után a program még ki is számolja.
Azt azért szeretném mondani, hogy nem minden gyógyszertár mikróvállalkozás 2012 évtől, mivel a kapcsolt és a kapcsolodó tényezőket is figyelembe kell vnni és egy tulajdonos befektető esetén, már összeadódnak a dolgok, de ha nem így van én is örülnék a mikróvállalkozásnak. Üdvözlettel Katalin

Katalin  -  

Kedves sorstárt, én kértem írásos állásfoglalást, melyben kifejtik, hogy a gyógyszertárak, nem csak az állategészségügyi gyógyszerekér, hanem az összes táplálkozáskiegészítő és gyógytea után is fizetni kell. Felvettem a kapcsolatot a programozókkal, szinte az összes patikas program már tudja, a listázásból lehívható a tény forgalom az élelmiszerláncban adóztatandó árbevétel után a program még ki is számolja.
Azt azért szeretném mondani, hogy nem minden gyógyszertár mikróvállalkozás 2012 évtől, mivel a kapcsolt és a kapcsolodó tényezőket is figyelembe kell vnni és egy tulajdonos befektető esetén, már összeadódnak a dolgok, de ha nem így van én is örülnék a mikróvállalkozásnak. Üdvözlettel Katalin

Ildi  -  

Szia! Én is így jártam a bevallásokkal.
Sőt van egy büfésem aki 2011.12. hóban nyitott, tehát kell bevallást adnom. Végfogyasztónak értékesít 20.e az adó. De 2012.05.31-én be is zárt.

Ildi  -  

Bocsi! Miklós hozzászólásához szerettem volna tenni a megjegyzésemet.

Judit  -  

Szia Ildi!
Tegnap beszéltem az élelmiszerláncosokkal, az olyan vállalkozó aki 2012.06.30. előtt megszüntette a vállalkozását, annak nem kell bevallást adnia.

Decsi Zsuzsa  -  

Nem maradt leltárkészlete, amit továbbértékesít egy kocsmának, vagy boltnak???Akkor a tételes után fizet, ami akár 0 Ft is lehet:)

Gergely Béláné  -  

már egy-kétszer elolvastam atörvényt, de nem tudok rájönni,
hogy melyik időszak népegészségügyi adójával csökkenthető
az összeg.

Ankó  -  

Aulában kávé és kólaautomata van. Mi csak áramot adunk. Adóalanyok leszünk?

Ildi  -  

Szia Anikó! Nem. Ti bérleti díjat kaptok a helyért. Az élelmiszerlánc adót az automatás fizeti. Ő az élelmiszer értékesítő.

Anikó  -  

Kedves Ildi! köszönöm.

Miklós  -  

Elnézést az előbb lemaradt az aláírásom.
Köszönettel: Skoda Miklós

Miklós  -  

Kedves Zsuzsi!
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem igen bizar bevallások álltak össze.
Pl. Van egy kis büfésem, aki éppen csak megél a vállalkozásából, de 20 ezer Ft adót kell fizetnie, mert csak végfelhasználóknak értékesít, mikrovállalkozás és átalánnyal számolt a program. Ezzel szemben meg van egy több millió forint bevételt elérő, de jövedelme csak 2 millió Ft, nem csak végfelhasználóknak szállító EV, aki tételesen számol el és a jövedelmi után csak 2 ezer Ft adót fizet.
Valami nagyon nem oké, vagy én szúrtam el a dolgot?

Böröczky Zsuzsi  -  

Igazad van, sőt. Engem az is mérhetetlenül zavar, hogy a bevétel után kell adózni, és nem az árrés után. Minél több szereplője van a láncnak, annál inkább igaz, hogy egy adott termék értékének többszöröse lesz a fizetendő díj.

Decsi Zsuzsa  -  

A kisvállalkozásoknak tipp: értékesítsenek viszonteladónak 1-2 alkalommal, állítsanak ki számlát az értékesítésről, (felügyeleti díj köteles termékről) és máris nem az átalányt kell fizetni.

Ica  -  

A cég alomszalma forgalmazással foglalkozik. Az alomszalmát állatok (pulyka ) alá szállitja. Nem tudom még most sem,hogy alanya-e az új adónak ? Kérdésemet feltettem, leirva a tevékenységet, a válasz az volt,hogy megküldték a rendelet mellékletét tartalmazó tevékenységek listáját, és irták,hogy ez alapján soroljam be a végzett tevékenységet, ha beletartozik !!! Na ettől nem lettem okosabb, ha ellenőriznek vajon egyetértenek abban,hogy szerintem nem kell fizetni.
Te hogy látod, illetve Ti hogy látjátok ??

Ildi  -  

Szia! Ha a kamionmosó, ami élő állat szállító vontatmányt mos is beletartozik az élelmiszerlánc adóba, akkor az alomszalma is. Nem? De ha a tevékenységi körötök nincs a mellékletben jogosan nem vallasz és fizetsz ilyen adót.

Kaposváriné Zsuzsa  -  

Ha a teherfuvarozással foglalkozó vállalkozó csak müszaki cikket szállít, élelmiszert nem, akkor is mint fuvarozó teáor száma szerint köteles a dijat megfizetni?

Miklós  -  

Kedves Zsuzsa!
Közzétettek egy TEÁOR listát, ami alapján mindenki besorolhatja a tevékenységét. Ennek a listának az utolsó oszlopa a megjegyzés. Abban egyértelműen meghatározzák, hogy egy sima műszaki cikkeket fuvarozó vállalkozás nem alanya ennek a sarcnak.
Miklós

Ildi  -  

Szia! Én ilyen esetben a bevallást elkészítettem, nullásan, mert a teáor szerint adóalany vagyok, de a menetlevelekből látszik, hogy mit szállítottam.

Gabi  -  

Ha táplálékkiegészítőket forgalmazok bekerülök-e az adóalanyok közé?

Heni  -  

Kedves Zsuzsanna! Érdeklődnék, hogy egy számítástechnikai üzlet ásványvíz gépet helyezett az üzletbe a vásárlók részére. Ez után is meg kell fizetni a díjat? Válaszodat előre is köszönöm!

Kata  -  

Élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatba kerül többek között a zöldség-gyümölcs kereskedő is többek között..(4721 tev.)

zmoni  -  

kórház (pl. magánklinika) ahol természetesen enni is adnak az ápoltaknak?

Miklós  -  

Kedves Zmoni!
Véleményem szerint a kórházakban adott étkezés beletartozik a közétkeztetés fogalmába. A kórház akkor tartozhat ebbe a kategóriába, ha saját maga állítja elő az ételeket. Ha valaki szállítja neki, akkor ő megúszta, de a beszállító nem.
Miklós

horompokati  -  

Általában minden gyógyszertár is alanya, mert valamilyen élelmiszert mindenképpen forgalmaz (pl. babavíz, stb) - ha állatgyógyászati terméket nem is:)