Fizessünk-e osztalékot még az idén?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az év végén már mindenki a jövő évi szabályokat figyeli. Nem mindig szerencsés a tervezetek alapján döntéseket hozni, hiszen a végleges törvény jelentősen eltér a benyújtott javaslattól. Annak a vállalkozásnak, amely a korábbi évekhez kapcsolódó beszámolóban jóváhagyott osztalékot, de még nem fizette ki, talán érdemes várnia…

A jövő évi adótörvényekre vonatkozó törvényjavaslat még a zárószavazásra vár, ezért szerintem nem lehet azt „készpénznek” venni. Már eddig is több mint száz módosító indítvány érkezett az eredetileg benyújtott javaslathoz, és láttunk már olyat, hogy a végszavazás előtt néhány perccel újabb módosító indítványok kerültek elfogadásra.

Az osztalékok esetében – az eddigi gyakorlat szerint – a kifizetés évében érvényes szabály szerint kell az adókötelezettséget megállapítani.

Ezért a 2010-ben kifizetett osztaléknál függetlenül attól, hogy melyik évre vonatkozik, 25% szja és 14% eho terheli a magánszemélyt.

A törvényjavaslat az egykulcsos adó bevezetésével 16%-os szja terhet vet ki az osztalékokra is.
Ha ez elfogadásra kerül (és jövőre is a kifizetés napján érvényes szabályt kell alkalmazni), akkor érdemes várni a kifizetéssel, hiszen 9%-kal csökken az osztalék adóterhe.

Viszont ha valami mégis másképp alakul, mint ahogyan most számolunk, és mégsem lesz kedvezőbb jövőre az osztalék, akkor decemberben is ki lehet fizetni az osztalékokat.

A november 24-i Adónavigátor Konferencián arra is kitérünk, hogyan marad több pénz az ügyfeleink zsebében. Egy „ügyfélbarát könyvelőnek” ez is számít…!


A bejegyzés címkéi

szja, osztalék


Hozzászólások

Magdi  -  

Szia Zsuzsi!

Bocshogy itt kérdezem ,az már biztos,hogy az osztalék után marad

14%-os EHO vagy még nincs meg a tv. Azért kellenne sürgősen tudnom ,

mert van egy evá-som ,aki  jobban járna ha visszalépne az evából ,ha      

nem kell netán fizetni a 14%-ot is  de nem tudom biztosan így van -e

mert a tervezet szerint megmarad a %-os EHO.

Köszi a segítséget.

Krisztina  -  

Mi a helyzet abban az esetben, ha 2010-ben osztalékelőleget hagytunk jóvá-, jelentettünk be, de azt még nem fizettük ki? Köteles a Kft. december 31-ig (mérlegfordulónapig) kifizetni az osztalékelőleget? Nem lehet annak kifizetését 2011-ben teljesíteni? Mi a pontos jogszabályi hivatkozás, amennyiben úgy van, hogy mérlegfordulónapig ki kell fizetni? Köszönöm válaszát.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Mi a helyzet abban az esetben, ha egy cég az evás időszakából őrizget még ki nem fizetett osztalékot. Nem tudták kifizetni, mert nem volt miből.  A cég a bevételi határ túllépése miatt közben kikerült az eva alól. Ennek az osztaléknak a kifizetésére is vonatkozik az, hogy adóztatni kell a kifizetés napján érvényes feltételek szerint? Remélem nem, hiszen ez az osztalék "le volt evázva" !

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa.

Én a tervezetben nem láttam, hogy a 14 % behatárolt EHO-t eltörölte volna a törvény, de még igy is kevesebbet kell fizetnünk. Üdv czegletibor .

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Bocsánat, ha nem voltam egyértelmű. A 14%-os eho nem szűnik meg, hanem a 25+14% helyett 16+14% lesz az összes adóteher. (Szja + eho). Ez is 9%-kal olcsóbb, így megéri várni.

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm szépen!

Ott leszek 23.-án

Szép napot üdvözlettel

    Marika

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Marika!

Ne 23-án,  hanem 24-én gyere a konferenciára (persze remélem ez van a naptáradban is)

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

Szegedre nem jössz?

Lemezen meglehet vásárolni?

V.Mária

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Nem lehetne a 14%-os EHO-val is valamit kezdeni? Természetesen a 24-i konferencián ott leszek, remélem sok új hasznos információval távozunk. Köszönöm.

zsuzsa  -  

Kérdés: amikor ezt említettem a könyvelőmnek, (várjunk), vérig sértve közölte, az osztalékom, nyereségem(?) még régről van, hiába tologatom, nem vonatkozik rá az aktuális év szabálya. Ha ebben téved, akkor......

Köszönöm a részletesebb tájékoztatót. Zs.

kati  -  

 Bocsi,de a könyvelődnek nem ártana egy kis továbbképzés.Már pár éve megváltozozott a törvény és nem a keletkezés éve az irányadó hanem a kifizetés éve,hisz a magánszemély akkor jut jövedelemhez amikor az realizálódik . Szerintem Zsuzsi konferenciáját nyugodtan ajánlhatod neki!

 

Nanita  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm az infot. Épp pár perccel ezelőtt gondolkodtam a tavalyi évre jóváhagyott de még ki nem fizetett osztalékok sorsáról. Lehetségesnek tartod azt is, amit az egyik cikkben olvastam, hogy ezt a 16%-os osztalék szja-t az idei évre is lehet majd alkalmazni?

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Az idei vagy korábbi évekre jóváhagyott, már 2011-es kifizetésekre én el tudom képzelni, hogy ezt kell alkalmazni. Alaposan értelmezzük a törvényt, és akkor kiderül. Az idei évben (2010-ben) kifizetett osztalékra még nem tudom elképzelni.