Finisben a tavalyi év zárása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A 2012-es évvel kapcsolatosan az utolsó simításoknál járunk. Ilyenkor viszont még kiderülhet olyan hiba, amit érdemes kijavítani, mielőtt beadjuk a bevallásokat. Te mit tennél, ha most vennéd észre, hogy pl. egy tao-kedvezményt kifelejtettél a bevallásból?

Abban az esetben, ha a beszámolót már elfogadta a taggyűlés, de a társasági adó levezetésében hibát találtunk, a 1229-est még érdemes kijavítani és a helyes adatokkal beküldeni.

A beszámolót viszont már nem lehet javítani, még akkor sem, ha azt nem tettük közzé. A taggyűlés által elfogadott beszámoló végleges, így marad a számviteli önellenőrzés.

Tételezzük fel...

hogy amikor az egyik cégünk zárását készítettük, akkor elfelejtettük a tao bevallásban az adóalap-csökkentő tételek közé bekalkulálni a korábbi évek vesztéségét. A beszámoló a magasabb társasági adókötelezettséggel lett elfogadva, de a 1229-es bevallást még nem adtuk be.

Ebben az esetben a beszámolóval zárt üzleti évet már nem módosíthatjuk. A tao-bevallásban a veszteségelhatárolás miatt viszont muszáj a bevallásban ezt szerepeltetni, hiszen ez önellenőrzéssel később már nem lenne korrigálható.

Mit tegyünk?

depositphotos_3095122_original.jpgVezessük le újra a társasági adókötelezettségünket, töltsük ki ennek megfelelően a bevallást, és így küldjük be az adóhatósághoz.

A beszámolót tekintve nincs lehetőségünk újat készíteni, hiszen a taggyűlés véglegesítette a számokat. Itt nem a közzététel időpontja a döntő jelentőségű, hanem a beszámoló elfogadásának a napja.

Könyvelni mindenképpen 2013-ban kell, és ha a társasági adóban keletkezett hiba nem jelentős (a lényeges hiba, mint kategória már megszűnt), akkor még három oszlopos beszámolóra sem lesz szükség.
Természetesen ennek eredményre gyakorolt hatását a 2013-as tao bevallásban ki kell szűrni. Esetünkben a tao-kötelezettség csökkenést egyéb bevételként könyveljük, és ezzel majd csökkentjük a társasági adó alapját.
Csak ne felejtsük el! Lehet egy külön számlát nyitni a főkönyvben, és a nevében is jelezni ezt a feladatot.

Figyelem!

Ha a fejlesztési tartalék miatt szeretnél módosítani, akkor ne feledd, hogy ha az nincs a beszámolóban a lekötött tartalékok közé átvezetve, akkor nem csökkentheted a társasági adóalapot! A beszámolóhoz pedig már nem lehet hozzányúlni..


A bejegyzés címkéi

társasági adó, beszámoló


Hozzászólások

Lelandnounc  -  

301 Moved Permanently
Show more!..

Z  -  

KKV besorolásnál a "éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő
forintösszeg" fordulatot úgy kell érteni, hogy a létszám feltétel teljesülése esetén elég az egyik fenti mutató átszámított értékének a határ alatt lennie (és a másik átlépheti) ahhoz, hogy kisvállalkozásnak minősüljön vagy mindkét értéknek alatta kell lennie?

Magdi  -  

Számomra hasznos volt ez a gyakorlati tanács, mert egy 20 fős részvénytársaság főkönyvelője vagyok és már áprilisra meg kellett csinálnom a mérleget és tényleg összeült a közgyűlés, ott szavaztak a tagok a beszámoló elfogadásáról... Nálunk tényleg "kőbe lettek vésve" a beszámoló adatok. Szerencsére nem kellett módosítani a társasági adó összegén, de jó tudni, hogy viszonylag ilyen egyszerű helyre hozni egy tévedést.
Köszönöm a hasznos és gyakorlatias információt!

Marika !  -  

Köszönöm az összefoglalót.Hasznos volt. Bankhoz kell majd a mérlegem, viszont rosszul számoltam a Taot, ha jól számolom negatív lett volna a mérleg szerinti eredmény, hagytam a kevesebb taot, mondván elfogadott a mérleg, beadom a jól számolt tao. bevallást és erre az évre könyvelem a különbséget. A mérleg is ok, van pozitív eredményem. A tao is ok, csak nem ugyanannyi. Szerintem jó lesz.

Nonni  -  

Nem értem ezt a hozzáállást én sem... nehogy már ne tessen a tulajnak, ha végül kevesebbet kell fizetnie... Evidens, hogy újra csinálom ilyen esetben, ha több lesz a penzum, akkor is. A taggyűlési jegyzőkönyv dátuma meg tök mindegy, a papír elbírja, ha újra csináljuk. Nem hiszem, hogy minden cégnél (főleg a kicsiknél) összeül a nagy taggyűlés és ami ott elhangzik, az kőbe van vésve. A másik, hogy eleve jobb azon melegében kijavítani minden hibát, bármilyen okból született is.

Olgi  -  

Ez nem jutott eszembe: "a papír elbírja". Ez a jó kifejezés. Így legalább nem fog az ellenőr se értetlenkedni, hogy miért nem ugyanaz van a mérlegben, mint a TAO-ban. Mert az még egy nemgyenge párbeszéd lenne.

Olgi  -  

Huhhhh! Hát ilyen hozzáállással nagyon sokan "lehúzhatnánk a rolót". EGYÉRTELMŰ, hogy az egészet újracsinálom, ha nincs még közzétéve. Nem is kérdés. Az meg, hogy mikor van a taggyűlés, "csak adminisztráció". "Zsuzsa" nevű hozzászólóval értek egyet. Elvégre nekem az a fontos, hogy az ügyfél jól járjon és persze a káposzta is megmaradjon. A papírdaráló bírja és a papírgyáraknak is meg kell élnie.

Lord  -  

Nem igazán értem a felvetést és a választ. Az elfogadott mérlegbeszámolót és a hozzá kapcsolódó társasági adóbevallást közzéteszem illetve leadom május 31-ig. Például kiderül, hogy egy nagy összegű költség számlát nem vettem be az előző évi mérlegbeszámolóba, aminek társasági adó csökkentő hatása is van. Akár június elején önellenőrzöm a mérlegbeszámolót azt közzé teszem és a társasági adóbevallásra is önellenőrzést készítek. A mérlegbeszámoló változását módosítását a tulajdonosok közzéteszik.Ez így nem jó? Ha az elvárt adóval számoltam akkor a költségnövekedése miatt a társasági adó nem változik nincs különbözet csak a mérleg szerinti veszteség nő, kell-e a társasági adóbevallást módosítani hiszen különbözet nem mutatható ki.

Marika  -  

Zsuzsi!
Köszi az utolsó lehetőségre való jó tanácsodat!
Szép napokat!!!

Zsuzsa  -  

Mivel magán tulajdonú vállalkozásoknak könyvelek, kijavítom a mérleget is, hiszen a 2-3 fő tulajdonos örül, ha kevesebb adót kell fizetnie. A határozatot úgy is nekem kell elkészíteni és hogy abban milyen dátum van, eddig sem érdekelte a tulajdonosokat. Rendszerint a vállalkozó érdekeit nézem és nem azzal foglalkozom, hogy most kezdhetem az egészet újból. Már évek óta ugyanazzal a mérlegkészítő programmal dolgozom, ritkán fordul elő hiba, mert az előző évi tao bevallás és mérleg adataiból átveszi az adatokat és figyelmeztet ellenőrzéskor a hibákra.

Ili  -  

melyik az a mérlegkészítő program, amit használsz? Megadnád az elérhetőségét?

Köszönöm:

Ili

Zsuzsa  -  

Az EsBo Kft programja, nagyon szeretem. www.esbo.hu az ügyfelesem: Eskütt Zsuzsanna esbo@esbo.hu az e-mail címe.