FIGYELEM! Feltöltési kötelezettség 2007.12.20

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Minden évben az utolsó nagy feladat a könyvelők munkájában a feltöltési kötelezettség teljesítése. Amikor mások már az ünnepekre gondolnak, mi még lelkesen számolunk - nehogy valamelyik ügyfelünk mulasztási bírságot kapjon azért, mert nem fizette meg a várható adó legalább 90%-át…

A feltöltési kötelezettséget több adó tekintetében elõírja a törvény. Ki kell számolnunk:
- a társasági adót
- a különadót
- az iparûzési adót, a kommunális adót
- az egyszerűsített vállalkozói adót.

A hatályos szabályok szerint az egyes adónemekre év közben adóelőleget kell fizetni, és azt az adóév végén a várható szintre fel kell tölteni. A hatóság akkor nem szab ki mulasztási bírságot, ha a december 20-ig a tárgyévre megfizetett adóelőleg eléri a tényleges adó 90%-át.

NAGYON FONTOS tehát, hogy nem a várható adó 90%-át kell megfizetni, hanem a teljes, azaz a 100%-ot, csak a törvények még tolerálnak egy 10%-os változást!!

Az esetleges túlfizetés a bevallás benyújtása után visszaigényelhető, vagy átvezethető más adónemre.
A 2003. évi XCII. adózás rendjérõl szóló törvény alapján, ha az adózó december 20-ig a várható adó összegét nem fizette meg legalább 90%-os mértékben, a befizetett előleg és az adó 90%-ának különbözete után 20%-ig terjedő mulasztási bírságot fizet.

A feltöltési kötelezettség teljesíthető másik, olyan adónemről történő átvezetéssel, ahol túlfizetés mutatkozik.
Azt gondolom, hogy a folyószámlák egyeztetése egyébként is meg kell, hogy történjen az év vége előtt, azért, hogy az esetleges tartozásokat (akár egy kerekítésből adódó 1000 Ft-ot is!) rendezhessük. Ez ugyanis feltétele egyes adóalap-kedvezmények (pl iparűzési adó kedvezmény) igénybe vételének.

Társasági adó

A kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak az adóelőleget az adóévben az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie.
Ha az adózó az Európai Uniótól és/vagy a költségvetésből támogatást kap, akkor e támogatások miatt elszámolt adóévi bevételből az adóév utolsó hónapjának 15. napjáig meg nem kapott összeget nem kell figyelembe venni az adóalap számításakor.

Ha a számításaink szerint a várható adó kevesebb, mint a korábban előlegként megfizetett összeg, akkor a feltöltési kötelezettségre fizetni nem kell, de az utolsó időszakra (hónapra, negyedévre) előírt elõleget akkor is be kell fizetni.

Nem kell feltöltési kötelezettség miatt előleget fizetni azoknak az adózóknak, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

A társasági adó feltöltésekor már foglalkoznunk kell a jövedelem-minimum szabályaival is, melyet a kormány az alkotmányossági problémákat kiküszöbölve július 1-től „újra” bevezetett.
Fontos ez azért, mert ha valaki veszteséges az idén, és egyébként nem keletkezne társasági adója, akkor már most döntse el, hogy jövő májusban nyilatkozik a veszteségéről vagy pedig megfizeti a „minimumadót”. Az utóbbi esetben ennek legalább 90%-át december 20-ig a költségvetésbe be kell fizetni.

Különadó

A különadó esetében az adóelőleg háromhavonta (negyedévente) esedékes, melyet az előző évi bevallás alapján kell megfizetni. A különadó esetében az utolsó negyedévi adóelõleg az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig esedékes, ugyanúgy, mint a feltöltési kötelezettség is.
2007-ben az első két negyedévre még nem kellett előleget fizetni, mert egy viszonylag új adónemről van szó. Először a 2006-os évre adtunk le bevallást, így csak a 2007 III. és IV. negyedévére vallottunk előleget.
Így az idén az lesz a jellemző, hogy december 20-ig az előlegen kívül is fizetni kell.
A feltöltési kötelezettség nemcsak az 50 millió feletti vállalkozásoknak kötelező, hanem mindenkinek!

Egyszerűsített vállalkozói adó

Az adóalanyok az adóév első három negyedévére, a negyedévet követő hónap 12. napjáig adóelõleget fizettek.
December 20-ig a megfizetett előleget az adóévi várható fizetendõ adó összegére ki kell egészítenie.
Az evásoknál ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a negyedik negyedévi adót nem a negyedévet követen, hanem decemer 20-ig kell megfizetni.
Számukra kockázatot az jelent, hogy nem tudják előre melyik 30 napon belüli számlájuk lesz kiegyenlítve, és melyik nem. Lehet, hogy egy decemberi fizetési határidejű számla végül nem kerül kiegyenlítésre, illetve az is elképzelhető, hogy egy számla esedékessége január, de a partner decemberben kifizeti. Az első esetben legfeljebb „túlfizettük” magunkat, amibõl nincs baj, de a második esetben adóhiány keletkezik.
A legóvatosabb megoldás, hogy minden számlánk után befizetjük az előleget, majd a bevallással visszaigényeljük a többletet.

Helyi adó

A helyi kommunális és iparűzési adóelőleget csak a társasági adóelőleg kiegészítésére kötelezett vállalkozónak kell a várható éves adó összegére az adóév december 20. napjáig kiegészítenie.

Ez tehát azt jelenti, hogy csak azoknak kell a helyi adók kapcsán feltölteniük a már megfizetett előlegeket a várható adó összegéig, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta meg az 50 millió forintot.


A bejegyzés címkéi

adózás rendje, társasági adó


Hozzászólások

Jani  -  

Kedves Zsuzsi! 2003ban alapítottam vállalkozásomat(kft),vidéki székhellyel,fővárosi telephellyel.A tevékenység csak a telephelyen történik.Így az vidéki önkormányzathoz nullás IPA bevallásokat adtunk be.Viszont a Fővárosi Önkormányzathoz eddig nem adtunk be egy bevallást se, s IPA adóelőleget se fizettünk nékik.2007 dec.31ig 5Mft befizetendő IPA-t számoltunk ki.A kérdésem: kb.mennyi mulasztási bírságra és késedelmi pótlékra számíthatok,ha most el kezdem rendezni a dolgot?Köszi:Jani

csak a keresztnevét...  -  

Attila A mezőgazdasági őstermelő nyugdíjasok akik egy hektár földön kiegészitik azt a sok nyugdíjat hogy ne haljanak éhen vagy ne legyenek földönfutók azt gondolm disznóság ez az uj adóprés ha jól értelmeem ! ?

Balázs  -  

Kedves Zsuzsi! Bevételi nyilvántartással rendelkező evás betéti társaság vagyok. Lenne egy számlám, melynek teljesítési ideje most szombat, azaz dec. 22, a számla kelte is dec. 22., viszont a cég csak januárban tud fizetni, azaz fizetési határidő 2008. január 4. Ebben az esetben is fel kell tölteni az evát? Azaz ha csak jövőre fizet a cég, akkor számomra az már 2008-as bevételnek minősül, és majd április 12-ig kell adóelőleget fizetnem.

Éva  -  

Gabi leveléhez csatlakozva (2007-12-17, 13:43:47). 2006-ban alakultunk, így mint előtársaság, nem kellett különadóval foglalkoznunk. Ebből következően 2007-re nem volt előírt előlegünk. Ebben az esetben sem kell feltöltenünk? (BT-ről van szó) Köszönöm!

Gabi  -  

Szia Zsuzsi ! Az APEH kiértesített minden társaságot a feltöltési kötelezettségről. A különadó feltöltésével kapcsolatban az alábbiakat írják."Abban az esetben azonban, ha Önnek a 2007. adóévben még nem volt előleg-kötelezettsége /például, mert 2007.évben alakult, és az előtársasági időszakot követő - töredék - adóéve 2007.december 31-éig tart/, akkor értelemszerűen nincs feltöltési kötelezettsége sem. Vajon ez az állítás miből vezethető le ?Ennek alapján akkor mésem kell mindenkinek feltölteni a különadót? Lehet, hogy valamiről lemaradtam.

Marcsi  -  

A 0729/K minden vállalkozásnak be kell küldeni?

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozónak is XII.20.-ig fel kell tölteni a különadóját? Előre is köszönöm a választ. Üdv.Magdi

Erzsébet  -  

Ha adóelőleg fizetési kötelezettségem nem volt ebben az évben, akkor van feltöltési kötelezettségem? Tv-ben nem találom, 12.12-i APEH tájékoztatóban olvasom? Úgy néz ki, hogy minimum adót kell fizetnem.

J  -  

Érthető és világos. Az egyéni vállalkozóknak kell-e különadót feltölteni?

zsuzsa  -  

0729K minden vállalkozásnak be kell küldeni,akkor is ha 0 a különadó összege?

Zsuzsa  -  

egyéni vállalkozóknak különadót kell tölteni?

Anikó  -  

A társasági adó feltöltésével kapcsolatban egy gondolat: először azt vizsgáljuk, hogy van-e feltöltési kötelezettségünk, azaz a megelőző adóévben az árbevételünk elérte-e az 50 millió forintot. Ha a válasz igen, akkor jön a következő döntés, amelyről a cikkben is szó van: ha a tárgyévben veszteség várható, a jövedelem-minimum szabályait figyelembe véve kell döntenem arról, hogy feltöltök-e, vagy nyilatkozni fogok jövő májusban.

livia  -  

kérdés volt az előbbi

livia  -  

nagyon érthető köszönjük. Az egyéni vállalkozóknak mi a feladata 12.2Oig

Ili  -  

Köszi az információkat.

Irén  -  

Szia Zsuzsa! Köszönöm az infót, és azt szeretném megkérdezni,hogy az elvárt adónál van e feltöltési kötelezettség dec.20-ig?

Kati  -  

Kedves Zsuzsi! Egy sajátos problémám van az iparűzési adó kapcsán. Mezőgazdasági vállalkozás szomszéd településekbe is átnyúló ,bérelt területeken folytat szántóföldi gazdálkodást. A terményt a vállalkozás telephelyen tartott állatokkal eteti meg, az állatok kerülnek értékesítésre. Érintheti-e ez az ip.ü.adó fietését?

Andrea  -  

Kedves Zsuzsi! Megnyert az egyik cégem egy MVH pályázatot,egy jelentős összeggel.Határozatunk már van de nem tudjuk mikor fognak utalni és egyáltalán fognak-e,azzal az indokkal hogy elfogyott a keretük.Az évvégi kalkulálás végett mi a teendő ha ebben az adóévben nem kapjuk meg a támogatást? Mi a helyes könyvelési menete? Segítségedet előre is köszönöm Andrea Ui:nagyon jók a hírlevelek, sokszor nyújtottak már nekünk segítséget

Margit  -  

Nagyon hasznos volt amit olvastam, ezt kerestem. Köszönöm.

Monika  -  

A 0729K-t se felejtsük el beadni 12.20-ig!

Marcsi  -  

A feltöltéssel a 2007-ben alakult cégeknél akkor nem kell foglalkozni? Ha kell, melyikkel igen és melyikkel nem?

csak a keresztnevét...  -  

Új információt kaptam,köszönöm.Teresa

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást, bár ugy gondoljuk, hogy tudjuk, de sosem árt a figyelemfelhívás, mert állandóan új adóval bővül a kör. Rózsa

Móni  -  

Bocsi az előbbi csak vicc volt, bár komolyan gondoltam. Köszönöm a figyelem felhívást.

Móni  -  

Sajnos nem kaptam új információt, pedig szerettem volna azt hallani, hogy a különadót is csak az 50 millió árbevétel fellett kell befizetni.

Kati  -  

Köszönöm!! Nagyon hasznos és lényegre törő információkkal találkozom.

Vera  -  

Köszönöm! Nagyon jó és hasznos információkat kaphat az, aki erre a honlapra bejelentkezik.

Andi  -  

Köszönöm az emlékeztetőt!

Marika  -  

Köszönöm,nagyon hasznos volt a figyelem felkeltés.

Éva  -  

Köszönöm a figyelmeztetést, nagyon jó hogy mindig időben érkezik.

Emőke  -  

Köszönöm én is,Zsuzsika a figyelmeztetést.Adószámos magánszeméllyel mit tegyek? Én bizony fizettetek vele,mert a mulasztási bírság több,mint az adója!!!

Rózsa  -  

Köszönöm a tájékoztatót

csak a keresztnevét...  -  

Klára

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! 2007-ben Különadóra előleget fizettem, de még bevallást nem adtam. Egyéni vállalkozóra gondolok.Tévesen jártam el? Magdi

Éva  -  

Köszön a fgyelmeztetést sokat segít.

Mariann  -  

Köszönöm, nem árt a figyelem felhivás!

Éva  -  

Köszönöm a figyelmeztetést.Nagyon hasznos ebben a zavaros túlhajtott időFYRYszakban.

Jutka  -  

köszönöm a hasznos információt, és azt is, hogy ilyen időben tájékozódhattam.

Mária  -  

A cikkben szereplő adók már ismertek,de jó volt átismételni, mert hamarosan aktuális lesz a befizetésük. Köszi

Cecília  -  

Köszönöm a segítséget.

Magdi  -  

Köszönöm! Most is és mindig...időben kaptunk információt...persze ez nem jelenti azt, hogy dec. 20- előtti napokban hátradőlhetünk...:) PUXA

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm Marika

Májerné  -  

Nagyon köszönöm a figyelemfelhívást , a különböző adókról szóló összegező anyagot, a feltöltési kötelezettség vonatkozásában !

Irén  -  

nagyon jó, hogy időben ,jól összefoglaltan kapunk tájékoztatást. Köszönjük!

piri  -  

Köszönöm

Kati  -  

Az előttem szólókhoz csatlakozva, nagyon szépen köszönön a figyelemfelhívást és a részletes tájékoztatást.

Szilvia  -  

Köszönöm a segítséget! További jó munkát!

Zsuzsi  -  

Köszönöm szépen az összefoglalót, emlékeztetőt!

Anna  -  

Köszönöm szépen a tájékoztatást. A katalógusokban is már karácsonyi ajándék ötletek vannak, de én még nem hangolódtam rá,de kénytelen leszek tudomásul venni, hogy itt van ismét az év vége.

Erzsi  -  

Köszönöm a figyelem felhívást. Nagyon hasznos információkhoz jutok e hírforráson keresztül.

Marcsi  -  

El ne felejtsük, hogy a társasági adó összegéről bevallást is kell készíteni

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a teljes áttekintést és figyelem felhívást. Nagyon aktuális. Üdözlettel: Arana

Erzsébet  -  

Új információt ugyan nem kaptam, de igazán hasznos a levél, jobban tudatosul az emberben, hogy itt van az év végi teendők ideje. Köszönöm!

Vali  -  

Köszönöm az emlékeztetőt.

Rózsi  -  

Köszönöm. Remek ez az emlékeztető.

Angéla  -  

Köszönöm

Ildi  -  

Köszönöm az információt

Margit  -  

Köszönöm az infot, így nem kell a törvényt elolvasnom

Marika  -  

Köszönöm az információt

Zsuzsa  -  

Az előttem szólókhoz csatlakozva én is köszönöm a tájékoztatást!

Zita  -  

Köszönöm az infókat!!!

anikó  -  

Nagyon szépen köszönöm az infókat!!

csak a keresztnevét...  -  

köszömön a figyelem felhívást, egyben az igen széleskörű ismertetést Eszter

ERIKA SZEGEDRŐL  -  

ZSUZSI KÖSZÖNÖM SZÉPEN A TÁJÉKOZTATÁST.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon szépen köszönöm ezt a tartalmas tájékoztatást. Jó egészséget és szép napot kívánok. Üdvözlettel. Magdi

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos tanácsokat és információidat amik nagyon sokat segítenek

Magdi  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon köszönöm, hogy jól előre megkaptam ezt a tájékoztatást.

Rita  -  

Nagyon köszönöm,időben történő értékes tájékoztatás volt a számomra! További jó munkát kívánok!

EDIT  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon érthető,világos a megfogalmazás-köszönöm. üdv:Edit