Ezeket se felejtsd el az április 20-i határidővel kapcsolatban!

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Te is várod már, hogy ezt a határidőt is magad mögött tudhasd? Könyvelők életében ez az egyik legkeményebb időszak - hónapzárás, negyedévzárás, a nyenyi bevallások kellős közepén és a beszámolók készítésének folyamatában… Nem könnyű! Azért, hogy ne felejts el semmit a 20-i határidőhöz kapcsolódóan, szeretném két dologra felhívni a figyelmedet.

I. negyedéves cégautóadók bevallása


Azt már tavalyról is tudjuk, hogy a cégautóadóból levonható a határidőben megfizetett gépjárműadó összege.
A vagyonadó bevezetésével azonban változott a törvény ezen paragrafusa is.
 
„A negyedévre fizetendő adóból levonható a személygépkocsi után
  • az adóalany terhére
  • önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó, illetve
  • önadózással általa megállapított nagy teljesítményű gépjárművek adója.

Levonásra a negyedév azon hónapjaira jutó gépjárműadó, illetve a nagy teljesítményű gépjárművek adója esetén van lehetőség, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-, és nagy teljesítményű gépjárművek adókötelezettsége egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó-, és a nagy teljesítményű gépjárművek adója fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.”
 
Április 20-ig tehát akkor vonhatjuk le az első negyedévi adóból a vagyonadó összegét, ha azt meg is fizettük. Annak ellenére, hogy annak eredeti határideje május 31. lenne.
Aki a vagyonadó befizetéséről április 20 után, de május 31 között gondoskodik, az az első negyedéves cégautóadót önellenőrzéssel csökkenheti.
 
(Megjegyzem, hogy az itt leírtak a saját álláspontomat tükrözik, az üggyel kapcsolatban nem jelent meg – én legalábbis nem találtam – adóhivatali állásfoglalás.)
 

Kerekítés a rehabilitációs járuléknál


Erről a témáról már többször írtunk, de a gyorsan változó szabályok miatt nem árt újra felhívni a figyelmet arra, hogy 2009. december 15-től az Flt. 41/A. § (4) bekezdése rögzíti, hogy a statisztikai állományi létszámot egy tizedes jegyre kerekítve a kerekítés általános szabályai szerint kell meghatározni.


A bejegyzés címkéi

Szja, adózás rendje, bevallás, munkaügy, cégautóadó


Hozzászólások

Pacsititi Piroska  -  

A nagyértékü gépkocsik adóját hová és milyen módon kell befizetni meddig? egyösszegben vagy két részletben? Jól értem hogy a bevallást máj. 20-ig kell elküldeni a rendes adóbevallással együtt, de a befizetést csak 31-ig, de  hová és milyen módon. Kicsit zavaros a dolog !!!!!

  -  

Az APEH 34.sz.információs füzetéből azt hiszem minden kérdésedre választ kapsz. Üdv. Sorstárs

Pacsititi Piroska  -  

Köszi a sorstársi együttérzést, de mivel igencsak kezdő vagyok ezen az oldalon /is/  kérdezem és előre köszi a választ: hol lehet megtalálni a 34.inf.füzetet?

Pacsititi Piroska  -  

Köszi a sorstársi együttérzést, de mivel igencsak kezdő vagyok ezen az oldalon /is/  kérdezem és előre köszi a választ: hol lehet megtalálni a 34.inf.füzetet?

Éva  -  

Kedves Zsuzsa, kedves Könyvelő Kollégák!

Szeretném a véleményateket kérdezni az alábbi ügyben:

Egyszerűsített foglalkoztatás 1008-as bevallása. Több napot dolgozik a foglalkoztatott, de nem folyamatosan, van amikor csak egyet. Szerintetek annyi 09-es és 10-es lapot kell kitölteni ahány bejelentés volt? A jelenléti íveken nettó bérek vannak. Még ezt is nekünk kell felbruttósítani? Én ebbe beleőrülök. Kb. 10 ügyfelemnek 15 alkalmi dolgozója fene tudja hány nappal. Tudja ezt valaki követni?

 

JUTKA  -  

AZ APEH felvilágosítása szerint a 1001.-es bevallásra azért tették fel a szakképzési időre vonatkozó bevallási részt, mert majd félévkor  01 01 -től 06 30 ig kell beirni és az előleget bevallani. Zsizsika köszönöm a figyelmeztetéseket.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi! Én ezt úgy értelmezem, hogy "adója fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett". A nagy teljesítményű gépjárművek adójának a határideje május 31, tehát ha én ezt a határidőt nem tartom be, csak akkor szankcionálhatnak. Értelmezhetem így is?
Üdvözlettel egy nagy tisztelőd.

 

gyula  -  

köszi !!!

lászló  -  

Kedves Zsuzsa!

A nagyértékű vagyontárgyakkal(gépkocsi) kapcsolatos levonási lehetőségről az APEH cégautóadóról szoló 31.számú informácios füzete tartalmaz ismertetőt a 6.pontban.

Szerintem az is fontos,hogy a TV használati díj bevallási kötelezettsége megváltozott. 2009-ben éves bevallás vonatkozott mindenkire.Jelenleg

az egyéb bevallási kötelezettség gyakoriságához igazodóan kell azt teljesiteni. (1001 kitöltési útmütatója alapján.)

Üdvözlettel:László

zsuzsa  -  

Köszönöm az emlékeztetőt ill. a cseppet sem haszontalan (el)gondolkodtatót.  Meglepetés nem ért - mert már csak akkor tudnék meglepődni, ha legalább egy témán belül összecsengene valami. Sajnálom, hogy az energiánkat ilyen dolgokra kell "pazarolni". Nem tudom észrevettétek-e de lehetséges, hogy a cégautót idén már a cégek is forintra fizetik? (bevallásból ezresre kerekítő sor kimaradt) Gondolom ez is csak azért van, hogy nehogy rutinból tegyünk valamit, illetve talán azzal a 800-900,- Ft/név  már nem szeretnék megrövidíteni az adózókat.  :)))

 

csak a keresztnevét...  -  

Mi még ilyenkor is dolgozunk???? Mennyi bírságért????

csak a keresztnevét...  -  

Az Apeh-től kapott szóbeli tájékoztatás alapján  a cégek a május 31-én esedékes vagyonadót már a negyedéves cégautó adó bevallásnál érvényesíthetik. Ennek a feltétele, hogy előre meg kell csinálni a május 31-én esdékes bevallást. Logikus ugye, ugyanúgy mint sokminden más is. Persze, az ellenőrzésnél lehet, hogy már más lesz a véleményük. Én mindenesetre így adtam be, mivel tudom, hogy határidőben meg lesz fizetve.

 

Anna  -  

Kedves Zsuzsi! Valószínüleg Én vagyok egy kicsit elmaradott, de még mindíg nem értem a rehabilitációs hozzájárulásnál a rehabos foglalkoztatást. Ha 3 fő rehabilitált foglalkoztatottunk van, de csak 4 órában foglalkoztatjuk, akkor Ők 0.5 létszámnak számítanak fejenként? A ledolgozott órák arányában kell Őket teljes létszámra számítani, vagy Ők eleve 1-1-1-főnek számítanak, összesen 3-nak ? Gondolom nem, de nem vagyok benne biztos.Köszönöm előre is a gyors válaszodat, míndíg segítessz.

  -  

BIU

csak a keresztnevét...  -  

Nagyon köszönöm a figyelmeztetést!

Marika

csak a keresztnevét...  -  

VPOP termékdíj bevallás

csak a keresztnevét...  -  

Köszi.

csak a keresztnevét...  -  

Te egy Tündérke vagy!!

  Köszi: Magdi

 

B.Marcsi  -  

Szia Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást és rögtön felvetődött bennem egy kérdés. Van egy cég, aki egy nagy értékű autót lizingel. A lizingség áthárítja rá a vagyonadót. Ez esetben is csökkenthetem a cégautó adót a lizingcég által áthárított vagyonadó összegével?

Köszönöm a segítségedet.

 

  -  

NEM!!! Ekkor a lízingcég az adó kötelezettje, azt felé kell megfizetni.

Ági  -  

Köszönöm az infót, nagyon hasznos, hogy mindíg felhívod a figyelmünket.

Jó egészséget és további szép napot !

Üdvözlettel:  Lugosi Ági

Eti  -  

Köszönöm,hogy mindíg felhívod a figyelmem ! JÓ egészséget kívánok .üdvözlettel Eti

Ili  -  

Köszi az infót! Jó  egészséget  és szép napot. Üdv. Ili

Margit  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszönöm a figyelmességedet  és segítségedet, Nagyon jó hogy időben kapunk tájékoztatatást Tőled.

Szeretném ha mielőbb válaszolnál a kérdésemre amely a következő::

Egyik cégem 2010-ben negyedéves bevalló. A cégautó adó bevallást már ápr.16-án leadtam. Szakképzésisi hozzájárulást igaz július 20-ig kell a félévről leadni. Az I.névről 0-ás bevallást nem kell benyújtani ?

Ugyanis nem ad lehetőséget a 1001 nyomtatvány a O -ás bevallás kitöltésére.

Kérlek mielőbb válaszodat, melyet előre köszönöm.

Margit

 

  -  

Margit!

Ha április 16-án már leadtad az első negyedéves 1001-es bevallást, akkor miért szeretnél újabb nullás bevallást benyújtani?

Mária  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a folyamatos tájékoztatás, amely mindíg időben érkezik. Nagyon nagy segítség munkánkban amit Tőled kapunk!

Marika  -  

Szia Zsuzsi!

Köszönöm a figyelmeztetést, nagyon jó, hogy vagy nekünk,a jó Isten éltessen sokáig erőben, egészségben!:)

csak a keresztnevét...  -  

 Köszönöm  Zsuzsa, hogy az elhavazódás közepette is gondolsz ránk!

Márta  -  

Köszönöm a sorozatos, folyamatos értesítéseket

Márta

Éva  -  

Zsuza!

Nekem az nem tiszta, mit jelent a határidőben befizetett gk.adó? Elvileg 03.15. a határidő, de sok önkorm. későn küldi meg a határozatot, és abban sincs konkrét befiz. h.idő. A dátumuk és a kézhez kapás között sok idő telik el...

  -  

Ekklor a befizetési határidő a kézhezvételtől számított 15 nap. Tehát tudni kellene mikor vette át a postástól az ügyfél...

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsikám! Köszönöm ,hogy mindig időben figyelmesztesz nem tudom mi lenne velünk nélküled.

Kati  -  

Köszönöm teljesen elfelejtettem volna, jó hogy vagy nekünk.

EDIT  -  

A nagy munka közepén teljesen kiment a fejemből a cégautóadó, pedig nem egy ügyfelemnek kell bevallást adnom. Köszönöm a figyelmeztetést!

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!Köszönöm, hogy újra tájékoztattál. Üdv.Magdi

 

 

Tóth Gabriella  -  

Szervusz Zsuzsi!

Kértem APEH "véleményt", kiváncsi leszek mi áll majd benne. Számomra az nem tiszta, hogy a vagyonadóból és a cégautóadóból is egyaránt levonható a gépjárműadó. Neked mi a véleményed?

üdv. Tóth Gabriella

Zsuzsi  -  

Gabi!

Ha a vagyonadóból levonod a gépjárműadót, és úgy fizeted be, akkor már csak ezt a csökkentett vagyonadót lehet levonni. Tehát nem lehet kétszer a gépjárműadót levonni. Ráadásul a vagoynadóból történő levonásnál nem feltétel a kifizetés.