Év közben is választható a KIVA

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Április 8-án elfogadta az országgyűlés az évközi adóváltozásokat, ami többek között tovább „finomítja” a kisvállalati adó szabályait. Az évközi belépés lehetősége mellett a tárgyi eszközökkel, készletekkel kapcsolatosan olvashatunk új szabályokat.

A törvény jelenleg az országgyűlés elnökének aláírására vár, de minden bizonnyal áprilisban kihirdetésre kerül, így már május 1-jétől újabb kiva alanyok lehetnek.

sug.jpgAz új szabály szerint a kisvállalati adó szerinti adóalanyiság a választás állami adóhatósághoz történő bejelentését követő hónap első napjával jön létre.
A bejelentést az év eleji rendszerhez hasonlóan az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton lehet megtenni. A kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik.
Ezzel tehát le kell zárni a társasági adó hatálya alá tartozó időszakot, melyről a 1371-es nyomtatványon kell elszámolni.
Ha a kiva alanyiság pl. az évközi belépés miatt nem egész évben áll fenn, akkor a feltételének megfelelő 500 milliós bevételi korlátot időarányosan kell figyelni.

A kiva alanyiság megszűnését nem változtatta meg a jogalkotó, így a katával ellentétben onnan év közben kilépni nem lehet.
Természetesen megszűnik a kiva alanyiság év közben, ha a társaság a feltételeknek nem felel meg, és majd legközelebb év végén dönthetünk úgy, hogy megválunk ettől a lehetőségtől.

A törvénymódosításban további jó hír, hogy a tárgyi eszköz értékesítésnél csökkenthető a kiva alap az eszköz azon értékével, amit még nem vettünk figyelembe adóalapnál.
Rossz hír viszont, hogy a készletek értékével korrigálni kell a kiva alapot, ha megszűnik a kiva-alanyiságunk, és rendelkezünk olyan készlettel, melyet a kiadás miatt figyelembe vettünk az adóalapnál, de még nem adtuk el.
A készletezés miatt tehát már nem érdemes a kivát választani, de továbbra is a beruházások és a foglalkoztatás területén számos előnnyel rendelkezik.

Hogyan lehet az, hogy a most elfogadott módosításokat is olvashatod a Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2013 című könyvben, pedig a kéziratot március elején lezártuk?

Egyszer talán elmesélem…


vonal2.jpg
vonal2.jpg
banner.jpg
Klikk a képre!
vonal2.jpg


A bejegyzés címkéi

kiva, kisvállalati adómegtakarítás abc-je


Hozzászólások