Étkezési költség elszámolása

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Ha munkavállalónkat olyan továbbképzésre küldjük, melyben a részvételi díj az ebédet is tartalmazza, és ezt a számlában külön sorban le is számlázzák, akkor ezután adófizetési kötelezettség keletkezik. A kérdés, hogy kinek és mennyit kell ezután fizetni.

Nézzük végig, milyen lehetőségeink vannak egy kiküldetéshez kapcsolódó étkezés leszámlázásának elszámolásához.

1. variáció

Ha a kifizető nem vállalja ezt a költséget, de a számla a nevére szól, így azt ki kell fizetnie, akkor megteheti, hogy a munkavállalóval ezt megtérítteti. Ennek módja, hogy a számára kiszámlázott díjat a munkavállalóknak továbbszámlázza, természetesen áfa felszámításával.
Ebben az esetben az szja szempontjából juttatás nem valósult meg, tehát adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

2. variáció

Ha a kifizető a magánszemély felé étkezési hozzájárulás címén juttatja ezt a szolgáltatást. Amennyiben a havi 18 ezer forintos keretet dolgozónk még nem használta ki, akkor ez is beleférhet a 19,04%-kal adózó részbe. Elképzelhető, hogy ha az étkezési utalványokat utólag osztják, akkor emberünk erre a hónapra már csak kevesebbet kap, hiszen ő a keret egy részét már kihasználta.
Ha kimerítettük a béren kívüli juttatási keretet, akkor ez az étkezés az szja-n kívül eho kötelezettséggel is jár a kifizetőnek, így összesen 51,17% adót kell fizetni utána.

3. variáció

Adó szempontjából ugyanez az 51,17% adó terheli, de más a jogcíme, ha az étkezést kiküldetéshez kapcsolódó étkezésnek tekintjük. Ezt az első forinttól „egyes meghatározott juttatásnak” kell tekinteni.

Összefoglalva:


Ha a juttatás megvalósul, mert a magánszeméllyel azt nem téríttettük meg, akkor a kifizetőnek kell az adókötelezettséget megállapítani a tárgyhónapra leadott 08-as bevallásában. Ha az étkezési hozzájárulás keretösszegébe beleférünk, akkor csak szja-t, ha nem, akkor pedig szja-t és eho-t is kell fizetni.


A bejegyzés címkéi

szja, cafeteria, kiküldetés


Hozzászólások

zsuzsa  -  

T.C! a télen 3 hónapig üzemeltetek egy sihotelt kb.10 fővel.Kérdésem a következő : ezalatt az idő alatt a dolgozók étkezését biztositanom kell , hogyan tudom én ezt magamnak elszámolni ? Magyar vállalkozó -ként leszek kint. Vewndég részére fél panziós ellátás van . Köszönöm : Zsuzsa

társak  -  

Kedves Zsuzsi!

Segítséget szeretnék kérni  ha lehet a következőkre .

 Egy KFT-ügyvezetője -egy külföldi céggel kötött szerződést ottani munkavégzésre. Az elvégzett munka után a KFT számláz a kinti cégnek. Kérdéseim:

1. ügyvezető milyen bért számolhat el magának

2. saját gépkocsiját használja a kiutazáshoz, ez hogy számolható el

3. alkalmazottjának: utiköltség-napidíj -mi számolható el a kinti munkavégzése idejére

4. Itthoni munkavégzés estén nehéz gépeket kell vinni a munka elvégzéséhez. Az utiköltség,hogy számolható el.

A kérdések 2010 és 2011-re is vonatkoznak.

Előre is köszönöm válaszát.

Enikő  -  

Kedves Zsuzsi! 

Lenne egy kérdésem, kicsit hasonló témában. Ha a cég egy részlege egy olyan vevőtalálkozót szervez, amelynek a költségeit továbbszámlázhatja a megbízója felé (a megbízó külföldi cég, amúgy a termékei menedzselésével bizta meg amagyar céget, csak az ilyen plusz marketing költségek nincsenek benne az alapdijban, amelyeket tovább lehet számlázni), akkor az értekezlet utáni borkóstolás, szállás díj, egyéb felmerülő költség után, kell-e a magyar cég fizessen valamilyen adót, vagy csak továbbszámlázhatja az európai megbízója felé úgy ahogy van. A szolgáltatás igénybevevői magyar cégek alkalmazottai, természetesen nincs rájuk továbbhárítva semmilyen adó. Feltételezem áfát sem lehet levonni a szállásdíj után sem, mivel van benne olyan program is, mely ha nem lenne továbbszámlázandó, akkor "természetbeni juttatásnak"  minősülne.     Köszönettel, Enikő

csak a keresztnevét...  -  

 yveh

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Alapnak a bruttó (ÁFA-val növelt) értéket veszem, vagy a nettót.

Üdv: Marcsi

Ili  -  

Vargane Rózsa  -  

A továbbképzésről szóló áfás számla a cég nevére van kiállitva. Szerepel a számlán külön sorban étkezési hozzájárulás. Hogyan számoljuk el, minél kisebb "fájdalommal"?

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a hasznos információt.

Anna  -  

Köszönöm! Ezzel még nem volt időm foglalkozni, még nem is kellett alkalmaznom.

 

 

Bea  -  

Szia Zsuzsi!

Ez azt jelenti, hogy a 18e Ft-ban a kedvezményes adózású étkezési hozzájárulást külföldön is igénybe lehet venni külföldi kiküldetés alkalmával?

Köszi

Üdv,

Bea

 

lászló  -  

Kedves Zsuzsi!

A tovább számlázás tevékeységi kör miatt nem aggályos?

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Szerintem nem. Végülis nem mi főzünk, hanem költségtérítést számlázunk. Ezt tesszük, amikot telefonköltséget számlázunk tovább, akkor is.

 

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi !

Köszönöm a hasznos infót. Az is jó, hogy lehet tanulni, elgondolkodni a feltett kérdéseken - és az esetleges- válaszokon is.

Tilda

Ili  -  

Hol van megírva, hogy üzletiajándék/reprezentáció nem adható csak üzleti partnernek (és alkalmazottnak nem) ?!

 

Köszi:  Ili

csak a keresztnevét...  -  

Lenne egy kérdésem.

Egyik dolgozónk /főnökünk/ kimegy  Genfbe az autókiállításra .Utiköltségét, szállását, étkezését, számlák alapján elszámolom. Ez társ.adó növelő tétel vagy Szja köteles 54 % +eho terhe mellett? Köszönöm Zsuzsa 

 

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nincs már 54%-os szja... Az utiköltség és a szállás adómentes, az étkezés pedig összesen 51,17% adóval terhelt (szja + eho)

Éva  -  

Az étkezési hozzájárulás keretösszegével kapcsolatban merült fel bennem kérdés. Ezt csak akkor alkalmazhatjuk, ha un. cafetéria van bevezetve a társaságnál és minden hónapra meghatározott munkakörökben vagy kereten belül választhatóan adunk étkezési hozzájárulást valamilyen formában vagy alkalmanként egy-egy továbbképzésnél is tekinthetjük-e étkezési hozzájárulásnak az ilyen költségeket. Azzal, hogy megszünt a természetbeni hozzájárulás fogalma a mindenkinek azonos módon vagy csoportonként azonos elbírálkás szerint adható juttatások meghatározás is kikerült az Szja törvényből.

Kata  -  

 KÖSZI....

Zsóka  -  

Kedves Zsuzsi!

A vendéglátás tárgykörben maradva: elég nagy az ügyfélforgalom a cégünknél, ezért a palackozott ásványvíz, kávé, tejszín, tea számlák "irodai külsős vendéglátás" megjegyzéssel, repiként lett elszámolva. 2011-ben lehet ugyanígy eljárnunk, vagy inkább fizessük meg utána szja-t és eho-t ?

Böröczky Zsuzsi  -  

Azt írod: ügyfélforgalom. Ezért ez maradhat repi. szja-ban mentes, tao-ban növelő tétel.

Brigitta  -  

Kedves Zsuzsi!

Amennyiben az első lehetőséget választja a cég és tovább terheli a dolgozóra, akkor a számlában lévő áfát vissza lehet igényelni? Amennyiben nem, akkor sajnos 25% áfa fizetési kötelezettséggel rosszabbul jár a cég.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ha továbbszámlázod áfával, akkor a levonási jog is megnyílik.

csak a keresztnevét...  -  

Marcsi!

ha kiszámolod, akkor igen, igy jön ki a 51,17%.

Ilona  -  

Nagyon szépen köszönöm

Ili  -  

Ha ezt a szakmai út alkalmával fogyasztott ételt "üzleti vendéglátásnak" minősítjük, azt viszont a tv. nem ismeri el a vállalkozás érdekében felmerülő ktg-nek. Így a TA alapnál növelő tétel lesz az üzleti vendéglátás elszámolt ktg-e. Így sem SZJA sem EHO fizetési kötelezettsége nem keletkezik senkinek.

Jól gondolom ?! - várom válaszotokat....

Üdv:  Ili

 

  -  

Ili!

Ez szerintem nem lehet repi, kivéve, ha bizonyítod, hogy az alkalmazott vesz részt a konferencián, a kaját meg odaadja üzleti partnernek. Életszerűtlen. Szóval szerintem marad az adófizetési kötelezettség.

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást de szeretném tudni, hogy jól értem-e, ha nem téríttetem meg a dolgozóval akkor fizetem az étkezés költsége után a 1,19x a 16 %-át és az étkezés költségenek a 27 %-át, vagy a 27 % EHO-t az étkezés költsége és az SZJA után is fizetem?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

A 16%-os szja alapja a juttatás 1,19-szerese. Így jön ki a 19,04%. A 27%-os eho alapja is a juttatás 1,19-szerese. Ez 32,13. Összesen 51,17% a kötelezettség.

Lia  -  

Kedves Zsuzsi!

És ha szimplán repinek számolom, és év végén adóalap növelőbe teszem, ez járható út?

Lia

Erzsi  -  

Mitől lenne ez repi?

Nanita  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a nagyon hasznos kis összefoglalót az étkezési ktg elszámolásával kapcsolatban.

Valcsi  -  

Köszönöm a segítséget az étkezési költség elszámolásával kapcsolatban.

Lenne egy konkrét kérdésem, kérlek, légy szíves ebben segíteni: sportegyesületnek könyvelek, de úgy látom - és ezt már néhányszor szóvá is tettem -, hogy sok üdítőt, ásványvizet, szendvicsnek valót vásárolnak. Van-e itt határ, ha igen akkor térj ki rá légy szíves kicsit részletesebben.

Köszönöm: Valcsi

Erzsi  -  

Van határ, a bevételtől függ, a szja tv. szabályozza.