Éjszakai egyszerűsített foglalkoztatás buktatói

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Itt a nyár, Balaton, fesztiválok, éjszakai klubok és bulik szezonja. Ilyenkor több az olyan szórakozóhely, ami nem zár be éjfél előtt, hanem hajnalig nyitva tart. Ha az itt dolgozó az alkalmazottakat egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint jelentjük be, akkor vajon 1 vagy 2 napot dolgoznak?

disco.jpg
A kérdés apropója az, hogy ellentmondást lehet felfedezni az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény és a Munka Törvénykönyve között. A dolgozó napi 8 órás munkaideje mellett az este 8 és reggel 4 között végzett munka valójában 1 munkanapnak minősül.

Ha viszont naptári napokat veszünk figyelembe, akkor ezt két naptári napon végzik.


Az efo törvény 8.§ (2) bekezdése szerint:
„Egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke a 7. § (2) bekezdés a) pontja esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalóként 500 forint, a 7. § (2) bekezdés b) pontja esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalóként 1000 forint.”
Így azokban a munkakörökben, ahol a munkaidő áthúzódik a következő napra, 2000 Ft-os közteherrel kell számolni. Így ha a diszkóban foglalkoztatott munkavállaló este 8-tól reggel 4-ig dolgozik, mind a két napra be kell jelenteni, és bár a fizetése a 8 órányi munkáért jár, annak adója 2000 Ft lesz.

Sőt. Ebben az esetben a kifizető rendelkezésére álló évi 90 nap is kétszer olyan gyorsan elfogy!!

Nyári olvasmány...
reklam_1.jpg



A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

bonnie  -  

Mi a helyzet akkor, ha egy naptári napon belül lépi túl a foglalkoztatás a 8órát?

Anikó  -  

Nagyon köszönöm a hasznos információt!

Marcsi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a hasznos informácíót

Ildi  -  

Köszönöm az információt.

Marika  -  

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm az információt!
Jó pihenést ,szép napokat Neked!
Marcsi

Andi  -  

Erre nem lehet ráhúzni a turisztikai idénymunkát? Akkor csak 500 Ft/nap...

Böröczky Zsuzsi  -  

Ebbe csak akkor fér bele, ha a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatást folytatónál végzett idénymunkáról van szó. Sok szórakozóhely nem így működik....

Zsuzsa  -  

Anikó! Köszönöm az információt, de mi van akkor, ha elvileg a nyitva tartás 22 óráig van, de a gyakorlatban éjfél után zár az alkalmi foglalkoztatott és nem lett bejelentve? Ebben az esetben mi a teendő?

Paár Hajni  -  

Hát akkor az van, hogy éjfélkor be kell zárni, vagy telefonon felhívod a NAV-t, vagy e-mailbe lejelented a 12T1042E-n. Persze, ha nem ellenőriznek le éjjel 2-kor akkor nincs gond!

Piroska  -  

Köszi az infót, nagyon hasznos volt!
Egy szintén EFO-s kérdésem van:
ha egy munkáltató főállású dolgozója munkaviszonyát megszünteti "egyik nap", akkor a következő nappal már visszafoglalkoztathatja EFO-sként?
Egyáltalán teheti-e ezt? Illetve mennyi időnek kell eltelnie, hogy alkalmisként visszavehesse?
Biztos, hogy érintettük ezt a témát már, de természetesen, most amikor kellene nem akadok rá!

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Nem tudok ilyen időbeli korlátról, szerintem visszafoglalkoztathatja egyszerűsített formában. De vigyázz! Rá is vonatkozik az a változás, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásért kapott fizetéséből szja-t kell fizetnie neki, mint magánszemélynek. Így is megéri?

anikó  -  

Zsuzsi!
Abban az esetben, ha csak éjszaka foglalkoztatják és heti 5 napon keresztül, akkor ez hogyan értendő?
Hétfő/kedd; kedd/szerda; szerda/csütörtök; csütörtök/péntek; és péntek/szombat. Ebben az esetben mivel többnapon is a kezdés/végzés ugyannarra a naptári napra esik, így egyszerre is be lehet jelenteni és az 5 nap helyett lesz 6 naptári nap (és mégsem 10...).
Efogadható ez a gondolatmenet?

Böröczky Zsuzsi  -  

Igen, ha ugyanarra a naptári napra esik a reggel és az este, akkor az egy nap.
De vigyázz, mert 6 nap nem lehet egymás után. Azaz ha hétfőn kezd dolgozni, akkor szombaton már nem dolgozhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében.

anikó  -  

Köszönöm!!!!

Kata  -  

Köszönöm az információt :)

Kata  -  

Köszönöm az információt :)