Egyszerűsített foglalkoztatás április 1-től

  |   írta: Forrás: www.apeh.hu   |  

2010. március 31-ével véget ér egy korszak. Az AM könyvek korszaka. De hogy mi lesz ezen időszámítás után? A kezdeti időszakban, míg az új szabályokat megtanuljuk és megszokjuk, sok-sok türelemre lesz szükségünk.

Forrás: APEH.hu


Az alkalmi munkavállalói könyveket 2010. július 31-éig a munkaügyi kirendeltségeken kell leadni, a fel nem használt közteherjegyeket pedig azok átadásával és a vásárlást igazoló számla vagy egyéb okirat bemutatásával, személyesen vagy postai úton az állami adóhatóságnál 2010. szeptember 30-ig lehet visszaváltani.


Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján azonban nem minden területen alkalmazhatók az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai. Egyszerűsített munkaviszonyt lehet létesíteni:

  • mezőgazdasági, növénytermesztési, továbbá idegenforgalmi idénymunkára,
  • háztartási munkára,
  • kiemelkedően közhasznú szervezet bármilyen jellegű munkára.

Az egyszerűsített munkaviszony a törvény 1. számú mellékletében foglalt formaszerződés megkötésével jön létre, amelyet főszabály szerint írásba kell foglalni. Meghatározott esetekben azonban a szerződést elég szóban megkötni.


Ezek:

  • ha a határozott időre szóló munkaviszony 5 naptári napnál rövidebb időre jön létre
  • ha 30 napnál nem hosszabb időtartamú növénytermesztési idénymunkáról van szó, és a munkavállaló a munkaszerződés írásba foglalását nem kéri.

Ez esetben azonban a munkáltató köteles a törvény 2. számú mellékletében meghatározott adattartalommal két példányban jelenléti ívet vezetni, amelyet a munkavállalónak a munka megkezdésekor és befejezésekor minden nap alá kell írnia. A jelenléti ív egyik példányát a munka befejezésekor át kell adni a munkavállalónak, a másik példányt pedig a munkáltató köteles a tárgyévet követő ötödik év végéig megőrizni. 


Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott személy utáni személyi jövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettségre főszabály szerint a személyi jövedelemadóról szóló, valamint a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


Eltérő szabályok alkalmazandók ugyanakkor valamennyi idénymunka esetén, illetve akkor is, ha a természetes személy munkáltató a háztartási munkát végző alkalmazottat legfeljebb 31 napra kötött munkaszerződés alapján foglalkoztatja, és a tárgyhónapban ledolgozott napok száma a 10 munkanapot nem haladja meg. Ilyen esetekben a munkáltató a munkavállalónak kifizetett (nettó) munkabér 30 százalékával megegyező összegű közterhet köteles fizetni. Ezen felül a kifizetéssel összefüggésben további személyi jövedelemadó és járulékfizetési kötelezettség sem a munkáltatót, sem pedig a munkavállalót nem terheli. Fontos azonban kiemelni, hogy ez esetben a munkavállaló az egyszerűsített foglalkoztatás alapján kizárólag nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsághoz a munkavállalónak – ha egyéb jogviszonya sem alapozza meg az igénybevételt – havonta 4950 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. 


Lényeges változás az is, hogy az alkalmi munkavállalói könyvbe tett bejegyzések helyett április 1-jétől az állami adóhatósághoz kell az egyszerűsített foglalkoztatás tényét és a munkaviszonnyal kapcsolatos főbb adatokat bejelenteni, mégpedig általában a munkavégzés megkezdése előtt. Fontos azonban, hogy növénytermesztési idénymunka esetén a bejelentést elegendő a tárgyhónapot követő hónap 12-éig megtenni.

A munkáltató a bejelentési kötelezettségének főszabály szerint elektronikus úton, a 10T1041E jelű nyomtatványon köteles eleget tenni, de az háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén akár telefonon is teljesíthető. 2010. július 1-jétől pedig lehetőség lesz az SMS-ben történő bejelentésre is. 


A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással összefüggő adatokról általános szabály szerint havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig köteles a ’08-as nyomtatványon bevallást benyújtani és ugyanezen időpontig kell az adóelőleg- és a járulékfizetési kötelezettségének is eleget tennie. Ha azonban a munkáltató nem kötelezett elektronikus bevallásra, akkor a különböző típusú idénymunkák, illetve a háztartási munka (ha a foglalkoztatás legfeljebb 31 napra kötött munkaszerződés alapján történik és a tárgyhónapban ledolgozott napok száma a 10 munkanapot nem haladja meg) esetén azt is választhatja, hogy a bevallási kötelezettségét nem havonta, hanem évente egyszer, a tárgyévet követő év január 12-éig teljesíti akár elektronikus úton, akár papíralapon. A közterheket azonban a tárgyhót követő hónap 12. napjáig ilyen esetben is meg kell fizetnie.




A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

mortgage loans  -  

Do not cash to buy a car? You not have to worry, because that's achievable to get the personal loans to solve all the problems. Therefore get a small business loan to buy everything you want.

Erika  -  

Mi van a szakképzési hozzájárulással? Kell-e utánuk a 01-esen jelenteni? Ha kell akkor be is kell fizetni. 2010 április 1- 2010 július 31-i időszakról van szó.

Kati  -  

Társasházi takarítók bérszámfejtésével van gondunk. Öregségi nyugdíjasok, heti 8 órát dolgoznak, netto bérük a minimálbér 30 %-a alatt van  ( 19 400 és 17 800 Ft, ez a közös költségben meghatározott összeg) Május 1-ig AM könyvvel alkalmazta a társasház (nagyon jó volt). Azóta felborult a rend.Tud valaki javasolni olyan megoldást, ami sem a társasház, sem a munkavállaló terheit nem növeli. Köszönöm a válszt.

Anikó  -  

Milyen nyomtatványokat adok a kiléptetett egyszerűsetett foglalkoztatásu munkavállalónak? Ha hétszer foglalkoztattuk egy hónapban, akkor hétszer adok neki kilépő papírokat...?

Adatlapot?, Járulékokról igazolást?, Bírósági...?, Jöv. igazolást...?..stb.

Válaszotokat előre köszönöm..!

marianna  -  

Azt szeretném megtudni ha egyszerüsitett munkaszerződéssel dolgozok,ídénymunka egyhónapos szerződés akkor a tb-t kinek kell fízetni a munkáltatónak vagy nekem a munka vállalónak?

csak a keresztnevét...  -  

 Kedves Zsuzsi! és Kollegák!

 

Nem tudok megbírkózni ügyfelem kérdésével:

 

Magánszemélyként szabadmi jogot szeretne eladni! (többen birtokolják, ő a saját hánydát természetesen) 

 

Az a kérdése, hogy mennyit kell a jövedelem után adóznia. Odáig talán igazam van, hogy 25% szja. 

DE EGYÉB? (EHÓ pl, és ha igen mennyi?, vagy bármi más?)

hálás köszönet az okosságodért

 

Füleki Kata

csak a keresztnevét...  -  

A könyvelöm azt mondta, hogy a nyomtatvány boltban kapok sorszámozott jelenléti íveket, de sajnos nem kaptam... Ilyenkor mi a  teendő???

csak a keresztnevét...  -  

Sziasztok!

Tud valaki segíteni? Mi a teendő, ha pénteken bejelentettem 1041E-n, hogy ma kik, hol fognak alkalmi mv-ként dolgozni. Viszont ma a szakadó eső miatt nem tudnak dolgozni (építőipar). Korábban volt róla szó, hogy lesz egy kód, amin a meghiúsult munkaviszonyt lehet jelenteni, de most nem találok ilyet. Vagy egy másik bejelntés kell?

köszönöm, ha tud valaki segíteni

csak a keresztnevét...  -  

Kedeves Zsuzsi!

Köszönöm a tájékoztatást,mindig tanulunk Tőled valami újat!

Jó hétvégét,szép napot!

 Üdvözlettel  Marika

 

iren  -  

Nem láttam az eddigi hozzászólásokban semmit a társasházak közös képviseletével,ill.az ott alkalmilag foglalkoztatott takarítókkal kapcsolatban sem. Tudtok valamit?

kezdőcske  -  

Tisztelt Mindenki!

Telefonon történt tájékoztatásra közölte az Apeh, hogy a munka megkezdése előtt egy fél órával elég bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmi munka munkaviszonyát.

 

kezdőcske  -  

Tisztelt Mindenki!

Telefonon történt tájékoztatásra közölte az Apeh, hogy a munka megkezdése előtt egy fél órával elég bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmi munka munkaviszonyát.

 

cickánymaca  -  

Kedves Zsuzsa !

Köszönöm a cikket. teszik /  :-)    /. Ha lehet egyben segítséget is szertnék kérni. Mi a teendő akkor ha valaki csak  takarítani jár hetente 5-6 helyre, ez lenne a háztartási munka . A takarítást 70 és 90 év közti idős nénik és bácsik kérik. Nekik mit kell tenni ? Alkalmanként telefonálni bejelenteni , és következő hó elején papíron beadni azt amit telefonon bejenetett ?  Mert ha ezt így kell csinálni akkor ez nem semmi ! Na és takaritásonként tb-t szja-t vonni , és befizetniüka a takarítónő után?

előre is köszönöm

Maca

csak a keresztnevét...  -  

 Az sem világos számomra, hogy a 2 példányos jelenléti ívet a napi munkavégzést követően, vagy az előre meghatározott 4 nap után kell a munkavállallónak átadni.

                                                                  Kösz Mészárosné

Dezső  -  

Elhibázott a cikk, kimaradt belőle egyik fontos dolog: "bármely munkáltató alkalmi munkára".Adó ujság 1-2 száma 2010-ből!

Gyuri  -  

Az  eddigi napi 400 Ft-os  közteher  ezek szerint  lényegesen emelkedik az  alkalmi  munkánál  azzal,  hogy a  30%-os  kedvezményt sokan   már  nem  veheti  igénybe, az  adó  alapja is  megnő,  de  ha  hozzászámitjuk a kétféle  tb-t  és  az  szja-t is, akkor végülis  ugyanott  vagyunk anyagi  szempontból,  mint a  minimálbéres foglalkoztatásnál.

Ez  pedig  komoly adóemeléset  jelent annak  a  rétegnek,  akik csak  a  közterhek  miatt  menekültek  ebbe a  formába.  Jól  gondolom?

 

 

anoním  -  

Igen, jól gondolod. Többünk szerint azt akaják ezzel az egyszerűsített foglakakoztatással elérni, hogy rendes bejelentett foglalkozása legyen mindenkine,k aki dolgozik és valljuk be ez így lenne jó. Persze a munkavállaló szemszögéből.

Gizus  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon bonyolult lett az egész, nem ér annyit, mert sokkal többe kerül.

Ezen felül a vállalkozó internettel nem is mindig rendelkezik, tehát a mi munkánk lett megint több.  Még nincs is jelenléti iv nyomtatvány a forgalomban, ami ugye szigorú számadásu lesz. Majd elfelejtik ezt a tényt és ellenőrzésnél lehet magyarázkodni.!

Kellemes Ünnepeket mindenkinek. Jó pihenést erre a két napra legalább. Feketéné Gizus

katyvasz30  -  

Szerintem a szigorú számadás alá vonást a vállalkozó saját sorszámozással is megoldhatja, nem kell előrenyomott. nem? A nyomtatvány pedig (igaz elég áttekinthetetlen formában) a rendelet mellékletében van.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsi!

 

Ismét sok érdekes információt tudtam  meg Tőled és a többi kedves hozzászólótól Is!

 

Sajnos valóban megint az van, hogy alkottak egy törvényt és sok a bizonytalanság körülötte ! Minden bonyolultabb és nehezebb lesz mint eddig! Remélem nem sokáig marad ez így, mert ez nem a fekete gazdaság kifehérítését szolgálja, hanem a tisztességes vállalkozók és könyvelők munkájának megnehezítését!

 

Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

 

Üdv.: Anico

Eti  -  

Köszönöm az odaadó munkádat,mellyel a mi tudásunkat Bővíted,és mindenkire Gondolsz ! Az egész családodnak KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK  !!!! Szeretettel :Eti

Mamó  -  

Most már semmit sem értek, teljesen összezavarodtam. Tehát, ha alkalmi munkavállalót foglalkoztatok, akkor nem a minimálbér 30 %-át fizetem járulékként?

Ugyanakkor a Munkaügyi Központ tájékoztatása szerint, - igaz nem a munkáltató feladata, hanem a dolgozóé - a dolgozónak egyedi azonosító szám alapján jelenteni kell a Munkaügyi Központnak a foglalkoutatás tényét a munkábalépés előtti napon, ha 5 napos foglalkoztatásban van(egyszerűsített munkaszerződés), ha kevesebb akkor a munkavégzést követő 3 napon belül, mert különben a dolgzót szankcionálják.

Akkor most mi a teendő főleg járulék szempontjából?

Babi  -  

És akkor továbbgondolva: Ha az alk.mvállaló két napot dolgozik, az egyik napon raktárt pakol, órabére 423.-Ft/óra. Másnap a pénztárgépet üti, melyhez van végzettsége, ez 515.-Ft/óra! Ekkor két jogviszonya lesz, egy segédmunka, és egy OKJ-S? Két bérszámfejtés???? A 1008- nál mi lesz????Nincs még az új verzió!!!!?????

Babi  -  

Bocs! Válaszolok magamnak! Most vettem észre, megjelent a 1008-as, és bővült egy 16.-ik oldallal, amelyen az egysz.fogl.van!

Mindjárt megnézem mit látok rajta!

teri  -  

Jelenléti ív tényleg nem kapható, március 30-án APEH tájékoztatási o. osztvez által tartott tájékoztatáson elhangzott, hogy junius 30-ig saját előállításban lehet használni az egyszerüsített foglalkozthoz magunknak kell szigorú számadás alá vonni és munkavállaló SZJA bevallásához elegendő a másolat átadása de bármilyen más igazolás is mely tartalmazza a munkaadó, munkavállaló adatait és a kifizetett összeget. Junius 30 után csak nyomda által előállított nyomtatvány használható amihez a nyomdának ugyanúgy sorszámtartományt kell kérni mint a számla nyomtatványokhoz és ugyan úgy lehet értékesíteni is. (Munkavállaló majd jövő májusban kb 150 db papírkából töltögeti az bevallását-bocsi magán vélemény). Itt van a növénytermelési idénymunka spec esete amit a 2009 évi CLII. tv 12§ (6) bekszerint nem kell előre bejelenteni ráér  thót követő hó  12-ig teljesítenie. -min?- Ehhez képest nálunk 1-én munkaügyi ellenőrzésen kifogásolták, hogy nincs bejelentve legalább a 185-ös telefonon, jegyzőkönyvezték, következmény ?

Babi  -  

A 185-ös telefonszám tegnap már működött! Kínomba felhívtam Őket, de kizárólag házt.alkalmazott ill. mezőgazdaságot érint a bejelentési lehetőség!

Szerintem következménye nem lehet, hiszen a feltételek 1-én nem voltak biztosítva! Inkább megmondhatták volna, hogy mikor. hogyan, mit kell tenni!!!!!

Babi  -  

A jogszabályi háttér elég szűkszavú, és hiányzik a gyakorlati oldala! Nekünk könyvelőknek már április 1-én bérszámfejteni kellett!!!!!!!

Ha két napra, napi 4 órára felveszek egy alkalmi mvállalót, mondjuk nem OKJ-s végzettséggel, akkor 423.-Ft/óra a kötelező minimum! Ebben az esetben 4-*423.-Ft a napi bruttó bére! Ebből 17% saját járulék levonás, és a foglalkoztató 27%!

Milyen jogviszonyban veszem fel? Alkalmazottnak kell, és főfoglalkozásúnak, különben a 17%-ot nem vonja a dolgozótól, azt pedig kötelező, ha nem biztosított máshol!

Hogy lehet az adójóváírást kezelni? Hogy kell kezelni a szabadságot?

Ha minden jogszabály vonatkozik rá, mint egy "igazi" alkalmazottra, akkor bizony megilleti a szabadság, a betegszabadság, a táppénz , a munkábajárás, a kiküldetés.....is!

Végig gondolta ezt valaki? Igazolás-igazolás hátán, természetesen a könyvelő nyakába pakolva.... és a ki_be jelentés már csak hab a tortán!???

Legszivesebben abba hagynám az egész könyvelést úgy ahogy van, mert ez  így borzalmas!!!

Talán a szakmának kellene jelezni, hogy ez így nem megoldható!!!

Javasolnám az egész alkalmi foglalkoztatás megszüntetését!

Judit  -  

A cikkből kimaradtak az alkalmi munkavállalók.Aki sem idénymunka sem idegenforgalom,sem háztartási munka.Velük csak  egyszerűsített munkaszerződést lehet kötni,függeltlen a ledolgozott napok számától és rájuk az általános szabályok vonatkoznak a járulékok tekintetében,valamint a jelenléti ívet is úgy kell vezetni,mintha fő vagy részmunkaidősök volnának.Vagyis szinte semmiben nem különböznek a részmunkaidőstől.Én úgy gondolom,ha viszonylag rendszeresen,mondjuk minden másnap dolgoznak akkor érdemes normálisan bejelenteni Őket a 10T1041-el.Igy nem kell a napokat sem számolgatni,hiszen a járulék úgy is ugyanannyi.Nem kell ki- be léptetni,lehet neki a kieső időre a felmentés a munkavégzés alól ,bér fizetése nélküli kódot adni a 08-ason és kész.Más a téma a többi három esetében,de ott megéri talán a macerát  a 30 %.Egyébként az APEH lapján és ,ha a keresőbe beírjátok,hogy egyszerűsítetet t munkaszerződés korrekt tájékoztatásokat találtok.Ne sértsek meg senkit ,de ez a tájékoztatás itt felületes ,hiányos,félrevezető.Kicsit olyan,hogy írok gyorsan valamit ebben a témában is,nehogy szó érje a ház elejét.A keresőkben sokkat több gyakorlati tanácsos tájékoztatás van.

Magdi  -  

Jelenléti ív nem kapható,úgy tudom, hogy még a nyomdákban sincs.

Jelnleg a törvényből vagy az " egyszerűsített foglalkoztatás- OMMF összefoglalójában" szereplő szerződést és jeleléti ívet kell kinyomtatni és használni.

csak a keresztnevét...  -  

ewib

csak a keresztnevét...  -  

Április első napján már  -s nem viccből-  tapintatlanul  délelőtt ellenőrizték az egyszerűsített foglalkoztatást. Megállapította az előző napra beragasztott bélyeget a könyvecskébe, s hiányolta  az új rendszerű bejelentést. Természetesen észrevételt tettünk arra vonatkozóan, hogy előző nap nem működött még a rendszer, s az utolsó nap is módosítottak a nyomtatványon, beküldeni meg nem is tudtuk.

Marika  -  

Necsak dolgozzunk, nagyon kellemes ünnepet kívánok Zsuzsinak és az

összes adónavigátoros könyvelőnek.

Erzsi  -  

Apeh infó füzet/ Igazolások kiadása 8. oldal: "a munkáltató köteles olyan bizonylatot is kiállítani és a kifizetéskor átadni a magánszemélynek, amely tartalmazza a magánszemély bevételét, jogcímét, az adó(előleg) összegét." azaz bérlapot kell kiadni.

Kérdés: ezt a könyvelők hogyan fogják megoldani?

TZS  -  

Én ezt kifizetési jegyzéknek hívom, amit az alkalmozottaknál eddig is kiadtunk, itt számomra az a kérdés, hogy minden héten az ötödik napon bért kell számfejeteni, mert akkor legkésőbb fizetni is kell,  ugyanakkor a havi 08-ast is kezelni kellene a programnak. üdv.TZS

Erzsi  -  

Szerintem, ha valaki csak 1 napra jön, akkor már azon a napon is ki kell adni, ha 5 napra jön, akkor az 5. nap végén kell.

Judith  -  

Kedves Zsuzsi!

Ismét köszönöm a tájékoztatást!

Az alkalmi munka valóban kimaradt a cikkből, és igazából épp emiatt mindenféle tevékenységnél lehet használni tudomásom szerint ezt a fajta foglalkoztatási módot. Szigorú számadású jelenléti ív még nincs forgalomban, a munkaügyi felügyelőség azt javasolta, számozzuk meg mi kézzel és nem lesz gond. A kilépő papírokat nem említi a törvény, előbb említett hivatal szerint erről beszéljünk később, mert gyakorlat kell ehhez. Véleményük szerint minden egyes nap (!) után ki kellene léptetni a delikvenst, minden papírjával együtt akkor is, ha jövő héten újra jön egy napot. Alkalmi munkánál a közteher ugyanaz, mint munkaviszonynál és ugyanazokra a számlaszámokra is kell fizetni.  Ja: és nagy hiba minderről az APEH-nál érdeklődni, mert nekem azt mondta a kedves kis hölgy: "nem azért nem segítek, mert nem tudnék, hanem mert ez nem adózási téma, hívja a munkaügyi felügyeletet". Szimpatikus hozzáállás, tekintve, hogy 30 nap késéssel tették fel a nyomtatványt és a 26-tal a tájékoztatót...  Ha belegondolok, úgyis a munkaügyi felügyelet ellenőrzi ezt a dolgot... Ott ezt mondta elsőre a férfi: "Pironkodva kell bevallanom hölgyem, még nem vagyunk a témában a helyzet magaslatán, ez a foglalkoztatás nem is olyan egyszerű... És itt ugye felmerülhet a kérdés, hogy akkor minek ülök itt a vonal túloldalán." Igen, felmerült a kérdés. De meg van bocsájtva, mert működik az ökritikája. Bocsi, ha hosszúra sikerült, ezek voltak az én tapasztalataim. Hátha segít valakinek.

tzs  -  

Én úgy olvastam, hogy sorszámozott jelenléti ív csak akkor kell vezetni amikor nem kötnek írásbeli szerződést, egyébként nálunk alkalmi dolgozóknál sima, hagyományos jelenléti ívet vezetünk, április előtt is ezt tettük.üdv.TZS

csak a keresztnevét...  -  

Remélem ez a törvény, és APEH szabályozás nem marad így. Alkalmi dolgozókat foglalkoztatunk, a régi AM könyves rendszerben nem csaltunk, radíroztunk, nem volt bűntetésünk sem. Miért nekünk kell megfizetni mások felelőtlen viselkedéséért. (Állami beruházások kivitelezőire gondolok főleg.)

Az új szabály csak terheket ró ránk: mivel biztoított lesz a dolgozó havi bontásban ki kell adni még a jövedelem igazolást, a levont járulékokról az igazolást -ha nem dolgozik folyamatosan!? tovább. Ki kell állítani a TB igazolványt is napokra? A heti bejelentések 10T1041E -t aláíratni velük? A kifizetéssel együtt tájékoztatni a még nem esedékes járulék befizetésekről? (tárgyhót követő 12 a határidő)

Nagyon elkeserítő és felháborító ez a módszer, hogy a fekete gazdaság eltűnjön!! Vagy több bírság beszedésre adjon lehetőséget az APEH-nak.

Üdv.:TZS

Ági  -  

Legfrissebb infók: http://www.apeh.hu/data/cms150589/45._informacios_fuzet.pdf

Egyszerűsített fogl. alk.min.kódja (2-3. karakter) a 1008 bevalláshoz: 60.

Utaláshoz adónam kódok:

mnyp.tagsággal nem rend.munkavállaló esetében: 239.

mnyp.tagsággal rend.munkavállaló esetében: 249.

Számlaszámok még nincsenek.

Üdv: Ági

Ági  -  

Legfrissebb infók: http://www.apeh.hu/data/cms150589/45._informacios_fuzet.pdf

Egyszerűsített fogl. alk.min.kódja (2-3. karakter) a 1008 bevalláshoz: 60.

Utaláshoz adónam kódok:

mnyp.tagsággal nem rend.munkavállaló esetében: 239.

mnyp.tagsággal rend.munkavállaló esetében: 249.

Számlaszámok még nincsenek.

Üdv: Ági

Olgi  -  

Szerintem az itt feltett kérdések jogosak és felháborítónak tartom, hogy megint átgondolatlan, kivitelezhetetlen törvényt hoznak a vállalkozók zsebére olyanok, akik lehet hogy az életben nem láttak még se alkalmi munkavállalót, se alkalmi munkavállalói kiskönyvet. Zsuzsi, köszönöm.

Zsuzsó  -  

Bocs, hogy ezt mondom Zsuzsi, de már nagyon vártam a tájékoztatásodat ebben a témában. Reméltem, hogy jó szokásodhoz híven megszólalsz. A kiléptetésekkel kapcsolatosan tudsz valami konkrétumot? A jelenléti ív egyik példányán kívül milyen papírokat adunk a kilépő alkalmi munkavállalóknak?

 

Ági  -  

Az alkalmi foglalkoztatott teljes körű biztosított, részére mindent ki kell adni, amit egy "normál" munkaviszonyos esetében.

Ági  -  

Az alkalmi foglalkoztatott teljes körű biztosított, részére mindent ki kell adni, amit egy "normál" munkaviszonyos esetében.

  -  

Apeh információs füzet 8. oldal tetején: következő év január 31-ig.

csak a keresztnevét...  -  

Nekem a bejelentőlap okozott gondot alkalmi munkánál, mivel  be kell x-ni a napokat(hát pont attól alkalmi hogy ezt előre nem tudhatom folyamatosan max.tényleg 1-2 nappal előre)ezért beírtam amely napok biztosak voltak és az utolsó nappal megszűntettem a munkaviszonyt, ha újból foglalkozatva lesz akkor új bejelentőt küldök nem tudtam mást kitalálni.De lehet ha folyamatosan mindig ugyanazon a napon van foglalkoztatva az alkalmi munkavállaló elég csak egyszer elküldeni a bejelentést, természetesen a keret kimerülését (1 munkáltatónál max 90 nap) figyelembe vével!!??Hát ezt nem tudom....

Anna  -  

Az Apeh tájékoztatása szerint max. 5 napig lhet előre jelenteni - a nyomtatvány nem is enged meg többet. Nem lehet nyitva hagyni a várható 15 napra a bejenetést, az 5. nappal ki kell jelenteni. Dolgozott életében az, aki ezt kitalálta??? Vele kellene megcsináltani!!!! Mitől egyszerűsített ez???? Lehet ezt még fokozni??? meddig tűrjük mi ezt és a szakmai szervezeteink mit szólnak midehhez???? Abba kell hagyni és mindenki csináljon amit akar....

FYGureout  -  

Zsuzsa - megállapodásunk alapján - a mi oldalainkon is rendszeres szerző, ezért merem ajánlani mindenkinek ezeken az oldalakon, az ő oldalain, az <a href="http://www.konyvelozona.hu/2010/03/egyszerusitett-foglalkoztatas-2010-aprilis-01-tol-osszefoglalo/" target="_blank">egyszerűsített foglalkoztatásról szóló összefoglaló</a>nkat.

 

csak a keresztnevét...  -  

http://apeh.hu/data/cms139901/ado0119.mp3

javaslom meghallgatni

Ili  -  

Köszönöm. Valóban érdemes volt meghallgatni. 

Erzs  -  

Ma olvastam egy közleményben, hogy a jelenléti ívet (sorszámozott lesz) a papírboltban  kell megvenni, nem lesz jó  a számítógép által előállított nyomtatvány.

Erzsi  -  

Nekem  a bérszemfejtéssel van problémám (alkalmi munka, ami nem kedvezményes 30%), és erről konkrétan sehol nem lehet olvasni. A múlt héten az Apeh azt mondta, hogy bérszámfejteni kell, másutt azt mondták, csak hóvégén kell egyszerre bérszámfejteni. Valaki azt mondja, bruttóban kapja meg a bérét, és nem kell levonni semmint, valaki azt mondja le kell vonni a járulékokat (17%).  Most akkor hogyan kapja meg a pénzét, bruttóban,  vagy nettóban? Nyilatkoztatni is kell, adójóváírás, nyugdíjpénztár tagság?Jó lenne, ha valaki erről valami biztosat tudna mondani. 

Zsuzsó  -  

Én tegnapelőtt az apehtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy a normál szabályok szerint kell számfejteni a munkavállalói és munkáltatói járulékokat egyaránt. Tehát a magánnyugdíjpénztári tagságot is figyelembe kell venni. Sőt, állítólag minden egyes kiléptetés után a kilépő papírokat is el kell készíteni. Erről van esetleg információtok? Mert az elég durva lesz, ha tényleg mindenfajta kilépő nyomtatvány is ki kell adni. Ha valaki tud erről, akkor légyszi ossza meg az infot.

István  -  

Kedves Zsuzsa!

Örömömre szolgál, hogy a mai világban van Valaki, aki mindenféle ellenszolgáltatás nélkül ad információt, melyek ráadásul igen hasznosak. Az elmúlt rövid idő alatt meggyőződhettem arról, hogy a honlapon szereplő vélemények, melyek előadásait és munkáját minősítik, nem túlzottak. Remélem arra is lesz lehetőségem, hogy előadását személyesen is meghallgathassam.

Gratulálok, és egyúttal kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Önnek és szeretteinek.

 

Zita  -  

Szerintem kimaradt a cikkből az alkalmi munka.

A 2009. évi CLII. törvény az egyszerísített foglalkoztatásról 1.§ (1) bek. d) pontjában van benne az alkalmi munka.

Akkor ezzel mi van/lesz? (Az rendben van, hogy határozott időre szóló munkaviszony, úgy kell számfejteni, mint a rendes munkavállalót.)