Egyéni vállalkozók és a fejlesztési tartalék

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Most az egyéni vállalkozók bevallásai vannak napirenden, bár ez nem sokban különbözik a társaságokra vonatkozó szabályoktól. Ha a nyereség után fizetendő adót az ügyfeled sokallja, lehetősége van fejlesztési tartalékot képezni. Ehhez 4 éven belül valamilyen beruházást kell végrehajtania. De mit kell most tennie, ha korábban élt ezzel a lehetőséggel, de nem történt meg a beruházás?

invest.jpgAbban az esetben, ha az egyéni vállalkozó fejlesztési tartalékot képzett, és a nyilvántartás évében illetve az azt követő három adóévben nem valósított meg beruházást, a korábban meg nem fizetett vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó együttes összegét késedelmi pótlékkal növelten kell megfizetni.

Azaz: ki kell számolni, hogy mennyi lett volna az adó az eredeti bevallásban, ha nem vesz igénybe fejlesztési tartalékot, és ezt az összeget késedelmi pótlékkal együtt kell most bevallania.
Ehhez ismerni kell a nyilvántartás évében hatályos vállalkozói szja mértékét is.

Az adót, a nyilvántartásból történő kivezetést követő 30 napon belül kell megfizetni, azaz ha most van ilyen kötelezettséged, akkor 2013. január 31-ig

A 2008-as és az azt megelőző adóévek vállalkozói bevételét csökkentő fejlesztési tartalékot 6 év alatt kell felhasználnod. Egészen pontosan a törvény szerint a nyilvántartásba vétel évét követő 5. adóév végéig kell megvalósítani a beruházást.
A nyilvántartási év viszont a bevallás elkészítésének éve, ami az adóévet követő év.

Akkor most melyik évet kell figyelnem?
Ha az egyéni vállalkozód bevételét a 2006. adóévre vonatkozóan csökkentetted a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel, és 2012 végéig nem történt meg a célja szerint felhasználás, akkor 2013. január 31-ig kell az elmaradt adót és késedelmi pótlékot megfizetni.

Ennek a tételnek külön bevallása nincs, azt a február 25-ig leadandó bevallásban kell szerepeltetni.

Egy kis segédlet


tablazat.jpg




A bejegyzés címkéi

fejlesztési tartalék


Hozzászólások

Albertné  -  

Kérdésem lenne: ugyanebben a cipőben járok, az ehóra mit irt a Zsuzsi?
Azt vissza kell-e fizetne, hogyan, vagy azt "megnyerte"??

Zsolt  -  

Nagyon jó a cikk. Egy kérdésem lenne még a témával kapcsolatosan. Mikor lehet eladni vagy selejtezni azt a tárgyi eszközt, amire fejlesztési tartalékot képeztek? Hány évet kell várni a beruházástól számítva?

Szilvia  -  

Kedves Zsuzsi!
A fejlesztési tartalék természetével és "működésével" teljesen tisztában vagyok a társasági oldalról. De, most egyéni vállalkozónál gondolkodtatott el a dolog: osztalékadó alap csökkentésekor (1253-as 474.sor)a tárgyévi beruházások nettó értékét a fejlesztési tartalékkal csökkentett összegben vagy a nélkül kell figyelembe venni? Ha szó szerint értelmezem a szabályt, akkor nélküle, mert a fejlesztési tartalékot, mint écs-t nem 2012-ben számoltam el, hanem 2011-ben, mint adóalap kedvezmény. Neked mi a véleményed? Tudnál hétfőig válaszolni?
Köszönettel: Szilvia

Erzsébet  -  

Nagyon hasznos ez a cikk a fejlesztési tartalék képzéséről. Arra szeretnék választ kapni még, hogy a felhasználás hogyan történik? Amikor ennek terhére megvásárolta az egyéni vállalkozó a tárgyi eszközét, akkor ezt hogyan szerepelteti a pénztárkönyvében, a bevallásában? Écs-t számolhat el erre a tárgyi eszközre? Köszönöm szépen a segítségeteket!

Marika  -  

Lényeg akkor, hogy semmi szerepe a készletnek sem most, sem később, folyamatosan leltározok és nem adózok kimondottan a készlet után, csak ha megszüntetem a vállalkozásom véglegesen és képes voltam addig nem eladni az összes beszerzésem.
Ez egy szerencsétlen félreértés volt az előadó részéről.
Most már világos.
Köszönöm a hozzászólásaitokat: Marika

marika  -  

A Marika kérdésével kapcsolatosan amit nem értek, hogy a leltárkészlet(anyag+áru)után nem fizetek most adót, pedig 2013 évben KATÁS bevételem lesz mivel, ha áruról beszélek azt adom el először. Amire visszatérek mindjuk KATÁ-ból a tételes adóra, addigra már ötször eladtam az árumat, és majd visszatéréskor megint adót fizetek amit már rég eladtam. lehet, hogy csak én nem értem.

Keserü Katalin  -  

Szia Zsuzsi! :)

Pont ilyen esetem van, és amit a cikkben leírtál az számomra is egyértelmű volt, de az EHO-val gondban vagyok. Sem jogszabályban sem az 53-as bevallás útmutatójában nem találok arra vonatkozó utalást, hogy azt is meg kell pótlólag (esetleg kamattal növelten)fizetni, sőt a bevallás EHO-s lapján sem találok erre külön sort.
Meg kell ezt fizetni, vagy sem?
Köszi!
Kata

Varga Mariann  -  

Szervusztok! Készülvén az év végére nekem is ez a kérdésem, hogy a meg nem fizetett ehoval kapcsolatosan mi a teendő a fel nem használt fejlesztési tartalék esetén? Köszönöm előre is a tájékoztatást

Kissné Bea  -  

Úgy értelmezem, hogy amikor majd visszatér, arra az időpontra egy leltárt kell felvenni, és késöbb majd azt a nyitóban szereplő árut eladja, de azzal szemben majd nem lesz bekerülési értéke elábéja, ezért a visszatéréskor minél alacsonyabb készletet kell megtartani, visszatérés utábn kell beszerezni inkább. Azt a készletet ami katás nyitója most, azt katásan adja el és része a havi 500 ezer bevételének-évi 6 milliónak.

Kissné Bea  -  

A cikkben írtakat elolvastuk, köszönjük. További kérdésem: A fejlesztési tartalék csak a 10%-os vállalkozói szja-t csökkenti, de annál több marad osztalékadó+eho alapnak?
Köszönöm

Erika  -  

A fejlesztési tartalék az adózás előtti eredményt csökkenti, így a csökkentett eredményből vonod ki a 10%-ot, amiből megkapod az osztalékalapot, amit esetleg még különböző tételekkel csökkenthetsz.

Marika  -  

Nagyon örülök Zsuzsi, hogy most az EV. szja bevallásokkal jelentkeztél. Tegnap egy előadáson rendesen összekavarodtam , de most már tisztáztam magammal valamennyire. Szeretném a megerősítést kérni, hogy szja vállalkozó jan. 01-től KATA vállalkozó. Dec. 31 anyag és árukészlet 2 millió Ft. Ezt az összeget adóalapot nem érintő bevételként kell nyilvántartani mindaddig, amig KATA adózó, tehát a 1253 bevallásban nem kell megfizetni az adóját.Az előadáson többen úgy értelmeztük, hogy most kell megfizetni.
Nem tudom viszont, hogy amikor visszatér az szja alá valamikor, ezt akkor kell majd leadózni ?
Vagy majd az akkori készletét ?
Kérem segítsetek, mit tudtok ezzel kapcsolatban
Köszönettel. Marika