Egészségügyi szolgáltatási járulék 2009-től

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozók, valamint a Tbj. 39. § (2) bekezdése szerinti kötelezettek (nagykorú eltartott) által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi 4350 forintról 4500 Ft-ra emelkedik, amelynek napi összege 150 Ft

A 2008-ig hatályos szabályok szerint, ha a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) vállalkozó több vállalkozásban is személyesen közreműködik, a fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot valamennyi vállalkozásában meg kell fizetnie. A nyugdíjban nem részesülő vállalkozókra irányadó szabályokkal való összhang megteremtése érdekében indokolt volt a szabályozás módosítása, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot akkor is csak egyszer kelljen megfizetni, ha a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó több vállalkozásban személyesen közreműködő.

Ennek megfelelően A Tbj. 38. § alapján a több jogviszony egyidejű fennállása esetén a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni:
  • Ha az egyéni vállalkozó egyidejűleg társas vállalkozó is, az egészségügyi szolgáltatási járulékot egyéni vállalkozóként kell megfizetnie.
  • Ha a társas vállalkozó több vállalkozásban végez munkát, a tárgyév január 31-éig az adóév egészére vonatkozóan nyilatkozik a társas vállalkozásoknak arról, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot melyik társas vállalkozás fizeti meg utána.
  • Az egyéni vállalkozó a tárgyév január 31-éig a társas vállalkozásnak tett nyilatkozata alapján az adóév egészére választhatja, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a társas vállalkozás – több társas vállalkozásban fennálló tagsági jogviszony esetén a választása szerinti vállalkozás – fizeti meg utána.


A bejegyzés címkéi

járulék


Hozzászólások

Kacsmarik György  -  

eü.szolgáltatási díj költség?

Évi  -  

kedves Zsuzsa. nyugdijas vállalkozó vagyok.a eü.szolgáltatási járulékot havonta fizetem.bevallani mikor és hogyan kell.költségként milyen járulékok irhatók le?Kérlek segits ebben egy kicsit.üdv.Évi.

Ildikó  -  

Kedves Zsuzsi!

Elnézést az előbb elhamarkodtam a kérdésfeltevést. Arra kérletk válaszolj Nekem, hogy egyáltalán hogyan könyveljük ezt a járulékot. A férjem után fizetjük a Bt.-ben, és fizetünk még EHOT is. Milyen főkönyvi számlát kell alkalmazni, és mi a könyvelés menete?

Várom válaszod!!!!!!

Üdv.

Ildikó

csak a keresztnevét...  -  

Szeretném megkérdezni, hogy millyen számú főkönyvi számlára könyveljük ezt a járulékot. Nem találtam neki megfeleflőt!

N.Edit  -  

Kedveseim!

Csak most kapcsolódtam ehhez a fórumhoz, ezért e késői reagálás!

Nekem arra van a Déldun.Apehtől friss állásgoglalásom, hogy közre nem működő Bt kültag után(de korábban rendesen résztvett) már nem kell az egészségügyi szolg járulékot megfizetni, A társasági szerződés módosításáig visszamenőleg önellenőrzést fogok végezni! Még azon filózok, hogy a megfizetett Tételes Ehot sem kellet volna bevallani és megfizetni, noha a HVG/TB magyarázat nem tesz különbséget beltat-kültag, közreműködő, közre nem működő tagok között, egyaránt fizetendőnek jelőli a tételes ehot!

 

Anikó  -  

Kedves Zsuzsi

Az egészségügyi szolgáltatási járulék elszámolható költségként?

Válaszodat előre is köszönöm.

Marcsi  -  

Mivel ezt a fajta járulékot korábban baleseti járulékként ismertük meg, és az SZJA tv. 11.melléklet I./6 pontja szerint az elszámolható volt, szerintem ez is az, csak elfelejtették az SZJA tv-t módosítani.

Kálmán  -  

 Kedves Zsuzsa,

kezdek összezavarodni... Én olyan egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkező közalkalmazott vagyok, aki közalkalmazotti státusza fenntartásával nyugdíjba vonult, de mellette tovább dolgozik. 

Hiába fizetek én és munkátatóm évente százezreket tb-re, úgy tűnik még több bőrt le lehet nyúzni rólam. 

Kérdésem: 

1. jogos volt-e 2008-ban fizettetni velem egészségügyi szolgáltatási járulékot?

2. és akkor most ez 2009-ben is ez így marad? 

A jogszabályt nem igazán tudom értelmezni magamra nézve. Válaszát előre is köszönöm.

Edit  -  

Kedves Zsuzsa!

Eddig úgy tudtam, hogy csak a kieg.tev. társas vállalkozói után kellett a havi 4350 Ft-ot fizetni. Minden cégben, ahol tag volt.  A  kieg.tev. egyéni vállalkozóknak csak a felvett jövedelem után kellett eü.szolg.járulékot  fizetnie %-os mértékben. Rosszul tudtam, és a nyugdijas e.v.-nak is kellett volna jelenteni és fizetni a 4350 Ft-ot? Vagy csak 2009-től kell a 4500 Ft-ot az egyéni vállalkozóknak fizetni, és értelemszerűen a nyugdijas társas vállalkozóknak csak egy helyen kell. ?

 

 

paczago  -  

Látom hogy Tündi már feltette ezt a kérdést, de én is ebben a cipőben járok. Az egészségügyi szolg.járulékot lekönyveltem költségként. De most a bevallás előtt elbizonytalanodtam. Ilyenkor mindig parázok. Tehát az egyéni vállalkozónál költség vagy sem?

Előre is köszönöm a választ

 

Mészárosné Ö.Erika  -  

Kedves Zsuzsa!

Van egy saját Bt-nk a férjemmel. A férjem beltag és személyesen működik közre, tehát ő itt dolgozik a Bt-ben. Mindent fizetünk utána.

Én vagyok a kültag, de nekem van heti 40 órás munkaviszonyom egy cégnél, ahol mindent fizetnek utánam.

A Bt-ből egyenlőre nem vettem ki semmilyen bér jellegű juttatást.

Kérdés: Kell-e még valamit fizetni utánam  a Bt-nek?

Köszönöm a gyors válaszát.

Üdvözlettel:

Mészárosné Erika

csak a keresztnevét...  -  

Nyilatkozathoz van formanyomtatvaány?

 

Jelasicsné

 

Mária  -  

Kedve Zsuzsa!

Nem a témához kapcsolódó kérdéssel szeretnélek zavarni, mivel ahány ember / könyvelő/ annyiféleképp értelmezi.

Vagyi ha én adósazámos őstermelő vagyok / kom. felárra jogos/ férjem kieg. tev. ev- áfa körös- a 2009 évi Áfa tv. szerint rajta maradhat-e az őstermelői igazolványomon mint családtag?

Az értékesítésről a számla az én nevemen fut, ő csak az adóbevallás során szolgáltat adatot a ráeső részről!

Lekell venni az igazolvány hátuljáról, vagy sem?

Vállakozása Mg. gépi szolgáltató, mikro vállakozás

Kérlek, ha van egy perced válaszolj, vagy add meg az idevonatkozó tv.-t

Köszönöm és maradok továbbra is hűséges olvasód, mert rengeteg segítséget és jótanácsot kapok lapod olvasásakor.

Üdvözlettel: Mária

 

 

Tündi  -  

az egészségügyi szolg járulék költségként elszámolható az egyéni vállalkozónál?

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!

nekem van egy olyan EV-m aki nyugdijas de mellette neha-neha munkaviszonyban foglalkoztatjak tobb keveesebb idore (akar tobb honapra is)

felmerult bennem a kerdes, hogy ha munkaviszonyban fizetnek utana tbjarulekot es eho-t is, akkor az euszolghozzajarulast is meg kell fizetnie ?! (egyenlore 2008-ban tortenik ez. Ugye jelenteeni kellett hogy mar nem fofogl. hanem masod. a 1041-sen....igy mar vegkepp kezdem nem erteni a halmozodast)

ha esetleg van erre vonatkozoan valami jo otlet azt nagyon megkoszonnem

meg mielott a bevallast beadom a 2008-as evrol

koszonom

 

 

dallosné51évi@freemail.hu  -  

Kedves Zsuzsa.Nyugdijas vállalkozó vagyok. az eü.szolg.járulékot havonta fizetem, de bavallani hogyan min mikor kell .Milyen járulékot és mikor kell leköltségelni? Kérlek segits ebben egy kicsit.üdv. Évi.

Magdi  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm szépen az újabb részletes információt.Üdv.Magdi

 

Ica  -  

Köszönöm az információt.

Ica

Klára  -  

Köszönet.

Katalin  -  

Kedves Zsuzsi,

Mi a módja az eü-i szolg. járulék bevallásnak? csak az 53-on kell bevallani egy évben egyszer, fizetni viszont folyamatosan kell van az 58-on van sora. Sajnos a bevallás módját még nem sikerült kiderítenem, tudsz nekem ebben segíteni?

köszönöm előre is a válaszod.

Marcsi  -  

Az 53-on csak a kieg.tevékenységű,tehát nyugdíjas vállalkozó vallhatja be, az 53-on havonta a társas vállalkozó nyugdíjas tagja után fizetendőt vallod be.

  -  

Helyesbítek,mert elütöttem: az 58-on havonta a társas vállalkozás nyugdíjas tagját vallod be.

Mária  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm az információt , nagyon örülök az E könyvnek, előre is köszönöm.

Zsuzsa  -  

Bt kültag nyugdíjas, a bt-ben nem tevékenykedik, de ügyvezetőként szerepel a társasági szerződésben /tényleges ügyvezető is van/.

Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Ildikó  -  

Köszönöm az információt.

Irén  -  

Köszönöm szépen

Magdi  -  

Az E könyvnek nagyon örülö és várom ! Az egészségügyi szolg. járulék igy igazságos a kieg. tevékenységű  vállalkozóknak, ez egy jó hír!

Ilona  -  

köszönöm.

Ilona

csak a keresztnevét...  -  

Köszönjük az Infót!

Kérdés, hogy a kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozó

is köteles megfizetni az egészségügyi  járulékot a felvett osztalék

után?

Ilona

beckari  -  

Kedves Zsuzsa!

Nagyon örülök a megjelenő e-könyvnek, már meg is rendeltem.

Sajnálom, hogy nem jutottam be a Tatabányán 13-án megrendezendő előadására (könyvvizsgálói kamara előadása) olyan sokan jelentkeztek.Remélem mielőbb újra elér ide hozzánk és akkor én is résztvehetek rajta és személyesen hallgathatom meg az előadását.

Üdvőzzlettel: Beckné