EVA komédia

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Tudod, miért nem foglalkozunk a végszavazás előtt részletesen a jövő évi adóváltozásokkal itt az adónavigátoron?
Itt egy tipikus példa a válaszra...


Először arról volt szó, hogy nem nyúlnak hozzá az evához. Aztán, egy Fideszes képviselő által benyújtott egyéni indítvány szerint megszünne ez az adónem. A héten a kormány javaslata 40%-os eva kulcsról szólt.

"A Fideszes képviselők jelentős része 35-37 százalékra emelné az eva kulcsát, a kormányzat egy része viszont 40 százalékra" – mondta egy tévéműsorban Lázár János frakcióvezető.

A héten az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatok sorában csak az összeghatár 25-ről 30 millióra történő emeléséről döntöttek, az adókulcs változásáról nem. A legutóbbi hír szerint 37%-ban megállapodott a frakció és a kormány…
A törvény végszavazása november 21-én várható.

Kíváncsi vagyok, mi a véleményed a jövő évi eváról. Kérlek jelöld be a számodra megfelelő választ, és nyomd meg a SZAVAZOK gombot!



A szavazás anonim, senki nem tudja meg, melyik válaszra szavaztál...

Ha az eva értékhatárát megemelik 30 millió forintra, és az adóját 37%-ra, akkor:



A hozzászólásokban kommentálhatod is a hírt!




kulcs.gif

Még több adóváltozás itt >



A bejegyzés címkéi

eva, szavazás


Hozzászólások

Bea  -  

A következő lenne a kérdésem. EVA-s egyéni vállalkozó most ha kijelentkezik az EVA-ból akkor 2012-re lehet általányadozó?
S ha igen akkor Ő milyen nyomtatványon jelentkezik be? Egyéb esetben az általányadozónak az 53-as szja bevalláson kell ezt megtennie, de az EVA-s egyéni vállalkozó ezen nem vall be:!

Józsi  -  

Az emelkedés mértéke nettó 4%, vagy annyi sem, ez nem kellemes, de 7%-kal emelkedett az EVA, ebből 2%-ot az ÁFA emelkedés kompenzál, ami az ügyfeleknek nem jelen ktg. emelkedést, hiszen visszaigénylik/levonják. Ha kilépünk 1%-ot bukunk az IPA-nál, ez összesen 3%. Az EVA-s tagi jövedelem SZJA-ját is kiváltja az EVA, ez 200 eFt járulékalapnál több mint 30 eFt/hó. Az EVA-s cég könyvelési díja jóval olcsóbb, plussz megtakarítás, tán nem sokat hagytam ki.
Üdv. Józsi

Edit  -  

Már több hozzászólásomban jeleztem, hogy rengeteg kényszervállalkozó aki költséget nem tud elszámolni választotta az EVA-t, pl. akinek évi 1.600.000.- 1.800.000.- Ft. az éves bevétele a 37 %-os Eva-val marad nettó 50.000.- Ft-ja ami az idén 70.000.- Ft. volt.
Én a férjemet ki fogom léptetni, igaz a hagyományos vállalkozói jövedelem adózás alapján is kevesebb lesz a nettó jövedelem, köszönhetjük a FIDESZ-nek, és akkor még nem szóltam a sok egészségkárosodott emberről !
Kedves Kormány mi lesz itt a következő évben, bezzeg a vezetők, képviselők fizetése emelkedett a 16 %-os adó bevezetésével, jövőre már adójóváírás sem lesz, csupa jó hír.
Az előrehozott öregségi nyugdíjakról még nem is beszéltem, nyugdíjkorhatár emelkedik, a fiatalok több diplomával nyelvvizsgával pályakezdő munkanélküliként kezdik a nagy életet !
Ilyen az én időmben nem volt, az elmarasztalt Kádár rendszerben mindenkinek volt munkája, biztos fizetése, igaz kölcsönre vásároltunk és azt ki is tudtuk fizetni.
Nem volt ekkora különbség, mint az utóbbi 20-22 évben.
Ezt hozta a rendszerváltás, és még nincs vége !
Mi lesz az emberekkel kedves Orbán Viktor ?!

Kati  -  

Ha mindenki becsületesen adózott volna, és adózna manapság is, akkor lehetnének az adók is alacsonyabbak. Magasabb adómorál, alacsonyabb adók.
A mai helyzetünk az elmúlt 20 év egyenes következménye. Nem ilyen egyszerű.

Mária  -  

Kedves Zsuzsa!
Végig olvastam a hozzászólásokat, de senki nem említette, ha most a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó bt. visszalép az EVA-ból,akkor a vagyonmérleg elkészítéséhez könyvvizsgálót kell fizetnie.Amennyiben a Kormány 2013-ban központilag gondolja kivezetni,akkor talán eltekint a könyvvizsgáló igénybevételétől.
Az átalányadó intézmény nagyon jó,de tudni kell ki veheti igénybe, mert korábban a könyvelőket kivették az átalányadós körből.
Üdvözlettel Mária



lord  -  

A 37%-os EVA ha nincsenek nagyon költségeid akkor még egy kicsit jobb mintha osztalékként vennéd ki. (Ta. 10%, Szja 16%.
EHO 14%, összesen: 40%), persze valamennyit buksz azon is, hogy az eddigi 25 % ÁFA összegre 30% EVA esett, most a 27% ÁFA összegére 37 % EVA esik.

Marcsi  -  

Aki maradni akar, ne feledkezzen meg arról, hogy áttérés esetén elszámolhatja költségként a székhelyének bérleti díját, pld. havi 40 000.- Ft-ot, egyszeri 16 % szja befizetésével. Ez a legolcsóbb és legális pénzkivét. Így már mindenképp megérné visszatérni, és már túl sok költség sem kell. Természetesen a bérleti díj összege évi 1 millió Ft-ig eho mentesen számolható el.

Marika  -  

Kedves Zsuzsi! Vannak olyan emberek, akik szeretnek nyugodtan aludni és kerülik a konfliktust! Ők azt gondolom, hogy inkább választják ezt a megoldást. Ismerek ilyen embereket!
Egyébként minden adóváltozással így vagyok, mint az evával. Most már azért valamit jó lenne konkrétan tudni, hiszen úgy gondolom, hogy nem csak tőlem, de minden kollégától egyre többet kérdeznek az ügyfelek!
Szép hetet mindenkinek!
Marika

Mária  -  

Véleményem szerint már nem éri meg. Az ügyfélköreimbe megnézem átlagosan az EVA bevétel 50-2000 e Ft között mozgott. ha csak a saját bér és járulékát levonom elszámolom kölcsénként,+ egykevás anyag kölcség megfizetem a Tao-t kevesebb fog az államkasszába kerülni.

Gündert Ibolya  -  

Teljesen igazad van, nekem a 2 ünnep közt ez a "szórakozásom",
hogy elkészítem a változásokat az ügyfeleim részére, amikor már letisztul valamennyire.

Erika  -  

A két ünnep közötti időszak már késő, mert 2011.12.20-ig dönteni kell.

RÚZSA LEÓ  -  

Ha olyan emberek törvénykeznek és hoznak javaslatokat akik a munka az értékteremtés világát nem ismerik!Akik csak a közpénz elköltésének technikai variánsain agyalnak természetesen sok ilyen az EVA hoz hasonló döntéseket várhatunk.A szomorú az hogy hiszik is hogy jót tettek és az adóztatás egyszerűsítésének útját járják.
A Vállalkozók Pártjának volt országos gazdasági alelnökeként ma is hiszem hogy az érintettek bevonása nélkül hozott döntések nemzetrontóak.A jogászok, polgármesterek gondolkodása idegen a vállalkozók napi saját bőrét vásárra vivő kockázat vállaló gondolkodásától.Ők csak a közpénzek a mások által megtermelt pénzek elköltésében tudnak gondolkodni !
Ennyi !!!

Ági  -  

Eddig ez az adó volt az amit minden EVa-t választó rendesen megfizetett határidőre mert különben megszünt a jogosultsága. Nem kellett várni egy évet/ pl Társasági adó, előleget vagy fizettél vagy nem / vagy külön behajtani/ ha van miből / ha nem fizette be az ügyfél.Én minden vállalkozót kijelentek az EVA-ból és javaslom nekik hogy az átalányadózást válasszák.Tulajdonképpen nekem csak azok EVA-sak akik már igy kerültek hozzám, akik nálam kezdtek azoknak mind az átalányadózást javasoltam. Sokkal több pénzük maradt a zsebükben mint az EVA-soknak. Azért én várom a jövő évet, mit fognak majd mondani miért nem jött össze a kormány által tervezett többlet bevétel.

Bakosné Horváth Terézia  -  

Döntésképtelen és nem szavahihető a jelenlegi parlamenti képviselők zöme, szakmai hozzáértésüket is megkérdőjelezem, ezért minden ügyfelemet arra biztatom, hogy lépjen ki az EVA-ból. Nem kellene levágni az aranytojást tojó tyúkot, mert ennyi adót, mint ami az EVÁ-ból befolyt, nem fognak fizetni más adózási formában az ügyfelek.

Détár Marianna  -  

Eddig nagyon kényelmes volt az eva. Kevés költségem volt (18%) és nem kellett számlát gyűjteni, sem sokat számolni az adót. Pont most, amikor a könyvvizsgálat az értékhatár miatt lecsökken, és a kisebb cégek elfogynak, (a gazdasági helyzet miatt várhatóan sokan tönkre is mennek) akkor emelik meg az adót?! Egyébként a sok eddig nyilatkozott adószakértő, aki eddig normálisan tudott érvelni (tisztelet a kivételnek) azt állítja, hogy az evát lehet és kell is emelni, mert hiszen a 16% szja társasági adó és a 27 % áfa összesen 42 %, tehát az evások még így is jól járnak. Ez egy nagy csúsztatás! Hiszen aki nem evás, az költségeket számol (a különbözet után adózik) és az áfát sem fizeti ki teljesen mert visszaigénylési lehetősége is van. Véleményem szerint az indulásnál mindezeket figyelembe is vették, ezért volt akkor 15 % az eva. Érdekes, hogy az adóbevételek jelentősen megnőttek. Még a 30 %-nál is volt valami értelme, ha más nem is, az egyszerűsége. Hát most ennek is vége! Újra lehet a számlákat gyűjteni, a trükközéseket csinálni. Emellett a költségek és az adminisztrációk (pl. a különféle adónyilvántartások, stb.) is meg fognak nőni (pl. a könyvelő is többet fog kérni) Hát ennyit az adminisztráció csökkenéséről és a kisvállalatok segítéséről....

Gémes Péterné dr.  -  

Megesszük az aranytojást tojó tyúkot.A legbiztosabban tervezhető adóforint az EVA volt. Fizette mindenki határidőben, mert félt attól, hogy kivágják belőle.
Negyedévente fizettük, év végén feltöltöttük. Igaz, hogy a szürke gazdaságot kicsit erősítette, de mi ez a "nagyokhoz" képest.

Erika  -  

Úgy játszanak az emberekkel, mint macska az egérrel. Mélységesen felháborít. Minden percben mást mondanak. Az ügyfelek meg idegeskednek, hogy akkor hogyan tovább. De ez nemcsak az EVÁ-nál van.

Kiskata  -  

Bizony, már kb.3 éve, hogy csak érintőlegesen foglalkozom a
tervezetekkel. Mire kijön a törvény, előfordul, hogy köszönő-
viszonyban is alig van a tervezettel...Az ügyfeleimet is arra
kérem, várjunk a törvény megjelenéséig. Így persze tervezni
sem lehet, a visszamenőleges hatályú törvényekről nem is
beszélve.
Az EVA nagy buli volt anno,15 %-os kulccsal, most kevésbé tűnik vonzónak 37 %-kal.
Végére hagytam: van a kedves fórumtársaim közt olyan, aki
a Tgyás,Gyed kérdésben tudna segíteni ?

Kati  -  

Teljesen egyetértek azzal, hogy eddig nem lett foglalkozva a törvény változgatásokkal. Ügyfeleim is érdeklődnek,az áfa kulcs hogy alakul, milyen változások várhatóak. Viccesen az egyiknek azt mondtam, szilveszter napján megtudod, mert akkor az már legalább 50 %-ban tuti.
Termékdíj bevallásokat is készítek, szeptember elején voltam előadáson, teljesen feleslegesen. December elején megint mehetek, mert akkorra igérték a végleges törvényt és végrehajtási rendeletet.

Lakics Edit  -  

Sajnos a törvény alkotók nem számolnak a kényszer vállalkozók évi alacsony árbevételével, pedig ők azok akik mindig minden adót, járulékot rendesen fizetnek.
Én kiszámoltam évi 1600000-1800000 EVA-s bevételnél havonta 20 ezerrel csökken a havi nettó kereset, ennyiből hogyan lehet megélni ???

Zsuzsó  -  

A neten elég sok eva-kalkulátor fellelhető, pl. itt található egy: blog.rsmdtm.hu/.../eva-vagy-nem-eva
Szerintem jól használható. Zsuzsó

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Csak egy tanács mindenkinek!
Ha az interneten használsz kalkulátort, akkor javaslom, hogy próbálj ki többet is, és mindig becsüld meg az eredményt!
Nagyon nehéz az eva számításra kalkulátort csinálni, mert nagyon-nagyon sok változó tényező befolyásolja a döntést!! Nincs két egyforma vállalkozás... legalábbis nem valószínű.

Nusi  -  

Sajnos nekem akkor is maradnom kell.Nem tudok semilyen költséget elszámolni,a lakásom a telephelyem,kell az a kis pénz,70 éves vagyok 3 inkfartus után is muszály dolgoznom mert anyugdíjamból a gyógyszert már nem tudom kiváltani.Kedves ügyfeleim arra számolnak,hogyha nem leszek evás akkor biztos kilépek az áfából és lejjeb veszem a könyvelési dijat,holott 2011 ben sem emeltem mert nekik is rosszul megy.És tényleg nem megy a szolgáltatóipar/cukrászok ,utazási iroda.Ha nem lennének gyerekeim ,drága jólelkű unokáim már nem élnék,de tudom érzem nekik szükségük van rám.

Erzsike!  -  

A felajánlott válaszadások egy sajátos önzést sugallnak, jó lenne ha nem csak X-s válaszok lennének.

Közösségben gondolkodás sokat javít az adómorálon, ha mindenki megfizetné, aki egyébként az elvárását jól megfogalmazza, biztosan kevesebb lenne az adó.

Gabriella  -  

Ez a rendelkezés is csak a módosabbaknak kedvez.
Az EVA 30 százalékról 37 vagy 40 százalékra történő felemelése során csak azoknak éri meg az EVA-ban maradni, akiknek lesz legalább 7 milló Ft feletti bevételük.
Kiszámoltam az összes EVA-s cégemnél,akiknek a fenti határ alatti a bevételük, de a minimálbér másfélszerese után kell fizetniük a járulékokat, a költségeik miatt - bér, bérjárulékok, bankköltség, könyvelő díja, telefonszámla, bérleti díj (!) - érdemesebb lesz visszatérni a társasági adó hatálya alá.

Rita  -  

A nagy "matekozásban" senki nem beszél arról a nagyon pozitív jellemzőről az EVA-val kapcsolatban, hogy mennyire szigorú adónem. Ha nem fizeted, nem lehetsz EVA-s! Tehát szerintem ez nagyon is fehérítette a gazdaságot és legalizálta a jövedelmeket, valamint javította az adózási morált! És ugye emlékszünk rá, hogy 15 %-kal kezdődött. Akinek van 25 milliós árbevétele és kevés költsége annak eddig is jó volt, 5 millió alatt szerintem eddig se nagyon érte meg. Várakozó állásponton vagyok.

Szilvia  -  

Kedves Anita!
Az evabroker számítása nem életszerű, mert nem veszi figyelembe a kiadásokat. Ezt a kalkulációt valójában úgy kell elvégezni, hogy az adókkal és járulékkal csökkentett EVA-s bevételből még le kell vonni azokat a kiadásokat, melyek elkerülhetetlenek: telefon, biztosítás, gépkocsi közüzem, stb. Így marad egy pénzügyi nettó, amiből élni lehet. A TAO-s számítást kettő oszlopban kell elvégezni:
1. adózás szerint: bevétel/költség, eredmény, fizetendő adók (ÁFA,TAO,14% EHO,SZJA) járulékok. Itt lehet olyan költségeket elszámolni, melyekkel eddig nem foglalkoztunk, de olcsóbb utána adózni, mint osztalékként kivenni.
2. pénzügyileg: bruttó bevétel - ténylegesen felmerülő kiadások
A kettő összehasonlításából derül ki, hogy mi marad a zsebünkben.

Czegle Tibor  -  

Kedves Zsuzsanna

Ön is látja, ha valakinek olyan szerződése van hogy a megállapodás felett még megkapja a 27 % ÁFA-t akkor még megéri EVA-zni. De ha tárgyi mentesen vagy magánszemélynek számláz, akkor már nem. Mert a normálisan leadózik akkor is 35-36 % körül van az elvonás, és még nem számoltan az apró cseprő költségekkel amit elszámolhat. Különösen ha van saját bére és TB-je
üdv czegletibor

Anita  -  

Sziasztok!

lentebb említették, hogy jól jönne egy eva kalkulátor. Az általam készítettben még nem paramétereztem át a 40%-ról 37-re, de tudom ajánlani az alábbi linket. Itt láthatjátok, hogyha a bruttó eva bevétel átlépés után áfakör esetén bruttó lesz, még így is megéri kilépni az evából.

www.evabroker.hu

Szilvia  -  

Amikor először felvetették az eltörlését már számoltam. Akkor még 35%-os adóval, és az eredmény az lett, hogy mindegy. TAO-ban és EVA-ban ugyanazt a nettó összeget tudom kipréselni magamnak, de: TAO-val "hazudozni" kell pl. bérleti díjat a saját lakásomra (ott dolgozom), illetve minden hónapban osztalékelőleget kell fizetni, hogy ne maradjon a pénztárban pénz. Teljesen feleslegesen adminisztrálok, vezetem a saját könyvelésemet, holott eddig havi 1 órai munkával le tudtam zárni a saját elszámolásaimat. Kinek jó ez?
Feltételezem, hogy vannak olyan vállalkozások, akik nem valós összegeket számláznak pl. (1 oldalas) tanácsadás címen, így ha évi 30 millát kiszámláz, 40% EVA-t és 1% IPA-t megfizet, esetleg fizet járulékot is évi 1.200e-ret, akkor is marad nála 16.500e Ft. Ebből akár vissza is szolgáltathat 50%-ot, akkor is évi 8 millióért nem csinált szinte semmit. Abból azért el lehet éldegélni.
Nos, véleményem szerint az ilyenek miatt büntetnek minket, becsületes EVA-sokat. Az EVA bevezetése óta így adózunk, azóta minden bevételünk tiszta. Még most is úgy gondolom, hogy az értékhatár CSÖKKENTÉSÉVEL kellene az EVA-t megtartani a jelenlegi adó % mellett, hiszen akkor tényleg azok élhetnének vele, akik ebből élnek és nem visszaélnek. Mindenkinek szép napot!

Márta  -  

Szilvia ! Teljes mértékben egyetértek veled !

Egyébként meg véleményem szerint ezt a nagy cirkuszt az EVA miatt azok csinálják, akik " tanácsadás " címen ki tudja mit számláznak, minden költség és minden idő ráfordítása nélkül.

Bár nem is értem a problémát ? Ha eddig leszámlázott havonta 1 milliót most leszámlázhat többet ! Eddig sem ellenőrizte a kutya sem, ezután sem ezt fogják.

Tim  -  

Sziasztok!

Többen említettétek az EVA-s kalkulátor xlt készítését.
Nem akar valaki poblikálni egyet? Én nem könyvelő vagyok, de jól jönne egy ilyen táblázat, amivel kalkulálhatnék.

Köszi!
Tim

Tim  -  

azaz xls (ezt akartam az xlt helyett írni)

Márta  -  

Teljes mértékben egyetértek veled !!!!!!

géza  -  

7% adóemelés nagyon durva megszorítás!

bzsuzsi  -  

Szerintem is hiba az evához hozzányúlni, épp ez az adónem a legalkalmasabb (jelenleg) a gazdaság fehérítésére. Ezen kívül, van egy csomó olyan tevékenység, melynek nincs, vagy csak minimális a költség igénye, vonzata, ezeknél a tevékenységeknél még a 40%-os mérték mellett is megéri tovább evázni.

Icu  -  

Én is azt gondoltam, hogy a jelenlegi bevételeikből csinálok olyan számtant, ami össze hasonlítja az 11-és 12-es
évet. Döntés a vállakozóé. Az általányadó nagyon tetszik jó lenne többet tudni ról, hogy kik válaszhatják.
Köszönöm.

Enikő  -  

A másik kormány mikor el akarta törölni az Evát tiltakoztak
ellene talán közöttük nincs Evás most azért szavazták meg

Edit  -  

Nehéz eldönteni kapásból, hogy melyikre szavazzunk. Erősen el kell kezdeni számolni, minden esetet külön vizsgálva. Jó szabadidős szórakozás lesz. Mindenesetre kíváncsi vagyok, ki mire jutott. Amúgy ami ebben az országban mostanában megy a törvények terén, az kész katasztrófa.

Péter Zsuzsanna  -  

Társaságoknak semmiképpen sem éri meg, egyéni vállalozó még mérlegelhet.
Zsuzsa

Dia  -  

Szia Zsuzsi!
Igazad van! Én is türelemre intem az evás ügyfeleinket. De a törvény kihirdetése után előveszem excel tudásomat, és el kezdek nekik tervezni. :-) Valakinek biztos még így is megéri, de van olyan ügyfelem akinek van munkahelye, járulékot se fizet, költsége nincs, ezért nem biztos, hogy akar foglalkozni megint a könyvelőhöz járással.
Szép napot, kellemes hétvégét nektek!
Dia

Tilda  -  

Meggyőződésem, hogy ez egy nagy mellényúlás a Fidesz részéről. Azt pedig elutasítom az összes evás vállalkozás nevében, hogy számlát vásárolnának, csak hogy le tudják költségelni magukat. De ezután mindenki oda fog figyelni a költségszámláira és még a 80 Ft-os postaköltség is bekerül a könyvelésbe. Nagyon sok esetben egyszerűen az adminisztráció csökkentése volt a lényeg.
Amúgy meg tényleg meg akarták szüntetni az evát és most hoztak egy olyan döntést, ami a magánnyugdíjpénztári tagság analógiájára állít döntési helyzet elé és el lehet mondani, hogy ez a bő százezer ember önként lépett ki.

Erzsi  -  

Nagyon egyet értek!

Ilona  -  

Rátapintottál a lényegre Tilda! Szerintem ciki lett volna megszüntetni. Felemelték jó magasra, így magától kilépnek belőle az adózók.

Hargitai Mihályné  -  

Van akinek még így is jobb, ha megmaradnak evások, nekem nyugdíjas evás egyéni vállalkozóim vannak, és mindet kiléptetem az evából és bejelentem átalányadós vállalkozóknak. Kicsi a jövedelmük, és sokkal jobban járnak így a 75 % adóalap 16 %-ával, és a 2 % iparűzésivel.

Dia  -  

Igazad van, ezt még én is számításba kell, hogy vegyem. Remélem Zsuzsi is beszél majd róla.

Emese  -  

Ne feledkezz meg a havi 5100 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékról sem.

Anita  -  

Igazad van Zsuzsa, kész vicc,komédia amit az elmúlt hetekben csinálnak az eva kérdéskörrel.
Múlt héten készítettem sgeédleteket-táblázatokat excelben, melyeket többször módosítottam már éppen aszerint amit bemondott a tv. Ha a 40% marad, akkor szinte majdnem minden esetben megéri az eva-ból kilépni. Ha alanyi mentességet választ ( ha kicsike eva alany volt idáig), ha áfakörös lesz.(Bár ez utóbbinál nem mindegy, hogy a bruttó eva bevétel áttérés után áfakör esetén is a bruttó marad, vagy árat emel az áfa összegével és a nettója lesz.

Ildikó  -  

Ebben az országban sajnos nem csak az evával, hanem az egész törvénykezéssel ezt művelik folyamatosan. Már nemhogy évekre, szinte napokra sem lehet előre gondolkodni és tervezni, mert mindig van újabb és újabb verzió, kitaláció, fantazmagória. Én azért érdeklődéssel várom a végszavazást: hosszú a hétvége és lehet, hogy valakinek valami még eszébe jut és hétfőn egy még frissebb verzió lesz a befutó. Amire mi nem is gondolunk és nem is számítunk rá... :(

Borsa  -  

Minden evás cég más költségekkel dolgozik így csinálok egy kalkulátort , és elküldőm az evás cégeimnek az idei adataik alapján döntsenek . A döntés az övék én csak "ennyit" segítek nekik, mert jövőre is kell fizető ügyfél.

Sütőné Harasta Krisztina  -  

Eva-hoz: Szerintem még mindig így a legolcsóbb kivenni a pénzt egy bevételi nyilvántartást választó eva-s bt-nek vagy egyéni vállalkozónak. A számviteli törvény hatálya alá tartozó kft-nek már abszolút nem éri meg.

Ugrai Istvánné -Ica  -  

Igazad van, én is ezen az állásponton vagyok,és az e körbe tartozó ügyfeleim is

Nagy Klára  -  

Szió!
Igazad van, én is egyetértek veled.
Üdv
Klári