Böröczky Zsuzsi könyvelőt keres?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Sokan tudjátok, az Adónavigátor mellett egy könyvelőirodát is működtetünk. Rengeteg blogbejegyzés született már a könyvelőirodában felmerülő problémák megoldásából.
Most megüresedett egy könyvelői állás az irodánkban, úgyhogy...


iroda_no_3.jpg
Úgyhogy hamarosan új kollégát fogunk keresni, és tudjuk, hogy nem lesz egyszerű feladat megtalálni az igazit...

Nagyvállalatok megbízást adhatnak egy fejvadászcégnek, ami elvégzi helyettük a munkaerő-toborzás és kiválasztás nagy részét. Az is lehet, hogy saját HR osztályuk van, és az végzi el a feladatot.
De ne hasonlítsuk magunkat a multikhoz, ott egészen más a munkahelyi kultúra, a munkastílus. Nem rosszabb és nem jobb, egyszerűen más...


Vettél már fel kollégát magad mellé?


  • Milyen felvételi technikával próbáltad kiválasztani a jelöltek közül az ideális munkatársat?
  • Sikerült felvenned olyan könyvelőt, akire rábízhatod az ügyfeleid pénzét és becsületét?

Az álláskeresők 3 dologra kíváncsiak


Valakitől azt hallottam, hogy az álláskeresőnek 3 dolog jár a fejében, amikor egy álláshirdetést olvas:allasra.jpg
  • El tudom látni a munkával járó feladatokat?
  • Valóban ezt a munkát akarom?
  • Tényleg ennél a cégnél szeretnék dolgozni?

Eszedbe jutott valami a témával kapcsolatban? Írd meg a hozzászólásokba!
(Hamarosan kiírjuk az álláspályázatunkat, addig NE KÜLDJ önéletrajzot!)


Hozzászólások

Mónika  -  

Kedves Kollégák!

Segítsetek, ha tudtok.... könyvelőirodában szeretnék dolgozni, lehetőleg Debrecenben,vagy környékén.Egyetemi végzettségem, könyvelőirodai tapasztalatom van. Egyedülállóként élek, se kicsi-se nagy, a túlórák (ismerős!) nem okoznak gondot. Vidám természetű, bohókás, de komoly gondolkodású 58 éves nő vagyok. Ha tud valaki segíteni,vagy ötlete van, kérem írjon a tolnaine01@citromail.hu e-mail címre.
Köszönöm!

Marcsi  -  

Kedves Katka!
Tudnál segíteni abban, hogyan lehet gyorsan gyarapodni ügyfelekkel?
Én sajnos nem ezt tapasztalom, pedig a jelenlegi ügyfeleim elégedettek a munkámmal és a személyiségemmel is, de egyiknek sincs olyan kapcsolata, akinek ajánlhatna engem, mint könyvelőt.
Már hirdettem újságban, facebook-on minden ismerősömnek szóltam, hogy ajánljanak de nem akar gyarapodni az ügyfélszámom.
Segítségedet nagyon megköszönném.

Mária  -  

Kedves Katka!
Még nem írtam erre az oldalra, de a leveled után szükségét érzem.
13 év dolgozom főállásban könyvelőként és "másodállásban" is könyvelőként (saját magamnál). Főállásomban a főnöknőm a lelkemet is kiszipolyozta, nemcsak a munkaerőmet. A kedvenc beosztottjai traccsoltak, nadrágot hajtottak fel bezárt irodaajtó mögött és sutyorogtak a főnöknőnek, hogy ki mit csinál és mit beszél a háta mögött.... én pedig "csak"dolgoztam, mint a kis-angyalok.
Ha új feladat adódott mindig nekem adta, "majd a Marika megcsinálja"kijelentéssel. Reggel 7-től este 7-ig dolgoztam. Ezek mellet minden vágyam az volt, hogy a saját vállalkozásomat felfuttathassam(mert sajnos nem volt annyi ügyfelem), vagy találjak egy olyan vállalkozó könyvelőt, akinek szüksége van segítségre és összedolgozunk, hogy végre otthagyhassam azt a szörnyű megalázó munkahelyet.
Ha előbb találkozunk, biztosan megoldódott volna mindkettőnk problémája.
Bocsánat, hogy ilyen hosszan írtam, de kikívánkozott!

Tóthné Ági  -  

Sajnos vidéken nagyon nehéz munkahelyet találni.
Én szívesen újból kipróbálnám magamat könyvelő irodában de sajnos a Pesti állásokat leszámítva nem találok.Zsuzsi megköszönném ha jeleznél ha Kaposvár környékéről keresel könyvelőt.Öt év vezetői munka után hiányzik a könyvelőiroda hangulata

Csombók Anita  -  

Én már több ízben vettem fel új alkalmazottat a könyvelőirodámba. A legfontosabb szempont számomra az volt, hogy emberileg mennyire alkalmazkodó vagyis az utasításaimat és az általam átadott ismeretet mennyi idő alatt és hogyan tudja elsajátítani.
Eddig 4 alkalmazottat tanítottam be a saját szám íze szerint és úgy gondolom fontos a csapatban való együttműködés a munka szeretete és a munka alázata.
A baj csak annyi, hogy ez menet közben fog kiderülni.

Rozália  -  

Szerintem is kellene indítani egy fórumot.Nagyon ' sok van ' a könyvelőkön, annak ellenére, hogy ők szakmailag könyvelők.... A mai világban sajnos nem lehetnek csak ' könyvelők ', érteni kell az adótanácsadáshoz, a pszichológiához, a logisztikához, a bérszámfejtéshez és még minden máshoz is. Nagyon nehéz szakma. Talán egyetlen szakma sem ilyen nehéz és felelősségteljes... Elszomorító nagyon. Szép napokat, üdv Rozália

Zsuzsi  -  

Sziasztok!

Munkavállalóként a tapasztalataim a következők:
jó alkalmazottnak vallom magam, megvan a végzettségem, imádom a munkám, pontos, precíz, lelkiismeretes vagyok, nem "halok bele" ha túlórázni kell, és az ügyfelekben embert látok..
Az előző munkahelyemen a főnököm nemhogy örült volna, hogy kapott egy jó alkalmazottat "potom" pénzért, 4ember helyett éjjel-nappal dolgoztunk ketten a kolléganőmmel.. emellé még direkt hátráltatott is, nehogy egyszer áfa előtt a napi 12-14órás munka mellett még szabad hétvégénk is legyen... Eljöttem onnan, még a felmondási időm alatt is lelkiismeretesen dolgoztam, erre nem igazán akartak rendesen kifizetni..

Ezzel szemben a mostani főnökeim tündériek, szakmailag csúcson vannak, emberségesek, nagyon szerethetőek..

Kettő közt a különbség, hogy míg az előzőektől csábítanék el ügyfelet lelkiismeretfurdalás nélkül, az utóbbiaktól semmi pénzért, meg sem fordul a fejemben!!

Tehát sokban a főnökön is múlik, hogy viszonyul az alkalmazott a munkához, az ügyfelekhez...

Julika  -  

Zsuzsi !

Nagyon tisztellek, de nem irigyellek. Nem lesz könnyű!
Nekem nem sikerült. (67 éves vagyok)
Most én is vonuluk vissza felé de ez sem könnyü, mert a jó ügyfelek ragaszkodnak hozzám.
Neked és Csapatodnak viszont kívánom, hogy sikerüljön.!!!
Ezt a munkát csak olyan lelkesedéssel és szívvel, lélekkel lehet csak csinálni, mint ahogy Te csinálod.

Kata  -  

Mint könyvelőiroda vezető tudom, hogy ez egy igen nehéz feladat.
Felvételkor összeírtunk pár nehéz könyvelési tételt, és megkérdeztük, hogy a jelentkező mit tenne vele. Ez is egy szürő, bár nem ment senki sem át rajta.
A gyakorlat azt bizonyította, hogy aki jó bérelszámoló, és ért a könyveléshez is az talán beválik. Fontos még a családi háttér is, mert itt vannak olyan időszakok amikor szinte kevés a 24 óra is. A pontosság az egyik legföbb erény szerintem. Aki odafigyeléssel végzi a munkáját, nem csak rutinszerüen.
Sok sikert a kereséshez: Kata

mucika  -  

Szervusztok Kedves Könyvelő Társak!

Még sosem írtam ezért most megpróbálkozom vele.

Tény és való, hogy nehéz jó "szakembert" találni!
Ezt most úgy értem aki tudja mi a menete a könyvelésben.
Nagyon nagy türelem kell az ügyfelekkel szemben és a kollegákal is.
Én dolgoztam könyvelőirodában és multi cégnél is.
Töredelmesen bevallom, hogy inkább a könyvelő irodát választanám ha lehetne választani. Azt hiszem nem nagyon kell ecsetelni a miértjét aki tudja miről beszélek.

A szimpátia nagyon fontos benyomás már rögtön az első személyes találkozásnál.
Az ügyfelekkel is tudjon bánni na meg nem utolsó sorban az ADÓ Hivatallal szembe is megállja a helyét és minden más hivatalos személlyel szemben.
Legyen talpraesett az nagyon sokat lök a latba!
Lehessen vele együtt dolgozni bármiről beszélgetni ne olyan legyen aki megkeseredett és citromot reggelizett!
Így dióhéjban ennyi sokat lehetne még regélni, de aki tudja miről beszélgetünk annak nem új a dolog!
Üdv Mindenkinek
Kellemes és balesetmentes napot kívánok!
Mucika



Konkolyi Zsuzsanna  -  

Szia Zsuzsi!

Szerintem nincs "tuti" megoldás a jó munkatárs felvételére.
Szerintem a szimpátia a legfontosabb, aztán a többi vagy jön, vagy nem...de ezt a gyakorlat és az együtt dolgozás kideríti.

Horvat Reka  -  

Az új kollégát annak alapján választanám ki, hogy hogy viszonyul a megbízókhoz. Jól kell kommunikálnia, a jó (visszafizetnek neki adót) és rossz (neki kell több adót fizetnie a megváltozott szabályok miatt) hírt egyaránt úgy tudja az ügyfeleknek megmondani, hogy az meggyőző és tárgyszerű legyen, az ügyfél megértse és azonosulni tudjon vele.
Bárki legyen a megbízó: Kossuth díjas alkalmazott matematikus, vagy asztalos.
Én e szerint választanék.

meluka  -  

Én éppen GYED-en lévő könyvelő vagyok.Nem könnyű baba mellett a változásokat követni, de muszáj.Ráadásul új munkahelyre kell mennem,mert a régire nem várnak vissza.(még 1-1,5 évet tervezek itthon)Ha ott nem is voltam a konferencián, az előadás anyagát megvettem,nagyon hasznos.De mellette még bújom a HVG-ket is,le ne maradjak.
Még soha nem voltam ilyen helyzetben,hogy kisgyerek mellett kelljen új munkát keresnem, pedig van 15 év gyakorlatom,főkönyvelő voltam,és úgy érzem eddig megbecsülték a munkámat,úgy érzem,jól is végeztem. Ha váltottam is eddig munkahelyet minden esetben a továbbfejlődés-feljebblépés volt a cél. Nem baj, ha a főnök ellenőriz,sőt.De volt olyan női főnököm aki örökké kötözködött.És nem tudtam az elődöm mért lépett le 1 év után!Megértettem,sokkal tovább én sem maradtam,az egészségem kezdte felmondani a szolgálatot. Mondjuk bevallom,sokkal jobban megértettem magam férfi főnökökkel.Kiszámíthatóbbak,nem attól függ milyen nap van irodában,hogy melyik lábával kelt.
Szóval fontos ,h meglegyen a közös hang,jó legyen bemenni dolgozni, és lehet akármilyen magas a fizetés, ha tudom h egész nap citrombaharapott az egész csapat , bizony az alacsonyabb fizetést választanám.Elvégre életünk nagy részét ott töltjük,nem?

Rozália  -  

Az új kollégát beültetném egy próbanapra.
Például áfa - bevallási határidő előtt. Aznapra hívnék ügyfelet is, olyat aki szereti kitárogatni a saját magánéletét, lelki bajait, a mi munkaidőnk rovására, majd elküldeném a kollégát az adóhatósághoz egy adó revízióra, adótanácsot is kérnék tőle, utána leültetném könyvelni, egyeztetni. Ha ezt mind megcsinálja éjfél előtt, akkor felvéve. Üdv Mindenkinek !

Törökné Borka Edit Laura  -  

Sziasztok!

Nagyon tetszik a válaszod Rozália!!!!
Ez lenne az ideális alkalmazott!!!

üdv és puszi
Ditke Debrecenből

Rozália  -  

Köszi egyetértésedet ! Ha ismersz ilyen kollégát, szóljál légyszíves ! Szép napot . Üdv Rozália

Mónika  -  

Szia Rozália!
Mosolyogva olvastam a beírásodat, most akadtam erre az oldalra. Jelentkezem! Hasonló beállítottságú és elszánt vagyok, mint amilyen embert keresel. Ha le szeretnél informálni, érdeklődj Ditkénél :) Én Debrecenben élek és komolyan keresek munkát könyvelőirodában. (gyakorlatom van!)

Kisné Móni  -  

Szia Editke!

Még nem láttalak ezen a fórumon, tetszett a véleményed! Eddig úgy gondoltam, Neked ilyen ( Rozália által felvázolt ) kaliberű alkalmazottaid vannak. Ezek szerint még a nagyoknak sem biztos, ez elgondolkodtató. Mit szóljunk mi, "kicsik"? Tényleg nagyon nehéz, mert senki nem akar többet tenni, mint amit fejvesztés terhe mellett kötelező. A munka oroszlánrészét pedig így mi vállalkozók tesszük le az asztalra, hisz miénk a felelősség, az alkalmazott pedig jó esetben kitölti a munkaidejét, és annak 30%-ában a korábbi hibáit javítja. Kellene indítani egy ezt a témát felölelő fórumot, és sokan tanulhatnánk belőle, illetve kötelező olvasmányként odaadnám minden könyvelőirodában dolgozó alkalmazottnak...
Puszi, és további jó munkát így a nagy hajtásban!
Kisné Móni Salgótarjánból ( Menedzser Praxis előfizető )

Kriszta  -  

Szia Zsuzsi!

Én is vettem már fel főkönyvelőként embereket és az volt a tapasztalatom, hogy a legfontosabb a szimpátia! Ha szimpatikus az illető, akkor tanítani is jobban tudod. Volt olyan kollégám, akit teszteredmények alapján vettünk fel, aztán évekig rossz érzés volt vele együtt dolgozni.

SJudit  -  

Teljesen egyetértek a leírtakkal. Az én tapasztalatom is az, hogy aki külsőleg képes rendben tartani magát, az a munkáját is képes átláthatóvá tenni. Meg van benne az a plusz, amit keres az ember, ha emellett még a szakmai hozzáértése is megvan az ügyfelek is meg lesznek elégedve.

Rony  -  

Szia Zsuzsi!

Fordult már a volt munkahelyemen is elő, hogy könyvelőt kellett keresnünk, az utolsó ilyen keresésnél, szerencsére megkérdeztek és azóta is ott dolgozik az illető és kölcsönösen meg vannak elégedve egymással.
Nálam a fő szempont az szakmai volt, kérdeztem olyan témákban is a jelentkezőket, aminek nem konkrét megoldása volt, hanem a saját szakmai hozzáállását fejthette ki. Kedvenc kérdéseim közé tartoznak hogy pl ha ez a téma érdekelne, melyik törvényben kéne keresnem stb.
Még arra érdemes figyelni, hogy sajnos ilyenbe belefutottam, hogy szakmailag igen jó valaki, de a pontosság, precizitás, saját munkájának a kontrollja hiányzik a kelléktárából és ez néha igen bosszantó. Pl ha leveszek egy dossziét és hullanak ki a (lefűzött) papírok belőle vagy pl az ügyfélen keresi az ember a papírt, amikor ott van a könyvelési iratai között.
De kívánom, hogy neked ilyenben ne legyen részed és jól válassz :)

oroszedit  -  

A jelentkezőt szerintem a következők érdeklik:
1. mekkora fizetés
2. mennyi munka (túlóra?)
3. közlekedés mennyi időt, pénzt vesz el
4. lehet-e a főnöktől nyugodtan dolgozni (nagy a különbség az ellenőriz és a piszkál között)
5. munkakörülmények (felszereltség, munkatársak, étkezési és telefonálási lehetőségek)

Az, hogy a munkát el tudja-e végezni, csak ezek után jön.

Várhegyi Istvánné  -  

Ne légy meglepődve, ez a világ, azaz az utódaink ilyenek.
Bizalmat,hálát,megbecsülést ne várj, inkább légy önző és senkin ne akarj segíteni, mert előbb-utobb nem marad semmid.
Fel a fejjel, emésztd meg és egy életre vond le a konzekvenciát.
Üdvözlette:
Ircsi46

EMILIA  -  

leírom a tragikus esetemet. 53-as születésű vagyok, és ráakadtam egy nagyon jó könyvelői vénával megáldott képesitett könyvelőre, aki kezdő volt, (2002) a helyi szakközép iskolában végzett. elmondtam neki, és mindenkinek, hogy,"előttem az Utódom" és ugy készitettem fel, hogy a céget átveszi.2009 szeptemberben- mivel már éreztem, hogy nem birok rendesen dolgozni, felajánlotta átadom egy évre a céget, ő kismama lesz, én a gyest is kiegészitem, és dolgozhat a baba mellet."megbeszélem a párommal" mondja. másnap a következő ULTIMÁTUMOT KAPTAM:elvállalom a teljes könyvelést, az azzal kapcsolatos teendőket, ez biztos rendben lesz.DE!kérem a teljes bevételt, ügyvezetőt tessék felvenni, felelősséget pedig nem vállalok. írjatok várom. odalett hét évem hét évi bizalamam, energiám.... ez nem lehetett tárgyalási alap.

Mezeiné Erzsi  -  

Szerintem a legfontosabb, a szakmai tudás, de ezt ki lehet
probálni, de legalább ennyire fontos a szimpátia, ami a rész-
letekből tevődik össze:összinteség, becsület,megbizhatóság,
egyenes jellem/másikat nem beszéljűk ki, ha nincs közöttünk/
62.évembe lépve néha még mindig csalodok,de olyan kollegába,
akit saját magam választottam legkevésbé ér meglepetés.
Tehát hallgas az érzéseidre.
Tisztelettel:mné

Szegedi Dezső  -  

Zsuzsika!

Aki egy ilyen állásra jelentkezik az vagy megszállott, vagy nem tudja mi az egy könyvelőirodában dolgozni. Az én hirdetésemre 47-en jelentkeztek, csak 2 főnek volt mérlegképese. és mindkettőt csak a pénz érdekelt, új pályázat,
52 jelentkező, s egy mérlegképes, aki végre megfelelt (Gyakorlata volt, megszállott és szorgalmas, de megsértették, ezért állt odébb, ez az én szerencsém).
Én azért mindegyik mérlegképest "vizsgáztattam" szakmailag.
ne hagyd ki megkérdezni, miért vált állást. Fontos, hogy milyenek a családi körülmények, dohányzik, iszik, egyéb káros szenvedély, függőség (plveszélyes sport).
Nem irigyellek.
Üdv Dezső

Számvető  -  

5 évig dolgoztam együtt egy olyan emberrel, akitől végül nagy nehezen meg tudtam "szabadulni". Kifogásolható volt más is a munkáján, a munkamorálján kívül. Időközben grafológusi vizsgát is tettem, így a következő munkavállalót már kizárólag kézzel írt önéletrajz alapján választottam ki. (Természetesen ezután még jött a beszélgetés is). A kézírás sok mindent elárul az ember munkájáról (szinte mindent), ha ezt öt évvel ezelőtt is tudtam volna, már akkor sikerült volna egy olyan munkatársat találnom, amilyet tavaly tavasszal. Most már 1 éve van velem, és mondhatom, jól döntöttem.

Törökné Borka Edit Laura  -  

Ez a grafológia jó ötlet. Tanulgattam én is 30 évvel ezelőtt, de csak hobbiként.
Nagyon szépen köszönöm a jó ötletet.
Mennyire jó, hogy konzultálunk!!!! Szerintem egymástól tanulunk a legtöbbet!

üdv és puszi Mindenkinek
Ditke Debrecenből

Jánosi Gáborné Hajni  -  

Kedves Zsuzsi,

Velem többször előfordult már hogy főkönyvelőként alkalmazottat kellett felvennem. Én megmondom őszintén, hogy először a külső alapján itéltem meg: és most nem a szépségre gondolok. Megnéztem, hogy mennyire összeszedett, rendben van-e a kinézete. Aki kivülről elhanyagolt, az a tapasztalatom, az a munkáját sem végzi precizen. A második hogy mindenképpen kipróbáltam, és adtam neki feladatokat, úgy hogy a kezébe nyomtam a tb és adóújságot, és összeállítottam neki egy pár feladatból álló anyagot. Mindennel kapcsolatban amit csinálnia kell a cégnél. Ha ezt viszonylag jól töltötte ki, akkor odaültettem a gép elé, hogy milyen gyorsan és hogyan tud hozzányúlni egy új programhoz.
16 éves korom óta könyvelek (most 47 éves vagyok), és eddig minden kollegámat szinte én választottam ki és a fentiek alapján még sosem kellett megválnom senkitől.

Kívánom hogy Te is megtaláld a megfelelő szakembert.

Üdv,
Jánosi Hajni

Földvári Gábor  -  

Kedves Zsuzsi, több mint tíz éve dolgozom cégvezetőként, de előtte is felső vezető voltam. Egy igazán jó és megbízható munkatárs toborzása és kiválasztása rengeteg időt vesz igénybe és költséggel is jár (hirdetés, stb.). Én már régen arra az eredményre jutottam, hogy célszerű kiválasztással foglalkozó céget megbízni, persze nem a legnagyobbak közül. Ráadásul nekik kialakított tesztrendszerük van, felkészült, erre szakosodott szakemberek, stb. Szerintem a suszter maradjon a kaptafánál, a könyvelő cég könyveljen, a fejvadász cég toborozzon.
Egy beosztott munkatárs toborzása ráadásul nem is kerül olyan sokba.
További szép napot, Földvári Gábor, Infoteam Kft.

Kovácsné Kovács Mónika  -  

Kedves Zsuzsi!

Én csak annyit szeretnék javasolni, bár biztos vagyok benne, hogy ez rád nem vonatkozik, inkább ezt azoknak célzom akiket érint.
Több, mint 3 hónapja regisztrált munkanélküliként elég sok tapasztalatom van munkakeresésben.
A lényeg: arra kérnék mindenkit, hogy ha meghirdet egy állást legyen kedves kiértesíteni azt az embert is akit nem vett fel, mivel pokoli érzés otthon ülni, reménykedve nézni két percenként az email-eket, hogy hátha most válaszol valaki vissza. Nagyon pocsék érzés mikor azt tapasztalod, hogy már eltelt egy hét, eltelt két hét és még arra sem méltattak, hogy azt mondják fapapucs.

További sok sikert és jó munkát Nektek!
Biztos vagyok benne, hogy megtalálod a megfelelő embert, akit már most nagyon irigyelek, hiszen hatalmas megtiszteltetés lehet a Te kezed alatt dolgozni.

Ági  -  

Kedves Mónika!

100%-ban egyetértek veled, mivel tapasztalataim szerint a neves nagy cégek is ilyenek. Például: az istenített Mercedes és Audi hazai gyárai is!

Ági  -  

Kedves Zsuzsi!

Ezt javaslom: mielőtt felveszed add át neki a SZMSZ -otokat tanulja meg.

Add át neki a munkaköri leirását. Olvassa el gondolja át, elég preciz e , tűri e monotonitást, szereti e az ügyfeleidet úgy mintha azok a vendégei lennének,.... El tud e téged fogadni nem barátnak, hanem vezetőnek.

családi  -  

Nálunk szakmailag nem volt (nagy) gond, a beilleszkedéssel inkább. Éveken át "rontotta a levegőt" a kollega, az epés megjegyzéseitől és hangulatingadozásaitól megállt a kés a levegőben, az határozta meg az egész hangulatot. Előttünk, a tulajdonosok előtt valamennyi alkalmazottat "áztatta", ha volt rá lehetősége. Nem volt titoktartó sem, beleszólt az ügyfelek tanácsadásiba, ha kellett, ha nem. Szerencsére maga is belátta, hog így nem lehet dolgozni és most másokat boldogít. Azóta viszont két harmonikusan együttműködő, pontos, diszkrét (!) és lojális munkatársunk van nyolc éve. Igazán nagy meglepetés volt, hogy nem kellett helyette senkit felvenni, a kollegák az ő munkáját is elvégzik, és soha nem kell túlórázniuk! Sőt, uborkaszezonban hamarabb hazamehetnek, ami addig sosem volt. Ez ma is nagyon elgondolkodtat bennünket, munkaadóikat...
Azóta szívesen járunk be dolgozni, mi tulajdonosok is. Mert valljuk be, ez is fontos, nem csak az, hogy a szakmáját tudja.
Okos és közreműködő, kedves kollegát kívánok Neked is!

Zádori Jácint  -  

Mi próbálkoztunk szakmai, pszichológiai tesztekkel, logikai feladványokkal, de kevés sikerrel.
Az elmúlt 10 év gyakorlata azt hozta magával, hogy célra vezetőbb a saját nevelés.

Andi  -  

Nekem egy munkaerő-felvételben gyakorlott ügyfelem javasolta, hogy a jelentkezőktől kérjem el a bizonyítványukat, mert ha abban jó jegyek szerepelnek, akkor valószínűleg szorgalmas a jelölt. A szakmai részre volt egy kis feladatsorom, főleg elméleti (adózási és számviteli) kérdésekkel. Ezután én is egy számlát adtam a kezükbe, és ha azzal a kérdéssel kezdődött a válasz, hogy most a vevőt vagy a szállítót könyveljük és az mivel foglalkozik, akkor már kb nyert ügyünk volt :)

Bea  -  

Én állást keresek egy ideje, de taktikát kellett változtatnom és ez most komoly: ki kell küzdenem magamnak egy VIP kártyát, amit mostanában ugye úgy neveztünk, hogy Start Bónusz ...
Na addig nem is keresek tovább, amíg le nem telik a 6 hónap, mert értelmetlenség, legalábbis itt Szegeden és környékén. (Tudom, hogy ezzel nem segítettem Zsuzsinak, csak megosztottam, mert idevágó téma volt.) üdv

Bea  -  

Ja egyébként a válasz egyértelmű: egy teszt íratása, melyben olyan kérdések lennének pl. ajánlanád-e az ügyfelednek, hogy kocsit vigyen be a cégbe (paraméterek megadása mellett), hogyan vezetnéd ki minél hatékonyabban a tagi kölcsönt stb. stb. Na ez a felvételi, nem az önéletrajz.

EMI1954  -  

Szia! Csak annyit szeretnék Neked javasolni, hogy nézz utána, mert tudomásom szerint már nem lehet ezévtől Start Bónusz kártyát igényelni. Legalább is a tesómnak itt, Debrecenben ezt mondták a NAV-nál...

Miklós Erika  -  

Nekem jó tapasztalatom van a frissen főiskolát végzett 1 éve itt dolgozó kolléganőről. Gyorsan megért mindent, formálható, tele van tudás vággyal, élvezi a munkáját. Ezt megelőző felvételikor tesztet állítottam össze a felvételizők részére a legáltalánosabb témákból, amit szinte még az ügyvezetők is tudnak. Nem volt túl jó az eredmény, pedig "gyakorló" könyvelők jelentkeztek. A cég többi posztján is dolgoznak fiatalok, viszik előre a céget !

Katka  -  

Kedves Zsuzsa!

Nem jártam sikerrel munkavállalók terén, így már nem is próbálkozom. Nyitottam egy irodát, szépen gyarapodott a cégek száma. Egyedül már nem bírtam. Ekkor kerestem magam mellé valakit. Sajnos nem jártam sikerrel!
Olyan elvárásokat támasztottam a kolléganővel szemben, amit én a munkám során magamtól elvárok! Ezeket nem tudták teljesíteni, mert nem olyan a hozzáállása az embereknek a munkához, mint kéne!
Alapelv nálam (és amikor munkavállaló voltam akkor is ezt követtem egy jó Főnök mellett), hogy a munka legyen kész, az ügyfél legyen elégedett (persze nem átesni a ló másik oldalára). Ezt a felfogást nem találtam meg senkiben. Amikor azt gondoltam, hogy na Ő jó lesz, akkor egy idő után már pofátlanul kihasználta a jóhiszeműségemet!
Így feladtam a keresést, és lassan az irodát is. Visszamentem félállásba munkavállalói pozícióba.
Sok sikert egy jó, és együttműködő kolléga megtalálásához!
Katika

dbrigi  -  

Én egy napra beültetném és kipróbálnám mit tud. Nem kimondottan a meglévő bizpnyítványok alapján választanék. Odaraknék elé egy reklámszatyor anyagot és megnézném mihez kezd vele. A friss főiskolásokról sajnos nincs jó véleményem és itt elnézést kérek a kivételektől. Volt szerencsém hozzájuk és nem értették hogy miért kell a számlákat szétválogatni könyvelés előtt. Ez komoly. Együtt dolgozom egy sima kontírozó-könyvelő sráccal és még az életben ilyen precíz emberrel nem találkoztam soha. Ja és előnyben részesíteném az 50 felettieket (én 44 vagyok), mert nagyon jó tapasztalataim vannak velük, hiszen rendkívüli módon meg tudják becsülni a munkahelyüket.

Ábrahám-Csengeri Anikó  -  

Sziasztok! Én személy szerint több tucat embert állás-interjúztattam már a tapasztalatom a következő: gyönyörű hosszas,tartalmas önéletrajzokkal tudnak kecsegtetni napjainkban az álláskeresők. Általában mögöttes tartalom nélkül./Tisztelet a kivételnek - ők már nálunk dolgoznak :-)/
Leegyszerűsítettem az állásinterjút és baráti hangvétellel kötetlen beszélgetésbe szoktam elegyedni a pácienssel az alábbiak szerint, ami bevált nálunk:
Kezébe adok egy számlát az illetőnek, általában olyat, amin van egy végtermék és mondjuk kicsit összetettebb és előleg visszavonás is szerepel rajta. Megkérem az illetőt, hogy beszéljen a számláról, hogy mit jelent az a számla a társaság, mondjuk Kft. életében vevő oldalról. Ez egy olyan felvetett téma, amibe sok minden: áfa, 3,4,5,8,9..., eredménymódosítás, nem eredménymódosítás, jó nekem, nem jó nekem, eredeti előleg számla, annak kiállítási szabálya, tartalmi elemek stb.
Úgy gondolom, hogy aki - én csak "paraszt logikának" nevezem - tud folyamatában ésszerűen tartalmas gondolatokat mondani a fenti dolgokról az átlátja a kettős könyvelést, tisztában van a szabályozásokkal a gyakorlatban...
Ettől a feladattól egyébként egyetemi és egyéb nívós végzettséggel rendelkező alanyok is meg szoktak ijedni és "Úr Isten" megtorpannak.
Holott a lényeg ezen áll és a gyakorlati alkalmasság itt mérhető legjobban. Remélem tudtam segíteni gondolataimmal!