Az osztalékkifizetés bejelentése

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A tavaly nyáron megjelent új gazdasági társaságokról szóló törvény kapcsán korábban is több, könyvelõket is érintõ változásról írtam már. Az osztalék vagy osztalékelõleg kifizetésével kapcsolatban keletkezõ bejelentési kötelezettség az ügyvezetõk feladata, egy jól tájékozott könyvelõ viszont sokat segíthet az ügyfeleinek.

A Gt. 131. §-ának (1) bekezdése alapján a társaság saját tõkéjébõl a tagok javára, azok tagsági jogviszonyára figyelemmel kifizetést kizárólag a Gt.-ben szabályozott esetekben, és csak a Számviteli Törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén teljesíthet.

Fontos, hogy a törvény kifizetésrõl beszél, így ha májusban jóváhagytuk a 2006-os évre vonatkozó beszámolóban az osztalékot, de azt szeptember 1. után fizetjük ki, akkor arra már az új szabályokat kell alkalmazni.

A tagok javára történt kifizetés alatt az osztalék és az osztalékelõleg is értendõ. Kifizetést a tagok felé, csak a tárgyévi adózott eredménybõl, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredménybõl lehet teljesíteni. Nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaságnak a számviteli törvény szerint helyesbített saját tõkéje nem éri el vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstõkéjét.

Fontos megjegyezni, hogy az új GT egyértelmûen kimondja: osztalékelõleg a tökéletes számviteli viszonyok mellett is csak akkor fizethetõ, ha azt a társasági szerzõdés megengedi. Mindehhez nem elég, hogy nem tiltja. A társasági szerzõdésben kifejezetten utalni kell ennek szabályozására.
Az új GT alapján is változatlan maradt az a szabály, hogy az osztalék kapcsán a társasági szerzõdés meghatározhat a törzsbetétek arányától eltérõ arányt. Ez az eltérõ arány azonban nem eredményezheti azt, hogy akár egy tagot is kizárnak az osztalékból.

A Gt. 132. §-ának (2) bekezdése alapján a taggyûlés az osztalékról az ügyvezetõ javaslatára, a számviteli törvény szerinti beszámoló elfogadásával egyidejûleg határozhat. Ha ilyen határozat nincs, akkor osztalék nem hagyható jóvá, így késõbb nem fizethetõ ki.

Az ügyvezetõ javaslata mellett azonban a nyilatkozatára is szükség van. A GT 131. §-ának (3) bekezdése alapján az ügyvezetõnek írásban nyilatkoznia kell a taggyûlés részére arról, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a társaság fizetõképességét, illetve a hitelezõk érdekeit. Nyilatkozat hiányában történõ kifizetéssel, illetve valótlan nyilatkozat tételével okozott károkért az ügyvezetõ felel.

A korábbi szabályozás szerint ezt a nyilatkozatot a társasági szerzõdésben elõírhatták, kötelezõ jellege azonban nem volt. A változás tehát abban áll, hogy a nyilatkozat megtétele minden kifizetés elõtt kötelezõ, sõt az ügyvezetõ köteles a nyilatkozatot 30 napon belül a cégbírósághoz benyújtani. A bejelentés nem jár illetékfizetési és közzétételi kötelezettséggel. A módosítás szeptember 1-től hatályos, tehát ez időpont utáni kifizetésekre kell alkalmazni.

Azokat az osztalékokat, amelyeket nem a GT szabályai szerint fizettek ki, a társaság részére vissza kell fizetni.
Ebben az esetben viszont életbe lép az Szja-tv. 72. §-ának (2) bekezdése. Ha a jogszabályellenesen kifizetett osztalékot vissza kell fizetni, akkor ezután a kamatkedvezménybõl származó jövedelem adóját kell megfizetni, kivéve, ha a tagok azt kamattal együtt fizetik vissza.


A bejegyzés címkéi

osztalék


Hozzászólások

DĂĄvid  -  

Ezen szabályozás a KFT-ről szóló fejezetben van. Kérdésem az, hogy ez bvonatkozik-e részvénytársaságokra is?

zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsa!

Még mindig ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem. A Gt taggyűlésről és ügyvezetőről beszél. Akkor ezt úgy kell érteni, hogy Bt-k esetében nem kell ez a nyilatkozat? Logikusnak találnám, tekintettel a beltag korlátlan felelősségére.

Kérném erre vonatkozó szíves véleményedet.

Üdv: P.Zsuzsa

jutka  -  

Az osztalék kifizetésről a BT- nek is  nyilatkozni kellett? És amennyiben a mérleggel a cégbírósághoz nem küldtük be, akkor mi a teendő? Pl:Egy EVA-s cég aki kettőst vezet?

Gabriella  -  

Sziasztok!

Segitségeteket kérem  , irjátok le, az osztalék  előirásától, jóváhagyásig  a könyvelési tételeket

Kösz  Gabi

Lenke  -  

2007-es beszámolóban jóváhagyott osztalék után, ami 2008-ban van kifizetve, melyik adóév adókötelezettsége érvényes a 2007-es, vagy a 2008-as?

Válaszukat előre is köszönöm!

 

Üdv. Lenke

Csaba teszt  -  

Ez csakk egy teszt

béla teszt  -  

Na miért?

Csaba teszt  -  

Mert én ezt akarom

Béla teszt  -  

Akkor jó

Csaba teszt  -  

Na akkor csá

katalin  -  

Nagyon hasznosak a megjelent cikkek.

zsuzsa  -  

2007 szeptember 1 től haatályos?

Andi  -  

2006 szept. 1-től, vagy 2007 szept. 1-től?

Feri  -  

Ha már a "kifizetés" szónak ekkora hangsúlya van, akkor annak van-e jelentősége, hogy az ügyvezető a "taggyűlésnek" kell hogy nyilatkozzon, nem pedig a tagoknak? Szóval össze kell hívni a taggyűlést ?

IRÉN  -  

ZSUZSI !KÖSZÖNÖM AZ INFÓT, NAGYON HASZNOS.

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi ! A cikk nagyon hasznos tudnivalókat tartalmaz mindnyájunk számára. Egy nagy dillemmám van, mi szerint, mindenféle képen be kell tenni a társasági szerződésekbe, azt a hivatkozást, hogy konkrétan az osztalék,- és osztalékelőleg fizetésről miként rendelkezik a társaság. Addi semminemű ilyen jellegű kifizetésről szó nem lehet. Jól gondolom ?

Anikó  -  

A cikkben említett GT szabályok a KFT-re vonatkozik, a Betéti társaságokra ilyen előírás nincs. Tehát ha BT-nél fizetnek osztalék-előleget nincs bejelentési kötelezettség a Cégbíróság felé ? Jól értelmezem ?

Nánai Vali  -  

Köszönöm a hasznos tájékoztatást, csak szeretném megkérdezni, hogy ez az EVA-s Kft-re is vonatkozik?

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a hasznos információt, további jó munkát kívánok Kata

Zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi! A 2006.évi jóváhagyott osztalék a taggyűlési jegyzőkönyv alapján átvezetésre került a kötelezettségek közé. A 2006. évi mérlegben tehát már nem a saját tőke része. Rosszul gondolom, hogy ebben az esetben tekintettel az előzőekben írtakra - mégsem kell esetleg nyilatkozat ill. nincs bejelentési kötelezettség? Üdvözlettel és köszönettel: p.Zsuzsa

marcsi  -  

Teljesen új, értékes információt adott. Köszönöm. Persze nem értem, hogy a cégbíróság mit kezd az osztalékfizetés bejelentésével. Ez is egy plussz adminisztrációs teher, postaköltség?

Éva  -  

Nagyon jókor jött az info, köszi szépen. Én is csatlakoznék azok táborához, akik szeretnének egy mintát látni a cégbírósági bejelentéshez. Tudsz ebben segíteni? További jó munkát kívánok.

Magdi  -  

A 2007. szeptember 1-jét követő osztalékelőleg kifizetésnél is hatályos már a törvény azon előírása, hogy csak akkor fizethető osztalékelőleg, ha a társasági szerződés ezt a lehetőséget tartalmazza?

Rozi  -  

Köszönöm a számomra új információt,ezenkívül is sok hasznos és munkámat segítő infót találok az oldaladon, nagyon tetszik!Gratulálok hozzá!!

Panni  -  

Köszi az új információt, bár jelenleg nem érint, de nagyon jó tudni az osztalék fizetéssel kapcsolatos változásokat.

Csilla  -  

Köszönöm!

Mariann  -  

Igen , jó lenne ha a nyilatkozatról lenne valakinek egy sémája, és azt közkinccsé is tenné. Köszönettel:Mariann

Angéla  -  

Van erre a nyilatkozatra valami séma? Mit kell tartalmaznia?

Judit  -  

Nyilatkozat hiányában kifizetett osztalékot vissza kell fizetnie a tagoknak, ha jól értelmezem az új Gt. előírásait. Akkor az Apeh-nek befizetett forrásadót önreviziózni kell és visszautaltatni a társaság részére?

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm az infót Ági

csak a keresztnevét...  -  

Köszi, nekem is jól jött Joli

csak a keresztnevét...  -  

köszönöm! Zsuzsa

Ica  -  

Kedves Zsuzsa! Hálásan köszönöm az éppen aktuális információt.Mint a többi hozzászólónak , nekem is az a bajom, hogy a bejelentésre szolgáló nyomtatványt hol lehet találni. Esetleg egy szöveg séma is segítség lenne, mit tartalmazzon a bejelentés.

Viki  -  

Köszönöm , annyira aktuális az info , hogy már küldeném is a nyilatkozatot , ha találnék ...:(majd fabrikálok:)

Edit  -  

Nyilatkozatot honnan leget letölteni? Ha jól értelmezem pl 2007.09.01 után osztalékelőleget fizettünk ki 30 napon belül jelenteni kellett volna a cégbiróságnak?

judit  -  

Köszönöm az információt hasznos volt.

Anikó  -  

Köszönöm a tájékoztatást, sokat segít. Ha a feltett kérdésekre adott válaszok is láthatóak lennének az már rengeteget jelentene. Üdvözlet

Rózsa  -  

Köszönöm az információt nem hallottam róla nagy segítség az Ön tájékoztatója

csak a keresztnevét...  -  

hálás köszönetem! olvastam erről, de valahogy nem tudatosult, hogy ezt be kell jelenteni

Anna  -  

Köszönöm az új információt. Egy nyilatkozat mintát tudnátok küldeni? Ügyvéd adhatja csak be vagy az ügyvezető is megteheti?

Marcsi  -  

Köszönöm, új az információ!!

Éva  -  

köszönöm a figyelmeztetést. Minden jót!

Judit  -  

Köszönöm, kíváncsi vagyok, a Cégbíróság miként kezeli majd... Ha tudja... Abban tudsz segíteni, milyen módon, szöveggel célszerű beadni? További sok sikert!

Ildikó  -  

Köszönöm, még időben érkezett az információ. Nekem is nagyon jókor jött.

Angéla  -  

Köszönöm, új információt kaptam.

Ildikó  -  

Köszi az információt, egy nyilatkozat mintát nem tudnátok küldeni???

csak a keresztnevét...  -  

Fontos, új infót kaptam.Köszönöm. Magdi

János  -  

Nagyon fontos új információt kaptam,köszönöm!

Mariann  -  

Köszönöm az információt,ez uj volt számomra és még eddig nem olvastam erről a változásról.

Piri  -  

Köszi, nem tudtam!

Ica  -  

Köszönöm, a cégbírósági benyújtásról nem tudtam. Jó lenne, ha az egyes kérdésekre adott válaszokat is láthatnánk. Munkádhoz további sok sikert

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm. Nagyon fontos és épp aktuális info.

Margit  -  

Köszönöm, segített a tájékoztatás.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt, hasznos volt. Aranka

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt ! Az egyik cégnél szeptemberben fizettünk ki még 2005 év után járó osztalékot, de nem jelentettük be.Most mi történik ?

Molnár Anikó  -  

Az előírások okát értem.Azonban pl.:egy EVAs Kft. esetében teljesen feleslegesnek és túlzónak tartom.Csak arra lesz jó,hogy az aóhivatal beleköthessen.

ERIKA SZEGEDRŐL  -  

KÖSZÖNÖM SZÉPEN AZ ÚJ INFORMÁCIÓT. ÉN OKTÓBER 12-IG FIZETTETTEM BE A 2007.ÉVI OSZTALÉKELÖLEG SZJA-T A VÁLLALKOZÓVAL, DE NEM JELENTETTÜK BE A CÉGBÍRÓSÁGRA. LESZ EBBŐL HÁTRÁNYA A KFT-NEK?

Rózsa  -  

Köszönöm az uj információt!

Irén  -  

Átnéztem a GT módosításokat, az ügyvezető nyilatkozat meg is maradt bennem, de a cégbírósági bejelentési kötelezettségre nem fókuszáltam. Jó, hogy felhívta rá a figyelmet.köszönöm!

Mari  -  

Köszi az infót, nekem éppen aktuális, s nem tudtam róla. Jól jött, s jókor.

Anna  -  

Köszönöm az információt.

Teréz  -  

Nagyon szépen köszönöm az infót, erről nem tudtam.

Zsanett  -  

Köszönöm szépen az új információkat.

Kati  -  

Igen, az információ új, a bürokrácia a régi. Akkor is, ha értem mire szolgál a bejelentés. Ma már a legkevesebb idő az könyvelésre jut, mert 130 oldalas hibás útmutatókat értelmezünk, bevallunk, bejelentünk, kijelentünk , törvényeket böngészünk. Köszönöm az infót!

Ibolya  -  

Köszönöm a nagyon hasznos információkat!

Eta  -  

Nagyon köszönöm, ezt nem ismertem, pedig kellene...Meddig dagasztható még a bürokrácia?Felelősség miatt értem a bejelentést, csak miért kell egy dolgot öt helyen, ötször öt pl.-ban jelentgetni?A tájékoztatást nagyon köszönöm.

Ili  -  

Köszönöm az oldaladon megjelenő sok hasznos információt, mint ezt is. Sok olyan témára adsz választ , mely a napi munkában nagy segítséget jelent.

marika  -  

Köszönöm az új információt

csak a keresztnevét...  -  

Ez nagyon hasznos volt ! Köszönöm Csilla

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm.Számomra ez egészen új információ volt. Éva

Marika  -  

Számomra ez új információ, nem tudtam róla, hogy be kell jelenteni a cégbíróságra. Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem, ha decemberben fizetem ki a 2007.05 hóban jóváhgyott osztalékot, akkor mikor kell ezt a cégbírósághoz bejelenteni az ügyvezetőnek, van-e erre nyomtatvány, vagy csak egy levélben nyilatkozik arról, hogy osztalékot fizet ki? Köszönöm az új információt.

csak a keresztnevét...  -  

erika: köszi Zsuzsa, friss volt számomra a cikked

Anikó  -  

Nagyon köszönöm az információt. Éppen osztalékelőleg fizetés előtt állunk, és erről még nem tudtam.

Judi  -  

Köszönöm a tájékoztatást! A benyújtáshoz elég ha az ügyvezető benyújtja a nyilatkozatot, vagy ügyvéd által kell? Kérhetnék esetleg egy nyilatkozat mintát?

Mari  -  

Köszönöm mindég hasznos információkat adsz. Vagy feleleveníted a már hallottakat és ez is nagyon jó.

Katink  -  

Kedves Zsuzsa !Gratulálok, nagyon jó az oldal.

Kati  -  

Kedves Zsuzsa ! Köszönöm a hasznos új információt.Egy kicsit bonyolultnak tűnik változatlanul ez a szabályozás. Kérdésem az, hogy a kicsi, egy-két személyes, kettős könyvvitelt vezető főállású EVÁS-s Kft-k-nél is mindezen szabályokat be kell tartani. Itt tudjátok, hogy a gyakorlatban a tagok minden hónapban ki szeretnék venni az EVA adózott osztalékot, úgy hogy arra természetesen a saját tőke is fedezetet nyújt és az EVA előtti élet már le van adózva.

Teri  -  

Vissza kell-e fizetni az osztalékelőleget, ha év közben kaptam és december 31-én értékesítem az üzletrészem?

Kati Szegedről  -  

Kedves Zsuzsi! Eddig is sok jó infót kaptunk már Öntől, köszönjük szépen, igy most is. Nekem is a gondom az, hogy most okt.31-én fizettek ki 2006.évre vonatkozó osztalékot, amit nem jelentettünk be a cégbírósághoz. Lesz valami következmény ennek.Köszönettel.

Regi  -  

Köszönöm szépen, mindig nagyon hasznos információt kapunk Öntől. További jó munkát, és szép napot kívánok!

Kornélia  -  

Kedves Zsuzsa!Nagyon komoly háttértámogatást kapunk Öntől a munkánkhoz, az ég áldja érte! Ez a levél is nagyon hasznos volt számomra, sajnos a szeptemberi kifizetések után nem lett nyilatkozat leadva, így erre megoldást kell találnunk.Van Önnek esetleg személyes tapasztalata már ezzel kapcsolatban?Pl. ha most 30 napon túl benyújtjuk, mire számíthatunk? Köszönettel!

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm! Ismét egy újjab lehetőség ,hogy a könyvelőt lehessen szidni a vállalkozónak.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm,nagyon fontos uj információt kaptam. Ági

Annamária  -  

Köszönöm .

Éva 2007.10.31.  -  

Köszönöm

zsuzsa  -  

Kedves Zsuzsi! Köszönöm, számomra nagyon hasznos.További szép napot!

panni  -  

Nagyon örülök,és köszönöm az információkat. Van olyan informásió is,amit már valahol a szürkeállományban elraktároztam, de sajnos időnként rájövök,hogy feledésbe merült.

Tamás  -  

Köszönöm, erről eddig nem olvastam.

Marika  -  

Köszönöm az infót

Klára  -  

Köszönet az információért

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm!

Lenke  -  

Köszönöm az értesítést.Nagyon hasznos.

Irén  -  

Köszönöm szépen ! További szép napot

Judit  -  

Köszönöm szépen a tájékoztatást, nagyon hasznos volt - mint mindíg. További szép napot. Hné Judit

Erzsébet  -  

Igazán köszönöm, hasznomra vált a cikk. Nem tudtam a jelentési kötelezettségről.

Pál.  -  

Kedves Zsuzsika! Elnézést kérek,de nem találom azt az előírást,-törvény,§-melyszerint az ügyvezető köteles a nyilatkozatot a cégbírósághoz bejelenteni.

Éva  -  

Ebből a cikkből új információt kaptam, mert azt sajnos nem tudtam, hogy a Cégbíróság felé be kell nyújtani. Számomra ez a cikk egyéb információk tekintetében is nagyon hasznos volt.

csak a keresztnevét...  -  

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a sok hasznos információt. Rendszeresen figyelem a leveleidet, sokat tanulok belőle és nagy segítség a munkám-ban. Az lenne a kérésem, amennyiben ennek nincs különösebb akadálya, hogy az egyes előadásaid anyagát is el lehetne küldeni. Köszi: Rogozsánné Zsuzsa

Tünde  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Edina  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Péter  -  

Kedves Zsuzsa! Nagyon hasznos információt kaptam.De nem tudom elképzelni, hogy ez hogyan működik egy bevételi nyílvántartást vezető EVÁ-s Bt-nél.

Pap Márta  -  

Kedves Zsuzsa Köszönöm az új információt.

Gizus  -  

Kedves Zsuzsa köszönöm a tájékoztatást. Hasznos, mert még van idő rendezni. Köszönöm