Az áfa bevallások gyakoriságáról

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Bár az áfa bevallások gyakoriságát az adózás rendjéről szóló törvény határozza meg, az új áfa törvény hatályba lépésével egyidőben ez is megváltozott. Kellemes meglepetésként ért, mikor az adóhivatal a ránk vonatkozó gyakoriságról e-mailben értesítést küldött, ez azonban év közben megváltozhat, melyre már a könyvelőknek kell odafigyelnie.

Az általános forgalmi adóról az adófizetésre kötelezett adózónak a főszabály szerint negyedévenként kell adóbevallást benyújtania.
Ez alól két kivétel van:

havonként kell adóbevallást benyújtania,

- ha a tárgyévet megelőző második évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített - vagy annak időarányosan éves szintre átszámított - összege pozitív előjelű, és az 1 millió forintot elérte, valamint
- a csoportos általános forgalmi adózást választó adózónak,
- a közvetett vámjogi képviselőnek és
- aki közösségi termékértékesítésen kívül adóalanyiságot keletkeztető termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást belföldön nem végez

évente kell adóbevallást benyújtania, ha a tárgyévet megelőző második évben az elszámolandó adójának éves szinten összesített - vagy annak időarányosan éves szintre átszámított - összege előjelétől függetlenül nem érte el a 250 ezer forintot, feltéve, hogy nem rendelkezik közösségi adószámmal.

Az év elején megállapított gyakoriságtól el kell térni, ha a társaság áfa-nagysága jelentősen megnövekedik.

- Az éves bevallásról negyedéves bevallásra kell áttérnie, ha a tárgyévben az év elejétől - előjel helyesen - összesített fizetendő és levonható előzetesen felszámított adó különbözete a 250 ezer forintot elérte, vagy az adóév közben az adóhatóság számára közösségi adószámot állapított meg.
A tárgyévi első bevallását a tárgyév első napjától azon negyedév utolsó napjáig terjedő időszakról kell - a negyedéves bevallás benyújtására előírt időpontig - benyújtania, amelyben az értékhatárt elérte, illetve amelyben az adóhatóság közösségi adószámot állapított meg.

- A negyedéves bevallásról havi bevallásra kell áttérnie, ha az év elejétől összesített elszámolandó adója pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte. Az első havi bevallást arról a hónapról kell benyújtani, amelyet megelőző bevallással lezárt negyedévben az adózó az értékhatárt elérte.

- Az éves bevallásról havi bevallásra kell áttérnie, ha a tárgyévben az év elejétől - előjel helyesen - összesített fizetendő és levonható előzetesen felszámított adó különbözete pozitív előjelű és az 1 millió forintot elérte. A tárgyévi első bevallást a tárgyév első napjától azon negyedév utolsó napjáig tartó időszakról kell benyújtani, amelyben az előzőekben meghatározott különbözet az ab) pontban szereplő összeget elérte, majd ezt a negyedévet követő hónaptól az adózó havi bevallásra köteles áttérni.

Fontos tudni – és ha valaki nem akar sűrűbb gyakoriságra áttérni, érdemes is tudni –, hogy a tárgyév valamely adóbevallására vonatkozó önellenőrzés, illetőleg az utólagos adómegállapítás nem érinti a tárgyévi adóbevallás gyakoriságát.

Például, ha egy adózó

- az I. negyedévben az áfa bevallásában fizetendő 300 ezer forint adót szerepeltet,
- ezt két nappal később megönellenőrzi, és bevall még 100 ezer forint fizetendő adót,
- majd a II. negyedévben a fizetendő áfája 450 ezer forint,
- és a III. negyedévben a fizetendő áfája 200 ezer forint,

akkor nem kell a IV. negyedévtől áttérnie a havi bevallásra annak ellenére, hogy a tárgyévben a fizetendő áfa meghaladta az 1 millió forintot. Ebbe az értékhatárba ugyanis nem kell beleszámolni az önellenőrzést, így a törvény szerint az elszámolandó adó még „csak” 950 ezer Ft.


2009-ben egy új év kezdődik, akkor újra kell kezdeni a számolást. Ez a szabály változik-e, még nem tudjuk. Viszont, ha továbbra is a tárgyévet megelőző második évet kell vizsgálni, akkor jövőre is örülnénk egy adózókra szabott adóhivatali tájékoztatónak az áfa bevallás gyakoriságára vonatkozóan.


A bejegyzés címkéi

adózás rendje, áfa


Hozzászólások

Melinda  -  

Kedves Zsuzsi!

Nagyon szépen köszönöm a sok tanácsot, De

még mindig a tevékenységre jellemző kereset foglalkoztat.

Azt szeretném kérdezni hogy az 1997.évi LXXX. törvényből idézett szövegben szereplő külön törvény hol található?

pl.

Az egyéni vállalkozók járulékfizetése

29. § (1) A biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű társadalombiztosítási járulékot a......

 

6) A tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetési kötelezettség nem vonatkozik arra az egyéni vállalkozóra, aki a járulékfizetési kötelezettségét külön törvényben meghatározottak szerint teljesíti."

Válaszodat előre is köszönöm szépen

Törökné Varga Hajnalka  -  

Ha alanyi mentes státuszu adóalany ÁFA bevallásra lesz kötelezett (például tárgyi eszközt vásárol), akkor mi lesz a bevallási gíakoriság? Szerintem éves bevallást kell benyújtania alapesetben. De ha év közben az elszámolandó abszolút értékben meghaladja a 250 eFt-ot, akkor be kell adni a negyedéves bevallást? De ez csak alkalom szerű?

 

Anita  -  

Kedves Zsuzsi!

Ismét felíratkoztam a hírlevélre, Ozgyin Anita néven. Az új e-mail címem leírtam. Az előző az xkriszx@t-online .hu az a fiam címe. Szeretném ha ezentúl az anitax@t-online.hu névre kapnám az információkat, amiket addig is nagyon köszönök.

Üdvözlettel: Anita

Klári  -  

Köszönöm az információt !

Györgyi  -  

Köszönöm az infót,aokat segít nekünk. További sikeres munkát.

Irén  -  

Köszönöm szépen a figyelemfelhívást ! további sok sikert a munkában és az életben is !

Marika  -  

Köszönöm az információt !

ERZSÉBET  -  

Az önellenőrzéssel kapcsolatban új infót kaptam. Nagyon köszömöm.

Üdv.          Alexyné

Dóra  -  

Egy számolásmentes tipp.

Ebev szolgáltatás, törzsadatok között meg lehet nézni, hogy milyen gyakorisággal kell az áfa és egyéb bevallásokat beadni az adózónak.

Hajrá!

csak a keresztnevét...  -  

Az önellenőrzéssel kapcsolatban új információt kaptam. Nagyon köszönöm! Bognárné Ili

 

 

 

Kati  -  

Köszönöm az információt!

KMARI  -  

Kedves Zsuzsi!

Megerősítettél az önellenőrzéssel kapcsolatban, mert a napokban pont erre volt szükségem. Köszönöm.

Magdi  -  

Köszönöm az információt.

Mária  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

EDIT  -  

Köszönöm.

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az információt. Az önellenőrzés miatti bevallás számomra is új volt.

Magdi

 

Gabi  -  

Köszönöm a tájékoztatást, nem tudtam, hogy az önellenőrzést nem kell beleszámítani az éves elszámolandó  áfá-ba. Nagyon hasznos információ volt a számomra.

Andrea  -  

 Köszönöm szépen az információt!

Andrea

 

csak a keresztnevét...  -  

Zsuszsa!

Köszönöm a tájékoztatást

Marcsi

Éva  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm szépen a tájékoztatást, megint kaptam új információt., nem tudtam, hogy az önellenőrzést nm kell beleszámolni az éves elszámolandó áfá-ba.

Üdvözlettel: Éva

Ági  -  

Kedves Zsuzsi!

Ez akár "pofátlan" módon is csinálhatom?

Pl. I. né-ben 100 eFt-ot vallok, majd két nap múlva 2.500 Ft-ra önellenőrzöm a fizetendő adómat?

Köszönöm

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm az infókat

Kati

csak a keresztnevét...  -  

Köszönöm a tájékoztatást.

Aranka

csak a keresztnevét...  -  

Igen új információt kaptam, mégpedig számomra az volt az új, hogy az értékhatárba nem kell beleszámolni az önellenőrzést, ezt sajnos nem tudtam kiolvasni a törvényből.

Köszönöm: Marika