Átállás az új áfa kulcsra

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

2012-től megváltozik az általános áfa kulcs mértéke. De vajon melyik számlánál kell először alkalmazni a 27%-os áfa kulcsot?

Az átállás már ismert mindenki számára, és nem is szokatlan, hiszen a korábbi években többször előfordult már ilyen változás.
A jelenlegi feladataink sem másmilyenek, mint amikor a 20%-ról 25%-ra változott a kulcs. Csak most 25%-ról 27%-ra emelkedik.

A főszabály szerint...

...az áfa mértékét az határozza meg, hogy az áfa-törvény szerint mikor keletkezik adófizetési kötelezettség:
- ha az adófizetési kötelezettség 2011-re esik, akkor az áfa mértéke 25%
- ha az adófizetési kötelezettség 2012-re esik, akkor az áfa mértéke 27%.

Ez természetesen csak azokban az esetekben jelenthet fejtörést, amikor az adófizetési kötelezettség nem a tényleges teljesítés időpontjában esedékes. Tehát nem a fizikai teljesítés az irányadó a főszabály szerint, hanem az adófizetési kötelezettség. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ha a törvény szerint a 2011-es bevallásba teszem, akkor 25%, ha pedig a 2012-es bevallásba kerül, akkor 27% az áfa mértéke.

Nem a tényleges teljesítés napján van az adófizetési kötelezettség például az előleg, a fordított adózás, a közösségi ügyletek esetében. Az áfa kulcsa tehát attól függ, hogy mikor keletkezik az adófizetési kötelezettség.

A főszabály alól egyetlen kivétel van

Amikor az áfa-törvény 58.§-a szerinti ügyletről van szó (időszakos elszámolás) és a fizetési határidő 2012-re esik. Ekkor az adófizetési kötelezettség 2012-ben van, de mégsem minden esetben 27% az áfa kulcs.
Ha tehát az időszakos elszámolású ügyleteknél a fizetési határidő 2012-re esik, és a
- tényleges teljesítés időszaka teljes egészében 2011-es, akkor az áfa kulcsa 25%
- tényleges teljesítés időszaka teljes egészében 2012-es, akkor az áfa kulcs 27%
- tényleges teljesítés időszaka 2011-2012-es éveket is érint, akkor az alapot időarányosan meg kell osztani, és kétféle áfa kulcsot kell alkalmazni.

Ha például a decemberi könyvelési díjunkat januárban számlázzuk ki, akkor ezt ugyan a 2012-es áfa bevallásban kell szerepeltetni, de még teljes egészében 25%-os áfa kulccsal.

Ha valaki decemberben kiszámlázza a 2012-es bérleti díjat, és a számla fizetési határideje még 2011-re esik, akkor ezt a főszabály szerint kell meghatározni. Azaz az adófizetési kötelezettség 2011, az áfa kulcsa pedig 25%. Ha a fizetési határidő 2012, akkor máris figyelem az időszakot, és miután az teljes egészében 2012, ezért az áfa kulcsa 27%.


A bejegyzés címkéi

áfa, bevallás


Hozzászólások

Tibor  -  

Sziasztok!

Ha vettem egy lakast az alabbiak szerint, akkor mi az utolso reszlet AFA-ja?

1. Elso reszlet (legyen 40 Ft) kifezetve elolegkent 2010/11-ben.
2. Utolso reszlet (legyen 60 Ft) eseteben:
- a vegszerzodes 2011 december 7-en volt megkotve
- a vegszerzodesben szereplo fizetesi hatarido 2011 dec 31 volt - ez bankhitelbol tortent kifizetesre
- kulonbozo okok miatt a banki hitel utalasa 2012 febr 3-an tortent meg
- a tulajdon jog bejegyzese 2012 feb kozepe
- az elado hozzajarult (kesedelmi kamat stb szempontbol) hogy reszerol rendben van a februari fizetes

Ebben az esetben mi szamit teljesitesnek es mi az utolso reszlet AFA-ja (e.g. 60 Ft)? 25 vagy 27%?

Koszonom! Tibor.

Karesz  -  

Sziasztok!

Elképedve olvasom a lenti "vitát" a decemberi könyvelési díj áfa mértékéről. Álláspontom szerint a 27% áfa alkalmazása a decemberi könyvelési díjra teljesen rossz, a szabályok rosszul értelmezése, túlbonyolítása és túlmagyarázása. A folyamatos szolgáltatások esetében teljesen lényegtelen az áfa szempontjából, hogy a tényleges könyvelés januárban történik. Vegyük a következőt: egy könyvelőiroda már 2011. decemberben feldologozta egy cég decemberi könyvelési anyagát mondjuk 80%-ban, a maradék 20%-ot 2012. januárban. Ki ne találjuk már, hogy akkor ebben az esetben meg kell osztani! A folyamatos szolgáltatás lényege, hogy folyamatosan állok az ügyfél rendelkezésére. Ami döntő véleményem szerint, hogy a konkrét szerződésben, hogyan szabályozták a felek a számlázást. Ha abban, úgy állapodtak meg, hogy a decemberi díjat, januárban számlázzák akkor az 25% áfa, és nincs jelentősége, hogy az a könyvelő cég valójában mikor végzi el a könyvelést. Van még valaki rajtam kívül aki így gondolja?

Üdv.Karesz

Szepesi Zoltán  -  

Szia Karesz!

Szerintem az én esetemet kivéve senki nem gondolja úgy, hogy a 12. havi könyvelési díj 27%-os adót kell tartalmazzon.

Linket nem másolok be ide, de a NAV információs füzeteiben is 25%--ot említenek.
Közben egyébként rájöttem ,hogy van egy kis fogalomzavar a köztudatban az 58.§-sal kapcsolatban.
A tv. így fogalmaz egy helyen: "elszámolás időszak"
Namármost:
Ez azt jelenti (amit nem győz hangsúlyozni Dr. Csátaljay Zsuzsanna is az előadásain), hogy a SZERZŐDÉS A MÉRVADÓ!!!!!
Tehát nem azt kell nézni a határozott idejű elszámolásoknál, hogy (a legjobb a te példád is), mikor könyveltem le azt a számlát, hanem azt, hogy a szerződésben melyik időszakra vonatkozik.
Egyébként megelőztél, ma pont ezt ecseteltem egy kollégának, hogy mi van akkor, ha az ügyfél naponta elhozza a könyvelési anyagot és én naptárilag le is könyvelem decemberben? Akkor 25%? A másik ügyfelemnek meg januárban 27%?
Nem!
Egyértelműen 25% a decemberi könyvelési díj.

Üdv: Zoltán

Kriszti  -  

Sziasztok!

Nem tudja vki megmondani, hogy a 1265-ös bevallásban a nem negatív előjelű 25%-os áfa alá tartozó fizetendő adóalapot és áfát melyik sorba kell beírni? Mert a 32.sorba csak negatív előjelű tételt lehet beírni.

Most csinálom a bevallást, de elakadtam. Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv:

Kriszti

Szepesi Zoltán  -  

Szia!

A 35. sorba!

Üdv: Zoltán

Rabiné Vali!  -  

Kedves Zsuzsi!
2012.02.02.-án a Verzál Kft szervezésében hallgattam előadást ÁFA téma körben.
Előadó: Kovács-Kozma Zsuzsanna volt a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól.
Ő is konkrét példával jött a könyvelők által kiállított számlával kapcsolatban. Mi szerint a decemberi számlát januárban állítom ki ,úgy az 27%-al adózik,mivel a decembert január hóban dolgozom fel.Igaz?Akkor ez most hogy is van??

anikó  -  

2012. év elején 27%-al kiállítunk termékről számlát 27%-os áfa kulccsal.
Az ehhez kapcsolódó, 2011. évben 25%-os kulccsal kiállított előlegről szóló számla 2012. évben a végszámla kiállításakor milyen áfa kulccsal kerül figyelembe vételre? 27%-al?

Pazsbi  -  

A végszámla kiállításakor a teljesített előleget 25%-kal veszed vissza, és ha marad még fizetendő- vagyis nem kérted be a teljes végösszeget előre - , akkor az 27%-os lesz.
Üdv
Pazsbi

Szepesi Zoltán  -  

Szia!

A 25%-os előleg elszámolása szintén 25%-kal kell történjen.

Üdv: Zoltán

Pazsbi  -  

A főszabály alóli kivételek esetén, tehát időszakos elszámolású ügyletek esetén, amikor még a tavalyi 25%-kal számláztuk az ügyletet a 1265ös januári áfa bevallás melyik sorába kell írni az összeget??? Letöltöttem az áfa bevallást, de sajnos nem találom benne a 25%-os sorokat se fizetendő se levonható oldalon. 2009-ben bent hagyták a régi %-ot is, de most én nem találom!

Előre is köszönöm,
Pazsbi

Csirmi  -  

Én is szeretném tudni, mint Pazsbi, hogy a 1265-ös bevallás melyik oszlopába kell beírni a 25 %-os fizetendő vagy levonható áfa összegét?

Pazsbi  -  

Közben megtaláltam, a fizetendő 25%-os áfát a 35. egyéb sorra, a levonhatót, a 75. egyéb sorra, nekem van EU-s korrekcióm 25%-os, azt a 33 sorra. Már csak ennek a párját nem találom, a levonható 25%-os áfát kéne megnövelnem. Ha tud valaki, segítsen, mert nekem csak az az ötelem maradt, hogy az is megy a 75. egyéb sorra.

Üdv,
Pazsbi

Szepesi Zoltán  -  

Tisztelt Böröczkyné!

Nézeteltérésünk adódott egy könyvelőirodával.
2012.01.01-től szerződött ügyfelünk 2011.12. havi könyvelési díj számláját 27%-os ÁFA-kulccsal állították ki, én nem fogadnám be.
De viszont!

NAV állásfoglalása van a könyvelőirodának, miszerint a decemberi könyvelési díjat azért 27%-os ÁFA-kulccsal kell kiszámlázni, mivel a könyvelő 2012-ben dolgozza fel a bizonylatokat ugyebár.
Ez még érthető is volna, de viszont amikor 25%-ról 20%-ra, valamint 20%-ról 25%-ra történt az átállás, akkor vajon miért a "korábbi", tehát a számviteli teljesítés szerinti ÁFA-kulcsot kellett alkalmazni? Álláspontunk szerint (valamint az Ön 2011.12.12-ei cikke nyomán) 25%-ot alkalmaznánk.

A NAV állásfoglalást, amiben a 27%-os ÁFA-kulcsot mondja ki a NAV, ide be fogom másolni, ha megkapom a könyvelőirodától.

Mindig figyelünk a részletekre, főként ilyen "extrém" esetekben, úgy gondolom, hogy helyesen jártunk el, amikor mi 25%-kal számláztuk ki a könyvelési díjakat.

Kérném, amennyiben lehetséges és ideje adódik, válaszoljon a fenti dilemmára e-mailben, avagy itt, a weben.

Tisztelettel:
Szepesi Zoltán

Szepesi Zoltán  -  

Üdv!

Íme a "NAV állásfoglalás":

"Társaságunk a decemberi könyvelési anyagot január hónapban kapja meg, ekkor könyveljük le, készítjük el a szükséges bevallásokat. A szolgáltatás tényleges teljesítése január, ezért véleményünk szerint a felszámítandó áfa is ennek megfelelően 27%..."

Hát én úgy vagyok vele, hogy ez nem NAV álláspont, hanem egy magánszemély saját véleménye!
Még evidens kérdésekben sem döntök egyedül már évek óta, mivel folyamatosan zajlik a Veress János-féle "adóegyszerűsítés" ÚGy gondolom, hogy egy számviteli szakember sem engedheti meg magának manapság azt, hogy egyedül döntsön (legalábbis kimagasló, kiugró ügyekben)

Üdv: Zoltán

Marcsi  -  

Gábeliné Magdi és Bözse én sem tudom, hogy kellene a 2011 decemberi könyvelési dij kiszámlázását megoldani ha 2012-től alanyi mentességet választottunk időszakos elszámolás esetén. Szerintem már január (20) havi teljesítési időponttal
és fizetési határidővel nem tudunk 25% áfás számlát kiálítani, mivel 2012 januárban már nincs áfa bevallási lehetőségünk. Szeretném tudni hogy oldottátok meg ?


Gábeliné Magdi  -  

Én abból indultam ki, hogy ebben az esetben az ÁFA fizetési kötelezettség már 2012-ben van, de mivel az alanyi mentességet választottuk, nem számoltam fel az ÁFA-t. A törvény csak arról rendelkezik, hogy a mértéke hogyan változik ezekben az esetekben, amennyiben továbbra is ÁFA alanyok lennénk. Igazából nem tudom, hogy jó e így, de 2012-ben már be sem tudnám vallani.

Gábeliné Magdi  -  

Köszi . Marcsi

Gábeliné Magdi  -  

Kedves Zsuzsi!

Abban szeretném kérni a segítségedet, hogy ha egy cég 2012. évre alanyi mentességet választ, akkor az időszakos elszámolású teljesítését (2011.december hónapra vonatkozóan 2012-ben kiszámlázott) milyen módon számlázza ki? 25% ÁFA, vagy mentesen?

Előre is köszönöm.

bözse  -  

Kedves Zsuzsi!

Csatlakozom Magdi kérdéséhez én sem tudom eldönteni mi tévő legyek , nálam a cég 2011-ben EVA-s is volt és 2012-ben alanyi mentességet választott.
Köszönöm a segítséget!

Szabóné Márta  -  

Segítséget kérnék a vadi új baleseti adó könyveléséhez. Mivel a KGFB-hez kapcsolódik logikusnak tűnik pld egy T56, de vajon jól gondolom. Te hogy könyveled?
A 2012-es adóra való CD remek! Millió köszönet érte. Óriási munka lehetett!!:):)

Magdi  -  

Az adó bevezetését így kommentálták : a kötelező biztosítás részét képezi. Emiatt a biztosítási díjak közé az 53. számlacsoportba tenném.

Gabka  -  

Oké
Akkor hogyan számlázod a zárásért kiállított számlát? 25 v 27%

manna  -  

Ha idén számlázom ki a decemberivel együtt, akkor 25%, ha jövőre, akkor 27%

Katona Szilvia  -  

Sziasztok!
Zsuzsi egyértelműen megírta:
Ha tehát az időszakos elszámolású ügyleteknél a fizetési határidő 2012-re esik, és a
- tényleges teljesítés időszaka teljes egészében 2011-es, akkor az áfa kulcsa 25%
- tényleges teljesítés időszaka teljes egészében 2012-es, akkor az áfa kulcs 27%
- tényleges teljesítés időszaka 2011-2012-es éveket is érint, akkor az alapot időarányosan meg kell osztani, és kétféle áfa kulcsot kell alkalmazni.
Tehát értelmezésem szerint, a 2011-es zárlati díj ha májusban számlázod is, 25%-os lesz.
Üdv. Szilvi

manna  -  

Sokkal egyszerűbb a könyvelési díjat egy hónapon belülre téve számlázni. Én így csinálom: decemberi könyvelési díjnál szla kiállítás dec. 23, telj = fiz határidő dec 31. Ez az agyament logika teljesen érdektelenné teszi, hogy ténylegesen mikor könyvelem le a számlákat. Egyszer kell erre átállni, aztán ugyanúgy minden hónapra 1 számla jut és egyszerűbb az élet

Gabka  -  

Írod hogy a decemberi könyvelési díjat ha januárban számlázom ki akkor még 25% lesz az áfa. Függetlenül attól, hogy a teljesítés is már 2012 lesz? Hiszen januárban fogom teljesíteni a decemberi számlák lekönyvelését. Akkor ilyen alapon a zárás díja is még 25%?

Gabi  -  

Kedves Zsuzsi!
Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet kívánok. Köszönöm egész éves segítő munkádat.

Gabi

Bánfiné Kata   -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon értékes információkkal segíted a munkánkat.
Ezúttal szeretnék gratulálni a Devizás ügyletek című könyvedhez.Nagyon jól sikerült összeszedni minden olyan dolgot ami bizony még azoknak is néha fejtörést okoz akik gyakrabban találkoznak e könyvelési tételekkel, de szerintem mindenki tudja használni e könyvet akár új akár régi a pályán.
Ezentúl Kívánok a Családod minden tagjának Békés Boldog Karácsonyt és Sikerekben gazdag Boldog Új Évet.

Tóth Marika  -  

Kedves Zsuzsika!

December 12-én az áfával kapcsolatban tettem fel kérdést
a hozzászólások rovatnál.
Nagyon szépen kérlek válaszolj az egyéni vállalkozókat érintően.

Köszönöm szépen.
Tóth Marika

Sztrinyi Eszter  -  

Kedves Zsuzsi!

Ügyfelünk jelezte, hogy még az idén (2011.) előre kifizetné a teljes jövő évi (2012.) könyvelési díjunkat :-)

Kérdéseink:
1. A számlában a teljesítés ideje akkor ugye 2012, a számla kelte 2011. és a fizetési határidő is 2011 ?
2. Az áfa kulcs 25, vagy 27 % ?
3. Az ügyfél melyik időszaki áfa-bevallásába kerül bele (negyedéves áfa-bevalló)?
4. A nettó összeg az ügyfél könyvelésében elhatárolás alapján 2012. évi költség ?

Köszönettel

Eszti

Mné Gyöngyi  -  

Szia,
a következő dilema előtt állok. EV EVÁ-s könyvelőként, 2012-ben állítom ki a számlát a decemberi könyvelési díjról.
Jól gondolom, hogy az ÁFA 25%-os lesz, de az EVÁ-t az emelt összegűt fiezetm utána?

Köszönöm a választ előre is,

Gyöngyi

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, az áfa és az eva külön szabályokon alapszik. Ha nem lépsz ki az evából, akkor a 30 napos szabály szerint kell az evát fizetned. Tehát a decemberi díj még 25%-os áfás, de ha az nincs decemberben kifizetve, akkor az eva már 37% lesz.

Mné Gyöngyi  -  

Kedves Zsuzsi!

Köszönöm a gyors választ.
Sajnos én is ettől féltem :(

Köszönöm az egész éves munkádat és a hasznos olvasnivalókat.
Kellemes Karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új esztendőt kívánok.

Gyöngyi

Nagyné Judit  -  

Nem teljesen ez a téma,de Áfa vonzata is van.Egyéni váll.Hollandiából importál.Azonban u.kaucióként előre kellett kiküldeni egy nagyobb összeget,amit úgymond lelak,vagyis nullára nem futhat.Erről csak átutalás ,de számla nincs róla.A számlák később érkeznek a teljesítéskor.Göngyöleget is kellett kiküldeni,de azt is kiszámlázták,mint visszaírást.Rögtön az elején,de pénz nincs belőle,mert az is csak tartalék.Ha abba hagyja majd visszakerül a göngyöleg.Egyébként innen folyamatos a számlázás,göngyöleg számla ,jóváírás,fizetés,stb.Hogy van az indulás,Mennyi az ÁFA,mi van az egy összegben jóváírt göngyöleggel ami csak ott van pénz nincs belőle csak számla?Mivel számolom az Áfát.Milyen árfolyamon, a kiküldés vagy a számla napján?Tiszta káosz az egész!

Vné Irén  -  

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm ezt a jól érthető ( az eddigiekkel együtt!!!) gyors és jól összefogott tájékoztatást!
Jó egészséget és sok erőt a továbbiakhoz!

Üdv: Irén

Horváth Valéria  -  

KÉRDÉS : bizományosi kihelyezésből történő árufogyás decemberre esik.Az elszámolás már 2012.01.02-án történik meg ennek megfelelően a számlán a folyamatos szolgáltatás-szerződés miatt a teljesítés kelte majd a fizetési határidővel lesz azonos tehát csak 2012-re eső dátumok szerepelnek a számlán annak ellenére hogy a tényleges árufelhasználás 2011 decemberi.
Ilyenkor hány %-os Áfá-t kell szerepeltetni a számlán ?

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Ha az ügylet az 58.§ alá esik, azaz időszakos elszámolású, akkor a tényleges teljesítést kell nézni. Tehát hiába van 2012-ben a fizetési határidő, ha az időszak teljes egészében december, akkor 25% áfa kulccsal kell számlázni.

Ilona  -  

Kedves Zsuza!! Köszönjöm a tömör, érthető ÁFA összefoglalást.

Igaz még van idő, de engedje meg hogy Boldog, szép ünnepeket kívánjak Önnek és kedves családjának.

Tóth Marika  -  

Bocsánat, a kettős könyvvitel esetében be kell fizetnem a teljesítés hónapjában.
Az e-mail címem az előbb téves volt.

Tóth Marika  -  

Sziasztok!
Szeretném kérdezni,
- egyéni vállalkozó-egyszeres könyvvezetés-pénztárkönyv esetében - ha 2011.évi teljesítésű számlákat leszámlázta 25 %-kal, de csak 2012-ben fizetik ki őket, akkor hány százalék áfával vallom be 2012-ben? Van benne 2011.évi fizetési határidős, és 2012.évi fizetési határidős is.
A fizetési határidő számít, vagy az, hogy mikor fizették ki?

Kettős könyvvitel esetében 2011. évi teljesítés miatt lekönyvelem 25 % áfával decemberben, de csak 2012-ben fizetik ki. Ebben az esetben is van 2011.évi fizetési határidős, és 2012.évi fizetési határidős is.

Ha jól értem 27 %-kal vallom be 2012-ben?

Köszönöm
Marka

Vali  -  

Segítsetek légy szíves! Jól gondolom-e, hogy ha decemberi az adott előlegről szóló számlám, akkor 2011-ben a 25% áfa tartalma levonható az előleg számlának, és a januárban megérkező végszámla is 25%-os lesz? Köszönöm

Éva  -  

Kedves Vali!
A 2011. évben kifizetett előleg 25%-os. A 2012.-ben kifizetett végszámla (végszámla összege - előleg számla összege)különbözete 27%.
A végszámlán az előleg összegének 25%-os áfája nem változik.

Vali  -  

Éva!

Nagyon köszönöm az érthető válaszodat és a kedves segítségedet!
Tudod, ilyenkor jó a megerősítés:)

Dr. Szödényiné Erzsi  -  

Zsuzsi, kimondhatatlanul hálás vagyok Neked ezekért a gyors, tömör és egyszerűen érthető magyarázatokért! Máris mentem a FONTOS DOLGOK mappába és újra hálás leszek majd, amikor számlázáskor nem kell törnöm a fejem, csak előveszem és TUDNI FOGOM!
KÖSZÖNÖM! :)

Csepregi Balázs  -  

Sziasztok,

Csak egy kérdés: MailMaster számla. A tényleges teljesítés decemberben történik, de mivel folyamatos szolgáltatás, a teljesítés megegyezik a fizetési határidővel, tehát 2012-ben keletkezik fizetési kötelezettség. A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a decemberi számlák 27%-áfát kell tartalmazzanak. Van valami, amit nem vettem figyelembe? (főleg a folyamatos szolgáltatás jellegből adódóan)

Köszi,
Balázs

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Balázs!
Ez az egyetlen eset, ami kivételes szabály alá esik. Azaz ha a tényleges teljesítés teljes egészében decemberben van (ezt az időszakot számlázod), de a folyamatos szolgáltatás miatt januárban kell áfát fizetni, akkor is 25% az áfa kulcs.

Csepregi Balázs  -  

Köszönöm, valahogy éreztem :-)

(Látjátok, néha mégiscsak vannak logikus dolgok szeretett adórendszerünkben :-)))