Ajándékok az szja törvényben – 4. rész

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Lehet, hogy van aki szerint ezzel a résszel kellett volna kezdeni, hiszen ez lesz teljesen adómentes. Azért került mégis a cikksorozat végére, mert ez nincs közvetlen összefüggésben az év végi ajándékozásokkal. De mindenképpen érdemes tudni róla.

ajandekutalvany.pngAz szja-törvény 1. számú mellékletének 8.14. pontja szerint adómentes a kifizető által adott termék vagy szolgáltatás, ha megfelel a következő feltételeknek:
1.
- üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében, a juttatás feltételének - ha az nem vetélkedő, nem verseny és nem a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolás eredménye - megfelelő magánszemély számára adott
- árengedmény,
- visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve, ha az - megjelenési formájától függetlenül - árura vagy szolgáltatásra váltható érték.
2.
- üzleti forgalmának növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adott áruminta, azzal, hogy árumintának minősül a képviselt termék olyan jellemző kisebb része vagy mennyisége, amely kizárólag a képviselt termék bemutatására szolgál, és amely fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva tartós használatra és más cél elérésére nem alkalmas.

Az ajándékozás végtelen számú lehetősége rejlik ebben, felsorolni sem lehet.
Így lehet adómentes például egy konkrét vásárláshoz kapcsolódó kupon, amit később levásárolhat, vagy termékre válthat be. (Biztosan találkoztál már ilyennel bevásárlóközpontokban is.)

Adómentes ajándéknak minősül továbbá az áruminta is, de ennek lényege, hogy elsősorban nem használati értéke van, hanem a termék megismertetése a cél. (Bár kétségtelen, hogy vannak termékek, melyeknél ez elég nehezen kivitelezhető.)


A bejegyzés címkéi

szja


Hozzászólások