Áfa visszaigénylések új határideje

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

A két ünnep között a lázasan dolgozó parlamenti képviselők számos adótörvény-módosítást fogadtak el. Ebből „csemegézünk” már egy ideje. És itt az újabb változás.

Az áfa-visszaigénylések esetében a kiutalásra rendelkezésre álló határidő 2012. február 1-jétől főszabály szerint 75 napra nő.

Mint ismeretes, a ki nem egyenlített szállítói számlák áfa tartalmát már nemcsak továbbvihető követelésbe, hanem visszaigényelhető áfába is be lehet állítani.

Fontos, hogy ennek ellenére a továbbiakban is van jelentősége a számlák kiegyenlítésének. Hiszen a korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők csak akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt.

További változás, hogy a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit 1 millió forintra nő, ennek megfelelően az adózó az 1 millió forint alatti összegre 30 napon belül, e feletti kiutalások esetén pedig 45 napon belül számíthat, feltéve, hogy a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályok teljesülnek, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül

AKTUÁLIS:

Az ÚJ Muna Törvénykönyve - Adónavigátor Konferencia
Hozd el a legjobb ügyfeledet is!




Hozzászólások

Attila  -  

Kedves Zsuzsa!

A kérdésem a jelenlegi áfa átvezetési szabályra vonatkozik. Ha a 1265 bevallásban visszaigénylésre vagyok jogosult ( nem nyilatkozom, tehát alapesetben 75 nap lenne a kiutalási határidő ), de nem kérek kiutalást, hanem kitöltöm a 0170 betétlapot és a teljes összeget átvezetni kérem. Ebben az esetben milyen nappal történik meg a folyószámlán az átvezetés?
Előre is köszönöm a válaszát.

Judith  -  

Kedves Zsuzsi!
Jól értelmezem a 2012 évi 17-es átvezetési nyomtatványt abból a szempontból, hogy a NAV adófolyószámláról már nem lehet átvezetni valamely Önkormányzati adóra?

2012-ben mi a módja az Önkormányzat részére történő átvezetésnek?
Az Önkormányzattól azt a felvilágosítást kaptam, hogy Önk-tól át lehet vezetni NAV-hoz (de még náluk a 2011. évi nyomtatvány van)

Segítségedet köszönöm: Judith

Szilvia  -  

Kedves Mindenki!
Ha valamely vállalkozás 2012-re alanyi mentességet választott, akkor a 2011-ben "bennrekedt" 75e Ft ÁFA követelését (negyedéves bevalló volt) valóban nem tudja érvényesíteni? Az APEH szerint ott marad, görgeti, aztán ha soha többé nem lesz Áfás, akkor 5 év után az APEH lenyeli. Az ÁFA tv. 186.§-a valóban nem tartalmaz erre vonatkozóan rendelkezést. Alkotmányos ez az eljárás? Lehet így az adózót megkárosítani? Az alanyi mentességet is azért kellett választani, mert így gazdaságosabb a működés. A beszállítók nagy része alanyi mentes.
Köszönöm a segítségeteket! Szilvia

Szepesi Zoltán  -  

Szia!

ÁFA visszaigénylési jogcímkód: E

EVA-ra átálláskor ez használandó De szerintem TAM-ra átállásnál is. Aztán nem biztos ez, lehet, hogy tévedek, nem néztem mélyebbre, bár már biztosan megoldódott)

Üdv: Zoltán

Katona Szilvia  -  

Kedves Zoltán!
Köszönöm a válaszod, én is E kóddal próbálkoztam, de az csak az EVA-ra vonatkozik. Beszéltem a kelet-budapesti igazgatóságon a Róna Péter Úrral, ő a feldolgozási osztály vezetője, nagyon segítőkész szakember, tőle tudom, hogy ebben az esetben nincs visszaigénylési jogcímkód. 5 évig göngyölni kell, majd szépen elévül, ha nem kerül vissza az ÁFA körbe. Ez szerintem abszolút diszkriminatív jogszabály, hiszen valaki nem azért lesz alanyi mentes, mert olyan jól megy a cége, hanem kényszerből, a kicsi bevételek és a beszerzési forrás szintén alanyi mentessé válása végett. Ez tulajdonképpen a vállalkozás szándékos megkárosítása egy amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben.
Zsuzsi véleményére is kíváncsi lennék!
Üdv. Szilvia

Bea  -  

Minden levonható adó a későbbi időszakokba beállítható. Tehát ha nincs kifizetve az áfa és a nettó összeg akkor azt a sort hagyjuk ki a bevallásból, a kifizetettek visszajárnak 45 napra. aztán ha fizetve lesz akkor majd beállítjuk azt a tételt is. Na? Így jó lesz?

Rozi  -  

Köszi az infot.

Sárközi Ani  -  

Bocsánat a kérdésért , de most az EU konform megint vagy csak annak a csűrés- csavarása?
Szép napot mindenkinek !

Simon  -  

Kedves Zsuzsa!
Nagyon köszönöm,hogy ismét egy fontos dologra hívtad fel figyelmemet!Jó egészséget kívánok,hogy még sokáig tanulhassunk Tőled!!

pakodelucia  -  

Üdv. Minden hozzászólónak!

Én úgy látom, hogy tényleg visszahozzák, és csak akkor lesz levonható, ha már ki van egyenlítve.
lehet ismét az EU-hoz fordulni.
De egyet értek én is (anikó - 2012 01 13 - 12:32)
hozzászólásával.

anikó  -  

Köszönet, mint mindig.
Tegnap egy adóhivatali előadáson felvetettük az előadónak, hogy javasoljuk ezt a határidőt a befizetendő áfára is.
... választ nem kaptunk....
Kitartást, és legyen jó napotok:)

Júlia  -  

Kedves Zsuzsi!

Nem a visszaigényléshez ugyan, de áfához kapcsolódik a kérdésem.
Áfás egyéni vállalkozó, aki visszaadta a vállalkozói igazolványát, a visszaadást követően befolyó utolsó bevételét, jól gondolom, hogy a soron kívüli záró áfabevallásába be kell hogy állítsa? Sajnos sem a kitöltési útmutatóban, sem az áfa tv.-ben nem találok erre semmit, pedig úgy rémlik, korábban volt a megszünéssel kapcsolatban útbaigazítás.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Júlia

Krisztina  -  

azt hiszem ez péntek 13-hoz méltó téma, hogyan zavarjuk meg az amúgy is nehéz helyzetben lévőket, ja és persze hogyan nehezítsük az életet.....úgy látszik az a "reform" ha minden változik, az már nem minőségi elvárás hogy jobbá tegye a körülményeket

Dia  -  

Szia Zsuzsi!

"Fontos, hogy ennek ellenére a továbbiakban is van jelentősége a számlák kiegyenlítésének. Hiszen a korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők csak akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt."

ez azt jelenti, hogy visszajön a pénzügyileg nem rendezett tétel?

kicsit fáradt vagyok, bocsánat ha buta a kérdés.
köszi

Erzsi  -  

Szerintem én is fáradt vagyok már. Én sem értem.

Böröczkyné Zsuzsi  -  

Igen, ez azt jelenti. Ha minden számla ki van fizetve, akkor 30 illetve 45 napos határidőre utalnak ki. Ha akár egyetlen számla is nincs rendezve, akkor a kiutalási határidő 75 nap. Ugye visszatartani nem lehet, mert EU ellenes, de ez nem.

Mónika  -  

Természetesen az "senkinek" nem jutott eszébe, hogy ezzel a vállalkozásokat milyen nehéz helyzetbe hozza ez a "vállalkozás barát" intézkedés. Az APEH mindent el fog követni és jogtalanul fog eljárni amikor ilyen hosszú időre visszatartja az áfá-t. Természetesen erről is a könyvelők tehetnek majd!!!!
Még egy szög a koporsónkba csak az a baj, hogy ez a szög nem az én koporsómba való, de elfért ott is a többi között!!!!!