Adóköteles-e az alkalmi munka jövedelme?

  |   írta: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna   |  

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adózásával kapcsolatban ritkán merül fel kérdés. Talán úgy gondoljuk, hogy nincs is kérdés - pedig van...

alkalmimunka.jpgAz egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő adóval kapcsolatban 2012-től nincs változás. Az adó mértéke 500, illetve 1000 Ft.

Valójában a magánszemély oldaláról sincs változás, de mégis.
Már 2011-re is igaz, hogy nem kell bevallani az ebből származó jövedelmet, kivéve, ha az adózó:
• külföldi állampolgár vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 000 forintot meghaladta vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

Amennyiben a jövedelem bevallási kötelezettség alá esik, akkor 2011-ben az adójóváírás adómentessé tehette ezt a jövedelmet. A jövedelem ugyanis bérjövedelem, melyre a jogosultsági hónaponként az adójóváírás érvényesíthető.

2012-től megszűnt az adójóváírás, tehát ha valaki alkalmi munkából jövedelmet szerez, és ez a fentieknek megfelelően bevallás alá esik, akkor biztosan szja-t kell utána fizetni.

Sajnos az szja bevallás kitöltési útmutatója félrevezető, pontatlan. Ezért nekünk kell tájékoztatni mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat a rendszer hibáira.

Az alkalmi munkából származó jövedelmet a törvény „nettó” jövedelemnek nevezi, így senki nem számít arra, hogy ebből neki később még adót kell fizetni. Ráadásul a munkáltatónak NINCS év végén kötelezettsége a dolgozó felé összesített jövedelemigazolást kiállítani.

A bevalláshoz tehát az alkalmi munkából (is) élő munkavállalónak kellene minden egyes napi jövedelméről a papírt megőriznie, év végén összesítenie, és – ha kell – akkor az szja bevallásába beírnia. Ez ugyan eddig is így volt, de 2012-ben minden esetben adófizetéssel is jár.
Ezzel a magánszemélyek a 2012-es évre leadandó szja bevallásukban fognak szembesülni.

Könyvelőként fontosnak tartom azt is, hogy a cégeinken, azaz a munkáltatókon keresztül minél több emberhez eljusson az információ.
abc_2012.jpg Kisvállalati adómegtakarítás ABC-je 2012


A bejegyzés címkéi

egyszerűsített foglalkoztatás


Hozzászólások

Mikemal  -  

write my essay online

Rézsóné Imre Magdolna  -  

Tisztelt Hölgyem!

Akadt egy kis zür-zavar, melyben nem tudok eligazodni, ehhez kérném szives segitségét.
A Fiam tartósan külföldön tartóskodik - 5 éve - Van a nevén egy zártkerti birtok. Amikor a birtok vásárolva lett a Fiam kk. volt, igy termszetszerüleg én viseltem minden terhet és ez igy is maradt rajtam. Ezt követően , hogy külföldre távozott én kaszáltattam le az utóbbi egy évben, kétszer. Előtte én tettem rendbe. Utólag derült ki, hogy a Fiamtól kellene egy megbizási, meghatalmazási szerződés, mely szerint jogosult vagyok a birtokon bármit intézni, javitani, dolgoztatni. Az árát a Fiam szokta nekem megtériteni, amikor itthon volt. Viszont a rendelet szerint én nem vagyok jogosult és nem is voltam a birtokon beavatkozást végeztetni. Azonban a pénzt én adtam át. Mindig kértem aki kaszálta a birtokot, hogy adjon számlát, mindig igérte, azonban ez szépen elmaradt, sem a lakhelyét nem tudom, jóformán a nevét sem, csupán a telefonszámát. Ezek miatt én nem tudtam - amit állitólag be kellett volna a fiamnak fizetni - nem nekem, mert nekem nincs jogom hozzá - valami összeget - mennyit? két órai kaszálás után a NAV-nak egy biznyos összeget. Áprilisban kaszált amikoris nem adott számlát. Most is kaszált két napja, de közöltem, hogy addig nem kap pénzt amig a Fiam nevére nem állit kiszámlát. Mérgesen elszaladt és közölte, hogy nem is kell fizetni.
Mitévő legyek, hogy szabályt ne szegjünk.? Kérem szives válaszát. Köszönettel Rézsóné

Bokor Adrienn  -  

és ha csak pár napot dolgoztam alkalmi munkavállalóként azt is be kell vallani?mi van ha nincs meg róla a papiróm?hol lehet utánna kérdezni?

izabella  -  

23 éves fiatal vagyok, művészeti iskolát végeztem.Nem tudok elhelyzkedni, munkanélküli vagyok. Ha kapok szolgáltatásban alkalmanként 1-2 órahosszás munkát magán személytől, kell a ez után adóbevallást készíteni, illetve adókötelezetségem van e.

BB76  -  

Kedves Izabella!
Feltehetőleg Önt a magánszemély bejelentve, alkalmi munkában foglalkoztatja, és erről igazolást állít ki.
A napi mentesített összeg 4510 Ft/nap.
Az igazoláson szereplő napokat 4510-el kell megszorozni. Ha ennél több a kifizetett összeg, akkor a mentesített rész feletti összeg adóköteles és beírandó a bevallás 1. sorába. Ha kevesebb, akkor nem kell bevallást beadni, ha más adóköteles jövedelme 2013-ban nem keletkezett.

szepesi mihály  -  

Szak munkára vonatkozik e az alkalmi munkavállalói törvény.

Péter  -  

Lehet, hogy picit szokatlan amit kérdezek, de írnám inkább a koknkrét példát:
Magánszemély vagyok, és egy másik magánszemély "felfogad" egy egyszeri alkalmi munka elvégzésére. Fizet érte 5000 Forintot, ez az összeget milyen elismervényen veszem át, és minek minősül ez a fajta munkavégzés? Eseti megbízás, alkalmi munka? TB illetve adóvonzata szerint csatolandó az éves munkabér jellegü bevételemhez?
Nagy segítséget jelentene a válaszuk.

Tisztelettel

Péter

Kriszta  -  

Kedves Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Abba kérném a segítségét, hogy a bevallást miként kell kitölteni ha volt egyszerűsített foglalkoztatásból jövedelem összesen 135 000 ft amiből a járulék 30 000 ft(1000 ft/nap)
Ezen kívül volt még TÁMOP-s keresetpóló támogatás is 23 455 ft amiből levont előleg 2753 ft. Az utóbbival nincs is gond az a bevallás 3-as sora, az első a bevallás 1-es sora. A kérdésem az lenne, hogy az egyszerűsítettnél a fenti 135 000 mind be kell -e írni és a hozzá tartozó előleg lenne a napi 1000 ft (összesen 30 000)?
Ezeket mind fel kell írni?
Köszönöm a segítséget.

Biczók Sándorné  -  

Főállású munkám mellett a nyáron néhány napot más cégnél dolgoztam és alkalmi munkabért kaptam. Kérdésem, hogy az adóbevallás melyik sorába kell ezt beírnom és valamilyen járulékot kell-e fizetnem utána. A papírra "Nettó alkalmi munkabér" és az összeg van írva.

Válaszát előre is köszönöm

Biczókné















V

Biczók Sándorné  -  

Főállású munkám mellett a nyáron néhány napot más cégnél dolgoztam és alkalmi munkabért kaptam. Kérdésem, hogy az adóbevallás melyik sorába kell ezt beírnom és valamilyen járulékot kell-e fizetnem utána. A papírra "Nettó alkalmi munkabér" és az összeg van írva.

Válaszát előre is köszönöm

Biczókné















V

nyugdíj előtt  -  

Kedves Zsuzsa!
Segítségét kérem, hogy az adóbevallásban hol és hogyan kell feltüntetni a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt és az alkalmi munkavállalásból származó jövedelmet. A tavalyi évben a segély összege havi netto 28080 ft volt, az alkalmi munka /évi 13 nap, a napi 1000 ft közterhet is levonták belőle/ így 2012-ben összesen netto 34240 ft volt.
Ez után mennyi adót kell fizetni?
Várom válaszát, üdvözlettel.

nyugdíj előtt  -  

Kedves Zsuzsa!
Segítségét kérem, hogy az adóbevallásban hol és hogyan kell feltüntetni a nyugdíj előtti álláskeresési segélyt és az alkalmi munkavállalásból származó jövedelmet. A tavalyi évben a segély összege havi netto 28080 ft volt, az alkalmi munka /évi 13 nap, a napi 1000 ft közterhet is levonták belőle/ így 2012-ben összesen netto 34240 ft volt.
Ez után mennyi adót kell fizetni?
Várom válaszát, üdvözlettel.

Géresi Attiláné  -  

Tisztelt Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna!

Abban kérném a segítségét, hogy a 1253. sz. bevallás kitöltésekor igaz-e hogy ha valakinek volt az alkalmi munkán kívül más forrásból is adóköteles jövedelme akkor be kell vallani az alkalmi munkavállalásból származó jövedelemnek egy bizonyos részét, egész pontosan az alkalmiban dolgozott napok és 4280.-Ft szorzataként kapott összeg feletti részt.

Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel: Géresi Attiláné

Sipos Pál  -  

Üdv.2012 áprilisig volt munkaviszonyom,aztán munkanélküli lettem.ezután alkalmi munkám volt kb60-70 nap.ősztől dec végéig ismét volt munkaviszonyom.Adóznom kell az alkalmi után,vagy nem az abból származó összeg nem éri el a 840000ft-ot Válaszát köszönöm.Pali.

Budai Tibor  -  

Kérdésem az lenne,hogy jelen felállás szerint, az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem nem haladja meg a 840000-Ft ot akkor nem kell 2014-ben szja fizetnem?
Előre is köszönöm a választ!

Gőz István  -  

2012-ben 660000 Ft adóköteles jövedelmem volt amiből levonták a 16%-ot + 241800FT /390 óra 35nap/ EFO. Kérdésem :
A teljes 241800 Ft 16%-át ki kell fizetnem adóba

Veres Ferencné  -  

Egyéni vállalkozó 2012 január 01-től május 31-ig végzi főállású vállalkozói tevékenységét, tehát van bevallási kötelezettsége- junius 01-től tevékenységét szünetelteti.
A szüneteltetés ideje alatt egyszerűsített foglalkoztatásból eredően 1.170.500.-Ft bérjellegű jövedelemre tett szert.
Kérdésem :a bevallásban a teljes összeget kell szerepeltetnem és megfizetni utána az szja-t, vagy csak a 840 ezer forint feletti részt kell bevallanom .???
Másik kérdésem: minden E foglalkoztatásból eredő jövedelmet be kell vallani , ha pld. szja-bevallási kötelezettsége munkaviszony v. munkakeresési támogatás miatt keletkezik ???

Ákos  -  

Most akkor az hogy van? (A hóóóóóóóóóóóóóóócipőm tele a sok papirral!)

"nem kell bevallani az ebből származó jövedelmet, kivéve, ha az adózó:
- az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt."

Nekem volt 1 hónap rendes jövedelmem 2012-ben, és 32 nap egyszerűsitett. Azt mondták, hogy az egyszerűsitettet nem kell a 1153-as nyomtatványon feltüntetni... Most fel kell vagy nem???

Dominik  -  

Számomra nem egyértelmű az a " minimálbér " . Valami egy napra eső részének a szorzatárol írnak...., az meg elég silány jövőkép :-(

Erika  -  

2012 ben dolgoztam agusztus 24-től október 26.ig mint alkalmi munkaválaló utána be jelentett a főnököm és most hitelt szeretnék fölvenni be számít a munkaviszonyomba?

Moni  -  

Szerencsére módosították az EFO tv-t,csak a minimálbér feletti rész lesz adóköteles. (9.§)

Katz Zoltán  -  

Kedves Zsuzsanna!

Egy kérdésem lenne: az alkalmi munkavállalás címén keletkezett jövedelem után fizetendő szja befizetésére vonatkozóan létezik-e bármiféle határidő? A szerződés keltét követően mennyi időn belül kell a NAV-nak utalni?

Üdvözlettel,
Katz Zoltán

Szabó Andrásné  -  

T,cim ! Akkor most az alkalmi munkavállalónak kell fizetni SzJA-t vagy nem?
Kösz: Szabóné

Margit  -  

Kedves József
Az alkalmi munkabér után mindenképpen kell majd adót fizetned. A fizetendő adód attól függ, hogy az éves összes jövedelmed eléri, vagy meghaladja a 2.424.000,- Ft-ot. Ha nem éri el, akkor símán kiszámolod az alkalmi munkáért kapott béred 16 %-át és megkapod a fizetendő SZJA-t. Ha meghaladja, akkor szuperbruttósítani kell (megszorozni 1,27-tel az alkalmi munkáért kapott bért)és az után kell a 16 %-os adót befizetned. Ha rám hallgatsz, legalább negyedévente befizeted a kiszámolt adót és akkor év végére nem lesz adóhátralékod.
Üdv: Margit

József  -  

Kedves Margit!
Válaszod köszönöm, a negyedéves befizetés jó ötlet, használni fogom!
Üdv: József

József  -  

Kedves Zsuzsanna!
Engem igazából a 3. bekezdés (• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.) érdekel! Én 2012 június 16-tól kapom a szolgálati járandóságot, addig rendesen dolgoztam a HM-ben, mint hivatásos. Az év hátralevő részében szeretnék alkalmi munkát vállalni. Addig értem a törvényt, hogy a 3. pont (lásd fentebb zárójelben) értelmében kell bevallást is készítenem! De! Akkor is kell adót fizetnem, ha az alkalmi munkából származott jövedelem nem fogja elérni a 840000 forintot? Mennyi az adó mértéke, csak a 16%? És ha meghaladja az alkalmi munka jövedelme a 840 ezret, akkor csak az a fölötti után kell adózni?
Másképp:
Mivel már ebben az évben volt rendes bevallott jövedelmem, ha vállalok a hátralévő időben alkalmi munkát, mondjuk 10 ezer forintért, akkor, mivel kell bevallást készítenem, a 10 ezer forintból adót kell fizetnem? Mennyit? Tb, eü. stb. ? Hiszen a munkáltató kifizeti alkalmanként az 1000 forintot utánnam!
Érdeklődve várom válaszát!
Üdvözlettel, József

Marcsi  -  

Szia Anett!
Én már többször is elolvastam ezt a füzetet, de
nem találtam benne, hogy ki kell adni év végén az összesítőt.
"6. Igazolás kiadása az adókötelezettségek teljesítéséhez
Az Efo.tv.-ben nem szabályozott adózást érintı kérdésekben az Art rendelkezéseit kell alkalmazni. Ebbıl következıen az egyszerősített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott magánszemély számára a munkáltató olyan bizonylatot köteles kiállítani és a kifizetéskor átadni, amelybıl kitőnik a magánszemély bevételének teljes összege és jogcíme, ugyanakkor nem kell alkalmazni az Art. 46. §.ának azon elıírását, hogy a munkáltató az elszámolási
évet követı év január 31-éig összesített igazolást ad a magánszemélynek. "
Én csak ezt találtam, hogy .. . nem kell alkalmazni...

anikó  -  

az ösztöndíj nem szerepel az adóbevallsban, ugyangy, mint a nyugdíj sem. Ne keresd.
Ha a hallgató a gyakorlata idejére ösztöndíjat kapott, akkor azt nem kell bevallania ha az az értékhatáron belül van.
Ha nyáron diákmunkán volt, az azért járó bért jövedelemként kapta és az 1. sorba kerül a bére.
Gondolom, azóta már rábukkantál a megoldásra máshol is...

Imola  -  

Én egy könyvelőirodánál dolgozom, ahol romániai munkavállalók bejelentésével foglalkozunk. Ők egyszerűsített foglalkoztatás keretében címereznek. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a bérüket be kell vallaniuk a 1153-as szja bevalláson? Nem is élnek Magyarországon, csak azt a pár hónapot töltik itt, amíg dolgoznak. Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel, Imola

Bódis Edit  -  

Az ösztöndíjat 2011. évi adóbevallásba nem kell szerepeltetni.

gabriella  -  

Az SZJA bevallásban nem találom azt a sort, ahova az egyetemista diák ösztöndíját kell bevallani. Vagy nem kell bevallani annak ellenére, hogy nyáron diákmunkásként 2 hetet dolgozott? Nem kell a kettőt összevonni?

Köszönöm a segítséget.

Margó  -  

Mezőgazdaságben mi rendszeresen foglalkoztatunk egyszerüfoglalkoztatásban embereket most burgonya válogatásra, cimerezésre. Áltaában hét elején bejelentem 3-5 napra,de van aki már másnap nem jön kijelentem, 2 nap mulva ismét megjelenik, bejentem, de ezekkel az emberekkel nem találkozom, csak a brigádvezető hozza a névsort kik jöttek ma. Figyelem a 90 napot és szólok, hogy nem jöhet dolgozni, nekik fogalmuk sincs, hogy hány napot dolgoztak már és hogy hol. Minden este elviszik a napidijukat az igazolásokat évekóta nem tudom átadni, kinyomtattam, lefüztem.(Van olyan aki a másik nevében dolgozik.) És még nem beszéltem a 08-as kitöltésén mi munkaigényes ez, általában 50-150 fő-ig van ilyen foglalkoztatásunk naponta, a főnök azt mondja mit durrogok csak az adóazonisitójlét és a TAJ számát kell az embereknek jelenteni(erről beazonositani is remek). AKI EZT A TÖRVÉNYT HOZTA IDE ÜLTTNÉM CSAK EGY HÉTRE MUTASSA MEG, HOGY MILYEN EGYSZERÜ!!!! Szinte semmi mást nem tudok csinálni amikor egysz.fogl. van mégsem innék rá hipót, hogy ez rendben van.

Erzsi  -  

Kell bevallást tenni igen, ha nemcsak egyszerűsített foglalkoztatásból van jövedelme.

Éva  -  

A Nav honlapján Az egyszerüsített foglalkoztatás szabályai /2012. évi információs füzet alábbi pontjában ez szerepel:

7. Egyéb elıírások
A 3. pontban említett foglalkoztatásból származó jövedelemnek a kifizetett
(nettó) munkabér száz százalékát kell tekinteni.
Az egyszerősített foglalkoztatásból származó jövedelemrıl a természetes
személynek nem
kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtania, kivéve, ha
• külföldi személy vagy
• egyszerősített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840
ezer forintot meghaladja vagy
• az egyszerősített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett az szjatörvény szerinti adóbevallási kötelezettség alá esı jövedelme is volt.

Akkor kell majd mindenkinek vallani vagy mégsem?

Tünde  -  

Ebben, és a tv-ben is az szerepel, hogy NEM kell összesítő igazolást kiadni.

Szabóné Törőcsik Mária  -  

Bocsánat, .....mi vagyok én? A Jó Isten? Mindenki helyett, én gondolkozzak? A rendszer hibáiról talán gondolkozzon már el a pénzügyminiszer.Van épp elég belőle, mármint a hibákból.
És néha megkérdezhetnének szakembereket, akik értenek az adózáshoz, a számvitelhez, a költségvetés készítéshez!
Egyébként én a magam környezetében év elejétől mondom, hogy mekkora fejreállás lesz ebből, hogy nincs adójóváírás. Ott fenn még senkinek sem esett le?
Gratulálok!

ihracskáné andrási anette  -  

Szia!

Némi kiegészítés. A 2012-es APEH füzetekben (46.)megjelent az alkalmi foglalkoztatás is. Ebben már szerepel az SZJA összesítő nyilatkozat év végi kötelezettsége a munkáltatónak az évet követő január 31-ig!

Üdv, Ihracskáné Andrási Anette

Kata  -  

Köszönöm, ez a tájékoztatás jól jött :) !

anna  -  

Kedves Zsuzsi! Minden tájékoztatásod jókor jön. Köszönöm!

Kati  -  

Köszi, ez jókor jött!

Ilona  -  

A Rózsa által említett népegészségügyi láncdíjról ha lehet tájékoztassatok már bennünket. Valóban sok vállalkozást fog érinteni

Rózsa  -  

Biztos, hogy nagyon fontos információ ez április végén, de május elejét, sőt a végét nagyon sok minden érinti és nem éppen kedvezően. Én eddig csak úgy rábukkantam, de ti találkoztatok az igenis nagy adózói kört érintő népegészségügyi láncdíjról. Pékeket, mezőgazdászokat, élelmiszer boltokat érint, a médiába sem szóltak még róla, legalább is én nem hallottam. De, ha már fórumozunk, olyanról is tegyük, ami megelőzi a híreket. Mi a vélemény erről az adóról, ami ahogy elnézem csak egy újabb hivatalt hivatott eltartani???? Ez elég konkrét már, konkrétabb, mint az új terve vett adónemek.2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján.

Erzsi  -  

Igen, ezen már én is elgondolkodtam. Éppen az adójóváírás megszűnése miatt.